Kollagén kiegészítők

2022.10.31

A mai rohanó világunkban a tápanyagszintet kimeríthetjük azáltal, hogy stresszes életet élünk és folyamatos fizikai terhelésnek tesszük ki magunkat. Ráadásul a gyors gazdálkodási módszerek tápanyag-kimerülést okoznak a talajban, ami kevésbé tápláló élelmiszereket, és így magasabb tápanyaghiányt eredményez.

Itt jönnek be a kiegészítők.

A kollagén-kiegészítők könnyen hozzáférhető kollagénláncokat biztosítanak, amelyeket a szervezet az összes szükséges szövetben felhasználhat. Hatékonyabb a szervezet számára, mint az, amikor a szervezetnek a nulláról kell megalkotnia kollagén rostokat étkezési aminosavakkal.

Ezt úgy kell elképzelned, hogy míg a táplálékkal bevitt nyersanyagokat arra használja a szervezet, hogy ragasztót (kollagén) készítsen, a kollagén kiegészítők közvetlenül a kész "ragasztót" adják a szervezetnek.

Ennek köszönhetően a kiegészítők segítenek abban, hogy rövid időn belül támogathassák az egészséges bőrt, a szerveket és a szöveteket.

Manapság, a kollagén kiegészítők mindenhol ott vannak. Ha elolvasod a címét ezeken a termékeken, akkor valószínűleg láttad már a "hidrolizált kollagén" kifejezést. A terméktől függően előfordulhat, hogy a csomagoláson "kollagén peptid" vagy " kollagén hidrolizátum" feliratot találsz.

Mi a különbség? Semmi! Mindegyik ugyanaz.

Mi az a hidrolizált kollagén vagyis kollagén peptid?

A hidrolizált kollagén egyszerűen kötőszövet - általában marhából, csirkéből vagy halból -, amelyet enzimekkel és vízzel lebontottak. A kollagénben gazdag kötőszövet hidrolizált kollagénné történő átalakításának folyamatát hidrolízisnek nevezzük.

Mit jelent a "hidrolizált" kifejezés?

A "hidrolizált" kifejezés egyszerűen azt jelenti, hogy a víz által bomlik le. A kollagén vonatkozásában arra utal, hogy a kollagénben gazdag kötőszövet hogyan lett felbontva kisebb molekulákra (alacsonyabb molekulatömegű) a fokozott felszívódás érdekében.

A kifejezésről pontosabban: a hydro jelentése "víz", a lízis pedig a "sejtmembránok lebontása". Hidrolízis. Hidrolizál.

Itt van a hidrolizált kollagén peptid előállításának folyamata:

  • összegyűjtjük a marhák, csirkék vagy halak kötőszövetét,
  • A kötőszövet lebontják vízzel, enzimekkel és savakkal (ez hidrolízis),
  • A kapott folyadékot extraháljuk és szűrjük,
  • A folyadékot porrá alakítják ülepítő, kicsapásos technikával.

Nagyon sok kötőszövetre van szüksége egy kis hidrolizált kollagén előállításához. 12 gramm kollagénpor előállításához kb. 1 kilogramm kötőszövetre van szüksége. Ez csupán 1,2% -os hozam - és ezért nem olcsók a kollagén peptidek.

A hidrolizált kollagén / kollagén peptid és kollagén közötti különbség

Ha kollagénkiegészítőkről beszélünk, akkor általában hidrolizált kollagénről beszélünk. Ez a kollagénpor szokásos formája. Emlékezz rá, hogy a hidrolizált kollagén, a kollagén peptid és a kollagén hidrolizátum azonosak, nincs különbség közöttük.

De ha a testedben (vagy egy állati testben) található kollagénről beszélünk, akkor az a kollagén NEM hidrolizált kollagén.

Mi a helyzet a zselatinnal? A zselatin ugyanaz, mint a hidrolizált kollagén?

Nem egészen. A zselatin ugyanolyan aminosavprofillal rendelkezik, mint a kollagén, de kissé másképp készül. A vízben való oldódás helyett a zselatin géles. Ezért nagyszerű a levesek, pörköltek és pudingok sűrítésére.

A zselatin létrehozásához a kollagénben gazdag szöveteket nagy nyomáson forralják, hogy a kollagén molekulákat részlegesen lebontsák. A zselatint ezután kivonják, tisztítják és szárítják. Ezt részleges hidrolízisnek nevezik.

A kollagén-kiegészítőkkel ellentétben nem használnak enzimeket a zselatin előállításához. A kollagén nincs teljesen lebontva.

Ez az eljárás a zselatint aminosavak hosszú láncával hagyja, ellentétben a kollagén peptidek rövid láncával.

Ezért a zselatin kevésbé jól felszívódó és hatékony, mint a kollagén peptidek.

Melyiket érdemes fogyasztanod? Jó lehet a zselatin kollagén helyett?

A zselatin ideális, ha mindennapi életviteledben növelni szeretnéd az aminosavak bevitelét - amint azt fentebb láttad, a kollagén építőelemek kiváló forrása - de a hidrolizált kollagén sokkal jobb választás, ha a cél az, hogy gyorsabban és könnyebben növeld a kollagénszintet.

Senorita MINI VIP tagság 2023

A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra

16 990 Ft