Húsvéti tojásos étel variációk

2022.04.12

A húsvét elengedhetetlen kelléke a sonka és a tojás. Abban az időben, amikor nem figyeltem oda a táplálkozásra, nálam ez a sonka, tojás, torma, csemegeuborka, kolbász és fehér kenyér kombinációval volt teljes. :)

Idén húsvétkor (is) alakbarát menüt szeretnék a vendégeim elé varázsolni (bár most csak a szűk családi körrel találkozom, mert rengeteg a tanulni valóm), ezért a kenyeret felváltom különleges tojásos köretekkel a sonka mellé. Bárki által könnyen elkészíthető, ízletes tojásos variációk, akár családnak, akár az érkező locsolós vendégeknek.


Avokádókrémes töltött tojás

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 db avokádó
  • 1 db lime vagy citrom
  • 5-6 db tojás
  • bors
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 db újhagyma
  • 1 ek sajtkrém
  • 2 db szívsaláta vagy fél db jégsaláta
  • paradicsom
  • petrezselyem

Elkészítés: Az avokádót meghámozzuk, és kivesszük a magját. A húsát citromlével/limelével meglocsoljuk. A tojásokat keményre főzzük, (kb 4-5 percig), és hagyjuk kihűlni a vízben, majd megpucoljuk és kettévágjuk, a sárgáját kikaparjuk. A hagymát apróra vágjuk és az avokádóval együtt aprítóba tesszük, és a fűszerekkel, majd a tojássárgájával együtt összedolgozzuk. A krémet krémsajttal kikeverjük és visszatöltjük a tojásokba. A töltött tojásokat a salátákra helyezzük és paradicsommal díszítjük. Megszórjuk petrezselyemmel és hidegre tesszük tálalásig.


Medvehagymás tojásos felfújt

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 db medvehagyma
  • 8 db tojás
  • 5 dkg vaj (+ a kenéshez)
  • 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dl tej
  • bors
  • szerecsendió
  • 10 dkg füstölt sajt (+ a tetejére)
  • 4 ek darált zabpehely (finomra őrölt zabpehely is jó)

Elkészítés:

A megmosott és szárazra törölt medvehagymát felaprítjuk. 4 db tojást keményre főzünk, majd apróra vágjuk és félretesszük. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és 1-2 percig pirítjuk. Apránként hozzáöntjük a tejet, és minden alkalommal simára keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk egy csipet szerecsendióval. Ezután egyesével hozzáadjuk a nyers tojásokat, és mindegyikkel simára keverjük. Végül hozzákeverjük a reszelt füstölt sajtot is, majd amikor már teljesen sima masszát kaptunk, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az apróra vágott medvehagymát, az apróra vágott főtt tojást és a zsemlemorzsát. Egy sütőformát kikenünk vajjal, és megszórjuk a finomra darált zabbal. Belesimítjuk a masszát, majd megszórjuk a tetejét is zabbal és reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 30-40 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. Sonka mellé kenyér helyett nagyon laktató és finom.


Medvehagymás tojás saláta

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 6 db tojás
  • 8-10 db medvehagyma
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 1 ek dijoni mustár
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk, és felvágjuk nagyobb kockákra. A medvehagymát felvágjuk apróra. Egy tálba beletesszük a krémsajtot, a tejfölt, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk, megszórjuk az őrölt borssal, és simára keverjük. Ezután a felkockázott tojást megszórjuk az apróra vágott medvehagymával, majd rákanalazzuk a krémsajtos-tejfölös keveréket, és óvatosan összeforgatjuk, vigyázva, hogy a tojás ne nagyon törjön. Ezután 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően összeérjenek.


