Húsvéti tojásos étel variációk

2022.04.12

A húsvét elengedhetetlen kelléke a sonka és a tojás. Abban az időben, amikor nem figyeltem oda a táplálkozásra, nálam ez a sonka, tojás, torma, csemegeuborka, kolbász és fehér kenyér kombinációval volt teljes. :)

Idén húsvétkor (is) alakbarát menüt szeretnék a vendégeim elé varázsolni (bár most csak a szűk családi körrel találkozom, mert rengeteg a tanulni valóm), ezért a kenyeret felváltom különleges tojásos köretekkel a sonka mellé. Bárki által könnyen elkészíthető, ízletes tojásos variációk, akár családnak, akár az érkező locsolós vendégeknek.


Avokádókrémes töltött tojás

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 db avokádó
  • 1 db lime vagy citrom
  • 5-6 db tojás
  • bors
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 db újhagyma
  • 1 ek sajtkrém
  • 2 db szívsaláta vagy fél db jégsaláta
  • paradicsom
  • petrezselyem

Elkészítés: Az avokádót meghámozzuk, és kivesszük a magját. A húsát citromlével/limelével meglocsoljuk. A tojásokat keményre főzzük, (kb 4-5 percig), és hagyjuk kihűlni a vízben, majd megpucoljuk és kettévágjuk, a sárgáját kikaparjuk. A hagymát apróra vágjuk és az avokádóval együtt aprítóba tesszük, és a fűszerekkel, majd a tojássárgájával együtt összedolgozzuk. A krémet krémsajttal kikeverjük és visszatöltjük a tojásokba. A töltött tojásokat a salátákra helyezzük és paradicsommal díszítjük. Megszórjuk petrezselyemmel és hidegre tesszük tálalásig.


Medvehagymás tojásos felfújt

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 db medvehagyma
  • 8 db tojás
  • 5 dkg vaj (+ a kenéshez)
  • 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dl tej
  • bors
  • szerecsendió
  • 10 dkg füstölt sajt (+ a tetejére)
  • 4 ek darált zabpehely (finomra őrölt zabpehely is jó)

Elkészítés:

A megmosott és szárazra törölt medvehagymát felaprítjuk. 4 db tojást keményre főzünk, majd apróra vágjuk és félretesszük. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és 1-2 percig pirítjuk. Apránként hozzáöntjük a tejet, és minden alkalommal simára keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk egy csipet szerecsendióval. Ezután egyesével hozzáadjuk a nyers tojásokat, és mindegyikkel simára keverjük. Végül hozzákeverjük a reszelt füstölt sajtot is, majd amikor már teljesen sima masszát kaptunk, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az apróra vágott medvehagymát, az apróra vágott főtt tojást és a zsemlemorzsát. Egy sütőformát kikenünk vajjal, és megszórjuk a finomra darált zabbal. Belesimítjuk a masszát, majd megszórjuk a tetejét is zabbal és reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 30-40 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. Sonka mellé kenyér helyett nagyon laktató és finom.


Medvehagymás tojás saláta

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 6 db tojás
  • 8-10 db medvehagyma
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 1 ek dijoni mustár
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk, és felvágjuk nagyobb kockákra. A medvehagymát felvágjuk apróra. Egy tálba beletesszük a krémsajtot, a tejfölt, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk, megszórjuk az őrölt borssal, és simára keverjük. Ezután a felkockázott tojást megszórjuk az apróra vágott medvehagymával, majd rákanalazzuk a krémsajtos-tejfölös keveréket, és óvatosan összeforgatjuk, vigyázva, hogy a tojás ne nagyon törjön. Ezután 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően összeérjenek.


Húsvéti salátatál

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db tojás
  • 12,5 dkg főtt sonka
  • 1 csomó hónapos retek
  • 1 fej jégsaláta (kicsi)
  • 1/2 csokor snidling vagy 1/4 kockázott póréhagyma (+ a tetejére)
  • 3 ek fehér balzsamecet (elhagyható)
  • 3 tk mustár
  • ízlés szerinti stevia
  • bors
  • 3 ek olíva olaj
  • 1 doboz natúr joghurt

Elkészítés:

A keményre főzött tojásokat hideg vízzel leöblítjük, megtisztítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A sonkát apróra kockázzuk, a retket vékony cikkekre vágjuk. A salátát csíkokra vágjuk, a snidlinget/pórét felkarikázzuk. A saláta öntetéhez összekeverjük a balzsamecetet 1/2 tk mustárral és a steviaval. Ha kihagyjuk a balzsamecetet, akkor csak a mustár és a stevia legyen keverve egy pici csepp olíva olajjal. Sózzuk, borsozzuk, aztán beledolgozzuk az egész receptnyi olíva olajat. A tojássalátához elvegyítjük a salátaöntetet a maradék mustárral és a joghurttal. Beleforgatjuk az apróra kockázott tojást, valamint a snidlinget/pórét és egy kevés sóval, borssal ízesítjük. Adagonként poharakba rétegezzük a tojássalátát, a sonkát, a salátacsíkokat és a retekcikkeket. A saláta öntettel megöntözzük és megszórjuk friss metélőhagymával/póréval.


