Korona vírus | Mit tehetsz te?

2020.03.28

Kiindulási pont a népegészségtan


A járványokkal, a fertőző betegségek megelőzésével foglalkozó tudományt ma népegészségtannak nevezzük, melynek jelenleg öt részterülete van: társadalom-egészségtan, járványtan, munkaegészségtan, élelmezés- és táplálkozás-egészségtan valamint környezet- egészségtan.

A népegészségtan egyik célja a betegségek megelőzése, a születéskor várható élettartam meghosszabbítása. A népegészségtan gyakorlati része a népegészségügy, melynek céljai közé tartozik a lakosság mozgósítása saját egészsége védelme érdekében.


A betegségmegelőzésnek három fokozatát különböztetjük meg:

 • Irányul egyrészt arra, hogy hogy a betegségek egyáltalán ne forduljanak elő. Idetartozik az egészségnevelés, a helyes táplálkozás, a rekreációs lehetőségek, egészséges lakásviszonyok, jó munkafeltételek, a védőoltások rendszere, környezetszennyezés csökkentése, a fertőtlenítés, a fertőző betegek elkülönítése.
 • Hangsúlyt fektet másodsorban a prevencióra, melynek lényege a megbetegedések korai felismerése, a betegek gyógykezelése. Egyik fontos területe a szűrővizsgálatok rendszere.
 • Végül megcélozza az előrehaladott betegségben szenvedők gyógykezelését, rehabilitációjukat.


A népegészségtan egyik fő területe a járványtan, ez foglalkozik minden olyan tényezővel, mely összefüggésben van a fertőző betegségek terjedésével, előfordulásával. Napjainkban ez a terület felértékelődött, mert gyorsult világunkban a fertőző betegségek terjedése sokkal gyorsabban történhet, nagyon rövid idő alatt világjárványok alakulhatnak ki. A himlő, a kolera, a középkor pusztító nagy fertőzései már eltűntek vagy néhány típusuk csak szórtan fordul elő, ugyanakkor új és egyre megújuló kórokozókkal kell felvenni a harcot. A kórokozókon túl a sokszor nagy tömegeket érintő népbetegségek megismerése, megelőzésük lehetősége, az egészségtudatos életmód terjesztése, a figyelem felhívás fontos feladata a népegészségtan tudománynak.


Bármely fertőző betegség terjedéséhez három alapvető tényező egyidejű jelenléte szükséges:

 • Fertőző forrás: Az a fertőzött, élő szervezet, aki, vagy amely a kórokozókat tartalmazza, tehát minden esetben élőlény. A fertőző forrás lehet klinikai tünetekkel rendelkező fertőző beteg, vagy klinikai tünetekkel nem rendelkező kórokozó hordozó.
 • A terjedés lehetősége: A fertőzés terjedése, átvitele történhet közvetlen (kontakt) módon, ekkor a kórokozó a fertőző forrásból közvetlenül jut a szervezetbe, tehát nem tartózkodik a külvilágban. Ilyen esetek a csókkal, szexuális érintkezéssel történő átvitel, valamint idesoroljuk méhen belüli fertőzéseket is. Közvetett átvitel, ha a kórokozó élettelen vagy élő közvetítő segítségével jut a fertőző forrásból a fogékony szervezetbe. Az élettelen közvetítők elsősorban az enterális (emésztőrendszeri) fertőzések terjedését segítik elő, az élő közvetítők elsősorban ízeltlábúak, rovarok.
 • A fogékony szervezet: A harmadik tényező a járványfolyamatban a fogékony szervezet, mely azt jelenti, hogy az emberi vagy állati szervezet nem rendelkezik hatékony védekezőképességgel egy adott kórokozóval szemben. A védekezőképesség lehet aspecifikus és specifikus. Az aspecifikus védekezőképesség azon szervezeti mechanizmusok összessége, melyek gátolják a fertőző ágens támadását, szaporodását, ez lehet öröklött vagy szerzett, tartós vagy ideiglenes. A specifikus ellenálló képesség az immunitás, amikor a szervezet ellenáll az ágens károsító hatásának. Ez lehet örökletes, veleszületett vagy - természetes, illetve mesterséges úton - szerzett.


