Ünnepi menü ötletek - 1. rész/ Karácsony


Ünnepek. Néhány nap az év végi záráskor, amikor összeülnek a távol élő rokonok is
és boldogan készülnek fel a következő évre. Ezeket a nagy
összejöveteleket legtöbben nem szeretnék "átdiétázni", ezért úgy
döntenek, hogy ezek a napok felmentést adnak az egész évi
súlytartó/súlyvesztő harcban. Talán nincs is ezzel semmi baj, hiszen az
év ezen szakaszában nem kell megfelelni minden fogyókúrás íratlan
szabálynak. Azok számára, akik viszont ebben az időszakban is
szeretnének odafigyelni és a kilókat nem engednék rohamtempóban
visszacsúszni, néhány finom ötletet gyűjtöttem össze. Karácsonykor is
lehet finomakat enni, ezekhez pedig fitt alternatívákat keresni. Kalória és makrószámítás nélkül, mértékre figyelő adagokból állnak a receptek 4 főre. Bárki használhatja ezeket a recepteket, nem fog elszaladni a kalória.

Fahéjas almaleves
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg alma
- 5 dl sovány tej
- 30 g cukormentes pudingpor/fehérje por
- citrom
- fahéj
- szegfűszeg
- só
- stevia

Elkészítés:
Tegyünk egy liter hideg vizet egy edénybe, majd szórjunk bele a fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat egy kis citromlevet, és édesítsd steviával. Ezután jöhet a meghámozott, szeletekre vágott alma is. Ha meg vagyunk, kezdjük forralni közepes vagy magasabb hőfokon, és ha már forr, vegyük alacsonyabbra, közben pedig keverjük össze a pudingport a tejjel. Ha már csomómentes, sűrítsük be a levest vele, főzzük még néhány percig.
********************************************************************************
Lencseleves
Hozzávalók 4 főre:
- 50 ml olívaolaj
- 1 közepes db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes db sárgarépa
- 1 teáskanál curry por
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál chilipehely
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 közepes db paradicsom
- 200 g lencse (1 bögre)
- 1,5 liter alaplé

- 2 db babérlevél
- 50 g bébi spenót (2 marék)
- petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés:
A zöldségeket apróra felkockázzuk, a fokhagymát lereszeljük, a lencsét átválogatjuk és átmossuk. A felhevített olívaolajra dobjuk a hagymaféléket, valamint a sárgarépát, és folyamatos kevergetés mellett addig pároljuk, amíg a hagymák üvegesek lesznek. Ekkor jöhetnek rá a fűszerek. Hozzáadjuk a paradicsomot, a lencsét, és felöntjük az alaplével. Beledobjuk a babérleveleket, és közepes lángon főzzük. Amikor a lencse megpuhult, kiszedjük a babérleveleket. A leves felét egy tálba átszedjük, krémesre turmixoljuk, majd visszaöntjük a leveses lábasba. Így lesz rántás nélkül sűrű. Hozzáadjuk a bébispenótot és egy jó adag aprított petrezselymet, majd még egy pár percet főzzük, hogy a zöldek egy kicsit összeessenek. Azon melegében tálalhatjuk is, pár csepp citromlével meglocsolva, és tetemes mennyiségű petrezselyemmel nyakon szórva.
********************************************************************************
Sütőtök krémleves
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg sütőtök
- 1 db nagyobb burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 40 g vaj
- 1 ek méz
- 1 ek tökmagolaj
- 1 dl főzőtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- szerecsendió ízlés
szerint

- alaplé
Elkészítés:
A sütőtököt kettévágjuk, belsejéből kikaparjuk a magot. Előmelegítjük a sütőt. Beletesszük vágott felükkel a tököket egy tepsibe, alufóliával letakarjuk. Addig sütjük, míg szépen megpuhul. Közben felvágjuk a hagymát, vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a mézet és karamellizáljuk. Felöntjük a zöldséglevessel vagy alaplével (1,2 liter). Beletesszük a kockára vágott burgonyát. 10 percig fedő alatt főzzük. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót. Hozzáadjuk a kikapart tökbelsőnket és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, és további 5-10 percig főzzük. A végén pirított tökmaggal kínáljuk.
********************************************************************************