Spenótkrémmel töltött tojás

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db tojás
  • bors
  • 250g spenót
  • 3 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • 4 db koktélparadicsom

Elkészítés:

A tojásokat megmossuk, sós vízben főzzük, hideg vízzel leöblítve lehűtjük. Néhány kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, és enyhén sós vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, azonnal bő hideg vízzel leöblítjük, jól lecsepegtetjük, alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és finomra-pépesre vágjuk. A tojásokat meghámozzuk, körben, késheggyel cakkosan bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon, kettényitjuk őket . Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon. Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük. A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört fokhagymát, frissen reszelt szerecsendióból egy csipetet, sót és borsot, habosra keverjük. Nyomózsákba szedjük, és a tojásfehérje alapba töltjük. Ha nincs zsák, akkor belekanalazzuk. Tálaláskor megmossuk és szárazra lapogatjuk a félretett spenótleveleket. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, ketté szeljük. A tányér peremét kirakjuk a spenótlevelekkel és a paradicsomfelekkel és közé helyezzük a szép töltött tojásokat.


Hagymás tojás saláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 8 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • Az öntethez:
  • 1 ek majonéz
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 ek mustár
  • egy késhegynyi stevia
  • 3 csipet só
  • 1 csipet bors
  • csilipor (elhagyható)

Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tejfölt, a majonézt és a mustárt összekeverjük egy tálban, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a steviat. A vöröshagymát apróra vágjuk - vagy lereszeljük - és az öntetbe keverjük. A tojásokat megpucoljuk, kockára vágjuk, és egy tálba tesszük a többi hozzávaló közé, majd az egészet alaposan összekeverjük, csiliporral meghintjük (amit elhagyhatunk). Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


Tonhalas töltött tojás savanyú káposztával

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 6 db tojás
  • 3 konzerv tonhal olíva olajjal
  • 100g natúr krémsajt
  • 1 ek dijoni mustár
  • bors
  • savanyú káposzta

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Félbe vágjuk a tojásokat, a tojás sárgáját kikanalazzuk. A tonhalat mustárt, a krémsajttal és tojás sárgájával összekeverjük egy tálban, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a steviat. A félbe vágott tojás fehérjébe betöltjük a masszát. Csak frissen készítsük a hal miatt. Savanyú káposzta illik mellé savanyúságként.



Fitt franciasaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 300g franciasaláta alap
  • 2 db csemegeuborka
  • 1 db alma
  • kukorica (elhagyható)
  • 1 doboz natúr görög joghurt
  • 1 ek mustár
  • kevés édesítő
  • só, bors
  • 2 facsarásnyi citrom leve
  • friss kapor

Tejföl helyett görög joghurtot használtam és csak mustárt tettem bele. Ezzel a saláta zsírtartalmát csökkentettem, hiszen a tejföl és a majonéz magasabb zsírtartalmú. Nem azt mondom, hogy ezeket ki kell iktatni az étkezésből, de ha egy franciasalátát készítek, abban a natúr joghurt fitt elemként jobban elfogadható.

Alap: görög joghurt, mustár, édesítő, citrom leve, kapor, só, bors.

Az adag több étkezésre való!


Fitt sonkatekercs

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 10-15 szelet jó minőségű sonka, ami akár fekete erdei is lehet - ez családi adag :)
  • 6-7 db fehérrépa (zöldséggyökér)
  • 5-6 db tojás
  • 1-2 kiskanál mustár
  • édesítőszer (kevés)
  • só, bors
  • 1 kiskanál vaj (tejmentesen zabkrém vagy 1-2 kiskanál zabtej)
  • pár csepp citrom

A zöldséggyökérből pürét készítünk. Megfőzzük sós, borsos vízben, majd nagyon kevés, egy kiskanál vajjal krémesre turmixoljuk. A tojásokat megfőzzük. Krumplinyomóval átpasszírozzuk és a püréhez adjuk. Sózzuk, mustárt és borsot teszünk bele. Egy-két csepp citromot tehetünk bele. Elkeverjük. Kész is a töltelék. Nincs más dolgunk, mint beletekerni a sonka szeletekbe 1 leveskanálnyi gombócot egyenként. Ha marad a töltelékből, azt pirítós feltétként is fogyaszthatjuk másnap.