A járványfolyamat elsődleges mozgató erői mellett ismerni kell egyéb tényezőket, is, amelyek befolyásolják az elsődleges mozgatóerők hatását. Az élő és élettelen környezet (hideg időjárás, meleg időjárás), társadalmi tényezők (települési, lakásviszonyok, szociális helyzet, túlhajszoltság, pszichés stressz) a fertőzések terjedésére, lefolyására hatással vannak.Hogyan viselkednek a vírusok?

A vírusok csak élő sejtben tudnak életben maradni, tehát ahhoz, hogy egy vírus elszaporodjon, egészséges sejtekbe kell bejutnia. Ha ez megtörtént, a vírus arra ösztönzi a sejtet, hogy a vírus örökítőanyagát használja fel a fehérjék előállításához a sejtmagban tárolt genetikai információ helyett. A vírusokat leggyakrabban fehérjetok határolja, és a kórokozó hatására a megfertőzött sejt elkezdi a vírusfehérjéket létrehozni a saját fehérjéi helyett. Az így szaporodó vírus aztán egyre több sejtet fertőz meg.


A folyamat lépései:

 • A vírus hozzákapcsolódik a megfertőzendő, egészséges sejthez. A sejt "beszippantja" a vírust.
 • A sejt elkezdi lebontani a vírust burkoló tokot.
 • A vírus örökítőanyaga kiszabadul, és készen áll arra, hogy a sejt saját örökítőanyagának helyébe lépjen.
 • A sejt lemásolja a vírus kromoszómáit, mintha azok a sajátjai lennének.
 • A sejt így újfajta molekulákat kezd összeállítani, így létrejönnek a vírus másolatai.
 • A vírus kijut a megfertőzött gazdasejtből, ami gyakran elpusztul, a vírus pedig újabb sejtekhez kapcsolódik, és így ez a folyamat újra megtörténik más-más, eddig még egészséges sejtekkel.


Jellemző tünetek vírusfertőzés esetén:

 • Ha a száj- vagy az orrüreg nyálkahártyáját vírustámadás éri, az immunválaszt vált ki a szervezetből. A vírusfertőzés leggyakoribb tünete a láz. A magasabb testhőmérséklet felgyorsítja a fertőzés elleni immunreakciókat. Amíg a láz enyhe vagy nem hosszan tartó, addig nincs okunk beavatkozni. A magas és hosszan tartó láz már megviseli a szervezetet, és csillapítani kell. A 39 fok feletti láz már zavartságot, keringészavart, vérnyomásesést okozhat. A reszketés növeli a testhőmérsékletet, mivel az izmok gyors összehúzódása hőt termel. Ez segíti a fertőzés elleni küzdelmet. A láz ezért járhat reszketéssel is.
 • A torok hámsejtjeinek gyulladása a vírusfertőzés első tünete, ekkor érezzük azt, hogy "valami bujkál bennünk, valószínűleg hamarosan betegek leszünk". A gyulladt szövetek és az immunválasz során felszabaduló vegyületek köhögésre ingerelnek, ami a légutakban felgyülemlett nyálka eltakarítását segíti. A köhögés ilyenkor lehet száraz is, amikor nem távozik váladék. Ilyenkor csak a reflex marad meg.
 • Az immunválasz során keletkező vegyületek növelik a központi idegrendszer érzékenységét, ezért gyakran fájhat a fejünk is.
 • A fertőzés tünetei megzavarják az alvásunkat is.
 • A betegség során hangulatváltozásainkat az orrfolyás és a kialvatlanság okozta fáradtság válthatja ki.

Mi a járvány?

Járványokkal a megelőző orvostan-népegészségtan tudományága a járványtan foglalkozik. Fertőző betegségek elterjedésével, kockázati tényezőivel, megelőzés kérdéseivel foglalkozó tudományág. A járványügyi intézkedések célja a fertőző betegségek megelőzése és leküzdése, valamint az emberi szervezet fertőző betegségekkel szembeni ellenállóképességének fokozása.

Járvány az, ha valamely fertőző betegségesetszám-előfordulása egy adott területen -vagy közösségben - és adott időpontban egyértelműen meghaladja az átlagos, várható előfordulást. Ez a szám (az esemény járvánnyá minősül-e) függ:

 • a kórokozótól
 • a veszélyeztetett népesség számától és típusától
 • a betegség korábbi jelenlététől vagy hiányától
 • az előfordulás idejétől és helyétől
 • a területi általános előfordulási gyakoriságtól
 • az évszakos megszokott gyakoriságtól

Alap információ a COVID-19 vírusról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én érkezett jelzések alapján a közép-kínai Hubei tartományának székhelyén, Wuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, amelyek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én új típusú koronavírust (COVID-19) azonosítottak.

