Mozgásra születtünk

2019.01.29

Kétségtelen, hogy ha életmódváltás kerül szóba, akkor a sport sem maradhat ki az említendő tételek sorából, hiszen lételeme a kalória égetés növelésének az, hogy megoldozgatjuk testünk minden porcikáját. Egy fontos alapszabályt mindig érdemes szem előtt tartani, nem véletlenül hívják mozgás szervrendszernek is a testünket, tehát valóban aktív mozgásra programozott. Ennek ellenére ezzel egyenértékű állításként kell rögzüljön az is a céltáblánkon, hogy a sportolással elégetett kalóriák mennyisége nem váltja ki az étkezés során bevitt felesleges kalóriákat. Vagyis csak sporttal nem lehet fogyást előidézni, ha a kevésbé helyes étkezési szokásainkon nem változtatunk. Az ugyan majdnem helytálló, hogy mozgás nélkül is képesek vagyunk fogyni, hiszen a kilók elvesztését egy 100%-os skálán mérve, bizonyos mértékben a sport és egyéb tényezők, legnagyobb részt viszont a táplálkozási szabályok irányítják.

Egyéb befolyásoló pontok között említhetjük az anyagcsere betegségeket (8-10%-ban), ezek kezelése viszont a nehezítő körülményt megszünteti. Ha komoly betegségeink okán gyógyszereket szedünk, szintén 8-10%-nyi nehezéket kap a fogyásunk. Ott van a genetika, amelyet sokan kifogásként használnak saját akaratgyengeségük leplezésére. Amennyiben egy felmenőnknél van túlsúly, 7-8%, ha mindkét felmenőnél 15-16% eséllyel leszünk mi magunk is elhízottak. Ez persze azért sorolandó a kifogás listánk élére, mert ez a nehezítő faktor csak akkor lép életbe, ha teszünk is érte, tehát csak azért, mert hajlamunk van rá, nem kell nekünk is súlygondokkal küzdeni akkor, ha odafigyelünk. Mozgással 10%-ban befolyásolhatjuk ezen hátráltató tényezőket és az anyagcserénket is. Ha azt vesszük alapul, hogy minden létező betegségünkről tudunk és kezelés alatt állunk, felmenőink ellenére mi odafigyelünk a helyes életmódra, akkor bizony akár 90% azon múlhat a kilókkal folytatott küzdelemben, hogy mi kerül az asztalunkra étel gyanánt. Az viszont elmondható, hogy ezt a százalékos arányt annál jobban tudjuk támogatni, minél többet mozgunk. Önmagában ugyanakkor a mozgást nem csak egy segítő társként kellene behoznunk a mindennapi életünkbe. A testünk edzése rendkívül fontos több szempontból is: jó hatással van anyagcserénkre, túlnyomórészt ülőmunkát végzünk és ez nagyon negatív hatással van a csontozatunkra/izmainkra, tehát már napi 20-30 perces testünkkel folytatott sporttevékenység jelentősen támogató jellegű az egész szervezetünk számára.

Amikor fogyni szeretnénk, három tényezőt igyekszünk beilleszteni a projektünkbe: helyes táplálkozás, megfelelő sportmozgás és szükséges folyadékpótlás. Ez a hármas kombináció az, ami mindenkinek a fejében azonnal kérdőjeleket indít el, ha változtatni szeretne jelenlegi életmódján.

