Lelépsz az úttestre?

2023.06.25

Életmódváltó terveid mindeddig azért nem sikerültek tartósan, mert nem vagy jelen a fogyásodban, a szó legszorosabb értelmében. Mit jelent ez? Vegyünk egy egyszerű példát ennek szemléltetésére. Képzeld el, ahogyan egy családtagoddal szeretnél átsétálni a zebrán. Látod, hogy egy autó nem lassít kellően. Milyen természetes reakciót vált ki belőled? A családtagodat (legyen az szülő, testvér vagy gyermek) hangos szóval és mozdulatokkal is óvatosságra inted, visszahúzod, figyelmezteted. Nem engeded, hogy baja essen. El tudsz képzelni olyan helyzetet, hogy hagynád bekövetkezni szándékosan vagy nemtörődömségből a tragédiát? Bizonyára nem! Most képzeld el úgy az élethelyzetet, hogy egyedül vagy. Hagynád megtörténni a bajt és átmennél a zebrán akkor is, ha látod, hogy az autó nem fog megállni? Bizonyára most is az a válaszod, hogy nem. Természetesen megtennél azért mindent, hogy védd magad vagy az előző esetre visszatérve, megóvd a szeretteidet. Ez valahol teljesen magától értetődő. Igaz?

Ugyanilyen egyértelmű veszély számodra az, hogy folyamatos testsúly ingadozásaid az egészségügyi állapotodra és lelki viszonyaidra veszélyt jelentenek. Ha a figyelmetlen autós miatt baleset ér, az autóvezető lesz a hibás. Ha hanyagságodból bekövetkező kövérséged miatt orvosi ellátásra szorulsz, azért ki a hibás? Van különbség aközött, hogy véletlen baleset okából eredően veszélybe kerül az életed és aközött, hogy folyamatosan túlterhelt szív, érrendszer és endokrin rendszer működése mellett sokszorosan ki vagy téve a túlsúly okozta kockázatoknak? Van különbség. Az egyikre csak akkor van ráhatásod, ha van lehetőséged tenni ellene, tehát észreveszed az érkező autót. A másikra minden helyzetben van ráhatásod addig, amíg nem következik be a baj.

A kövérséged gyakorlatilag egyenértékű azzal, mintha az érkező autó ellenére megkockáztatnád a gyors átjutást a gyalogos átkelőhelyen. Vagy átjutsz vagy nem. Van esélyed arra, hogy megúszod sértetlenül, de arra is, hogy nem sikerül elkerülni a bajt. Szoktad magad szándékosan olyan helyzetbe sodorni, hogy az életedet veszélyeztető magatartást végezz? Tisztában vagy vele, hogy minden nap hazudsz magadnak, amikor az elcsábult éned győzedelmeskedik?

Nagyon sok olyan ember él a világon, aki kitűzi céljait, majd azok nem valósulnak meg soha és kérdőjelekkel övezi az életét, vajon mi ennek az oka. Örökös célkergetésben élünk, de mindig feladjuk az odáig vezető úton.

Miért?

A legtöbb emberre igaz az, hogy kifogásként használja a párkapcsolati problémáit vagy a munkahelyi sikertelenségeit/kiégését a helytelen életmódra,
mondván nincs idő saját magára. A legtöbb ilyen ember azt gondolja, hogy ha felhagy a rossz párkapcsolattal vagy munkahelyet vált, akkor minden meg fog változni egy csapásra és máris tálcán kínálja az élet a megfelelő időt és kitartást. Egy dolgot viszont nem vesznek számításba. Bármilyen kapcsolatba kezdenek bele, akármilyen sikeres cég álom pozícióját is nyerik el, egy része a probléma forrásának soha nem fog megváltozni. Ugyanis élhetsz bárhol, bárkivel és végezhetsz bármilyen munkát, egy valakitől soha nem tudsz elszakadni:

a saját énedtől...

A párkapcsolati, családi vagy munkahelyi gondok aktív tényezője a lelki hangod, gondolkodásod, magadról alkotott véleményed. Egy másik kapcsolatban vagy a legszuperebb munkahelyen is találkozni fogsz ugyanazokkal a kérdésekkel, komplexusokkal, érzésekkel, amelyek korábban kiváltották benned a feladás irányát. Ezért nem az a megoldás ezekre a helyzetekre, hogy folyton elmenekülsz és kifogásként tekintesz az aktuális életállomásod okozta nehézségekre. Attól, mert pizzát eszel az egészséges étel helyett, még nem lesz könnyebb megélned a nehéz napokat, mégis ráteszel egy lapáttal gondjaidra azzal, hogy örökös kudarcokat halmozol egymás fölé. Kudarc ér a munkában, mert nem jössz ki a kollégáiddal, valamint kudarcként éled meg az állandó fogyókúrás bukásokat is. Minden meghozott döntésed a választási lehetőségeid közül megbökött verzió lesz.

Mert választásod mindig van...

Dönteni mindig képes vagy, csak halogatod azt. Döntés az is, hogy nem döntesz az életmódreform mellett, de akkor vállalnod kell annak felelősségét, hogy együtt kell élned ezzel, hiszen Te nem akarsz változtatni. Ha másnap felkelsz és megfogan benned a gondolat, hogy nem érzed jól magad a felszaladt kilók miatt, akkor fel kell tenned a kérdést:

Miért állsz a saját utadban?!

Rendelkezel minden szükséges tudással arról, hogy milyen lépések vezethetnek el a testsúly csökkentés irányába, de csak az az információ számít, amelyet a gyakorlatban is alkalmazol. Elméleti tudás birtokában nem vagy okosabb. Akkor leszel az, ha alkalmazod is a megszerzett tudást. Ha eddig nem sikerült rálépned a megoldáshoz vezető útra, akkor be kell látnod, hogy más gondolkodásra és módszerekre van szükséged. Olyan irányokra, amelyek számos kérdést felölelve kiutat tudnak mutatni.

Segítségül indult el a VARÁZSMENÜ program. Szerezz tudást, alkalmazd a gyakorlatban és lelj rá arra az útra, amelyen megoldást és sikert is találsz.