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús - és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

Általánosságban a koronavírusról: A koronavírusok a nevüket az elektronmikroszkóppal látható, koronára emlékeztető, felszíni kitüremkedéseik alapján kapott koronavírus törzsek alapvetően az állatoknál fordulnak elő, némelyik azonban képes az emberben is fertőzést okozni. Az 1960-as évektől ismert kórokozóként ismert koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek.

Az új koronavírusról: Az új koronavírust (SARS-CoV-2) Kínában azonosították 2019 végén. Mára a világ számos országában okoz megbetegedéseket. Kezdetben 2019-nCoV (új koronavírus) névvel illették, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára SARS-CoV-2-re keresztelték a korábbi, SARS-CoV-val (Severe Acute Respiratory Syndrome - súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa) való rokonsága alapján. Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease - koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik.

Terjedése: A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Ezen kívül a fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, ami aztán az archoz, szájhoz, orrhoz érintve bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek is elpusztítják.

A fertőzés tünetei: Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

A fertőzés kezelési módja: Jelenleg nincs speciális kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, míg súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, légzést, keringést támogató kezeléseket alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékegyensúly helyreállítása, egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszerek, szükség esetén légzéstámogatás).

                                                                                                                                          Forrás: https://koronavirus.gov.hu/virusrol


Mit tehetsz önmagadért - tudatosan?


A legfontosabb intelmek közé tartozik az, hogy ne pánikolj és azt vizsgáld meg az életedben, hogy te mit tudsz megtenni a megelőzéshez és a tudatos életvitelhez. Eszközként használd a megelőző és irányított tudatos gondolkodást és cselekvést. Ide tartoznak ezek a tényezők:

 • fertőtlenítés,
 • személyes higiénia,
 • táplálkozás,
 • otthoni bevásárlás és felhalmozás,
 • életvitel-életmód
 • önvizsgálat, átértékelés, önkontroll


Soha ilyen fontos nem volt, mint most, egy fékezhetetlen világjárvány esetén az az egészségtudat, amelyet csak akkor tudsz gyakorolni, ha tényleg megfontoltan és rendszerezetten éled az életed. A tervezésről már nagyon sokat olvashattál eddigi posztjaimban, könyveimben. Ha eddig nem építetted ki a saját életviteledben, akkor itt az ideje tenni egy próbát, hogyan tudsz szervezetten tenni annak érdekében, hogy a megelőzés minden mozzanatát magadévá tehesd saját és családod egészségének érdekében.


A fertőtlenítés nem csak járvány idején fontos.

Rendesen vezetett háztartásban ezzel nincs is sok plusz teendő. Ha rendszeresen és alaposan, a megfelelő módon takarítasz, ilyenkor viszonylag könnyű dolgod van. Amennyiben otthon tudsz maradni, lényegesen könnyebb dolgod van. Használd ki az alkalmat, végezz egy alapos nagytakarítást. Vagyis alapozd meg a steril környezetet egy nagyobb lélegzetű tavaszi nagytakarítással. Kérlek, ne vedd sértésnek, nem feltételezem azt, hogy ezeket ne végeznéd rendszeresen, én NEM "háztartástan" alapokat próbálok tanítani. Csak abban szeretnék segíteni, hogy együtt szedjük össze, mi mindenre kell gondolni ebben a vírushelyzetben.

Mire kell nagyobb hangsúlyt fektetni?

Otthonodban te tartózkodsz, ezért rajtad múlik, milyen a tisztaság.

A mosható felületeket, ajtókat, ablakokat, székeket, asztalokat, bútorokat, műanyag gyermekjátékokat fertőtlenítsd. Nézz körül, és amit általában meg szoktatok érinteni, most gondosan mosd le. Gondolj olyanokra is, amit nem végzel minden egyes takarítás alkalmával: Például a székek támlájára, karfájára, és egyéb, elsőre nem szembeötlő helyekre is figyelj.

