Konyhatündérek formarobbantó étrendje - 10/9. egész napos menü ötlet

2018.11.09

9. egész napi menü ötlet

1. étkezés: tejberizs eperrel

2. étkezés: rakott burgonya

3. étkezés: grillezett zöldségek

4. étkezés: tonhalsaláta


Napi gondolatok a menü mellé

Hűtőmustra

Időről időre át szoktam kutatni a hűtőmet, hogy milyen terméknek milyen szavatossági ideje van, illetve max 6 hetente kitakarítom teljesen, mert nagyon ügyelek arra, hogy alaposan fertőtlenítsem időnként. A vásárolt élelmiszereken megtalálható szennyeződések, a nyitogatás okán az üvegpolcok rendre összemaszatolódnak nálam és jobb szeretem, ha jó illat és frissesség árad belőle. Sokszor esik meg velem, hogy egy-egy zöldség nem bírja sokáig és bizony azok hamar levet engednek, így tényleg fontosnak vélem, hogy mindig nézzünk a hűtő mélyére.

Tanulmányaim alatt erről még nagyon sokat fogok tanulni, ételtárolással és szabályokkal kapcsolatos témaköreimet izgatottan várom, addig is tapasztalatokra és "konyhai hiedelmekre" hivatkozva igyekszem az ételeket elrejteni benne.


Örökös dilemma, mit hová pakoljunk a hűtőben?!

Azt tapasztaltam felnőtté válásom óta, vagyis attól számítva, hogy saját háztartást vezetek, hogy minél több dolgot tartok egyszerre a hűtőben, annál nehezebben biztosítja a frizsider a kiválasztott hőfokot, ezért amit nem kell, nem tartok ott. Eléggé háklis vagyok a frissességre, ezért amiről azt vélem, hogy hűtős termék, azt bizonyosan beleteszem, de tény, hogy sokan tartunk benne olyasmit, amit nem feltétlenül kellene.

Az az ideális, ha csak háromnegyed részig van feltöltve, mert úgy a levegő megfelelően tud a áramolni, így jól tud működni a rendszer. A legalsó polcokon van a leghidegebb, ezt érezni is lehet. A legtöbb hűtőben ma már van beépített hőmérő. Szakértők szerint a 0-5 fok közötti átlaghőmérséklet az ideális. Ez olyan baktériumok szaporodását gátolja, amelyek felelősek lehetnek bizonyos ételmérgezésekért.


Na de mi hová kerüljön?

Minden élelmiszer más-más hőmérsékletet igényel, egy mai modern hűtőben pedig ki is van jelölve mindennek a helye, de ha régi a gépünk, akkor is érdemes átgondolni a pakolást.

Ha tanácstalanok vagyunk, annak mentén gondoljuk végig, hogy a meleg levegő lentről fölfelé száll. Így működik a hűtőgép. Vagyis az, ami magasabb tárolási hőmérsékletet igényel, maradjon fent, aminek pedig jobb a hűvösebb klíma, kerüljön le. Aminek nagyobb a víztartalma, az bírja a legkevesebb ideig a hűtést - lásd paradicsom - a hűtés során ugyanis a vízmolekulák szerkezete átalakul jéggé. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem olyan lesz az ízük, mintha frissek lennének. Éppen ezért igyekezzünk minél rövidebb ideig tárolni azokat az élelmiszereket, melyekben sok a víz.


Ajánlott tárolási helyek a hűtőnkben


 • Felülre kerülnek a tejtermékek (pl. tej, vaj, margarin, tejföl, joghurt)
 • Alattuk fehér húsok, halak, érzékenyebb kész ételek, sajt (pl. tojás, párolt hal, mártások...), vákuum felvágottak
 • Ha van külön szint, ide jönnek a vörös húsok, kész ételek, (pl. levesek, pörkölt, főtt rizs, stb.)
 • Legalulra a zöldségek, gyümölcsök


Néhány okosság a tárolásra vonatkozóan


 • Gyümölcsöt, zöldséget mosatlanul tegyünk az alsó polcra.
 • A középső polcokon van a tojások helye.
 • A felső polcon a borokat, a maradékokat, a készételeket tartsuk.
 • A keményebb sajtokat akár 10 fokon is lehet tárolni, így ezeket felülre tegyük.
 • A saláták 5-6 fokon huzamosabb ideig bírják, így nem érdemes a gyümölcsök közé tenni az alsó polcra.
 • A maradékokat a felső polcon kell tárolni, jól lezárt dobozokban. A főtt rizst gyorsan be kell tenni, mert gyorsan szaporodik benne a Bacillus cereus (oxigén jelenlétében képez toxint).  Az otthoni ételmérgezések mintegy 5-6 %-ért felelős a rizs.
 • Ha kibontunk egy konzervet, legtöbben visszahajtjuk a fém tetejét, de ezzel nem cselekszünk jól. Az a legjobb, ha átöntjük a maradékot tároló dobozba. Egyrészt a fém kellemetlen ízt ad, másrészt a dobozban lévő vegyszerek reakcióba lépnek az étellel.
 • Nyitva soha semmit ne tartsunk.
 • Ha biztonságos hűtőszekrényt szeretnénk, havonta ki kell tisztítani meleg szappanos vízzel - nem mosószerrel - és évente egyszer le kell engedni.


Mit ne tegyünk hűtőbe?

Kenyér: a keményítőre nincs jó hatással a hideg, hiszen cukorrá változik a hidegben, így az ízét és állagát is rontja.

Szilva és bogyós féle gyümölcsök: nem lesz olyan finom, ha előtte bent tartottuk.

Banán: hamarabb barnul a hidegtől.