Pirítóssal tálalhatjuk. Na és persze finom zöldségekkel.

Tipp: zellergumót is használhatunk a zöldséggyökér helyett.

Ha csak a tojássárgáját keverjük el a krémben, akkor a fehérjébe is vissza tudjuk tölteni azt, így kaszinó tojásként is készíthető az étel. :)


Fitt medvehagymás májpuffancs
Hozzávalók 6-8 adaghoz:
  • 500 g csirkemáj
  • 2 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szál medvehagyma
  • petrezselyem
  • majoranna
  • bors, só
  • 2 g szódabikarbóna
  • 40 g zabliszt

Mindent összekeverünk egy tálban és botmixerrel krémesre keverjük. Egy muffin sütéshez ideális masszát kapunk. Szilikonos vagy fém muffin formában / tepsiben zsiradék nélkül kisütjük. Ennyire egyszerű! :)

A medvehagyma persze elhagyható! :) De szezonja van tavasszal!

Programok & csomagok

Senorita program | 3 hetes étrend e-book

Az e-book tartalma: bővített Senorita program e-book 3 hetes variálható étrend bővített tananyag, főzést támogató rendszer és tippek programod megvásárlásával megajándékozunk egy 3.500 Ft-os kuponnal, amelyet 3.500 Ft értékben felhasználhatsz a Duciforradalom Senorita kollagéntermékekre 2022. novemberétől programodat és kuponkódodat a program vásárlásától számítva 10 munkanapon belül továbbítjuk részedre SZÁLLÍTÁSI  MÓDKÉNT KÉRLEK EZT VÁLASZD: SENORITA PROGRAM E-BOOK

3 500 Ft

LEFOGYOK PROGRAM

A MODUL elemei 24 hetes életmódprogramra: 160+ oldalas Mentorprogram nyomdai könyv 170+ oldalas Ételportfólió nyomdai könyv 1000+ ételrecepttel Heti menü 24 héten át hétfőtől vasárnapig - mealprep (dobozolás) módszertannal, bevásárlólistával, instrukciókkal, korlátlan élelmiszercserével Étrendtervezési módszertan elméleti és gyakorlati megvalósítása - a dobozolás művészetének megtanulása élelmiszer-útvonalakkal (minél egyszerűbb, minél költséghatékonyabb heti menük érdekében) Főzős és edukációs mini videók Zárt Program Facebook csoport 2022. december 31-éig Egyéb segédletek

26 000 Ft

Kovács Klaudia - Túlszeretni | NYOMDAI KÖTÖTT KIADÁS

Egy kövér lány voltam, aki egész életében le akart fogyni. Sokáig nem tudtam, hogy a bennem lakozó személyiségek miért csatáznak egymással. Hogy egyáltalán miért találkozom más és más arcaimmal, s miként kellene ezeket kezelnem. Nőként sok szerepet öltünk magunkra, még az előtt is, hogy párra lelnénk. Amikor csak az ÉN lakozik a lelkünkben és nincs mellettünk más, már akkor is sokféle módon jelenünk meg a napjainkon. Minden azzal kezdődött nálam a személyiségfejlesztésemben, hogy boldog akartam lenni. Viszont nem feltétlenül tudtam, ez mit is jelent. Elvárásokat támasztottam az elképzeléseimmel szemben, s ha bármi másként alakult, mint azt ahogyan én vázoltam kötelező kimenetelként, rögtön falakba ütközött az aktuális álomképem. Valahogy ilyen módon találtam rá az életemben az ételre, mint vigaszdíjra, mint egy láthatatlan barátra, aki sosem bánt, aki sosem beszél vissza, aki mindig örömet akar okozni, aki feltétel nélkül ki is elégíti a vágyaimat. E könyv írásakor már tudom, hogy a kövérség búcsút vett tőlem. Nem csak elértem az áhított testsúlyomat, de egy olyan életet is felépítettem, amelyben felelősséggel tartozom hozzám hasonló emberek döntéseiért is. Öt éve blogot írok a történetemről. Úgy kellett ezt a könyvet megírnom és az olvasó úgy olvashatja el a fejezeteket, hogy az a tény már befolyásolja az írottak értelmezését: sikerült lefogynom. Ezért a sorok legalább annyira elmesélt élmények öt év vonatkozásában, mint amennyire a jelenre vonatkozó felfedezések, felismerések is. Sőt, valójában a ma megtapasztalásaira lehet igazán értelmezni a változásomat. A könyv egyszerre a múltam, a jelenem és a remélt jövőm is.

4 990 Ft 7 990 Ft