Konyhatündérek formarobbantó étrendje - 10/1. egész napi menü ötlet

2018.10.23

1. egész napi menü ötlet

1. étkezés: zabpalacsinta eperrel

2. étkezés: fahéjas almaszeletek dióval

3. étkezés: töltött padlizsán

4. étkezés: gyümölcsös tejberizs

5. étkezés: grillezett camambert sajt zöldsalátával, dióval


Napi gondolatok a menü mellé

Életmódváltás okosan

Régebbi "fogyókúráim" alatt örökösen koplaltam. Mindig azt az információt kaptam, hogy vészesen vissza kell fogni a kalóriabevitelt, a szénhidrát fogyasztást és ezzel a módszerrel érvényesülni fog a kalória deficitet követő fogyás. Én komolyan vettem és bátran alkalmaztam az 1000-1200 kalóriás diéták valamennyi változatát. Eleinte rendkívül hatásosak voltak, ám egy idő után mindig elérkezett az a pillanat, amikor sziklaszilárd eltökéltségem nem tudott versenybe szállni az étvágyammal. Igazság szerint, ma, amikor már tudom a különbséget éhség és étvágy között, még azt is kijelenthetem, hogy nem csak a fogyókúra lelki megrázkódtatása miatt kívántam ételeket, hanem konkrétan éheztettem magam.

Éhség az az állapot, amikor akár fiziológiai tünete is kapcsolódik az érzéshez, korog vagy fáj a gyomrunk, szédülünk, gyengék vagyunk. Az étvágy sokkal inkább kapcsolódik az érzékszerveink és vágyaink fonalához és rendszerint egy bizonyos étel látványára jelentkezik. Pld. amikor végig haladunk a metró aluljáróban a gőzölgő péksütemények illatára, belénk csap a vágyódás erre a konkrét ételre: péksüti, süti. Éhezés esetén nincs kiszemelt "kaja áldozat", hanem tulajdonképpen bármit meg tudnánk enni adott pillanatban, csak ehessünk végre. 

A kettő között mentálisan óriási különbség van és azokban a kúrákban, ahol jóval a szükséges alatti ételmennyiséget fogyasztjuk, erővel tör fel az étvágyunk a legváratlanabb helyzetekben is.

Eddig életmódváltással töltött 22,5 hónapom alatt az első félévben kísérleteztem. Mondhatni majdnem el is veszett az a félév, mert nem jó módszereket teszteltem. Volt 1000 kalóriás étrendem is többek között, amelyet eleinte sikerrel folytattam, majd kb. 4 hónap után egy hosszabb utazás alatt meg is bicsaklott a kitartásom és ezt az újraevési időszakot 6 hét alatt sikerült kihevernem. 3 hétig voltam külföldön és engedtem a csábításnak. Hogy ne engedtem volna, hiszen előzőleg már kiürültek a tartalékaim és leeresztettem. Kétszer annyi időmbe került az, hogy újra leszokjak a cukorról, a finomított ételekről és a gyors kajákról. Akkor megtanított egy nagy leckére a még kezdő életmódreformom:

Bármilyen keményen is dolgozom, ha engedem összedőlni a felépített váramat, mindent elveszítek és mélyebbről kell újra kezdenem. Mindezt azért, mert olyan módszerrel próbálkoztam, amely arról szól, mi mindent vonjak meg magamtól ahelyett, hogy ésszel lennék mértékletes.

Az a 6 hét keményebb volt számomra, mint az előző 4 hónap, mert úgy leestem a biciklimről, hogy az egész "bringázást" újra meg kellett tanulnom. Akkor jött az első indíttatás, hogy tényleg meg kell értenem a testem működésének folyamatait. Pár hónappal ezelőttig ragaszkodtam az addig tanult irányelvekhez: 55-60% szénhidrát, 25-30% fehérje, 25-30% zsír és napi 5 étkezés 30-10-30-10-20%-os étkezésekre bontott kalóriákkal, hajszálpontos makrókkal, azaz kemény kalóriaszámolgatással. Aztán vettem a bátorságot és még mélyebbre ástam. Egy tudatos táplálkozás továbbképzésen találkoztam szinte az összes táplálkozási irányzattal és ezek mögöttes érvrendszerével. Az időszakos böjtöléstől, a ketogén diétán át ellene voltam mindnek addig a percig. Majd egyre jobban érdekelt, hogy mégis miért van ennyiféle diéta, miért ennyire sikeresek komoly életmódváltók körében és a tengerentúlra utaztam, hogy ott is megtudjam, mi a valós igazság az egész táplálkozásról. Hol máshol tehettem volna ezt, mint a fitnesz őshazájában.

Azt gondolom, hogy nekem ott kezdett összeállni az igazság. Nem ellenség a szénhidrát, de jóval hatékonyabb módszerek is léteznek ma már azt a szabályrendszert betartva, hogy ne koplaljunk, ne vonjuk meg a szénhidrátot, de ne is okozzunk folyton inzulintermelést. Rájöttem, nem kell mindenkinek 5-ször táplálkoznia, így a saját étrendemet is ennek megfelelően alakítottam át. Egyfajta szénhidrát és kalória ingáztatást kezdtem, amely hamar bebizonyította számomra, hogy hatékony s életvitelem szempontjából élhetőbb. Keretrendszerben étkezem, nem görcsölök rá a hajszálpontos kalóriákra és adagokra, tudom a minimumot és maximumot és a kettő között ingázom könnyedén. Feltettem magamnak két egyszerű kérdést. Miért kellene folyton ahhoz igazítani az életünket, ahogyan étkeznünk kell? Miért nem étkezünk úgy, ahogy az életvitelünk azt lehetővé teszi, persze egy keretrendszerben, határvonalakon belül mozogva? Így raktam össze a Konyhatündérek mintaétrendjét is illetve az E.l.i.t programosok táplálkozási programját 100 db teljes napos étkezést taglaló receptkönyvben. Nem állandó kalória és CH áramlással, nem állandó étkezések számával, hanem munkára ösztönözve az anyagcserét és olykor pihentetve a mellékvesét és a pajzsmirigyet. Tehát váltakoznak a napok, a mennyiségek, az étkezések számai és pontosan tudjuk, milyen kalória és makró értékek mentén kell haladnunk. Ma már a tudomány több álláspontja is arra épül, hogy nem mindenkinek jó vagy kell 5-6-szor étkeznie a sikeres fogyáshoz és az egészséges életvitelhez. Az viszont nem változik a szervezetünk folyamatainak állandósága révén, hogy nem szabad alapanyagcsere alatt étkezni és fontos a túlevés elkerülése is.

Az elkövetkezendő 10 napban nagyon sokat fogok mesélni arról, milyen élettani hatásai vannak ennek és mi mindenre van kihatással az étkezésünk. Sokkal több mindent mozgat meg, mint elsőre gondolnánk...

Töltsd le az ingyenes táplálkozási e-book-ot a duciforradalom csoportban és keresd a minta étrendet az alábbi képre kattintva. Tarts velem ebben a 10 napban, ahol elkészítem a teljes menüt kínálatot a Konyhatündérek formarobbantó receptkönyvéből.