Lencsefőzelék

Hozzávalók (2 főre):

  • 100 g száraz lencse
  • 1/2 tk. füstölt pirospaprika
  • 1 tk. bors
  • 1 tk.himalaya só
  • pár darab babérlevél
  • 1 ek. hozzádott cukortól mentes mustár
  • 1 tk. tápióka vagy rizsliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
  • víz

Elkészítés:

A lencsét 48 órán át áztassuk méghozzá így: Az első 12 órában meleg vízben áztassuk, és minél többször cseréljük le alatta a vizet. Ezután jöhet az utolsó alapos átmosás, és a főzés: Tegyük fel a lencsét 2-szer annyi vízbe főzni, adjuk hozzá a sót, pirospaprikát, borsot és babérleveleket. Fedő nélkül főzzük, ha elfőtte a levét, adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Addig főzzük, míg meg nem puhul a lencse (kb. 20 perc, de folyamatosan figyelni kell, hogy a víz nehogy teljesen elpárologjon). Készítsünk habarást: Egy kis tálba keverjünk ki 1 dl. meleg vizet, 1 tk. lisztet, és az 1 ek. mustárt. Majd ezzel sűrítsük be a puhára főtt lencsénket.