Naponta töröld át a kilincseket, villanykapcsolókat, távirányítókat, a táskáidat, szemüvegeidet, kulcsaidat (lakás, autó, kapu, kaputávirányító, kaputelefon, stb.), a telefonod, a számítógép klaviatúráját, a tabletet, laptopot, egeret, fülhallgatót, töltőt se hagyd ki. Kiemelten fontos a pénztárca, a bankkártyáid, irataid, amelyeket szintén gyakran kézbe veszel.

Fokozottan figyelj a konyha és a fürdőszoba tisztán tartására: a konyhapultot, mosogatót, hűtőt, mikrót, a fogantyúkat, a szekrényajtókat- és gombokat, szanitereket, WC-t, csaptelepeket, WC kefe tartályt, WC lehúzót rendszeresen és alaposan vedd kezelésbe.

Mosd ki a díszpárna-huzatokat, plédeket, plüss állatkákat, mosható szőnyegeket, a kisállatok fekhelyét és játékait, a levehető függönyöket.

Ha nem vagy beteg, legalább hetente cseréld az ágyneműt. Náthás, lázas, influenzás betegség esetén, ilyen beteg családtagnál naponta húzz tisztát.

Naponta válts tiszta törölközőt, a kéztörlőt, konyharuhát naponta többször is. Azt olvastam, most érdemesebb konyhai papírtörlőt használni.

A kabátokat, dzsekiket is mosd ki.

Tegyél a mosószerhez fertőtlenítő adalékot, és úgy általában magasabb hőfokon moss, de azért nézd meg előre a kabátok, ruhák címkéit, nehogy egy-egy kedvenc darab összeugorjon mosás közben.

Érdemes kimosni az alvó párnákat, paplanokat is. Ha süt a nap, tedd ki az ágyneműt, hogy jól átjárja a napfény és a friss levegő, ez is fertőtlenítő hatású.

Szellőztess gyakran, és menj ki a szabadba, ülj ki a napra - de ne menj tömegbe, tartsd be az erre vonatkozó előírásokat!

Cipőben ne menj be a lakásba, ha előtte utcán jártál benne. A bejárati ajtó előtt vedd le. Készíts egy "cipő helyet", ahová mindannyian teszitek az utcai cipőt. Pld. érdemes egy mosható rongyot letenni a földre, amit lefújhatsz előtte antibacis spray-vel. Ne szaladgálj ki/le benti papucsban se a lépcsőházban, se az udvaron.

Ha elmész otthonról, fokozottan ügyelj arra, mihez érsz!

Vásárlás, hivatali ügyintézés után használj kézfertőtlenítőt.

Ha beülsz az autóba, legyen kéznél a fertőtlenítő gél és mielőtt a kormányhoz, sebváltóhoz, fedélzeti gombokhoz nyúlnál, fertőtleníts. Nálam most van az autóban antibakteriális cif power & shine spray (bármelyik hasonló jó, én ezt azért szeretem, mert ez kifejezetten baktériumok és influenza vírusok ellen is véd), s vezetés után most ezzel is áttörlöm az autóban gyakran használt felületeket: kormány, sebváltó, fedélzeti computer és gombok, tükör, ajtó nyitó és ablak nyitó kilincsek/gombok (kívül-belül). Az autó kulcsot minden haza érkezéskor fertőtlenítem.

A takarítást úgy érdemes higiénikusan csinálni, hogy a flakonból a tisztítandó felületre spricceled a tisztítószert, majd puha ronggyal (mikroszálas kendővel vagy régi konyharuhával, textilpelenkával, kisebb darabokra vágott frottírtörölközővel) alaposan áttörlöd. Húzz gumikesztyűt, és gyakran cseréld a rongyot, ne várd meg, amíg teljesen elpiszkolódik, mert akkor csak a koszt maszatolod szét. A takarításhoz használt ruhákat, kendőket használat után magas hőfokon mosd ki.

Vigyázz, hogy a klórgázt ne lélegezd be, ha klór tartalmú vegyszert alkalmazol! Ha pajzsmirigy-betegséged van, légy különösen körültekintő! A klóros tisztítószert ne töményen, hanem hígítva használd!


Milyen takarítószereket használj?

Ha van bevált kedvenced, most vegyél belőle többet, hogy biztos legyen otthon (ne tucatszámra, csak mindig legyen 1-1 tartalék).

Ha nincs mód vásárlásra, akkor a "jó öreg" ecetes víz mindig nagy hasznodra válhat. Az ecet fertőtlenít is, így most nyugodt lehetek, hiszen alapból eleget teszek még a fokozott higiéniai előírásoknak is.

