Málnás chia puding
Hozzávalók:
- mirelit vagy friss málna
- 2 kiskanál nádcukor vagy bármilyen édesítőszer (az egyik kiskanál helyett lehet 3-4 karika banán is)
- tej / kókusztej
- chia mag
- fahéj
- pici víz
Miért fogyasztok chia magot?
A chia mag rostban gazdag élelmiszer, ezért tökéletes reggeli vagy snack alapanyag. Kis mennyiség is hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Ha hozzátesszük, hogy magas az ásványi anyag- és omega-3-zsírsavtartalma is, ráadásul fantasztikus puding készíthető belőle, biztos, hogy kedvet kapsz, hogy kipróbáld.
A már említett magas rosttartalma révén lassítja a szervezetben a szénhidrátok
lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni
hirtelen vércukorszint-emelkedést. Továbbá lelassítja és megelőzi a
diabétesz okozta gyulladások kialakulását is. Én inzulinrezisztenciámmal való küzdelmemben kezdtem el használni.
Mivel a chia mag gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a vas, foszfor, magnézium, réz és különösen a kalcium, amelyből egyetlen csészényi a napi ajánlott bevitel ötödét tartalmazza, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt segít az erős csontozat és fogazat kialakításában és megtartásában. Idősebb embereknél ugyanezen okok mentén megelőzi a csontritkulást, hozzájárul az izmok és az idegek egészséges működéséhez. A chia magban található rost igen nagy mennyiségű vizet képest megkötni, zselésedik, és a gyomorban térfogata megnő, ezáltal fogyasztója hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak, így kevesebb kalóriát fogyaszt. A chia magban megtalálható fehérjék szintén segítenek az étel utáni sóvárgás leküzdésében és az evés mérséklésében, így az kiváló összetevője bármilyen diétás étrendnek.
Recept:
Keverd el a chia magot (1 evőkanál) 2dl tejben / növényi tejben egy kiskanál cukorral, édesítővel vagy 3-4 karika banánnal. A málnát tedd serpenyőbe, szórd meg fahéjjal és 1 kiskanál nádcukorral (barnacukor, eritrit, xilit, ezerédes is mehet), önts rá 1dl vizet, engedd karamellizálódni a gyümölcsöt. A málnában lévő gyümölcscukor is ki fog oldódni, s egy édes lekvárt kapsz, miután a málnát jól elkeverted vagy turmix gépben pürésítetted. Kis tégelybe öntsd alulra a málna réteget, rá a pudingot. Hagyd kihűlni és tedd hűtőbe, akár egész éjszakára.