Húsvéti tojásos étel variációk


A húsvét elengedhetetlen kelléke a sonka és a tojás. Abban az időben, amikor nem figyeltem oda a táplálkozásra, nálam ez a sonka, tojás, torma, csemegeuborka, kolbász és fehér kenyér kombinációval volt teljes. :)
Idén húsvétkor (is) alakbarát menüt szeretnék a vendégeim elé varázsolni (bár most csak a szűk családi körrel találkozom, mert rengeteg a tanulni valóm), ezért a kenyeret felváltom különleges tojásos köretekkel a sonka mellé. Bárki által könnyen elkészíthető, ízletes tojásos variációk, akár családnak, akár az érkező locsolós vendégeknek.
Avokádókrémes töltött tojás
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 db avokádó
- 1 db lime vagy citrom
- 5-6 db tojás
- só
- bors
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 db újhagyma
- 1 ek sajtkrém
- 2 db szívsaláta vagy fél db jégsaláta
- paradicsom
- petrezselyem
Elkészítés: Az avokádót meghámozzuk, és kivesszük a magját. A húsát citromlével/limelével meglocsoljuk. A tojásokat keményre főzzük, (kb 4-5 percig), és hagyjuk kihűlni a vízben, majd megpucoljuk és kettévágjuk, a sárgáját kikaparjuk. A hagymát apróra vágjuk és az avokádóval együtt aprítóba tesszük, és a fűszerekkel, majd a tojássárgájával együtt összedolgozzuk. A krémet krémsajttal kikeverjük és visszatöltjük a tojásokba. A töltött tojásokat a salátákra helyezzük és paradicsommal díszítjük. Megszórjuk petrezselyemmel és hidegre tesszük tálalásig.
Medvehagymás tojásos felfújt
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 db medvehagyma
- 8 db tojás
- 5 dkg vaj (+ a kenéshez)
- 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
- 10 dkg füstölt sajt (+ a tetejére)
- 4 ek darált zabpehely (finomra őrölt zabpehely is jó)
Elkészítés:
A megmosott és szárazra törölt medvehagymát felaprítjuk. 4 db tojást keményre főzünk, majd apróra vágjuk és félretesszük.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és 1-2 percig
pirítjuk. Apránként hozzáöntjük a tejet, és minden alkalommal simára
keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk egy csipet
szerecsendióval. Ezután egyesével hozzáadjuk a nyers tojásokat, és mindegyikkel simára
keverjük. Végül hozzákeverjük a reszelt füstölt sajtot is, majd amikor
már teljesen sima masszát kaptunk, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük
az apróra vágott medvehagymát, az apróra vágott főtt tojást és a
zsemlemorzsát.
Egy sütőformát kikenünk vajjal, és megszórjuk a finomra darált zabbal. Belesimítjuk a masszát, majd megszórjuk a tetejét is zabbal és reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 30-40 perc alatt pirosra
sütjük. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra
helyezzük, és egészen kihűtjük. Sonka mellé kenyér helyett nagyon laktató és finom.
Medvehagymás tojás saláta
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 6 db tojás
- 8-10 db medvehagyma
- 10 dkg natúr krémsajt
- 1,5-2 dl tejföl
- 1 ek dijoni mustár
- só (ízlés szerint)
- őrölt bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk, és felvágjuk nagyobb kockákra. A medvehagymát felvágjuk apróra.
Egy tálba beletesszük a krémsajtot, a tejfölt, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk, megszórjuk az őrölt borssal,
és simára keverjük. Ezután a felkockázott tojást megszórjuk az apróra
vágott medvehagymával, majd rákanalazzuk a krémsajtos-tejfölös keveréket, és óvatosan összeforgatjuk, vigyázva, hogy a tojás ne
nagyon törjön. Ezután 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően
összeérjenek.