A mosógépet érdemes havonta egyszer üresen, ecetes vízzel kiöblíteni. Erre sokaknak ellentétes véleményük van, de én azt mondom, ártani nem árthat.


Személyes higiénia

Gyakran moss kezet meleg, szappanos folyóvízzel legalább 30 másodpercen keresztül.

Ha tömegközlekedési eszközt használsz, vigyél magaddal fertőtlenítő kendőt, és töröld át a kapaszkodókat, üléseket.

A táskádat, szemüvegedet, kulcsaidat, pénztárcádat, telefonodat is fertőtlenítsd.

Naponta vegyél tiszta ruhát, moss magasabb hőfokon, és tegyél fertőtlenítőt a mosószerbe.

Ha beteg, lázas vagy, reggel és este is zuhanyozz le, hiszen a bőrödön keresztül is méregtelenít a szervezeted, és ilyenkor minden nap vegyél tiszta hálóruhát is.

Ha haza értél, az ajtóban vedd le a cipődet. Moss kezet, az utcai ruhádat tedd külön erre a célra elkülönített helyre, amint lehet most ki.


Egészségtudatos táplálkozás

Ha a blogomban, duciforradalom csoportban és könyveimben javasoltak szerint étkezel, jóformán alig van egyéb tudnivalód.

Összeszedem a legfontosabb tényezőket!

Igyál sok tiszta vizet. A sok folyadék segít átmosni a szervezetet, hígítja a nyirokfolyadékot, így az immunrendszer által elpusztított anyagok könnyebben kiürülhetnek.

Alaposan tisztítsd és mosd meg a főzéshez felhasználni kívánt alapanyagokat. Én most minden vásárolt terméket fertőtlenítek (palackok, konzervek, stb.)

Friss, feldolgozatlan élelmiszereket egyél, amikor csak tudsz. Sok bogyós gyümölcsöt és zöld leveles zöldséget fogyassz gyakran, de a zöldségek széles választéka kerüljön az asztalodra: minél több szín, minél több íz, minél több fajta.

Fogyassz belsőségeket és halakat, tojást is.

Kerüld a cukrot, a finomított szénhidrátokat, a gyorsételeket, chipseket, édességeket. Ezek gyengítik az immunrendszer működését!

A vitaminok, táplálékkiegészítők is ajánlottak ilyenkor. Különösen a C- és D-vitamin fontos.

Érdemes a bélflóra regenerálása érdekében erre a célra alkalmas terápiás húslevest most gyakrabban fogyasztani. Már korábban is mutattam a receptet.

Hozzávalók: Baromfi-, marha-, borjú-, birka-, bárány-, sertés (velős)csontos, porcos, bőrös részei, úgy mint például: szegyporc, kuglicsont, marhalábszár-csont, marhafarok, ritkacsont, gerinccsont (orja), lapockacsont, sertésköröm, kacsa-liba-csirkeláb, farhát, (pulyka)szárny, bőrös comb, , stb., aprólék, nyak, inak. A hozzávalókat alaposan tisztítsd meg, hideg vízben tedd fel főni, hosszú ideig és lassan főzd. Ha kész van, szűrd le! Le is lehet fagyasztani kisebb tégelyekben, így bármikor előveheted. Én nagy adagban szoktam készíteni és kis adagokban mélyhűtőbe teszem, ízesíteni is ezzel szoktam mártásokat, ragukat.


Bevásárlás, készletek feltöltése

Mi legyen otthon?

Nézd át a gyógyszereket! Fájdalom- és lázcsillapító, görcsoldó, széntabletta jó, ha van otthon. Töltsd fel a házipatikát, és a fürdőszobai elsősegély-dobozt.

Szappan, sampon, egészségügyi betét, fogkrém, fogkefe, dezodor, mosogatószer - ha hiányos a készlet, vásárolj egy-egy tartalékot.

WC-papír, papír zsebkendő, egyéb háztartási papíráru felhalmozása: nem kell garmadával venni ezeket sem. Legyen tartalékod, de ne vidd túlzásba.

Élelmiszer

Ne ess kétségbe! Inkább ülj le, gondold végig, hogy a következő napokban, hetekben mit fogsz főzni, és ez alapján töltsd fel a készleteket.

