Kelkáposztás pite

2021.02.18

Hozzávalók egy nagy pitéhez:

  • 1/2 fej kelkáposzta (lehet fehér vagy lila káposzta is)
  • 2 db tojás
  • 100 g zabliszt (zabpehely) - lehet kevesebb is, figyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen túl híg, se túl sűrű.
  • só, bors
  • köménymag
  • 50 g trappista jellegű vagy cheddar vagy mozzarella sajt
  • alaplé (elhagyható)

Recept:

A kelkáposztát alapleves (vagy sózott, borsozott vízben) főzéssel puhára készítjük. A tojást, zablisztet, fűszereket, köménymagot és a reszelt sajt egy részét elkeverjük tészta állagúra. A káposztát apró darabokra szeljük és belekeverjük a tésztába. Szilikonos tortaformában vagy általunk választott hőálló edényben a tésztát belekanalazás után elegyengetjük. Szórjunk a tetejére is egy kevés sajtot és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30p közötti idő alatt készre sütjük. A tetején lévő sajt szépen ráolvad, rápirul.