Lényegében már gyerekkorban is találkozunk a sport fogalmával, hiszen kisiskolás korunktól kezdve testnevelés órákon veszünk részt, bringázunk a haverokkal és túrázunk a szülőkkel. Így vagy úgy, de mindenki sportol valamilyen formában és nem feltétlenül kell a maratoni futásra gondolni. Elég, ha csak visszaemlékszünk a gyerekkori korcsolyázásra, a szánkózásra, a körös parti úszásokra vagy épp a tollaslabdázásra, focira, kosarazásra. Gyerekkorban ezek azok a mozgásformák, amelyek életünknek úgy részei, hogy nem is tekintünk rájuk feltétlenül sportként. Ahogy cseperedünk és eljutunk az érettségi, esetleges főiskolai évek után a munka világába, már nem az jelenti a kikapcsolódást, hogy a domboldalon szánkózunk a kollégáinkkal. Sokkal inkább jellemző a közös kávézás, pizzázás/burgerezés vagy borozgatás munka után. Felnőtté válásunk magával hordoz egy közösségi életet, amelynek természetes közege háttérbe szorítja sok esetben a magunkra fordított időt, ha aktív kikapcsolódásról beszélünk. Persze mindenkinek az életében vannak fellángolások, amikor a barátnőkkel reggelente, munka előtt vagy épp esténként, munka után aerobik, esetleg spinracing órákra járunk, de valljuk be, manapság erre már inkább akkor kerül sor, ha már változtatásra szorul a testképünk. Ebben a rohanó életmódban, bár rendkívül népszerű és egyre elterjedtebb a fitt élet, mégis az időmenedzsment miatt kellő önfegyelem és szervezés kell ahhoz, hogy hétköznapi életünkben helyet kapjon a rendszeres, aktív egyéni vagy csapat sport. A helyes étkezésre odafigyelni csak akkor lehet, ha erre kellő figyelmet szentelünk, beépítjük az életünkbe, máskülönben az egész napos munka és helytelen táplálkozás melletti inaktív élet természetes velejárója lesz a feszülő nadrággomb derekunkon. Vagyis az össze-vissza evés, a mozgáshiányos életmód előbb vagy utóbb mindenkivel megismerteti a fogalmat: életmódváltás.

Sajnos, legtöbben már jelentős túlsúllyal kapnak észbe, mivel azok a kilók észrevétlenül kúsznak fel. És akkor már nem annyira könnyű visszafordítani az állapotot. De nem reménytelen! Mindent meg lehet változtatni kellő akarattal.

Így voltam ezzel én is. Persze magamat extrém esetnek gondolom, hiszen 86 kg túlsúllyal a testemen valóban "későn kaptam észbe" címszóval vágtam bele az egészbe. 10 hónap áll mögöttem, ami alatt nagyon sokat tanultam a saját testi adottságaimról, de legfőképp nehézségeimről tudnék sokat mesélni. Mint mindennek a kövérségemmel kapcsolatosan, ennek is rengeteg árnyoldala volt. 151 kilósan 600 méter megtétele volt az első sportolási emlékem, aminek a végén azt éreztem, hogy én már annyit mentem, hogy kipurcanok. Visszagondolva ez igazán nevetséges, de akkor azt gondoltam a lakóparkomban magam mögé nézve, hogy ez aztán óriási táv volt. 3 hosszú hónapnak kellett ahhoz eltelnie, hogy jelentős változást érjek el. Ehhez viszont naponta tennem kellett, mert a fejlődés csak akkor következik be sportolásunk tekintetében, ha a testünk memorizálja a megtett távokat és lépésszámokat, így egyre könnyedebben megy minden mozdulat. 3 hónappal később 600 méterből 7 kilométer lett és néhány elvesztett kiló. A testem fejlődött, az elmém kitágult, a tüdőm sokkal jobban bírta a terhelést. Mihez képest? Egy kövér ember számára minden mozdulat pokolian nehéz. A duci emberek nem azért mennek lifttel az emeletekre, mert lusták. Én mindig rettegve mentem ismeretlen helyekre, bízva abban, hogy nem kell emeleteket sétálnom, mert ha mégis szükséges volt, akkor a második rettegő gondolatsor abból állt, lesz-e olyan hely, ahol kicsit elbújhatok arra a pár percre, míg zihálásom után helyre áll a légző rendszerem és újra normálisan kapok levegőt. Azt hiszem, minden duci tudja, hogy a lépcsőzés az egyik legkellemetlenebb mozgás egy nagy test számára. Ilyen testtel a step padra lépkedés is pont ugyanilyen levegő utáni kapkodást jelent.

