Mennyi munka van egy blogban? Mennyibe kerül?

2020.02.20

Nagyon ritka az, amikor valaki tőlem kérdezi meg: Dia, hogy vagy? Mivel én vagyok általában mások segítője vagy útmutatója a blogon és a programokban, értelemszerűen nem én vagyok a lényeg. Egyikőtök rám írt ma és nagyon meglepett a kérdés. Dia, annyit foglalkozol velünk, Te hogy vagy? Mennyi munkád van ebben az egészben?

Eszembe jutott, hogy nagyon sokan piszkáltak már azzal, hogy "jajj, ez is a pénzről szól", "csak az tudja ezt csinálni, akinek van pénze életmódprogramra...", stb...

Érzékeny téma ez nekem, mert alapvetően álszent dolog mások részéről ezt a kérdést felém szegezni, miért kérek pénzt az életmódprogramért vagy étrendekért.

Rengeteg ingyenes tudásanyagot készítettem már, amelyeket le lehet tölteni a weboldalról. Munkafüzetek, éves tervezők, életmódkönyvek, étrendek, posztsorozat leckéi, stb. Mind ingyen van!

De pontosan hogyan is készülnek ezek a tartalmak?

Amit a blog olvasóm ingyen tölt le, az valójában nem ingyen készül. És szerintem ebbe 100-ból 98 ember nem gondol bele.

Elmondom mit csinálok a bloggal, amin INGYENESEN TESZEK KÖZZÉ TARTALMAKAT:

  • Én magam egyedül szerkesztem a weboldalakat. Van 3, mert van a duciforradalom és van 2 életmódprogramos weboldal. Ezekért nagyon súlyos összegeket fizetek évente a tárhelyért és a weboldal szerkesztő felületért.
  • Én magam szerkesztem az összes grafikai elemet, amiért külön licencet és havi díjat, illetve éves díjakat is fizetek több grafikai programra. Nehogy azt gondoljátok, hogy a google-ból vagy a pinterestről szerzem a képeket!!!! Jogvédett tartalmakat vásárolok, amivel megvásárolom a képek licence jogát! Törvényesen használom a grafikai lehetőségeket! De egy-egy pillangó, egy-egy szivecske, illetve az összes grafikai elem minden egyes darabját én készítem és illesztem a tartalom grafikáimra. Van olyan e-könyv borítóm, ami többe került, mint néhány könyv a könyvesboltban.
  • Én egyedül írom és szerkesztem az e-könyveket, amikhez a grafikai elemeket én gyártom, ezért külön fizetek havi díjat és éves licence díjat is.
  • Emelt szintű e-mail szolgáltatásokat használok, külön tárhellyel, amiért havonta fizetek.
  • Én magam készítem a számlákat, a számlázó programért is havi díjjal tartozom - ez az életmódprogramot érinti.
  • Havonta fizetek könyvelőt.
  • Minden jogi weboldal és életmódprogram megfelelésre külön ügyvéddel dolgozom, pld. ÁSZF, GDPR, mindent ő készít, módosít nekem, amiért igencsak busás díjakat fizetek.
  • Rengeteg szakkönyvet, folyóiratot és külföldi e-book-ot vásárolok havi szinten. Most számoltam meg, idén vettem a 102-dik kemény borítású könyvet 3 év alatt, ami az életmódváltás, étrend, diéta, sport, meditáció, coaching, motiváció témájával foglalkozik. Ezek csak könyvek. Előfizettem több olyan e-book programra vagy külföldi oldalon vásároltam prémium tagságokat, ahol folyamatosan informálódom a táplálkozástudomány, a coaching világában.
  • Minden számlát, amit valaha kiállítok, 2 példányban kell. Ez lap és festék a nyomtatóban. Aki tud irodában nyomtatni, az pontosan tudja, mennyit spórol ezzel, ha nem otthon kell. Éves szinten le sem merem írni, mennyit költök papírra és festék patronra az epson nyomtatómba.
  • Folyamatosan járok képzésekre, tanfolyamokra, amiknek összköltsége 3 év alatt már elérte a 6 számjegyű összeget.