Ha fogyasztod, legyen tartalékod lisztből, de sokan túl nagy tételben vásárolják. A fehér lisztből készült ételek most sem ajánlottak, hiszen gyorsan felszívódó szénhidrátok, amik nem tesznek jót a szervezetnek, gyengítik az immunrendszert.


Mi legyen itthon, ha egészségesen szeretnél táplálkozni most is?

 • Zöldségek (friss és fagyasztott):
 • Gyümölcsök (friss és fagyasztott):
 • Tojás
 • Nyers/fagyasztott halak: pld. lazac, pisztráng, harcsa
 • Konzerves halak: tonhal, makréla, szardínia, lazac
 • Füstölt halak: füstölt lazac, makréla, stb.
 • Húsok: csirke, pulyka, csirkemáj, kacsamell, kacsacomb, karaj, marha, bacon
 • Magas hústartalmú húskészítmények, sonkafélék, virsli (min.70% hústartalom)
 • Gabonák és álgabonák: basmati rizs, vadrizs, barna rizs, köles, hajdina, bulgur, kuszkusz, quinoa, cirok, teff
 • Durum tészták
 • Álgabona tészták: pld. kölestészta, hajdinatészta
 • Hüvelyesek: zöldbab, zöldborsó, vörösbab, fehérbab, lencse
 • Magas keményítő tartalmú zöldségek: édesburgonya, burgonya
 • Növényi tejtermékek: kókusztej, mandulatej, kesudiótej, rizstej, kókuszjoghurt, rizstejszín
 • Tejtermékek: görög joghurt, natúr joghurt, túró, kefir, tejföl, sajtok
 • Olajos magvak: chia mag, mandula, dió, kesudió, szezámmag, tökmag, pekándió és egyéb diófélék
 • Növényi lisztek: pld. banánliszt, édesburgonyaliszt, kókusztliszt
 • Olajak/zsírok: oliva olaj, kókusz zsír, vaj, kacsazsír, libazsír
 • Ropogósok: abonett, puffasztott rizs, wasa, finn crips
 • Zöldfűszerek: friss vagy szárított (cukormentes)
 • Cukormentes vagy minimális cukorral dúsított protein porok
 • Cukormentes kencék: majonéz, mustár, ketchup (pld. Aldi/Lidl kínál ilyen verziót)
 • Teljes kiőrlésű tortilla/pita/pizza/rétes lapok (azért ezt módjával)
 • Ehető kenyérfélék: teljes kiőrlésű, pur-pur, rozs, ősgabonás, gesztenye lisztes, hajdina lisztes
 • Szafi lisztből készült pékáruk (ha nem vagy gluténérzékeny vagy más allergén problémád sincs, divatból ne használd ezeket a liszteket, mert az ember hajlamos többet enni abból, amiről azt gondolja, hogy egészséges), ha nincs rá szükséged, ne költs ilyen lisztekre, sem más márkákra
 • Természetes édesítők: stevia, eritrit, xilit, almacukor (módjával)

Ez egy alaplista. Ezek az élelmiszerek egy jó háztartásban mindig fellelhetők. Most csak az a kérdés, hogy mennyit vásárolj belőlük? Természetesen ez függ attól, hogy mennyi pénzt tudsz rászánni, és attól is, hogy van-e tárolóhelyed?


Koronavírus és életmód

Nagyon fontos, hogy eleget aludj és jól pihenj. A fáradtság és az alváshiány gátolja az immunrendszer működését. Ha ideges vagy, végezz légzőgyakorlatokat, és meditálj.

Ha lebetegszel, ne ess pánikba. Hívd fel a háziorvosodat, vagy az információs zöld számokat, és kövesd a javasolt protokollt.

Felelősségvállalás. Karantén, kormányzati utasítások. Ez a helyzet nagyon kibillentett bennünket, mert nem vagyunk hozzászokva, hogy bármiben is korlátozzuk magunkat. Most a természet ismét megmutatta, hogy ki az úr. Ezt az időszakot ki lehet használni egy kis lassításra, magunkba fordulásra is.

Családi protokoll. Érdemes bevonni a gyereket, fiatalokat a szükséges teendőkbe. Megbeszélhetjük velük, hogyan védekezhetünk a járvány ellen, hogyan viselkedünk felelősen. Fontos, hogy ők se féljenek, ne essenek pánikba. Mutassunk olyan példát, amiből tanulhatnak, amit majd felhasználhatnak felnőtt életük során, ha ne adj isten hasonló helyzetbe kerülnek. A szülők, nagyszülők támasza is nagyon fontos. Értsék, mi történik és biztosak lehessenek abban, hogy mit kell tenniük, mit várhatnak tőled.

