Hétvége. Egy hétköznapi munkarendben dolgozó ember számára ez a pihentetőbb napok közé tartozik. A hétvége alatt most azt a 2 munkaszüneti napot értem, amikor akár az egész családnak főzünk, nem rohanunk dolgozni.
Ez amennyire jóleső is, legalább annyira csapdája is az életmódváltásnak. A "megbicsaklás" listáján 2. helyet foglal el (az első helyet kapó vacsora időszak után) a hétvége. Gyakori, hogy hétköznap sziklaszilárdan tartjuk az elhatározást, de a hétvége eszméje egyszerűen elgyengíti az akaraterőt.
Hangsúly az AKARATerőn belül is az akaraton van. Ahol a hétvége elcsábulása rendszeres, ott a cél nincs rendesen kitűzve, a tervezésben hiba van, nincs valódi elköteleződés. Nem akarjuk eléggé. Nem fáj eléggé. Szoktam mondani.
Amikor ez még tagadással is párosul, harcolunk, sőt gyakran hisztizünk azon, hogy mi mindenről kell lemondani, az egyenesen útvesztőbe, megrekedésbe terel bennünket.
Az életmódVÁLTÁS nevében is tartalmazza, hogy VÁLTUNK a korábbi időszakokhoz képest egy tudatosabb életvitelre, amiben meghatározzuk az egészséges, kiegyensúlyozott, fenntartható szokások (étrend, sport, énidő) alappilléreit.
Nagyon gyakori kifogás a család és baráti kör, mint hátráltató tényező, akik folyton étterembe, kávézóba, cukrászdába és egyértelműen bűnbe invitálnak. Ez pedig brutális harc. Amíg a környezettel nem tisztázzuk egyértelműen a saját céljainkat, addig ők nem is fogják tudni, végképp nem fogják támogatni a tervet.
Aki fogyni szeretne, változásra vágyik, annak szabályokat kell hoznia és ebbe tényleg nem fér bele az állandó kísértés.
A hétvége ebből a szempontból is kritikus. Mert vagy családban élünk egy háztartásban (ha feleség, anya vagy), vagy pedig haza utazunk a szülőkhöz, nagyszülőkhöz, találkozunk a barátokkal. Tehát legtöbbször saját étrendtervünk akadályozó tényező lehet. LEHET. Addig a percig, amíg nem hozzuk meg a döntést: mi másképp szeretnénk élni.
Elengedhetetlen a környezet bevonása, hogy értsék, lássák, tudatosítsák, nekünk miért fontos ez. Egy tudatos háziasszony a hétvégi menübe is be tudja illeszteni saját életmódterveit. A család (férj, gyermekek, feleség, szülők) számára is csak hasznos, ha egészségesebb étrend kerül az asztalra. Az egészséges viszont sokak fejében téves definíciót jelent. Az egészséges nem egyenlő a nem finom étellel. Az egészséges azt jelenti, hogy minőségi alapanyagokkal, alternatív ételkészítési módszerekkel, reform elveket becsempészve készítünk el egy ebédet.
És itt is nagyon nagy kavarodás van a háziasszonyok fejében. Menümben látható lesz a bolognai tészta, mint szombati menü. Rengeteg háztartásban, főleg gyermekekkel együtt élve, gyakori ebéd lehet télen-nyáron. Könnyű elkészíteni, a gyerekek is nagy arányban szeretik. A hiba ott kezdődik, hogy a főzéshez olyan alapanyagokat választunk, amelyek kimerítik az egészségtelen, szükségtelen élelmiszer adalékanyagokat az ételben.
Nálam a bolognai mártás nem bolti, üveges mártással készül, amely tele van hozzáadott cukorral, felesleges ízfokozóval, tartósítószerekkel, több száz felesleges kalóriával. A tudatosság itt kezdődik. Mindent ehetünk, de válogassuk meg az élelmiszereket. Ez nem azt jelenti, hogy drágábban és többet kell vásárolnunk. Sőt! Egy ilyen mártás a boltok polcain 4-600 Ft között van. Ha veszel 6db paradicsomot, fokhagymát, 1 kis konzerv cukormentes paradicsompürét, nem lesz a mártásod drágább, mintha a bolti üveges szószt választottad volna. Ellenben kihagyod a sok, felesleges cukrot, ízfokozót, tartósítószert, esetenként a hozzáadott glutént, tejszármazékokat, amelyek rejtett, szintén az állag és ízélmény miatt belecsempészett ételkészítési technológiák gyakori trükkjei. ITT KEZDŐDIK A TUDATOS FŐZÉS. Ami tényleg nem tévesztendő össze a "csirke-saláta" fogyókúrákkal. Egy ügyes Anya úgy tud hétvégén főzni a családnak, hogy észre sem veszik a minőségi cseréket. Kifejezetten ilyen étrendként készítettem a menza jellegű ételeket és egészen különleges ötleteket is tartalmazó Lopott percek receptkönyvet és makrózott étrendet az időgazdálkodó programjával karöltve.