Karantén költségvetés

2020.03.29

A tervezés számomra nem csak az életmódváltásban testesül meg, amióta az eszemet tudom, mindent táblázatokban gyűjtöttem és különféle megjelölésekkel vettem nyilvántartásba, amit csak lehetett. Biztos, hogy köze van ennek a banki pályafutásomhoz is, ahol az egyetemi gazdasági excel tudást napi szinten kamatoztatnom kellet a gyakorlatban, de már az egyetemi évek alatt is nagyon nagy híve voltam a szerkesztgethető, dokumentálható kis füzeteknek, tábláknak.

Az évek alatt, mint minden önállóan háztartást vezető fiatal felnőtt, én is kialakítottam a saját rutinokat a bevételeim és kiadásaim alapján. Az a típusú ember vagyok, aki pontosan tudja, hány forint megtakarítása van. De a hosszú évek rutinná alakulása miatt egy időben homályba veszett a dokumentációm. Ennek meg is lett a böjtje. Talán meséltem már róla egy posztomban, hogy gyakran esett meg velem az utóbbi években, hogy szimplán halogatásból és "felejtésből" nem fizettem be időben a telefonszámlát vagy épp a gázszámlát, de nem anyagi természetű okoknál fogva, hanem tényleg csak a "trehányság" lett rajtam úrrá. Nem éreztem azt sokáig, hogy ez nagy gond lenne, hiszen tudtam, hogy nem arról van szó, hogy hónapokig nem fizetek, hanem csak egyszerűen csúszok a határidőkkel. Mielőtt bárki szemöldököt ráncolna, hogy erre való a csoportos beszedési megbízás a banknál, tudoooom. Évekig használtam, de a bankfiókos életem befejeztével bankváltás miatt elmaradt az új beszedések beállítása és egy idő után már nem is érdekelt.

A vállalkozói életforma más megvilágításba helyezte a költségvetésem fontosságát, ezért hamar vissza is tértem újra az excel-imádatomhoz. Elég komplex kis táblát faragtam egyszerű függvényekkel, így pontosan tudom, milyen havi bevételek és kiadások után rajzolódik ki a végső egyenleg. Az egyenleg, ami mindenkinek rendkívül fontos.

Évtizednyi öngondoskodó megtakarításra és nyugdíjcélú előregondolkodásra ösztönöztem embereket bankárként, s látva rengeteg (több tízezer) ember bankolási (és vásárlási) szokásait a megtakarítások vagy hitelfelvételek esetén elém tárt dokumentumok és számok alapján, erre nagyon is volt igény. Sajnos elmondható, hogy ma Magyarországon nagyon kis réteg foglalkozik a hosszú távú, jövőbeli célokkal és anyagi kérdésekkel, és nem pusztán azért, mert nincs elég keresete. Az ezzel kapcsolatos halogatás pont annyira normális, mint a fogyókúra kezdő időpontja is. Majd holnap. Hol van még a nyugdíj, stb.

És elérkeztünk 2020-ra, amikor a világvárosok síri csendben lebegnek a földön, rengeteg bizonytalanság kering és nem az a kérdés, hogy mennyi pénzt tudunk félre tenni, hanem az, hogy mennyi a bevételünk és mennyi a kiadásunk. Ezért most hirtelen fontos lett az, hogy a pénzügyeinket alaposan átlássuk.

Nem volt hát kérdés, hogy megmutatom a karantén-posztsorozat kezdetén, én milyen táblát használok havi szinten. Illetve elkészítettem ennek április-december közötti költségvetés verzióját számotokra. Itt le is tudjátok tölteni ingyenesen.

Ez egy pofon egyszerű pénzügyi összesítő tábla. Tudom, hogy léteznek már applikációk erre a célra, de én nem business verziókra ösztönözlek benneteket, hanem a józan egyszerűségre, nevezzünk inkább tisztánlátásnak, amit a tábla kínál.

A tábla segít átlátni, összesíteni és havi költségvetési kimutatást készíteni:

  • a bevételeidről,
  • a fix havi kiadásaidról,
  • a fix havi hitel jellegű kiadásaidról,
  • az extra (nem várt) havi kiadásokról,
  • a napi költésekről,
  • a bevételek és fix költségek után felhasználható egyenlegről,
  • az összes költésedről,
  • a hó végén megmaradó összegről.

A táblázat kék és fehér celláit szabadon lehet változtatni, tölteni, ezért konkretizálhatod a saját kiadásaidat, bevételeidet. Mivel havi szintre van bontva (a tábla alján tudsz a fülek között lépegetni hónapokra leosztva), ezért könnyedén tudod tárolni a már lezárt hónapokat és minden egyes új hónap nulláról indul. Így azt is nyomon követheted, mikor voltak nagyobb kiadásaid, mikor hogyan jöttetek ki az adott hónapban. Idén ez segítségedre lehet, amíg fennáll a vírushelyzet.

Ebben az időszakban rendkívül fontos meggondolni, mire költünk. Karantén idején korlátozott a vásárlási lehetőség fizikálisan, bár internetről bármit lehet otthonra rendelni. Mégis fontos most szelektálni a költéseink appropóját és aktualitásait.


Mire kell mindenképp költeni, mire kell figyelned?

Az első és legfontosabb feladat az egészség megőrzése, biztosítása és az immunrendszer erősítése. Szükség van vitaminokra (C-vitamin, D-vitamin a 2 elengedhetetlen vitaminforrás jelenleg).

Élelmiszerre heti szinten kell költeni és bármennyire nehéz a bevételeid (esetleges kiesése) miatt most jobb minőségi árút jó áron vásárolni, mégis arra biztatlak, hogy ne térj vissza a finomított, olcsó szénhidrátforrásokhoz, mert ártasz vele az immunrendszered tekintetében. Elképzelhető, hogy kevesebbet tudsz emiatt vásárolni jó minőségű élelmiszerekből és inkább azt mondom, hogy csússz be picit alapanyagcsere alá inkább jó minőségű étkezéssel, mintsem tartod a szükséges kalóriát rossz makró arányokkal.

Nem elég hangsúlyoznom, hogy minden bevásárlás alkalmával vásárolj zöldséget, gyümölcsöt. Nem kell méregdrága fajtákat. Vegyél burgonyát, répát, retket, uborkát, hagymát, almát, savanyú káposztát, stb. Most nem feltétlenül fontos a drágább édesburgonya és a 2000 Ft-os eper.

Tudatosan tervezz étrendet, így csak azt fogod megvenni, amire tényleg szükség van. Ezekben az időszakokban a felesleges felhalmozás és élelmiszer pazarlás tényleg nagy pénzkidobás. Akkor tudsz tudatosan pénzt költeni most, ha valóban viszel tudatosságot az étrendtervezésbe.

Háztartási felszerelés (szappan, tisztítószerek, háztartási papíráruk) elengedhetetlenek.

Tartalékod mindig maradjon gyógyszerekre és nem várt orvosi kiadásokra, jó ha már az elején elkülönítesz egy összeget vészhelyzetre.

Mindenképp ellenőrizd, van-e elég pénz a bankkártyádon és ha kell, szabadíts fel megtakarítást, befektetési jegyet, minimális tartalékot vész esetére.

Ha részt szeretnél venni a hitel törlesztési moratóriumban, nem kell külön jelezned a bankod felé. Erről bővebben tudsz tájékozódni az MNB oldalán, de a napokban a legtöbb bank ki fogja kommunikálni saját stratégiáját és működési rendjét ezzel kapcsolatosan.

Légy tudatos, előrelátó a helyzethez képest legfelelősségteljesebben, bármennyire is nehéz a kialakult állapot.