Töltött kelkáposzta
Hozzávalók 4 főre:
- 1 fej kelkáposzta
- 300 g pulyka darált hús
- 100 g bulgur (vagy köles, hajdina)
- só, bors, kömény
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db nagyobb tojás
- 1 l paradicsomlé - cukormentes (vagy préselj paradicsom levet)

Elkészítés:
A darált húst összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a tojással, bulgurral és a fűszerekkel. A kelkáposztát megmossuk és leveleire szedjük, majd megtöltjük a töltelékkel. A maradék káposztát csíkokra vágjuk és a fazék aljára pakoljuk, majd jöhetnek rá a töltött káposztalevelek. Az egészet felöntjük paradicsomlével. (Ha nem lepi el akkor vízzel pótoljuk a hiányzó mennyiséget.) Ha úgy érezzük, hogy nem elég ízletes a káposzta leve akkor nyugodtan fűszerezzük.
*******************************************************************************
Csirkemell őzgerincformában bacon szalonnával
Hozzávalók 4 főre:
A csirkemell előkészítéséhez:
- 80 dkg csirkemell
- 40 dkg bacon (szeletelt)
- 20 dkg sajt (bármilyen)
- 2 db tojás
- 4 ek tejföl
- 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 2 kk só és bors ízlés szerint

A forma kikenéséhez:
- 1 ek olaj/vaj
- darált zabpehely
Elkészítés:
Reszeljük le a sajtot, keverjük össze a tejföllel, a tojásokkal, az apróra vágott petrezselyemmel, liszttel és a fűszerekkel. A csirkemellet kockázzuk fel, vegyítsük a masszába. Formánkat vajazzuk ki, tegyük rá a darált zabpelyhet, majd a baconnel béleljük ki, hogy a szeletek kissé kilógjanak a formából. A csirkehúst öntsük a formába, és a kilógó bacont hajtogassuk rá. Előmelegített 170°C fokos sütőben 40 percig süssük, majd egy tepsire borítsuk ki és végül süssük addig, míg a szalonna megpirul. Friss salátával, basmati rizzsel tálaljuk.
********************************************************************************
Aszalt szilvával töltött, göngyölt csirkemell
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg csirkemell filé
- 20 dkg aszalt szilva
- 12 szelet bacon
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 ek olaj

Elkészítés:
Készítsük elő a csirkemell szeleteket oly módon, hogy tölteni lehessen. Vágjuk fel, kloffoljuk ki, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A csirkemellszelet egyik felére halmozzuk az aszaltszilva darabokat úgy, hogy a hús másik felét rá tudjuk hajtani, majd bacon szeletekkel összetekerve rögzítsük. A hústekercseket tegyük sütőtálba, kevés olajat öntsünk alá, alufóliával fedjük le. Tegyük 160 fokos sütőbe 20 percre, majd a fóliát levéve végül süssük pirosra. Basmati rizzsel vagy kölessel, bulgurral, kuszkusszal tálaljuk.
********************************************************************************
Libamell szeletek burgonyapürével és párolt káposztával
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db libamell
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál rozmaring
- só
- bors
- kis fej lila káposzta
- köménymag
- étolaj

Elkészítés:
A libamelleket mossuk át, majd a bőrös felüket vagdaljuk be, sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit vajazzunk ki, majd bele helyezhetjük a húst a bőrös felével lefelé. Tegyük mellé a félbevágott vörös hagymát, fokhagymát és a rozmaring ágakat. A hús alá öntsünk 1/2 liter vizet, majd a tepsit fóliázzuk le. 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük, így süssük csaknem 2 órán keresztül. Az elpárolgott vizet időközönként pótoljuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve még 15 percig pirítsuk.
Párolt káposzta: 1 kisebb fej lila káposztát reszelünk le, hintsük meg sóval. Ízesítsük köménymaggal. Olajon pirítsunk meg egy fej lilahagymát, majd tegyük bele a lereszelt káposztát.
********************************************************************************
Töltött fasírt
Hozzávalók 4 főre:
Fasírt:
- 500 g darált pulykahús
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek mustár
- fekete bors ízlés szerint (őrölt)
- 2 db tojás
- só ízlés szerint
- 4 ek darált zabpehely
Töltelék:
- 3 db főtt tojás
- 50 g mozzarella sajt