Ezért is szántam rá magam arra, hogy a legolcsóbb és legegyszerűbb sportolást választom kezdetnek: a gyaloglást. És akkor még nem sejtettem, milyen jól is tettem ezt. Azóta már megtanultam tanulmányaim közben, hogy a szervezet hogyan képes energiát nyerni a sportolási tevékenységhez.

Az energia kémiai kötés felbomlásával keletkezik egy bizonyos anyagban. Az izomműködés feltétele az izomrost folyamatos ellátása ezzel az ATP-vel (adenozin-trifosztát). Alacsony intenzitású terhelés során inkább a zsírok (aerob átmenet), míg magasabb intenzitású erőkifejtésnél inkább a szénhidrátok elégetéséből származik az izommunkához szükséges ATP. Amikor a sportoló alacsony intenzitású izommunkát végez, a mozgáshoz szükséges energiát aerob módon nyeri. Ha az intenzitást növeljük, az anaerob energiaszolgáltatás veszi át a fő szerepet, az izomban a tejsavtermelés fokozódik, ha a lebontás nem képes ezzel lépést tartani, ennek eredményeként megnő a vértejsav koncentráció. Ahol a tejsav hirtelen emelkedni kezd, azt az intenzitást az anaerob átmenet zónájának hívják. Ha egy mozgás 20 percnél tovább tart, alacsony vagy közepes intenzitás mellett, a szervezet a raktározott zsírsejtek felszabadításából nyer energiát. Fontos, hogy a maximális pulzus számunk 60-75%-a közötti tartományban történjen mindez. Amennyiben a maximális pulzusértékünk 75%-a fölötti értéken mozgunk, a vér tejsav értékei emelkednek, ez kortizol hormont termel. Ez a folyamat blokkolja a lipolízist (a zsírégetést). Ezért a leghatékonyabb edzés a klasszikus, alacsony intenzitású sport, ahol a tejsav nem termelődik. Ezen mozgásformák: séta, biciklizés, úszás, ellipszis tréner. Mivel egy duci test kövérsége zsírsejtek többlete miatt van, ezért nagyon fontos az, hogy minél több aerob jellegű mozgást végezzünk zsírsejtjeink csökkentésének érdekében. Ezért helytelen az, ha valaki futással kezd neki a fogyásnak. A futás során ugyanis nem tudjuk a pulzust alacsony intenzitás mellett tartani és az előbb említett folyamat okán nehezebb lesz a zsírégetés. Az természetesen nem igaz, hogy a futás nem jó. Viszont egy fogyni vágyó számára elengedhetetlen a fogyáshoz a lipolízis. A fogyást követően állóképesség növelésére, a szív és érrendszer edzésére a futás egy erőnléti edzésnek számít, és nagyon fontos lehet egészségünk megőrzésében. De ez csak szigorúan akkor megengedett, ha már olyan súllyal rendelkezünk, amely az ízületeinket nem fogja bántani. 10-15 kg súlyfelesleggel növel test estén már tilos olyan monoton és hosszú időn át tartó sportolási formát választani, amely a boka és térd ízületeit jelentősen bántja.

Kell-e az aerob mozgáson túl erősítő edzés?