Húsvéti salátatál

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db tojás
  • 12,5 dkg főtt sonka
  • 1 csomó hónapos retek
  • 1 fej jégsaláta (kicsi)
  • 1/2 csokor snidling vagy 1/4 kockázott póréhagyma (+ a tetejére)
  • 3 ek fehér balzsamecet (elhagyható)
  • 3 tk mustár
  • ízlés szerinti stevia
  • bors
  • 3 ek olíva olaj
  • 1 doboz natúr joghurt

Elkészítés:

A keményre főzött tojásokat hideg vízzel leöblítjük, megtisztítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A sonkát apróra kockázzuk, a retket vékony cikkekre vágjuk. A salátát csíkokra vágjuk, a snidlinget/pórét felkarikázzuk. A saláta öntetéhez összekeverjük a balzsamecetet 1/2 tk mustárral és a steviaval. Ha kihagyjuk a balzsamecetet, akkor csak a mustár és a stevia legyen keverve egy pici csepp olíva olajjal. Sózzuk, borsozzuk, aztán beledolgozzuk az egész receptnyi olíva olajat. A tojássalátához elvegyítjük a salátaöntetet a maradék mustárral és a joghurttal. Beleforgatjuk az apróra kockázott tojást, valamint a snidlinget/pórét és egy kevés sóval, borssal ízesítjük. Adagonként poharakba rétegezzük a tojássalátát, a sonkát, a salátacsíkokat és a retekcikkeket. A saláta öntettel megöntözzük és megszórjuk friss metélőhagymával/póréval.


Spenótkrémmel töltött tojás

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db tojás
  • bors
  • 250g spenót
  • 3 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • 4 db koktélparadicsom

Elkészítés:

A tojásokat megmossuk, sós vízben főzzük, hideg vízzel leöblítve lehűtjük. Néhány kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, és enyhén sós vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, azonnal bő hideg vízzel leöblítjük, jól lecsepegtetjük, alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és finomra-pépesre vágjuk. A tojásokat meghámozzuk, körben, késheggyel cakkosan bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon, kettényitjuk őket . Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon. Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük. A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört fokhagymát, frissen reszelt szerecsendióból egy csipetet, sót és borsot, habosra keverjük. Nyomózsákba szedjük, és a tojásfehérje alapba töltjük. Ha nincs zsák, akkor belekanalazzuk. Tálaláskor megmossuk és szárazra lapogatjuk a félretett spenótleveleket. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, ketté szeljük. A tányér peremét kirakjuk a spenótlevelekkel és a paradicsomfelekkel és közé helyezzük a szép töltött tojásokat.


Hagymás tojás saláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 8 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • Az öntethez:
  • 1 ek majonéz
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 ek mustár
  • egy késhegynyi stevia
  • 3 csipet só
  • 1 csipet bors
  • csilipor (elhagyható)

Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tejfölt, a majonézt és a mustárt összekeverjük egy tálban, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a steviat. A vöröshagymát apróra vágjuk - vagy lereszeljük - és az öntetbe keverjük. A tojásokat megpucoljuk, kockára vágjuk, és egy tálba tesszük a többi hozzávaló közé, majd az egészet alaposan összekeverjük, csiliporral meghintjük (amit elhagyhatunk). Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


Tonhalas töltött tojás savanyú káposztával

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 6 db tojás
  • 3 konzerv tonhal olíva olajjal
  • 100g natúr krémsajt
  • 1 ek dijoni mustár
  • bors
  • savanyú káposzta

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Félbe vágjuk a tojásokat, a tojás sárgáját kikanalazzuk. A tonhalat mustárt, a krémsajttal és tojás sárgájával összekeverjük egy tálban, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a steviat. A félbe vágott tojás fehérjébe betöltjük a masszát. Csak frissen készítsük a hal miatt. Savanyú káposzta illik mellé savanyúságként.



Fitt franciasaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 300g franciasaláta alap
  • 2 db csemegeuborka
  • 1 db alma
  • kukorica (elhagyható)
  • 1 doboz natúr görög joghurt
  • 1 ek mustár
  • kevés édesítő
  • só, bors
  • 2 facsarásnyi citrom leve
  • friss kapor

Tejföl helyett görög joghurtot használtam és csak mustárt tettem bele. Ezzel a saláta zsírtartalmát csökkentettem, hiszen a tejföl és a majonéz magasabb zsírtartalmú. Nem azt mondom, hogy ezeket ki kell iktatni az étkezésből, de ha egy franciasalátát készítek, abban a natúr joghurt fitt elemként jobban elfogadható.

Alap: görög joghurt, mustár, édesítő, citrom leve, kapor, só, bors.

Az adag több étkezésre való!


