Korhelyleves
Hozzávalók:
- 1 kg káposzta
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál füstölt kolbász + 2 szál virsli
- 1 kk. pirospaprika
- babérlevél, egész bors
- 200 g tejföl vagy tejföl (ha valaki intoleráns, akkor helyettesítő, pl.: totukrém bioboltokból)
- 1 csapott evőkanál tápiókaliszt/teljes kiőrlésű liszt/rizsliszt (ha valaki szeretne rántást készíteni hozzá, de ez elhagyható)

Elkészítés:
A savanyú káposztát babérlevéllel, egész borssal és reszelt hagymákkal
vízben tegyük fel főni (annyi víz, hogy bőven ellepje). Közben a
kolbászt kicsit süssük ki, majd a végén adjuk hozzá a piros paprikát (de
csak a végén, hogy ne égjen meg). Mikor a káposzta már majdnem jó,
adjuk hozzá a kisütött kolbászt és virslit. A kolbász zsírjából és a
tápióka liszttel készíthetünk rántást
(ez esetben csak ekkor adjuk hozzá a pirospaprikát), amit a levesbe
keverünk és 10 percig még így forraljuk, majd csak a legvégén keverjük
bele a tejfölt. Vagy tejföllel és a tápióka liszttel készíthetünk
habarást is, amivel a levest kissé besűrítjük.