Locsolás
- 0.5 dl napraforgó olaj (a sütéshez, amennyi szükséges)
Elkészítés:
A darált pulykahúst, az apróra fölvágott vöröshagymát és fokhagymát, 1 evőkanál mustárt, őrölt borsot, tojást, sót, darált zabpelyhet egy tálban jól összedolgozzuk. Majd egy sütőpapírra rárakjuk, és befedjük egy másik sütőpapírral. Sodrófával nem túl vékonyra kinyújtjuk. A szélén kis részt hagyva rátesszük a a sajtszeleteket. A főtt tojást a szélére rakjuk, és föltekerjük. A két végét jól összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a sajt. Sütőpapírral kibélelt formába helyezzük, egy kevés olajjal meglocsoljuk, és borral megöntözzük. Azért, hogy ne repedjen meg az egyben sült fasírozott sütés alatt, vizes kézzel jól megpaskoljuk, mielőtt elkezdjük sütni.
********************************************************************************
Narancsos kacsacomb
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db kacsacomb
- 3 közepes db narancs
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 közepes fej lila hagyma
- 3 db sárgarépa
- 1 kis db zeller
- 2 db alma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szegfűbors
- 1 dl alaplé
- só ízlés szerint

- bors ízlés szerint
- 2 szál rozmaring (friss vagy 1 tk szárított)
Elkészítés:
A zöldségeket és a gyümölcsöket megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk. A narancsot gerezdekre vagy karikára a héjával együtt. A kacsa húsát megmossuk, és a nagyobb zsírdarabokat levágjuk róla. Majd a húsok bőrös részét kockás alakban finoman bevagdossuk. Bőségesen sózzuk és borsozzuk, majd fél órára berakjuk a hűtőbe pihenni. A levágott zsírdarabokat egy serpenyőben jól kisütjük, majd ebben a zsírban a kacsamelleket elősütjük úgy, hogy a forró zsírba először a bevagdosott bőrös felét tesszük bele. 1-1 percet sütjük mind a két oldalát, majd kitesszük egy tányérra. A feldarabolt zöldségeket és az almát beleöntjük a tepsibe, majd a kisütött zsírt ráöntjük. A zöldségekre rátesszük a rozmaring ágat, vagy megszórjuk a szárított rozmaringgal és rászórjuk a szegfűborsot is, majd elrendezzük rajta a kacsacombokat úgy, hogy a bőrös oldala először lefele legyen, majd rápakoljuk a narancsdarabokat. Ha gerezdekre vágtuk, akkor a levét kicsit rányomkodhatjuk a húsra, így még finomabb lesz. Ráöntjük a húsalaplevet. Lefedjük a tepsit, majd 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük és óránként 10 fokot emelünk a hőmérsékleten addig, míg el nem érjük a 190 fokos hőmérsékletet. Félidőben megfordítjuk a húsokat és meglocsoljuk saját zsírjával, majd mikor elértük a 180 fokot, akkor kitakarjuk a tepsit és addig sütjük tovább, amíg a kacsa bőre szép ropogós nem lesz. Tálaláshoz a tepsis burgonya, a párolt lila vagy fehér káposzta illik hozzá leginkább.
********************************************************************************
Narancsos lazac spárgával
Hozzávalók 4 főre:
A lazachoz:
- 4 db lazacfilé
- 8 dkg vaj
- 2 db narancs
- só
- őrölt színes bors
- citromlé
A zöldfűszeres szószhoz:
- 3 dl zöldségalaplé
- 2 db vöröshagyma
- 2 dl tejszín

