Mindenki más fontosabb...

2019.05.24

Az életmódváltás egyik legnagyobb visszahúzó ereje a környezet. Mert az élet folyamatosan produkálja a terheket és nagyon kevés olyan pillanatunk van, amikor nincs valami gond. Lehet ez bármilyen horderejű. Egy kisebb düh, egy nagyobb családi dráma, egy megsebzett szív, egy válás, egy szakítás, egy munkahelyi konfliktus vagy bármi más.

Amikor elhatározzuk, hogy MOST TÉNYLEG VÉGIGHALADUNK az úton, biztosan tele kátyúkkal kell száguldanunk és örökké szlalomozni kell, hogy kikerüljük vagy egyáltalán túléljük az érkező nehezítéseket.

Legtöbben ezeken a pontokon találkozunk az érzelmi evés csíráival, később pedig tudattalanul is minden egyes pofon vagy nehezített élethelyzet KIFOGÁSSÁ növi ki magát. Hiszen a nehézség stressz. A stresszt a szervezetnek kezelnie kell. Úgy tud minket életben tartani és lenyugtatni, ha előveszi a már jól bevált sémát, amire mindig úgy reagálunk, hogy NYUGTATÓLAG HAT RÁNK. Az emberek két csoportra oszthatók. Van, akit az nyugtat le, ha lemozogja a feszültséget. Valljuk be, ők vannak kevesebben. Inkább az jellemző, hogy idegeskedve, feszült állapotban a hűtő ajtóhoz nyúlunk. Nem foglalkozva ilyenkor az egészségi állapotunkkal, a terveinkkel, a fontos célokkal. Lila köd kerül a szemünk elé, nem számít semmi, mert idegesek vagyunk.

Nem elég  probléma, még a fogyókúrával is foglalkozni kellene? Hát dafke azért sem! Nekem most jutalom kell! - érezted már ezt?

Legtöbb esetben a közvetlen környezetben betöltött aggódó, óvó szerepkör veszi át a hatalmat. Minden családtag - szülő, férj, gyermek, testvér - FONTOSABB, és a vele töltött idő (a problémájával folytatott törődés) megsokszorozódik. Közben pedig pont arra nem jut energia, amire leginkább kellene: saját magunkra.

Hogyan tudok feszült helyzetben ellenállni a kísértésnek? - Számtalan hasonló kérdést kaptam már és magam szemszögéből is át kellett élni minden ezzel járó kérdéskört.

Egy biztos. Magától ez nem oldódik meg. Ha jön az inger, hogy enned kell, tök mindegy mit, de enned kell, akkor nincs tudatosság, nincs terv, minden megy a kukába és csak az étvágy csökkentése lebeg a szemünk előtt. Vagyis elsődleges megoldás erre az, hogy zabálás előtt igenis mérjük fel annak szükségességét.

Ezt kijózanító kérdésekkel lehet elindítani és megfékezni:

 • Miért csinálom?
 • Mit veszítek?
 • Mennyi mindent értem már el?
 • Hogy nézek ki a tükörben?
 • Hogy szeretnék kinézni a tükörben?
 • Megéri?
 • Mi váltja ki az étvágyamat?
 • Mit tudok ellene tenni?

Ami ilyenkor bennünk lezajlik, hogy nem tudunk parancsolni a "szánknak és gyomrunknak", az merő önsajnálat és hiszti. Mert egy felnőtt nő pontosan tudja, hogy a céljaihoz mit kell tegyen. Ha nem azt tesszük és nem tudunk felülkerekedni az éhségen, ami igazából étvágy és nem éhség, akkor egyszerűen nem érdekel minket eléggé a saját célunk. Teher ide vagy oda, nincs normális cél, nincs fókusz. Ha van is, akkor is minden más fontosabb annál.


Amire én tanítok mindenkit pld. ebben a 60 napos fitt programban az az, hogy naponta foglalkoznod kell magaddal.


 1. Reggel: napindító, mi a célod, miért csinálod, mit fogsz tenni...
 2. Napközben: odafigyelsz, minden étkezést megettél-e és úgy, ahogy megtervezted...
 3. Napzáró: mindent megtettél-e, mit nem tettél meg, hol tartasz, mivel maradtál el...