Véleményem szerint aerob jellegű mozgással izomfejlesztésünk korlátozott. Az izmok formálása azért fontos, mert a testünk formáit izmaink tudják adni. Amennyiben diétázol - ami a zsírégetés elsődleges feltétele - akkor semmiképpen sem úszhatod meg, hogy legyen egy minimális izomvesztés, azonban ha ezt kis intenzitású aerob edzéssel kiegészíted és mellette súlyzós edzést is végzel, az izomvesztés minimális lesz. DE! Az első időszakban, amikor az életmódváltásba belekezdünk, végzetes sérüléseket szenvedhetünk el, ha azonnal súlyzókkal kezdünk. Tehát ha feszes és kerek idomokra vágyunk, akkor érdemes kombinálni az edzésformákat a diétát követő első néhány hét után. Az viszont rendkívül fontos, hogy mindig az aerob mozgás legyen túlsúlyban egy túlsúlyos számára. Attól, mert az edzőteremben töltünk heti 5 napot és személyi edzővel edzünk, nem fog kellőképpen támogatni a lipolízisben a fitnesz bérlet. Minél több aerob mozgás van beiktatva, annál jobban ég a zsír. Az erősítő (súlyzós vagy saját súlyos) edzés a formák építéséhez kellenek, de a zsír szimplán a súlyzók emelgetésétől nem fog eltűnni. A köznyelvben kardiónak hívják a sétát, a bicajt, az ellipszis trénert, de ez is egy tévhit. Bár ugyanabba az edzéstípusba tartoznak, a két edzésforma (aerob és kardió) között mindenképpen szükséges, hogy különbséget tegyünk. Alapvetően mindkettő aerob edzésformának tekinthető, azaz oxigén jelenlétében történik az energiafelhasználás. A kettő közötti lényegi differencia az intenzitásban van. Míg az aerob edzés egy mérsékelt intenzitású, ideális esetben elsősorban zsírokat felemésztő, elégető edzésforma, ezzel szemben a kardió edzés egy intenzívebb, zsírt és glikogént egyaránt igényelő, inkább állóképességi mozgás. Vagyis fogyásodhoz számodra ideális mozgás az aerob mozgás: LASSÚ, KÖZEPES, MONOTON TEMPÓJÚ, MÉRSÉKELT INTENZITÁSÚ SÉTA, BICAJ, ELLIPSZIS TRÉNER, ÚSZÁS. Nem futás, nem lépcsőzés, nem taposógép. Neked nem kardió kell, hanem aerob mozgás, ha zsírvesztés a cél.

Hibák, amelyeket az edzők követnek el

Fogyókúráim során nagyon sokszor követtek el ellenem edzői "hanyagságot" az edzőim. Mivel világ éltemben én voltam a tanácsadó és ügyfelekkel dolgoztam, tudom milyen azon az oldalon állni, ahol én vagyok a szakember és valaki hozzám fordul jóhiszeműen tanácsért. Tehát pontosan ismerem az ügyfeleket. Az edzőteremben én voltam az ügyfél. Naív, laikus, maximálisan bizalmamat átnyújtó ügyfél, aki csak egy dolgot akart: lefogyni. Nagyon sok személyi edzővel dolgoztam, és bár őszintének kell lennem, akármilyenek is voltak, legnagyobb hibás mindig én voltam, mert sosem akartam igazán a változást. Vagy legalábbis jobban szerettem enni. Inkább kimondom őszintén: a legjobb, legfárasztóbb edzések után is ugyanúgy zabáltam. Tehát nem Őket hibáztatom a fogyásom elmaradása miatt, de Őket hibáztatom azért, mert ma, fitnesz instruktori képzésre járva már elmondhatom, hogy sosem mutattak kellően lelkiismeretes példát és utat, és most mindegy, hogy zabáltam-e vagy sem. A szakmai alázat, a szakmai tudás, a precíz és szakszerű edző-ügyfél közötti viszony mindig sérült, mert ma már tudom, hogy soha nem kaptam olyan edzés-csomagot, amit kellett volna.

De milyen is egy jó edző? Milyennek kell lennie?

1) Megismerkedéskor leültet, megismeri az életviteledet, az étkezési szokásaidat, a munkádat, a napjaidat, a sportmúltadat, a betegségeidet, a hormon eredményeidet, a terveidet.

2) Megméri a súlyod. Állapotfelmérést végez Nálad, mert tudnia kell, milyen edzettségi szinten állsz. Ez nem azt jelenti, hogy végig csinál Veled egy "átlagos" edzési napot, hanem kihozza Belőled a maximumot és konkrétan felállít egy kezdő állapotot, amiben felméri, hogy az állóképességed gyenge, elfogadható, esetleg szuper. Legtöbb esetben egy duci inkább gyenge lesz, még akkor is, ha azt képzeli magáról, hogy bitang erős. És ezt azért fontos tudni, mert nincs két egyforma ember, akit ugyanúgy kell edzeni.

