Húsvéti tojásos étel variációk

2019.04.18

A húsvét elengedhetetlen kelléke a sonka és a tojás. Abban az időben, amikor nem figyeltem oda a táplálkozásra, nálam ez a sonka, tojás, torma, csemegeuborka, kolbász és fehér kenyér kombinációval volt teljes. :)

Idén húsvétkor (is) alakbarát menüt szeretnék a vendégeim elé varázsolni (bár most csak a szűk családi körrel találkozom, mert rengeteg a tanulni valóm), ezért a kenyeret felváltom különleges tojásos köretekkel a sonka mellé. Bárki által könnyen elkészíthető, ízletes tojásos variációk, akár családnak, akár az érkező locsolós vendégeknek.


Avokádókrémes töltött tojás

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 db avokádó
  • 1 db lime vagy citrom
  • 5-6 db tojás
  • bors
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 db újhagyma
  • 1 ek sajtkrém
  • 2 db szívsaláta vagy fél db jégsaláta
  • paradicsom
  • petrezselyem

Elkészítés: Az avokádót meghámozzuk, és kivesszük a magját. A húsát citromlével/limelével meglocsoljuk. A tojásokat keményre főzzük, (kb 4-5 percig), és hagyjuk kihűlni a vízben, majd megpucoljuk és kettévágjuk, a sárgáját kikaparjuk. A hagymát apróra vágjuk és az avokádóval együtt aprítóba tesszük, és a fűszerekkel, majd a tojássárgájával együtt összedolgozzuk. A krémet krémsajttal kikeverjük és visszatöltjük a tojásokba. A töltött tojásokat a salátákra helyezzük és paradicsommal díszítjük. Megszórjuk petrezselyemmel és hidegre tesszük tálalásig.


Medvehagymás tojásos felfújt

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 db medvehagyma
  • 8 db tojás
  • 5 dkg vaj (+ a kenéshez)
  • 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dl tej
  • bors
  • szerecsendió
  • 10 dkg füstölt sajt (+ a tetejére)
  • 4 ek darált zabpehely (finomra őrölt zabpehely is jó)

Elkészítés:

A megmosott és szárazra törölt medvehagymát felaprítjuk. 4 db tojást keményre főzünk, majd apróra vágjuk és félretesszük. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és 1-2 percig pirítjuk. Apránként hozzáöntjük a tejet, és minden alkalommal simára keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk egy csipet szerecsendióval. Ezután egyesével hozzáadjuk a nyers tojásokat, és mindegyikkel simára keverjük. Végül hozzákeverjük a reszelt füstölt sajtot is, majd amikor már teljesen sima masszát kaptunk, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az apróra vágott medvehagymát, az apróra vágott főtt tojást és a zsemlemorzsát. Egy sütőformát kikenünk vajjal, és megszórjuk a finomra darált zabbal. Belesimítjuk a masszát, majd megszórjuk a tetejét is zabbal és reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 30-40 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. Sonka mellé kenyér helyett nagyon laktató és finom.


Medvehagymás tojás saláta

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 6 db tojás
  • 8-10 db medvehagyma
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 1 ek dijoni mustár
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk, és felvágjuk nagyobb kockákra. A medvehagymát felvágjuk apróra. Egy tálba beletesszük a krémsajtot, a tejfölt, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk, megszórjuk az őrölt borssal, és simára keverjük. Ezután a felkockázott tojást megszórjuk az apróra vágott medvehagymával, majd rákanalazzuk a krémsajtos-tejfölös keveréket, és óvatosan összeforgatjuk, vigyázva, hogy a tojás ne nagyon törjön. Ezután 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően összeérjenek.


Poharas tojásos saláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db tojás
  • 12,5 dkg főtt sonka
  • 1 csomó hónapos retek
  • 1 fej jégsaláta (kicsi)
  • 1/2 csokor snidling vagy 1/4 kockázott póréhagyma (+ a tetejére)
  • 3 ek fehér balzsamecet (elhagyható)
  • 3 tk mustár
  • ízlés szerinti stevia
  • bors
  • 3 ek olíva olaj
  • 1 doboz natúr joghurt

Elkészítés:

A keményre főzött tojásokat hideg vízzel leöblítjük, megtisztítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A sonkát apróra kockázzuk, a retket vékony cikkekre vágjuk. A salátát csíkokra vágjuk, a snidlinget/pórét felkarikázzuk. A saláta öntetéhez összekeverjük a balzsamecetet 1/2 tk mustárral és a steviaval. Ha kihagyjuk a balzsamecetet, akkor csak a mustár és a stevia legyen keverve egy pici csepp olíva olajjal. Sózzuk, borsozzuk, aztán beledolgozzuk az egész receptnyi olíva olajat. A tojássalátához elvegyítjük a salátaöntetet a maradék mustárral és a joghurttal. Beleforgatjuk az apróra kockázott tojást, valamint a snidlinget/pórét és egy kevés sóval, borssal ízesítjük. Adagonként poharakba rétegezzük a tojássalátát, a sonkát, a salátacsíkokat és a retekcikkeket. A saláta öntettel megöntözzük és megszórjuk friss metélőhagymával/póréval.


Spenótkrémmel töltött tojás

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 5 db tojás
  • bors
  • 250g spenót
  • 3 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • 4 db koktélparadicsom

Elkészítés:

A tojásokat megmossuk, sós vízben főzzük, hideg vízzel leöblítve lehűtjük. Néhány kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, és enyhén sós vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, azonnal bő hideg vízzel leöblítjük, jól lecsepegtetjük, alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és finomra-pépesre vágjuk. A tojásokat meghámozzuk, körben, késheggyel cakkosan bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon, kettényitjuk őket . Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon. Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük. A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört fokhagymát, frissen reszelt szerecsendióból egy csipetet, sót és borsot, habosra keverjük. Nyomózsákba szedjük, és a tojásfehérje alapba töltjük. Ha nincs zsák, akkor belekanalazzuk. Tálaláskor megmossuk és szárazra lapogatjuk a félretett spenótleveleket. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, ketté szeljük. A tányér peremét kirakjuk a spenótlevelekkel és a paradicsomfelekkel és közé helyezzük a szép töltött tojásokat.


Hagymás tojás saláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 8 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • Az öntethez:
  • 1 ek majonéz
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 ek mustár
  • egy késhegynyi stevia
  • 3 csipet só
  • 1 csipet bors
  • csilipor (elhagyható)

Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tejfölt, a majonézt és a mustárt összekeverjük egy tálban, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a steviat. A vöröshagymát apróra vágjuk - vagy lereszeljük - és az öntetbe keverjük. A tojásokat megpucoljuk, kockára vágjuk, és egy tálba tesszük a többi hozzávaló közé, majd az egészet alaposan összekeverjük, csiliporral meghintjük (amit elhagyhatunk). Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


Tonhalas töltött tojás savanyú káposztával

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 6 db tojás
  • 3 konzerv tonhal olíva olajjal
  • 100g natúr krémsajt
  • 1 ek dijoni mustár
  • bors
  • savanyú káposzta

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Félbe vágjuk a tojásokat, a tojás sárgáját kikanalazzuk. A tonhalat mustárt, a krémsajttal és tojás sárgájával összekeverjük egy tálban, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a steviat. A félbe vágott tojás fehérjébe betöltjük a masszát. Csak frissen készítsük a hal miatt. Savanyú káposzta illik mellé savanyúságként.