De nehéz az iskolatáska - szól a közismert dal és való igaz. Emlékszem, kisgyermekként és középiskolásként is nagy terhet cipeltem. Azok közé tartozom, akik minden egyetemi tananyagot nyomtatnak, lefűznek, tematikusan tárolnak. Hurcolom magammal az órákra, hogy kövessem az előadások elméleti anyagával a hallottakat. Ezért olyan "meal prep" kell, ami viszonylag kisebb helyen is elfér, de támogat az egészséges életvitelben.
Választhatnám azt is, hogy az egyetemi büfében eszem péksütiket, pizzát, efféle nem túl előnyös kajákat. Ha belegondolok, hogy ez 3-4 év, borítékolhatnám az újra hízást. Ha letettem a voksom az egészségtudatosság mellett, akkor ez egy-két alkalmat leszámítva nem lenne előnyös megoldás. Bizonyára nekem is lesz olyan napom, amikor otthon felejtem a kajás hűtőtáskám vagy egyszerűen nem lesz erőm készülni, ezekre a ritka alkalmakra engedem meg azt, hogy ne tervezetten egyek. De itt a 80-90%-os tudatos tervezést választom.
Számításba kell vennem, hogy az egyetemen nem tudok melegíteni. Olyan "meleg főétel" kell, ami egyrészt kibírja a hűtőtáskában ebédig, másrészt nem igényeli a forróra melegítést, harmadrészt nem tartalmaz olyan élelmiszert, ami higiéniai szempontok alapján nem előnyös valódi hűtőben tárolás nélküli tárolásra órákon át. Kizárt tehát a frissen elkészített tojás (főtt tojás, tükörtojás, omlett), mert nem tudom jégakku kivételével más módon megfelelő hőmérsékleten tartani.
Ezeken a napokon kifejezetten fontos a kalória kereten belüli mozgás. Egy egyetemi menü nem lehet ugyanolyan, mint amikor itthon vagy munkahelyen étkezem, az előbb említett melegítési és tárolási kérdések miatt. Ha nem tartanám a keretet, észrevétlenül szállna el a kalóriafogyasztásom és a tápanyagarány sem lenne megfelelő (eltolódna nagyon hamar a finomított szénhidrátok irányába).
Mondanám, hogy könnyű ezeken a napokon tervezni, de nem az. Mégsem annyira bonyolult, mint gondolnánk, csak tényleg át kell gondolni, mit lehet ilyenkor készíteni.
Mik a legegyszerűbb, hordozható?
- szendvics alufóliában, szalvétában, tároló dobozban
- friss gyümölcs tároló dobozban
- friss szeletelt zöldség tároló dobozban
- müzli és fehérje szeletek tároló dobozban
- muffinok alufóliában, tároló dobozban
frissen sütött palacsinta / gofri (kibír néhány órát) megfelelő tároló edényben, lehetőleg üveg edényben
- saját készítésű granola szeletek (magvak, méz, aszalt gyümölcsök) tároló dobozban
hidegen is ehető csirkemell csíkok, megfőzött gabona (rizs, bulgur, kuszkusz, quinoa), főtt zöldség kombinációk (tejet nem tartalmazó mártásokkal) lehetőleg üveg tároló edényben (ha rámelegítünk reggel, jobban meg is őrzi a hőt, ha reggel főzzük, szintén)
- grillezett zöldségek és gyümölcsök tároló edényben
friss saláta és olyan pesto vagy dresszing, amely tejmentes (pld. olíva olaj, citrom leve, fokhagyma, fűszerek)
hidegen is ehető csirkemell csíkok, friss saláta és olyan pesto vagy dresszing, amely tejmentes (pld. olíva olaj, citrom leve, fokhagyma, fűszerek)
- halkonzerv, amit fogyasztáskor bontunk fel, amihez tökéletes saláta
halkonzerv, amit fogyasztáskor bontunk fel, amihez tökéletes frissen csomagolt kenyér zöldségekkel
- kekszek (cukormentes vagy házilag készített) tároló edényben, alufóliában
protein por (vízzel könnyű elkészíteni bárhol megfelelő shakerrel) tárolódobozban és olyan shakerekben, amelyeknek van por tárolására alkalmas rekesze is
- natúr joghurt (felbontatlan), amit fogyasztáskor nyitunk ki
natúr joghurt (felbontatlan), amit fogyasztáskor nyitunk ki friss gyümölcsökkel, granolával, magvakkal, müzlivel fogyasztva
- olajos magvak tároló dobozban
zöldséges vagy füstölt húsos sushi (avokádós, uborkás, répás, kukoricás, májas, kacsás), amelyek biztosan kibírnak néhány órát - pont ezért a nyers halat itt nem szoktam választani