3) Állapotfelmérést követően elmagyarázza, milyen módszereket használ arra, hogy valakinek kellő támogatást tudjon adni. Elmagyarázza, milyen eszközöket fogtok használni, mi az aerob edzés, mi a kardió edzés, mi saját súlyos edzés, mik a kézi vagy gépi súlyok és mik milyen célt szolgálnak. Bemutatja Neked a termet, a gépek fajáit. Dokumentálja az állapotfelmérés eredményeit és a súlyodat. Készít számodra következő alkalomra egy komplett tervet, amiben vázolja, hogy pld. egy 90 napos időtartam alatt milyen étkezési rendszerrel és edzés csomaggal milyen várható eredményre számíthattok. Ezt írásban adja át, amit Te alaposan át tudsz tanulmányozni.

4) Edzéseitek alatt edzésnaplót vezet(sz). Pontosan tudod, mikor, milyen gyakorlatból mennyit végeztél, mi volt a neve, milyen gépen vagy milyen eszközzel tetted. A naplódban ez rögzítésre kerül. Minden edzésen azzal kezdtek, hogy megméritek a súlyodat. Egy jó edző mindig figyelemmel kíséri, éppen hol tartasz, és ebből nem enged. Ha nem látja a tested változását mérlegen is, nem tudja, hogy vajon Te betartasz-e minden olyan intelmet, amit adott - kaja fronton is.

5) Az edzések alatt a gyakorlatokat elmagyarázza, mi miért jó és hogyan kell helyesen végrehajtani. Megérted, mi mire való, miért jó számodra és mi a helyes kivitelezés. Addig magyaráz, amíg készség szinten nem tudod az adott gyakorlatot elvégezni. Pld. oldalemelés. Amíg nem könyökből emelsz és nem érted azt, hogy ennek úgy kell történnie, mintha egy kancsóból öntenél vizet egy pohárba, ez nem rutinból megy, hanem figyelmeztetni kell a mozdulat helytelen elvégzésére, addig még nem tudod, nem érted kivitelezni.

6) Az edzéseken megtanultok a futógépen, a biciklin, az ellipszis tréneren helyesen aerob munkát végezni. Nem elég elmondania, hogy sétálj meg kardiózz. Hányszor hallottam ezt, kardiózz! Nem is kardióznom kellett volna, hanem aerob mozgást végeznem, de azt sem tudtam, mi a különbség. Az aerob mozgás zsírégetés szempontjából nagyon fontos, ezért legalább annyira hangsúlyosnak kell lennie, mint a súlyzós vagy saját súlyoddal végzett gyakorlataidnak. Ha erre nem tanít meg és nem ad kellő figyelmet, hibát követ el.

7) Nem szabad engednie, hogy átess a ló másik oldalára, hogy Te majd minden nap jössz. Nem kell! Heti 3x járj terembe, ha szeretnél edzővel edzeni. Pontos edzésterved alapján mindig tudnod kell, éppen milyen testrészt mozgattok meg. Ha minden nap edzel ugyanarra a testrészre, nincs regenerációs lehetőség.

8) Az edzések alatt maximálisan Rád kell figyeljen. Tudnia kell, hogyan érzed Magad. Nem arra gondolok, hogy be kell avatnod a magánéletedbe, hanem tudnia kell róla, ha beteg vagy, ha nehézséget okoz a diéta, ha fáradékony vagy, ha erőtlen vagy. Ezt magától kell kérdeznie, de ha valóban figyel Rád, látszik is rajtad, hogy nem vagy kiegyensúlyozott.