Amiről Te, mint olvasó azt látod, hogy ingyen van, az valójában csak neked van ingyen. Te ingyen töltöd le a leckéket, az elkészült e-book-okat. De én nem ingyen készítem el. Mégis elkészítem, senki nem kötelez rá. Annyi könyvet írtam már, pont elég lenne az is, ami van, de én többet szeretnék adni.

Miért? Mert az a tudás, amit ma birtokoltam, holnap már nem elég. Elmondom azt, amiről az orvos nem mindig beszél vagy akár nem úgy, ahogy azt kellene tegye. Leírom az igazságot a szénhidrátról, a táplálékkiegészítőkről.

És az egész tevékenységet úgy végzem, hogy EGYETLEN EGY DARAB REKLÁMFELÜLETET SEM ADOK EL A BLOGON (HOLOTT MEGTEHETNÉM), ÉS ÉN MAGAM SEM REKLÁMOZOK ÉS NEM MŰKÖDÖK EGYÜTT FIZETETT TARTALOMRA (PEDIG KÖZEL 100 MEGKERESÉST KAPTAM 3 ÉV ALATT MINDENFÉLE TERMÉKRE, DE ÉN NEM VÁLLALTAM SEMMIT). Nyiss meg egy akármilyen weboldalt a neten. Látsz olyan oldalt, ahol az olvasott cikkek között nincs tucatnyi reklám egymás hegyén hátán? Nyisd meg az én oldalamat. Keresve sem fogsz találni. Ez a különbség senkinek nem jut eszébe, ha engem olvas. Nincs reklámbevételem. Nem is volt, nem is lesz. Ez elvkérdés nálam.

Magyarul a blogot, ami súlyos - van, hogy havonta akár átlagos havi jövedelemmel felérő - költségbe kerül, az olvasónak reklámmentesen, manipulált termékértékesítéstől mentesen kínálom ingyenesen letölthető vagy olvasható tartalmakkal, e-könyvekkel, munkafüzetekkel, fájlokkal.

A kérdésre válaszolva:

Jól vagyok. Lelkes vagyok, próbálom kezelni a rosszindulatú embereket, a negatív energiákat, amelyek mindig lesznek és mindig voltak. Pont ma írtam a közösségi média álarcáról posztot. Ha nem tudnám ezt lelkileg kezelni, már rég befejeztem volna az egészet és visszaültem volna a gurulós forgószékemben a pénzügyi szférába.

Köszönöm, jól vagyok. Kiállok azért az álmomért, hogy egyszer nem fogom azt a kérdést kapni DIETETIKUSKÉNT, miért nem ingyen adok tanácsadást. Hiszen egy fodrász, egy műkörmös, egy ügyvéd, egy bolti eladó, egy taxis, egy cipész, egy pszichológus sem dolgozik ingyen. Ahogy senki sem. Csak rengeteg ember nem teszi fel magának a kérdést: Mit ad ingyen embereknek, pusztán segítségképp, amiért nem kér egy fillért sem? Nagy százalékban tudom azt, hogy SEMMIT. Senki nem dolgozik ingyen. De azt mindenki elvárja, hogy más megtegye... igaz? :)

Az én lelkiismeretem tiszta. Munkám nagy része segítségül szolgál. De sajnos az a kemény valóság, hogy az ingyenes tartalmak sem keltik fel azok figyelmét, akik valójában nem döntötték el, hogy változtatni akarnak. Ezért ahelyett, hogy belekezdenének és letöltenének egy e-book-ot tőlem, inkább odavágnak egy kommentet: "annak lehet segíteni, aki ki tudja fizetni a díjakat érte..". És ez a dacos tudatlanság gátolja a tetteket. Mert aki velem ingyen nem tud életmódot váltani, az nem akar. Rengeteg sikersztori van úgy, hogy csupán ingyenes könyvekből dolgoztak a lányok és soha nem vettek részt életmódprogramban. De ők akarták. Ezért használták is a blog ingyenes tartalmait. Nekik ingyen segítettem és erre rettentően büszke vagyok.