Poharas tojásos saláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 db tojás
- 12,5 dkg főtt sonka
- 1 csomó hónapos retek
- 1 fej jégsaláta (kicsi)
- 1/2 csokor snidling vagy 1/4 kockázott póréhagyma (+ a tetejére)
- 3 ek fehér balzsamecet (elhagyható)
- 3 tk mustár
- ízlés szerinti stevia
- só
- bors
- 3 ek olíva olaj
- 1 doboz natúr joghurt
Elkészítés:
A keményre főzött tojásokat hideg vízzel leöblítjük, megtisztítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A sonkát apróra kockázzuk, a retket vékony cikkekre vágjuk. A salátát csíkokra vágjuk, a snidlinget/pórét felkarikázzuk. A saláta öntetéhez összekeverjük a balzsamecetet 1/2 tk mustárral és a steviaval. Ha kihagyjuk a balzsamecetet, akkor csak a mustár és a stevia legyen keverve egy pici csepp olíva olajjal. Sózzuk, borsozzuk, aztán beledolgozzuk az egész receptnyi olíva olajat. A tojássalátához elvegyítjük a salátaöntetet a maradék mustárral és a joghurttal. Beleforgatjuk az apróra kockázott tojást, valamint a snidlinget/pórét és egy kevés sóval, borssal ízesítjük. Adagonként poharakba rétegezzük a tojássalátát, a sonkát, a salátacsíkokat és a retekcikkeket. A saláta öntettel megöntözzük és megszórjuk friss metélőhagymával/póréval.
Spenótkrémmel töltött tojás
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 5 db tojás
- só
- bors
- 250g spenót
- 3 ek majonéz
- 1 tk mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- szerecsendió
- 4 db koktélparadicsom
Elkészítés:
A tojásokat megmossuk, sós vízben főzzük, hideg vízzel leöblítve lehűtjük.
Néhány kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit
megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, és enyhén sós
vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, azonnal bő hideg vízzel leöblítjük,
jól lecsepegtetjük, alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és
finomra-pépesre vágjuk. A tojásokat meghámozzuk, körben, késheggyel cakkosan
bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon,
kettényitjuk őket . Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne
billegjenek majd a tálon. Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük.
A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört
fokhagymát, frissen reszelt szerecsendióból egy csipetet, sót és borsot,
habosra keverjük. Nyomózsákba szedjük, és a
tojásfehérje alapba töltjük. Ha nincs zsák, akkor belekanalazzuk. Tálaláskor megmossuk és szárazra lapogatjuk a félretett spenótleveleket.
A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, ketté szeljük. A tányér peremét kirakjuk a
spenótlevelekkel és a paradicsomfelekkel és közé helyezzük a szép töltött tojásokat.
Hagymás tojás saláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 8 db tojás
- 1 fej hagyma
- Az öntethez:
- 1 ek majonéz
- 1 kis pohár tejföl
- 1 ek mustár
- egy késhegynyi stevia
- 3 csipet só
- 1 csipet bors
- csilipor (elhagyható)
Elkészítés:
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tejfölt, a majonézt és a mustárt összekeverjük egy tálban, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a steviat. A vöröshagymát apróra vágjuk - vagy lereszeljük - és az öntetbe keverjük. A tojásokat megpucoljuk, kockára vágjuk, és egy tálba tesszük a többi hozzávaló közé, majd az egészet alaposan összekeverjük, csiliporral meghintjük (amit elhagyhatunk). Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Tonhalas töltött tojás savanyú káposztával
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 6 db tojás
- 3 konzerv tonhal olíva olajjal
- 100g natúr krémsajt
- 1 ek dijoni mustár
- só
- bors
- savanyú káposzta
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Félbe vágjuk a tojásokat, a tojás sárgáját kikanalazzuk. A tonhalat mustárt, a krémsajttal és tojás sárgájával összekeverjük egy tálban, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a steviat. A félbe vágott tojás fehérjébe betöltjük a masszát. Csak frissen készítsük a hal miatt. Savanyú káposzta illik mellé savanyúságként.