9) Az edzéseken - ha csak nem egy számodra szükséges appot használ Veled - nem nyomkodhatja a telefonját másokkal viberezve vagy telefonálva, ha csak nem erre szünetben engedélyt kér, mert halaszthatatlan. Nem mehet el pár percre, hogy csináld, amíg Ő elintéz valamit. Hogyan tudja azt, hogy Te helyesen végzel-e egy gyakorlatot, ha Ő nem látja?

10) Egy jó edző-ügyfél kapcsolatban nincsen tabu. Mindig mindent megbeszéltek. Lehetnek fájdalmaid, lehetnek aggályaid, amiket tisztázni kell és minden kételyt el kell oszlatni Benned, máskülönben nem élvezed az edzéseket.

11) Minden edzés megfelelő bemelegítéssel kell kezdődjön, ami nem egyenlő a futópadon sétálással, mert az nem bemelegítés. Ott csak a pulzusod nő, de az izmok és ízületek nem melegszenek fel. Egy tökéletes bemelegítés 10 perc "gimnasztikaszerű" gyakorlatsorból áll, amit az edző pontosan megtanult a fitnesz képzésen, így bátran kérd rajta számon. A vállaktól egészen a lábakig többszöri ismétléssel jutsz el arra az állapotra, amikor már a sérülés veszélyt el tudod kerülni. A bemelegítés ÉRTED VAN! Azért, hogy ne sérüljön a tested, az ízületed. Ha ez elmarad, minden edzésed óriási kockázatnak van kitéve. Sajnos az én bal vállam 3 éve fáj. Ma már tudom, hogy miért.

12) Minden edzés nyújtással fejeződik be. Nem elnagyoltan fél perc, hanem minden egyes megdolgozott testrészt alaposan nyújtasz. Miért? Mert terhelés hatására az izomrostok megfeszülnek. Egy konditermes edzés vagy akár sétát követően is ezek az izomrostok nagyon lassan tudnak csak visszatérni eredeti nyugalmi állapotukba. Ekkor jöhet szóba a nyújtás, mely nagy segítség lehet izmaid számára, hogy másnap ne ébredj könyörtelen, napokig tartó izomlázzal. Edzés utáni nyújtásunk inkább statikus legyen, vagyis kitartott mozdulatokból álljon, amelyeket 20-30 másodpercig próbálunk megtartani. Ekkor az izmok visszarendeződnek eredeti helyzetükbe, ami a szokásos nyújtáskor érezhető fájdalommal jár. Ezek a gyakorlatok segítik megőrizni ízületeink és szalagjaink állapotát is, továbbá csökkentik a későbbi sérülések veszélyeit is.

Összefoglalva: ha a zsírégetés a cél, aerob jellegű mozgásformát válassz a héten többször. Eleinte mást ne csinálj. Ha már hozzászokott a tested a rendszeres sétához, bicajhoz, úszáshoz, amit legalább minden másnap végzel, majd utána érdemes kiegészítened ezeket saját súlyos vagy kézi/gépi súlyokkal végezhető gyakorlatokkal.

Milyen edzésformákat végzek én?

  1. Séta! 60 perc aerob mozgás, emelkedőn végzem.
  2. Funkciós edzés: saját súlyomat használom: kitörések, guggolások, plankek, fekvőtámaszok, fitball labda, gimnasztika, G-flesz (TRX-szerű), step pados gyakorlatok. Súlyzókat szeretek használni: 2-4 kg-osak, kettlebell is közel áll hozzám. Gumiszalagok nagy kedvenceim.

A gyakorlatokhoz stabil, tapadós szőnyeget használok. Amelyik elmászkál, az sérülést okozhat, inkább ruházz be egy minőségi darabra, ami drágább, de tartós és megfelelő célt szolgál. Pld: ProfiGymMat tornaszőnyeg 140 x 60 x 1,5 cm. Web shopokban is kapható. De tökéletesek a jóga szőnyegek is.

Legfontosabb üzenetem, hogy mindig helyezd Magad naptárad középpontjába. Te legyél a fix pont, az edzés és a diéta.

Kifogást már elégszer használtál, most végre legyél TE az első a saját életedben!