Nagyon leegyszerűsítve: Hogyan indulj el?

2022.05.22

MI KELL AHHOZ, HOGY VALAKI BELEVÁGJON A TÉNYLEGES, VALÓS ÉLETMÓDVÁLTÁSBA KUDARCOK, FELADÁS NÉLKÜL?

Teljesen mindegy, honnan indulsz!

Lehetsz akár olyan duci, mint én is voltam és lehetsz a végén olyan, mint amilyenné sikerült alakulnom. Nem irreális célokat kell kergetni, hanem azért kell törekedni, amit tényleg meg lehet valósítani.

Nem számít hány kiló vagy, milyen egészségügyi problémákkal állsz szemben és az sem, hogy eddig milliónyi próbálkozásod sikertelen volt.

Amit mérlegelned kell:

 • Ahogyan most élsz, az számodra jó vagy nem jó?!
 • Amennyiben nem változtatsz, milyen kockázatokkal élsz együtt, s mire számíthatsz negatív irányban?
 • A közérzeted, a lelki állapotod fényében érzed-e, hogy változtatnod kell? Azaz, megfogalmaztad-e már legalább egyszer, hogy ez így nem kerek és jó lenne fogyni?!
 • Mit nyerhetsz azzal, ha adsz magadnak egy utolsó esélyt?
 • Mit veszíthetsz azzal, ha meg sem próbálod?

Színezd újra a gondolataidat!

ŒŒ Kezdj önvizsgálattal, beleértve a környezetedet is!

Az önvizsgálat legegyszerűbb módja az őszinte gondolatok összegyűjtése önmagadról, az elhízásodról.
 • Mi okozza a túlsúlyodat? Mit teszel, hogyan viselkedsz, ami ide vezetett? Milyen szokásokkal élsz együtt, amelyek ezt az állapotot fent tartják?
 • Mióta csinálod? Mióta vagy elhízott?
 • Mennyi a BMI indexed? 24-ig normális. A Tied mennyivel több?
 • Mi lenne az ideális testsúlyod és ehhez mennyit kellene fogynod?
 • Milyen az étellel való viszonyod?
 • Vannak-e falásrohamaid vagy falások nélkül sokat, sokszor eszel és nem egészséges ételeket?
 • Szoktál-e étellel vigasztalódni, ünnepelni, jutalmazni?
 • Milyen érzések, szituációk váltják ki nálad az evést (azaz mi vezérli a normális étkezéstől eltérő indokolatlanul magas kalóriát vagy indokolatlanul nagy adagokat magába foglaló étkezési szokásokat)?
 • Bánt-e a környezeted a súlyod miatt?
 • Támogatnak-e az életmódváltásban?

Az elhízás nem egy szerzett, indokolatlan súlygyarapodás. Oka van. Kalóriapufferrel élsz együtt, azaz sokat eszel, sokszor eszel, vagy nem megfelelő ételeket választasz, amelyek tápanyagban hiányosak, de energiában bővelkednek. Ha túl sok a gyorséttermi étel, a túl cukros étel, a cukrozott üdítő, a sütemény, a nassolás és mellette inaktív az életed, észrevétlenül csaphat át az energiaegyensúly olyan állapotra, ami hízáshoz vezet. Ha ezt hosszú távon folytatod, akkor ez hosszú ideig egy állandóan növekvő testsúlyt eredményez. Ezt nehezítik az időszakos felismerések, amikor egyik végletből a másikba esve koplalni kezdesz, majd amikor ezt nem bírod, újra a nagy evések veszik át a hangsúlyt és többet hízol vissza, mint amennyit keservesen lefogytál.

Ebben a környezet általában hátráltató tényező. Minden jó szándék ellenére viccelődnek, sértegetnek, heccelnek téged egyik pillanatban, a másikban meg szemrehányást tesznek. "Csak segíteni akarok..." címszóval lelkileg bántalmaznak, szégyenítenek, elbizonytalanítanak. Egyik percben azt mondják, fogyj le. Másik percben meg kínálgatnak süteménnyel, mondván: nem ez fog számítani. Kettősség uralja a környezetet, akik azt nézik, hogy a kövérséged betemet. Nincs egyértelmű kommunikáció feléjük, azt feltételezed, hogy értenek téged. Pedig nem értenek.