Sport. Most, hogy otthon vagy, bármennyire nem érzed, akkor is inaktívabb az életmódod. Nem járkálsz ide-oda, otthon vagy. Ezért elengedhetetlen a rendszeres sport. Séta, otthoni gimnasztika, nyújtó gyakorlatok, jóga. Bármi, ami átmozgat annyira, hogy felfrissülhess.


Önvizsgálat, átértékelés, önkontroll

Lassíts, próbálj meg nem stresszelni, bármennyire nehéz is.

Önvizsgálat. Most felülvizsgálhatod a szokásaidat is. Mennyit költesz felesleges ruhára, cipőre? A kényszerűségből otthon töltött napok során nehéz azzal megbirkózni, hogy nincs olyan szabadság, mint eddig. Nem kell állandóan úton lenni, nem kell mindig valamilyen programot szervezni, nem kell az év összes hosszú hétvégéjét házon kívül tölteni. Beszélgessetek, játsszatok társasjátékokat! Alkoss, írj, énekelj. Tégy valamit, ami kicsit boldoggá tesz.

Nagyon fontos most az öngondoskodás. Figyelj magadra, ne feszegesd a határaidat, legyél türelmes magadhoz. Pihenj sokat, olvass vidám könyveket, nézz vígjátékokat. Próbálj kiszakadni az aggodalmas gondolatok ördögi köréből, mert most ki kell tartanod. Ez csak úgy sikerülhet, ha rendben vagy. Válsághelyzetben gyakran előjönnek rejtett problémák. Nálad mi a gyenge láncszem? Fel vagy készülve a váratlan helyzetekre? Kellő fontosságot adtál a pénzügyi tartalékképzésnek? Ha nem vagy elégedett azzal, amivel most esetleg szembesülnöd kell, szerezz hiteles információkat, és dolgozz ki egy akciótervet arról, hogy ezentúl min tudsz javítani? Használd ki ezt az időszakot az elcsendesedésre, gondold újra a számodra fontos értékeket, prioritásokat. Mit jelent neked ez a helyzet? Hogy reagálsz rá? Félsz, vagy hiszel abban, hogy bármi jön, meg tudod oldani? Milyen következményei várhatók a jelen helyzetnek, és ezekre milyen stratégiát tudsz kidolgozni? Amit eddig haszontalannak gondoltál, talán megvizsgálhatod teljesen más oldalról.

Bármennyire is nehéz ez a jelenlegi állapot, próbálj rá úgy tekinteni, hogy haladékot és időt kaptál arra, hogy átértékeld az igazán jelentős és fontos célokat az életedben.Töltsd le a mini e-book-ot, ha szeretnéd kinyomtatni az olvasott információkat!
Az otthoni, kijárási tilalom mindannyiunkat próba elé állít.

Soha ilyen fontos nem volt, mint most, egy fékezhetetlen világjárvány esetén az az egészségtudat, amelyet csak akkor tudsz gyakorolni, ha tényleg megfontoltan és rendszerezetten éled az életed.

Ha eddig nem építetted ki a saját életviteledben, akkor itt az ideje tenni egy próbát, hogyan tudsz szervezetten tenni annak érdekében, hogy a megelőzés minden mozzanatát magadévá tehesd saját és családod egészségének érdekében.


A "home office" étrend abban segít, hogy olcsón, könnyedén tudj ebben az időszakban is diétásan étkezni és odafigyelni az egészségedre. + Ajándékba 13 hetes életvitelprogram minden eszközével segít abban, hogy egészséget vihess a konyhádba.
         Maradj otthon! | posztsorozat

   Tarts velem a következő hetekben. Kivesézek fontos "home office" témákat!

 • Hogyan tudsz elkezdeni otthonról dolgozni?
 • Hogyan tarts egységes napirendet?
 • Hogyan oszd be az idődet?
 • Hogyan és mikor pihenj otthoni műszakban?
 • Mit főzz? Milyen legyen az étrended?
 • Hogyan kapcsolódj ki?
 • Hogyan őrizheted mentális egészséged?
 • Egyéb hasznos otthoni/háztartási praktikák és tippek