Fitt sonkatekercs

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 10-15 szelet jó minőségű sonka, ami akár fekete erdei is lehet - ez családi adag :)
  • 6-7 db fehérrépa (zöldséggyökér)
  • 5-6 db tojás
  • 1-2 kiskanál mustár
  • édesítőszer (kevés)
  • só, bors
  • 1 kiskanál vaj (tejmentesen zabkrém vagy 1-2 kiskanál zabtej)
  • pár csepp citrom

A zöldséggyökérből pürét készítünk. Megfőzzük sós, borsos vízben, majd nagyon kevés, egy kiskanál vajjal krémesre turmixoljuk. A tojásokat megfőzzük. Krumplinyomóval átpasszírozzuk és a püréhez adjuk. Sózzuk, mustárt és borsot teszünk bele. Egy-két csepp citromot tehetünk bele. Elkeverjük. Kész is a töltelék. Nincs más dolgunk, mint beletekerni a sonka szeletekbe 1 leveskanálnyi gombócot egyenként. Ha marad a töltelékből, azt pirítós feltétként is fogyaszthatjuk másnap.

Pirítóssal tálalhatjuk. Na és persze finom zöldségekkel.

Tipp: zellergumót is használhatunk a zöldséggyökér helyett.

Ha csak a tojássárgáját keverjük el a krémben, akkor a fehérjébe is vissza tudjuk tölteni azt, így kaszinó tojásként is készíthető az étel. :)


Fitt medvehagymás májpuffancs
Hozzávalók 6-8 adaghoz:
  • 500 g csirkemáj
  • 2 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szál medvehagyma
  • petrezselyem
  • majoranna
  • bors, só
  • 2 g szódabikarbóna
  • 40 g zabliszt

Mindent összekeverünk egy tálban és botmixerrel krémesre keverjük. Egy muffin sütéshez ideális masszát kapunk. Szilikonos vagy fém muffin formában / tepsiben zsiradék nélkül kisütjük. Ennyire egyszerű! :)

A medvehagyma persze elhagyható! :) De szezonja van tavasszal!

Senorita VIP tagság 2023

A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság és zárt program csoport 4x90 napos teljes életmódváltó program (azonnal kézhez kapod az első fél éves kidolgozott program kezdő és középhaladó programját fogyási ciklusodhoz - ez lesz az A-B. blokkod) Senorita premier termékek és kedvezmények ÚJDONSÁG!!!!! 2 db Duciforradalom kártyapakli (A & B. blokk és 60 napos étrend pakli - 2023-as fejlesztésünk) Dia szakmai könyveinek online változata Heti program meetingek (online) Heti főzős meetingek (online) Nyomdai csomag: 1.Duciforradalom A-B. Blokk kártyapakli (fél éves kidolgozott program), melynek elemei: Fél évre kidolgozott életmódprogram menetrendje, szabályai, étrendtervezési módszertan A. Blokk teljes étrendje és menütervezési módszere (90 nap) B. Blokk teljes étrendje és menütervezési módszere (90 nap) Inzulinrezisztencia, pajzsmirigy problémák megoldó protokollja Gluténmentes kenyérmennyország receptek Snack mennyország receptek 2.Duciforradalom Receptes kártyapakli, melynek tartalma: 30 napra kidolgozott, variálható, kész napi étrend, amely segíti az A. és B. blokk tervezését Magyarországról történő rendelés esetén csak nyomdai csomagot  igényelhetsz, mert eszközrendszerünk óriási segítséget ad a kezedbe és tagságod díja tartalmazza a kártyapaklikat is. A kártyák alapján haladunk fél éven keresztül, ezért elengedhetetlen és kihagyhatatlan a kártyarendszer. Imádni fogod, bízz bennem! :) Külföldi megrendelés esetén a blokk kártyapakliját online verzióban is biztosítjuk, ha nem tudsz nyomdai csomagokat igényelni! Jelenlegi világpiaci árak mellett teljességgel megértjük, ha a házhozszállítás költsége számodra problémát jelent. Amennyiben kollagén kollekciót is rendelnél, válaszd a KOMPLEX csomagot, így házhozszállítási díjadon jelentősen spórolhatsz külföldre! Komplex csomag 2023.02.01-jétől igényelhető!

28 000 Ft