Azzal kell kezdeni az életmódváltást, hogy azt megvizsgálod:

 • Te hogyan tudsz változtatni a saját magatartásodban, szokásaidban?
 • Kitől tudsz támogatásra lelni?

3 sávos céltervet alkoss! Ezt a lépést ne hagyd ki!


Célok nélkül nincs célba érés.

3 idősávban gondolkodj: hosszú, közép-rövid, azonnali!

 1. Hosszú távon tervezd meg az 1-3 év közötti terveidet az életmódváltásodban és életed egyéb területein, amelyek erre hatással lehetnek: étkezés, sport, életvitel, kapcsolataid, munkahelyed, terveid, álmaid. Pl.: Hosszú távú cél az, hogy 50 kg-ot szeretnél lefogyni, majd eljutni a 10 km-es futási távra, s ezt fenn is szeretnéd tartani az egészséges életvitel jegyében heti 2-3 futással.
 2. Közép - rövid távon 0,5-1 éven belül tegyél célkitűzést arra, milyen lépésekre lesz szükséged a hosszú távú célokra. Pl.: Közép távú cél az, hogy heti 2-ször fogsz gyalogló edzésterv szerint fokozatosan elkezdeni sportolni, meghatározott étrendeddel ezt támogatod. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy 1-3 éven belül eljuss oda, hogy 10 km-es futóvá válhass.
 3. Azonnali céljaiddal 7 napon belüli döntéseket hozol. Ma megtervezed a teljes heti feladataidat, amelyekben az egyik az, hogy megkeresed a számodra ideális étrendet, a futási tervekhez elengedhetetlen felszereléseket beszerzed, hogy minden eszköz a rendelkezésedre álljon és tervet tudj készíteni. És ez fog abban segíteni, hogy közép távú feladataiddal a hosszú távon kitűzött célokat teljesítsd.

Egyél eleget, ne koplalj! Kipróbálhatod, de bele fogsz bukni!


Tedd a szívedre a kezedet. Eddig hatásos volt az, hogy indokolatlanul szélsőségesen 1000-1400 kalória közötti étrendet tartottál? Ha az lett volna, ez a poszt neked érdektelen lenne. Azért olvasol, mert még mindig a megoldást keresed ahhoz, hogy hosszú távon le tudj fogyni, a súlyt pedig meg tudd tartani. Eljött tehát az ideje annak, hogy kihúzd a lehetséges megoldások közül a koplalást, sanyargatást, szenvedést, örökös jo-jozást, mert nem vezet eredményre.


Helyette semmi mást nem kell tenned, mint a saját alapanyagcsere szükségleted alapján kiszámolni a számodra ideális kalória határokat: legalacsonyabb, legmagasabb kalória és a kettő között félúton indulni a START kalóriáddal. TÉVES és HIBÁS döntés alacsony kalóriával indulni, mert ha nem adod meg az önműködő folyamatokhoz szükséges energiát a testednek, az alapanyagcserédet le fogja csökkenteni, ezáltal nem fogsz fogyni. A jól működő anyagcseréhez ENNI KELL!

Hogyan számold ki mennyit kell enned? Az ingyenes Idén Lefogyok E-book-ban levezetem példán keresztül is.

Oké és mit egyél? Tanuld meg szintén ebből az E-book-ból!


Milyen témaköröket hasznosíts az IDÉN LEFOGYOK E-BOOKBÓL?

