Megfáztam - diétázzak tovább?

2019.06.03

Az év bármely szakaszában előfordulhat, hogy megbetegszünk. Ebben a tavaszi zavaros időben szinte borítékolható, hogy hirtelen záporok érkeznek. Én magam is beleestem, elég volt egy séta, ahol eláztam és máris elért a megfázás. Nem is akármilyen. Gyengélkedős, hideg rázós, végtag fájdalmas, egész nap alvós meghűlés lett rajtam úrrá. Jómagam nagyon félek minden ilyen megbetegedéstől, mert pár éve kivették a mandulámat és szinte mindig lehúzódnak a betegségek a gégém felé. 2 éve rettegek az ilyen esetektől, akkor ugyanis sürgősségi lett a vége. Ezért én tényleg óvatos vagyok. Sál mindig van a táskámban vagy az autómban és hideget is óvatosan iszom. Mégis sikerült most igazán lebetegedni.

Ha elér minket egy igazán megterhelő nyavalya, akkor semmi sem érdekel bennünket, csak a jobbulásért küzdünk, így az utolsó, ami fontos számunkra, az a diéta. Ha épp egy fogyókúra projekt kellő közepén állunk, beüt a pánik, hogy néhány kilóval akár nehezebben jövünk ki a betegségből, mert oda a sport és a diétás menüsor. Bár az étvággyal gyakorta van gond, mégis egész nap fekszünk és én magam is elkövettem régen a legnagyobb hibákat. Ha beteg voltam, jutalmaztam magam a finom rostos gyümölcslevekkel, a lisztes főzelékekkel, a gyors pékáruval és az agyon mézezett és cukrozott forró teával. Indokolatlanul ízesítünk, édesítünk, mert cél a gyors felépülés.


Mégis miért fázunk meg?

Ha elkövettük azt a hibát, hogy nyitott ablak mellett aludtunk, huzatos helyen tartózkodtunk sokáig, nem megfelelően öltöztünk fel az időjárási viszonyokhoz képest vagy hirtelen ért bennünket egy zápor hideg fuvallata, annak sokszor megfázás lehet a következménye.

A hidegebb, szelesebb időjárás ideális feltételeket szolgáltat a felső légúti betegségek kórokozóinak terjedéséhez és gyengíti az immunrendszerünket.

Idén tavasszal sok háztartásban jóval tovább tartott a fűtés szezon a szeszélyes, esős időjárás miatt, ami kedvez a betegségeknek. A fűtött helyiségek levegője kiszárítja az orr és a felső légutak nyálkahártyáját, ami így ideális hellyé válik a vírusoknak és baktériumoknak. Ha ezek a kórokozók elszaporodnak, könnyen megjelenhet a megfázás. Alacsonyabb hőmérsékleti viszonyok mellett szervezetünk kevésbé tud ellenállni a kórokozók támadásainak, mint verőfényes napsütésben. A hideg ugyanis gyengíti immunrendszerünket. Hidegebb környezetben romlik a végtagok vérellátása, az immunrendszer védelmét biztosító sejtek kevésbé hatékonyan működnek, mert nincs számukra megfelelő hőmérséklet. Ilyen feltételek mellett a kórokozók gyorsan elszaporodnak, még mielőtt az immunrendszer válaszolna. A hideg idő velejárói  tehát hatással vannak a kórokozók terjedésére és ellenálló képességünk működésére, ezért gyakoribb a megfázás rosszabb, esős időben, mint nyáron, amikor nagyon jó idő van.


        Mit tegyünk, ha már megfáztunk és nem tudjuk tartani a diétás tervet?

Érthető, hogy nem fogunk eredeti menüsorunk mellett kitartani, mert ágyban fekve tudunk leggyorsabban kikerülni a bacitengerből. A tűzhely fölött állni és több napi ételt megfőzni se kedvünk nem lesz, se pedig erőnk. Maradnak a tartósan ehető, könnyen elkészíthető vagy beszerezhető étkek, "csodaszerek".

       Mit ne együnk?

 • jutalmazó édesség
 • bolti péksütemény
 • bolti gyümölcslevek
 • bolti zöldséglevek
 • bolti palackos teák
 • tejtermékek (a savanyított termékek nyákosodást, savasodást okoznak és betegen ajánlottabb a lúgosabb ételek fogyasztása)
 • zsíros ételek (megterhelik a gyomrodat, ehelyett rost- és tápanyagdús ételeket válassz: zöldségek, levesek)

        Mit együnk?

 • forró hús- és zöldségleves
 • forró zöld tea
 • rántás nélküli főzelékek tejtermék nélkül (édesburgonya, tök, paradicsom, brokkoli, karfiol, karalábé, zöldbab)
 • zöldséglevek, házi frissen facsart gyümölcslevek (leginkább citrusfélék: citrom, grapefruit)
 • gyömbér (méregtelenítő, frissítő)
 • fokhagyma (immunerősítő)
 • roppanósra főtt zöldségek

Egy-egy megfázás általában néhány nap vagy egy hét alatt elmúlik, de ez idő alatt nem szabad sportolással terhelni a szervezetet. Ki kell pihenni minden meghűlést, mert ennek hiányában későbbi szövődmények léphetnek fel. Egy-egy ki nem feküdt megfázás komoly későbbi betegségeket okozhat: tüdőgyulladás, gégegyulladás, akár cukorbetegség. Betegen nem a diéta a legfontosabb, de ha nem tömjük tele magunkat hozzáadott cukorral dúsított élelmiszerekkel, ez alatt a pár nap alatt nem tesszük tönkre több hét munkáját. Pihenjünk, paplan alatt izzadjunk! Az egészség a legfontosabb!