Mogyorókrém - avagy a házi nutella

Ez a recept kb. 500g mogyorókrémet eredményez, 4-5 hétig eláll a hűtőben üvegedényben. Vagy nem :))))
Ne várj igazi nutella állagot, hiszen ebben nincs pálmazsír. Itt csak a kókusz olaj és a mogyoró a zsír.
Akár mogyoró olaj is mehetne bele a kókusz olaj helyett. :)
Hozzávalók:
- 400 g török mogyoró
- 50 g olvasztott étcsokoládé vagy kakaópor
- 2 ek. juharszirup (vagy datolya szirup) - ha ezt nem tudjuk beszerezni, akkor menjen dupla adag cukor ehelyett, bár őszintén szólva jól jön minden háztartásba egy üveggel (sokáig elég).
- 1-2 ek kókuszcukor vagy nádcukor (ezek karamellás ízt adnak)
- 1 ek kókuszolaj (opcionális), ettől kenhetőbb lesz
- egy csipet só és vanília aroma
Recept:
A török mogyorót betesszük előmelegített 180 fokos sütőbe 8-10 percre pirítani. Addig az étcsokit gőz felett el kezdjük olvasztani úgy, hogy mehet bele a juharszirup, a cukor.
Veszünk egy olyan konyharuhát, amit nem féltünk. Beleöntjük a mogyorót, batyut formálunk, az egyik kezünkkel összefogjuk, a másikkal pedig összedörzsölgetjük. A cél, hogy a héja lejöjjön, mert a mogyoró belső, fehér héja lesz nekünk az alapanyag. Kb 50-60%-a fog lejönni, ez már jó nekünk. :)
Ekkor beletesszük a turmixgépbe a mogyorót, hozzáadjuk az 1 evőkanál kókusz olajat és itt mehet egy kis vaníliaaroma is. Nagyjából 4-5 percnyi turmixolással és spatulával történő igazgatással készítjük a nyers mogyoró masszát. Kb a 3. percnél menjen hozzá az olvasztott csokis massza és még 1-2 percig turmixoljuk.