 1. Számold ki az energiaigényedet, azaz azt az induló kalóriát, amely számodra megfelelő. Óriási hiba bele esni abba a hibába századszor is, hogy 1200 kalóriát állítasz be, mert mások azt mondják, ez a tuti. Fogyni fogsz vele, majd ezzel együtt egy életen át tartó szenvedés és koplalás vár rád, mert ha fogyásod után a kiéheztetett szervezet evésre kényszerít az éhséghormonok által, egy hízókúra indul el és onnantól kezdve fogod azt mondani: a levegőtől is hízol.
 2. Állítsd be az étkezési ritmusodat. Az első és legfontosabb étkezés a reggeli, amit ébredés után 1 órán belül tervezz be. Kifogás kifogás hátán érvényesül, ha azt mondod, reggel nem vagy képes enni és a kávédon kívül más nem fér bele. Bele fog férni, ha változtatsz. Az anyagcsere normális működése itt fog elkezdődni. Márpedig ha túlsúlyos vagy, egyet tudnod kell: NEM MŰKÖDIK NORMÁLISAN AZ ANYAGCSERÉD. Ha az első étkezés megtörtént, utána 3-5 óránként kell beiktatni az étkezéseket. Minimum 4-et: reggelit, ebédet, vacsorát és egy kisebb étkezést. De ha neked 6-szor esik jól enni vagy épp 5-ször az is rendben van. TE magad alakítsd ki az étkezési ritmust arra az életformára, amiben élsz.
 3. Értsd meg, mi az okos étkezés. Azaz mit eszik egy életmódváltó és mit kerül el. Részletesen levezetem és felsorolom az e-bookban.
 4. Állítsd össze, melyek a hibás rutinjaid és mely rutinokat érdemes beiktatnod. Segítek az e-bookban.
 5. Tervezz! Basszus, nem győzöm elégszer elmondani: ennek hiányában a teljes rendszer borulni fog. Ha nincs terved, eredményed sem lesz. Akkor van siker, ha egy ütemterv, egy haditerv a kezedben van. Az e-book ezt megteremteni neked a dokumentációs felülettel, amiben végig vezetlek.


Ne gondold túl! Se fancy edzőterem, se drága csodabogyók nem kellenek!

Ha azt hiszed, hogy a fogyáshoz egy komplex edzőterem vagy drága dolgok kellenek, ÓRIÁSI TÉVEDÉSBEN ÉLSZ!


A fogyás 90%-a táplálkozáson múlik, tehát ha az a kifogásod, hogy Te nem tudsz mozogni, akkor elárulom, hogy ezzel keresel mentegetőzést a zablásra. Sőt, tovább megyek. Ha bele magyarázod azt, hogy neked nincs lehetőséged, időd mozogni, még ezt a kifogást ki is használod arra, hogy ehess nyugodtan tovább indokolatlanul sokat. Saját kifogásaidat fegyverként használod saját magad ellen. Roppant rafkós az emberi elme, mert mindezt úgy teszed, hogy fel is mented magad a cselekvés alól. Azért eszel, mert úgyis mindegy, hiszen nincs lehetőséged, pénzed, időd semmire.

Ez pedig a legnagyobb hazugság, amit kimondasz magadnak.

 • Nincs pénzed? Akkor mégis mitől hízol? Mert igenis olyan mennyiségben vásárolsz ételeket, amelyektől a mérleged egyre csak többet mutat. Ha nincs pénzed, miért rendelsz házhoz pizzát, miért vásárolsz hamburgert a mekiben, miért veszel csokikat, kekszeket, kólát? Akinek nincs pénze, annak kenyérre sincs, nem hogy ezekre a luxus élelmiszerekre. Tudod, van az a mondás, hogy addig költs az egészségedre, amíg megteheted, hogy nem gyógyszerre költesz.
 • Nincs időd? De azért arra van, hogy este leülj a tv elé egy zacskó csipsz társaságában, vagy az 1,25-ös kóláddal. Megnézed a kedvenc sorozatodat. Nem hagyod ki a barátok közt-et 15 éve. Megnézel minden tehetségkutatót, valóság show-t, és arra is van időd, hogy hétvégén cukros piskótás süteményt, meg zsírban tocsogó rántott húst süss ebédre. Ugye, Te is tudod, hogy ha belenéznék egy hetedbe, akkor találnék időt, amiről azt hazudod önmagadnak, hogy nem rendelkezel vele? Ha nincs időd, akkor engem most hogyan tudsz olvasni? :)
 • Nincs lehetőséged edzeni? Van udvarotok? Ha van, akkor saját edzőtermed van, csak még nem jöttél rá. Nincs udvarotok? Az utca viszont mindenkié. A járda tökéletes arra a lakótelepen, hogy 30 percig egymás után rakhasd a lábaidat gyaloglás címszó alatt. Egyetlen beruházni valód egy sportcipő. Melegítője, leggingsze, pólója mindenkinek van, még neked is. Ja, hogy ezért nem látod az esti sorozatodat? Értem...


