Lencseleves

2019.01.29

  • 50 ml olívaolaj
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 1 teáskanál curry por
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál chilipehely
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 közepes db paradicsom
  • 200 g lencse (1 bögre)
  • 1,5 liter alaplé
    • 2 db babérlevél
    • 50 g bébi spenót (2 marék)
    • petrezselyem ízlés szerint

    Elkészítés:

    A zöldségeket apróra felkockázzuk, a fokhagymát lereszeljük, a lencsét átválogatjuk és átmossuk. A felhevített olívaolajra dobjuk a hagymaféléket, valamint a sárgarépát, és folyamatos kevergetés mellett addig pároljuk, amíg a hagymák üvegesek lesznek. Ekkor jöhetnek rá a fűszerek. Hozzáadjuk a paradicsomot, a lencsét, és felöntjük az alaplével. Beledobjuk a babérleveleket, és közepes lángon főzzük. Amikor a lencse megpuhult, kiszedjük a babérleveleket. A leves felét egy tálba átszedjük, krémesre turmixoljuk, majd visszaöntjük a leveses lábasba. Így lesz rántás nélkül sűrű. Hozzáadjuk a bébispenótot és egy jó adag aprított petrezselymet, majd még egy pár percet főzzük, hogy a zöldek egy kicsit összeessenek. Azon melegében tálalhatjuk is, pár csepp citromlével meglocsolva, és tetemes mennyiségű petrezselyemmel nyakon szórva.