Ha nem foglalkozunk a célok státuszolásával, nem is tartjuk fejben az egész projektet. Igenis nyüstölni kell magunkat. Minden egyes napon! Ha tetszik, ha nem. Ha legyintenek erre most sokan, ha nem. Másképp nem megy. Egyszerűen nem megy.


Gondoljuk át:
 • Mindent minden körülmények között megteszünk?
 • Ami rajtunk múlik, azt tényleg megtesszük vagy örökösen halogatjuk, félbe hagyjuk, megrekesztjük a saját fejlődésünket?

RAJTUNK múlik az, hogy csináljuk-e. Az élet terhe nem rajtunk múlik, de az, hogy a saját céljainkat hogyan visszük végig, az rajtunk múlik. Vannak pillanatok, mikor fontosabb minden mint MI. Belátom. De örökké nem lehet fontosabb minden ÖNMAGUNKNÁL.

Ha van egy nehézség, például a családban, amelynél segíteni szeretnél és óvni, védeni szeretnéd a szeretteted, akinek gondja van, akkor rendszerezd magadban: mit tudsz tenni érte. De közben önmagaddal is tudj elszámolni. Mivel segíthetsz neki, mivel segíthetsz önmagadon? Az ő problémája fontos, de a TE fogyásodhoz (célodhoz) tulajdonképpen az év világon semmi köze nincs ennek. Kifogásként emeled magad elé. És azt érzed, hogy össze vagy törve, rossz minden nap, mert neki is rossz. Együtt kerestek megoldás - ami nagyon helyes és így működik a család -, de ebben a TE szerepköröd túl sok áldozatot hoz saját rovására.


Ezt kell szembesítve magadnak bevallani. Téged miben korlátoz az a fogyáshoz és életmódváltáshoz, hogy a szeretted küzd valamilyen problémával? Azon kívül, hogy időt szánsz a lelki támogatására, fizikailag senki és semmi nem húz vissza a cselekvésedtől - kizárólag TE magad nem haladsz erre való hivatkozással.

A féltés, az óvás, a törődés az emberi természet egyik legfontosabb és legérzékenyebb témája, de a Te életed attól nem lesz könnyebb, ha magaddal közben nem foglalkozol eleget. Sőt! Azzal teszel a legtöbbet mindenkiért, ha a Te lelked, fizikai állapotod, egészségügyi helyzeted stabil. Mert ha Te nem leszel megfelelően stabil támasz, helyetted ki fogja óvni azt, aki most rád szorul lelkileg?

Ha minden megfontolás, ellenőrző kérdés, koncentrálás ellenére azt érzed, hogy enned kell, erre a vészhelyzetre is fel kell készülnöd. Ott hibáznak legtöbben, hogy ilyen esetekben ZABÁLNAK, ROSSZ ÉTELEKET. S ez az, amit nagyon nehéz ép ésszel megmagyarázni. Ha éhes vagy, egyél. De miért eszel olyan kaját, ami nem szolgálja a célodat? Erre nem igazán van jó válasz. Egyél, de egyél jót! Keress néhány S.O.S ételt, amely kihúz a slamasztikából, ha mindenképp étel kell a gyomrodba stressz esetén. Ne csokit kapj be, ne a mekiben köss ki, legyen egy listád a jó, de hirtelen inger hatására érkező esetekre. Legyen édes és legyen sós is.

ÉDES: mascarponés málna álom. Legyen otthon mindig ezekből: mascarpone, kókusz ízű protein por, kókusz reszelék, fagyasztott málna (erdei gyümölcs). Egy müzlis tálba keverd össze a mascarponét, a proteint, a kókusz reszeléket és a gyümölcs felét. A gyümölcs másik felét pedig szórd a tetejére. Jó zsírok, alacsony GI. indexű gyümölcsök, édes íz.

SÓS: nagyobb mennyiségű nyers zöldség egy szelet szendviccsel. Telítsd el a gyomrod a nyers uborkával, zellerrel, retekkel, paradicsommal, egyél hozzá friss sajtot, főtt tojást, akár tonhalat. Lakj jól. Ne hagyj helyet édességnek.

Legyen mindig vészhelyzet nasid. De! Ne ez legyen a menekülő út! Ez a végszükség esetére fennálló haditerv. Elsőként kezeld az érkező ingert! Gondold át, miért akarsz már megint zabálni indokolatlanul - stresszből. Légy tudatos. Minden eszközöd megvan hozzá!