Dokumentálj!

Ha nincs egy füzet, egy naptár, egy erre a célra szolgáló táblázat, amiben nyomon követed a súlyodat, a centiket, az étkezéseket, a kalóriákat, akkor egyenesen abba az irányba haladsz, hogy pár hét múlva azt sem fogod tudni, hogy egyszer volt egy életmódváltó terved.


Sokan legyintenek rám, amikor ezt mondom. Aztán nem dokumentálnak. Majd eltelik pár hét, pár hónap.... és pár év. És még mindig nem tartanak sehol. Elárulom, miért. Azért, mert nem hajlandóak félretenni az egójukat, hogy belássák, az önellenőrzés a világ legolcsóbb pszichológusa.

Ha nincs ilyen dokumentálásra alkalmas füzeted, ebben is segítettem az Idén lefogyok Ingyenes E-bookban, ami tartalmaz 8 hetes munkafüzetet.

Ne függj a mérlegtől! Nem állunk rá naponta!

A szervezetünk vízháztartása még adott napon belül is változó. Függ a hormonháztartástól, az időjárástól, az elfogyasztott ételektől, az elfogyasztott víztől, az elvégzett testmozgástól, a menstruációtól, a hangulatodtól, a stressztől, betegségektől, allergiától, a Holdállástól. Mindentől.

Aki rabja a mérlegnek, az nem bízik önmagában. Ez pedig komoly lelki problémák melegágya.

Csak hosszú távban lehet súlyt ellenőrizni, mert az bizony ingadozó. A fogyás nem konstans, nem úgy működik, hogy elkezded ma és a célig heti 2 kilót töretlenül leadsz. NEM! Még hízhatsz is a fogyás alatt, majd fogysz sokat, majd stagnálsz, majd megint fogysz, majd megint hízol, majd megint stagnálsz. És egyszer csak lefogytál. Ezt pedig el kell fogadnod. Már az elején.

Sőt. A fogyás nem csak számokban mérendő. A fogyás lélekben is formál. Szokásokat, érzéseket teremt, s legtöbben legnagyobb eredménynek nem a kilókat tartják célba érés után, hanem azt, akivé váltak alatta. És ezzel én is így vagyok.

Alkoss mérföldköveket! 90 napos tervek már valós haditervek! A rövidebbek kudarccal végződnek!

Tervezz! Ismétlem, tervezz! Azért jó a 90 napos tervezés, mert szezonálisan lehet vele előre látni azt, mikor milyen feladat, nehézség állhat előttünk.

 • Január - március: évkezdés, nagy motiváció, ilyenkor mindenki a legaktívabb. Legalábbis pár hétig... :)
 • Április - június: húsvét, jó idő, itt készül állítólag a nyári alak... :)
 • Július - szeptember: nyaralások, fesztiválok, grillezések, a legnagyobb hízások időszaka... :)
 • Október - december: a mikulástól tartó zabálás, mert majd januártól neki állunk.. :)

És ezek közé kell beszúrni a születésnapokat, a névnapokat, a Valentin-napot, az évfordulókat, az iskolakezdést, a munkahelyi határidőket. Tehát előre láthatod azt, mikor mire kel figyelned. Aki 90 napra tervez és sok-sok 90 napon keresztül nem jut eredményre, az bizony el kell gondolkodjon azon, ennek mi az oka.


Ha egyedül nem boldogulsz...

Kérj segítséget!