Narancsos lazac spárgával
Hozzávalók 4 főre:
A lazachoz:
- 4 db lazacfilé
- 8 dkg vaj
- 2 db narancs
- só
- őrölt színes bors
- citromlé
A zöldfűszeres szószhoz:
- 3 dl zöldségalaplé
- 2 db vöröshagyma
- 2 dl tejszín
- 1/2 evőkanál aprított snidling
- 1/2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
Elkészítés:
A lazacfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és csepegtessük meg citromlével. Hagyjuk 30 percet állni, hogy az ízek átjárják. A narancsot szeleteljük fel, majd vágjunk ketté minden szeletet. Készítsünk elő 2 nagyobb darab sütőpapírt, majd mindkettő közepét kenjük meg a vajjal. Ezután helyezzük rá a befűszerezett lazacszeletet, és helyezzük a tetejére a felszeletelt narancsot. Csomagoljuk be a papírba úgy, hogy teljesen le legyen lezárva. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. A sütőből kivéve óvatosan nyissuk fel a csomagot, és tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni. A szószhoz a hagymát vágjuk apróra, a zöldfűszereket aprítsuk fel. Egy serpenyőbe öntsük bele a zöldségalaplét, majd tegyük bele az apróra vágott hagymát és a felaprított zöldfűszereket. Ezután ízlés szerint szórjuk meg szerecsendióval és őrölt fehérborssal (ha szükséges, sózzuk is meg). Addig főzzük, míg a folyadék fele elpárolog és kezd kicsit sűrűsödni. Ekkor vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük, és egy szűrőn passzírozzuk át. Öntsük hozzá a tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett pár perc alatt sűrítsük be a szószt (pici zabpehely lisztet használhatunk, ha nem elég sűrű. Közben a spárgát enyhén sós vízben főzzük puhára (roppanósra), majd szűrjük le. Egy serpenyőben hevítsünk fel 1 evőkanál vajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett spárgát. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt fehérborssal, majd rázogassuk óvatosan össze. Tálaláskor helyezzük a tányérra a lazacszeletet, majd mellé a spárgát, és csorgassuk rá a zöldfűszeres szószt.