Korhelyleves

2018.12.19

Hozzávalók:

  • 1 kg káposzta
  • 1 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál füstölt kolbász + 2 szál virsli
  • 1 kk. pirospaprika
  • babérlevél, egész bors
  • 200 g tejföl vagy tejföl (ha valaki intoleráns, akkor helyettesítő, pl.: totukrém bioboltokból)
  • 1 csapott evőkanál tápiókaliszt/teljes kiőrlésű liszt/rizsliszt (ha valaki szeretne rántást készíteni hozzá, de ez elhagyható)

Elkészítés:
A savanyú káposztát babérlevéllel, egész borssal és reszelt hagymákkal vízben tegyük fel főni (annyi víz, hogy bőven ellepje). Közben a kolbászt kicsit süssük ki, majd a végén adjuk hozzá a piros paprikát (de csak a végén, hogy ne égjen meg). Mikor a káposzta már majdnem jó, adjuk hozzá a kisütött kolbászt és virslit. A kolbász zsírjából és a tápióka liszttel készíthetünk rántást (ez esetben csak ekkor adjuk hozzá a pirospaprikát), amit a levesbe keverünk és 10 percig még így forraljuk, majd csak a legvégén keverjük bele a tejfölt. Vagy tejföllel és a tápióka liszttel készíthetünk habarást is, amivel a levest kissé besűrítjük.