- 1/2 evőkanál aprított snidling
- 1/2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
Elkészítés:
A lazacfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és csepegtessük meg citromlével. Hagyjuk 30 percet állni, hogy az ízek átjárják. A narancsot szeleteljük fel, majd vágjunk ketté minden szeletet. Készítsünk elő 2 nagyobb darab sütőpapírt, majd mindkettő közepét kenjük meg a vajjal. Ezután helyezzük rá a befűszerezett lazacszeletet, és helyezzük a tetejére a felszeletelt narancsot. Csomagoljuk be a papírba úgy, hogy teljesen le legyen lezárva. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. A sütőből kivéve óvatosan nyissuk fel a csomagot, és tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni. A szószhoz a hagymát vágjuk apróra, a zöldfűszereket aprítsuk fel. Egy serpenyőbe öntsük bele a zöldségalaplét, majd tegyük bele az apróra vágott hagymát és a felaprított zöldfűszereket. Ezután ízlés szerint szórjuk meg szerecsendióval és őrölt fehérborssal (ha szükséges, sózzuk is meg). Addig főzzük, míg a folyadék fele elpárolog és kezd kicsit sűrűsödni. Ekkor vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük, és egy szűrőn passzírozzuk át. Öntsük hozzá a tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett pár perc alatt sűrítsük be a szószt (pici zabpehely lisztet használhatunk, ha nem elég sűrű. Közben a spárgát enyhén sós vízben főzzük puhára (roppanósra), majd szűrjük le. Egy serpenyőben hevítsünk fel 1 evőkanál vajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett spárgát. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt fehérborssal, majd rázogassuk óvatosan össze. Tálaláskor helyezzük a tányérra a lazacszeletet, majd mellé a spárgát, és csorgassuk rá a zöldfűszeres szószt.
********************************************************************************
Kókusztejes pulykacomb grillezett édesburgonyával
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg felső pulykacomb (2 kisebb egész felsőcomb)
- só
- frissen őrölt fehérbors
- 4 dl kókusztej
- lime
- 2 ek. olaj
- 5 dl zöldségleves lé
A körethez:
- 70 dkg egyforma nagyságú héjában főtt édesburgonya

- 1/2 olaj
- 1 lime
Elkészítés:
A pulykacombról lefejtjük a bőrét, majd vágódeszkára fektetjük, és éles késsel kifilézzük belőle a csontot. Ezután kicsit megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, a kókusztejbe tesszük, meglocsoljuk az egyik lime frissen kicsavart levével, megforgatjuk, és lefóliázva, egy éjszakára hűtőbe tesszük pácolódni. Másnap kiszedjük a kókusztejből, lehúzzuk róla kézzel a felesleget, vágódeszkára fektetjük, szorosan felcsavarjuk, majd kötözőzsineggel szorosan megkötözzük, és magas falú serpenyőben forró olajon minden oldalát pirosra sütjük. Végül felöntjük a zöldséglevessel, és lefedve, közepes tűzön kb. 40-50 perc alatt puhára pároljuk. Ha elkészült, kivesszük a párolóléből, leszedjük róla a kötözőzsineget, és 10 percet letakarva pihentetjük. A körethez a héjában főtt édesburgonyát meghámozzuk, hosszában fél centi vastag szeletekre vágjuk, meglocsoljuk az olajjal, és a hosszában elnegyedelt lime-mal együtt serpenyőben mindkét oldalukat pirosra sütjük. Tálaláskor a grillezett édesburgonyát és lime-ot tányérra tesszük, melléfektetjük az éles késsel félujjnyi vastag szeletekre vágott pulykacombot, és meglocsoljuk a pároló szaftjával.
********************************************************************************
Marhaszeletek céklás burgonyapürével
Hozzávalók 4 főre:
- fejenként 2 szelet marha fehérpecsenye
- 1 kg krumpli
- 2 db nyers cékla
- 1 dl tej
- 6 dkg teavaj
- 40 dkg kelbimbó
- pici olaj
- darált zabpehely
- szezámmag
- só
- őrölt szerecsendió

A páchoz:
- olaj
- bors
Elkészítés:
A húst kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és bepácoljuk előző nap. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörtjük. A céklát megfőzzük, ha puha, hideg vízzel lehűtjük, megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és botmixerrel pürésítjük. Az áttört krumplit, a céklapürét, a vajat, a forró tejet, sót, szerecsendiót összekeverjük. Lefedjük. A kelbimbót sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kevés olajon darált zabpehellyel és szezámmaggal egy kicsit megforgatjuk. A serpenyőt felforrósítjuk, a hússzeleteket rátesszük, már nem mozgatjuk, 3-4 percig sütjük mindkét oldalát.
********************************************************************************

Diétás zserbó
Hozzávalók:
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg stevia/eritrit
- 1 tojás
- 1 dl zsírszegény tej
- 1 dkg élesztő
- 1 tábla legalább 70%-os étcsoki vagy cukormentes csokoládé
- csipetnyi sütőpor
- cukormentes baracklekvár

- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet és a sütőport, majd morzsoljuk el benne a vajat. A tejben futtassuk fel az élesztőt, és adjuk hozzá a lisztet, a tojást, édesítőt és egy evőkanál olajat. A tésztából készítsünk három golyót, az elsőt nyújtsuk akkorára, mint a tepsi, tegyük bele, és kenjük meg a baracklekvárral, majd szórjuk meg az édesítőszerrel összekevert dióval. Ezután tegyük rá a második, kinyújtott tésztalapot, és ezt is kenjük meg lekvárral, majd szórjuk meg dióval. A harmadikkal fedjük be az egészet, majd egy órát pihentessük. Ezután előmelegített sütőben süssük készre körülbelül fél óra alatt. Közben olvasszuk meg a csokit, és vonjuk be vele a kész sütemény tetejét, majd pedig hagyjuk megkeményedni és kihűlni.
********************************************************************************
Kókuszos hólabda
Hozzávalók:
- 3 bögre kókuszreszelék
- 6 evőkanál kókuszolaj
- fél bögre nyírfacukor vagy 30g kókuszos/vaniliás fehérjepor
- 2 teáskanál vanília aroma
- csipetnyi só

Elkészítés:
Az összes hozzávalót dobjuk bele egy aprító- vagy turmixgépbe. Alacsony fokozaton keverjük őket, amíg sűrű, ragacsos massza lesz belőlük. Formázzunk golyókat a hófehér tésztából, díszítsük olvasztott étcsokival, és hagyjuk állni pár óráig.
********************************************************************************
Diétás bejgli
Hozzávalók 4 rúd sütéséhez:
- 65-70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 tojássárgája
- 2 ek. méz
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 25 dkg vaj
- 0,5-1 dl rum
Máktöltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 1 dl tej
- 5 ek. méz
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek. mazsola
- 2 ek. rum

Diótöltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 1 dl tej
- 5 ek. méz
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek. mazsola
- 2 ek. rum
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk fel, adjuk hozzá 1 kk. édesítőt, morzsoljuk bele az élesztőt, és 15 perc alatt futtassuk fel, azaz tegyük félre egy picit letakarva. Addig a vajat morzsoljuk el a liszttel és a tojássárgájával, majd keverjük össze az élesztős tejjel és a rummal feloldott mézzel. Gyúrj unk belőle tésztát, és egy konyharuhával letakarva pihentessük, amíg elkészítjük a tölteléket. Áztassuk a mazsolát rumba. Melegítsük meg a tejet, keverjük bele a diót, majd a többi alapanyagot is. A máktöltelék esetén ugyanígy járjunk el. A tésztát osszuk 4 részre, és egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kettőt diótöltelékkel, kettőt pedig máktöltelékkel kenjünk meg. A téglalap szélét egy kicsit hajtsuk a töltelékre, majd óvatosan tekerjük fel. A tepsit vajazzuk ki egy kicsit, és mehet is rá a 4 rúd bejgli. A tetejüket kenjük meg tojássárgájával, majd pihentessük egy kicsit, legalább 20 percet, és utána tojásfehérjével is kenjük meg. Ettől lesz szép töredezett a tészta felszíne. Amikor megszáradt egy kicsit a tojásfehérje is a tészta tetején, szurkáljuk meg villával és tegyük előmelegített sütőbe - légkeveréses esetén 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C. 30-35 percig süssük, majd csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt.
*********************************
Bejgli tej és tojásmentes recept:
Hozzávalók (kb. 3 rúdhoz):
- 60 dkg teljes kiőrlésű vagy szénhidrát csökkentett liszt
- 2 ek. méz vagy édesítő
- 12 dkg kókuszzsír
- 2 dl rizstej
- 1,5 tk. instant élesztő
Töltelék (1 rúdhoz):
- 5 ek. méz vagy édesítőszer
- 150 g darált dió vagy mák
- 1-2 ek. rizstej
- pici rum
- 1 citrom reszelt héja
Karácsony és szilveszter közeledtével se feledkezzünk meg a mozgásról és a mértékről. Az ünnepek után ajánlott pár napig könnyű ételeket, sok
zöldséget, gyümölcsöt enni, hogy pihentesd kicsit a gyomrod, illetve az
emésztőrendszered, és újult erővel tudj az újévben hosszú távú céljaidra koncentrálni a testreformban.
A sorozat következő része (hamarosan):
Ünnepi menü ötletek - 2. rész/ Szilveszter
OLVASS TOVÁBB! - Van még pár bejegyzésem, ami érdekelhet.
Ha
van kedved, tarts velem az egészséges életvitelt bemutató utamon és
kövess a facebook oldalamon illetve csoportomban.