Nem adom fel! Gondolatok a kitartásról!

2019.01.29

A túlsúllyal folytatott küzdelem legnehezebb pontja mindenkinél a KITARTÁS, a SZEMLÉLETVÁLTÁS ÉS a MOTIVÁCIÓ fenntartása.

A leggyakrabban érkező levelek postafiókomba hasonló témát járnak körbe:

 1. Mit tegyek, ha fogyni szeretnék?
 2. Hogyan váltsak életmódot?
 3. Hogyan legyek úrrá azon, hogy nincs motivációm?
 4. Segíts nekem, mert mindig visszanyúlok az evéshez!

Ebben a posztban őszinte gondolataimat fejtem ki arról, mennyire rosszul közelíted meg a fogyást és céljaidat egészen addig, míg nem történik meg nálad is az a bizonyos mindent elsöprő ÁTTÖRÉS.

Miért fogan meg benned a fogyás gondolata?

A túlsúly egy ideig még nem zavaró. Leplezni tudod öltözködéssel, személyiségeddel, elhessegetheted a negatív gondolataidat mindaddig a percig, amíg már számodra is szembetűnővé válik.

Felismeréseid sorra érkeznek, a 20 leggyakrabban felmerülőt összegyűjtöttem:

 1. Egyre nagyobb méretű ruhákra van szükséged.
 2. A ruhák egyre kevésbé csinosak rajtad.
 3. A mérleg egyértelműen mutatja.
 4. Apró szurkálódásokat kapsz a párodtól, a család bármely tagjától, a barátaidtól, a kollégáktól.
 5. Feszengsz társaságban a külsőd miatt.
 6. Nem szívesen veszel részt aktív programokban.
 7. Lépcsőzés közben már nehezebben veszel levegőt.
 8. Egyre többször van lelkiismeret-furdalásod, ha eszel.
 9. Emésztési problémáid lettek.
 10. Nem olyan szép a bőröd.
 11. Hullik a hajad.
 12. Vizesedik a bokád.
 13. Fáradt és kimerült vagy.
 14. Rosszul alszol.
 15. Ingerült, hangulatingadozó vagy.
 16. Éhségrohamokkal küzdesz.
 17. Zavarnak a csinosabb nők.
 18. Nem érzed magad már annyira vonzónak.
 19. Egyre többet foglalkoztat a fogyás gondolata.
 20. Sérelmeid száma nő a túlsúlyod okán.

Mindenkinek vannak céljai a testsúlyreformban. Valamiért elindulsz, valamit el szeretnél érni, valamilyen emberré válnál. Elképzeled, milyen lennél szívesen és ábrándozol, áhítozol ennek eléréséért.

Azért híztál el, mert étkezési szokásaid vélhetően túlevéssel párosulnak és ritkán végzel aktív sporttevékenységet. Kevés időt fordítasz önmagadra, a testmenedzsmentre, az egészségedre. Sok időt töltesz a tévé vagy számítógép előtt, kevésbé választasz kültéri programokat. Szeretsz jókat enni és nem törődsz ezek zsírpárnáidra irányuló következményeivel. Amíg nem fáj, addig elfogadod önmagad. Nem jelent számodra nagy horderejű problémát az a pár plusz kiló, együtt tudsz vele élni és sokáig vigasztalod magad azzal, hogy ez számodra nem olyan nagy gond. Aztán egyszer fontossá válik. Időszakosan megszorítod magad. Eredményes is vagy, leadod azt a néhány felesleges kilót. Örömódát zengsz magadban, majd jutalmazod is az elért státuszt és jól megérdemelten visszatérsz korábbi életviteledhez. Észre sem veszed. Legközelebb már csak akkor látod a tükörben, amikor rosszabb helyzetben vagy, mint amikor előző próbálkozásod első napján mérlegre álltál. Megint meghíztál. Megint zavar, újra probléma. De ennek megoldására újfent tenni kellene. Az pedig annyira nehéz. Mert nehézzé teszed.

Kellő motivációd kell legyen, ha nem akarsz többé örökösen fogyókúrázó visszaeső lenni. A szíved legmélyén tudod, hogy ennél sokkal többet szeretnél elérni. Pontosan tudod, mire vágysz. Szép, vonzó, egészséges, fitt testre, arcra, egyéniségre. A kép erős benned. Az a nő akarsz lenni, aki mindig ott lebeg fehér buborékban a gondolataidban: a magabiztos, gyönyörű, dögös, elegáns, vonzó nő. Akit szeretsz. Ha ezt szeretnéd, akkor ezért IGENIS tenned kell. Fel kell állnod a kanapéról, el kell menned sportolni, meg kell főznöd a saját napi menüdet. Minden lépést be kell tartanod, ha sikert szeretnél elérni.

Ha valóban szeretnél az lenni, amilyet elképzelsz, akkor kemény munkával el tudod érni és a végén büszkén kell visszatekintened arra az útra, amit bejártál. Rengeteg akadály van a célok előtt. Sok kényelmetlen, nem tetsző, fárasztó, nyűgös feladat. A fogyáshoz le kell mondani bizonyos imádott ételekről és életviteli sajátosságokról. Nem mehetsz naponta gyorsétterembe. Nem eheted meg minden nap korlátlan mennyiségben a kedvenc ételeidet. Koncentrált programra van szükséged, amelynek része a testmozgás is. Igen, fel kell húznod az edző cipődet és el kell indulnod.

Ha Te rendben vagy, adsz vele másoknak is. A környezeted kap a magabiztos gondolkodásodból, sugárzol, ötletes vagy, kreatív, adakozó, boldogságot sugárzó. Ha viszont nem vagy kerek egész, ezt is közvetíted kifelé és tipródsz magadban. Ha nem szereted magad ducin, akkor nem lehet soha többé kérdés benned az, hogy LE AKARSZ FOGYNI VAGY SEM? Nem lehet eldöntendő kérdés, hogy a tévét választod vagy az esti sétát. Meg kell főznöd a menüdet, mert egészséges, tudatos életformát szeretnél élni. Ez nem kedv kérdése. Nem számít, hogy mennyi áldozattal jár, hogy mennyi mindent kell neked ezért megtenned. Ha kitűzted a célodat, attól a perctől kezdve el kell érned. Van ráhatásod. Tőled függ, rajtad múlik. HA AKAROD, BE KELL LÁTNOD, HOGY CSAK TE MAGAD LEHETSZ AZ AKADÁLY. Ez másképp nem fog működni, csak ha teszel önmagadért.

Valahányszor találkozol belső mumusoddal, hogy nem akarja ezt csináltatni veled, fel kell ismerned, hogy nincs más választásod. Nincs kikapcsoló gomb. Vállaltad, Te döntöttél, a lehetőséged a Te kezedben van. Semmilyen indok nem szolgálhat arra, hogy feladd. Miért adnád fel? Mi történik, ha meginogsz és ismét abbahagyod? Eléred a célod? Az leszel, aki lenni akarsz? Csak veszítesz azzal, ha vársz, ha befejezed, ha ismét megbuksz.

Minden egyes pillanatban, amikor emlékszel arra, hogy ki akarsz lenni, leküzdöd saját lustaságodat és teremtesz egy értékes életet magadnak. A változáshoz kötelességek társulnak. Ezek komfortzónán kívül esnek. Sokszor lesz olyan, hogy nincs kedved hozzá. De ilyen nincs. Akarom? Nem akarom? Van kedvem? Nincs ilyen. Célod van, terved van, álmod van és TE VAGY A CÉL. Te magad. Büszkének kell lenned magadra. Mert mindent megteszel. Gondolj bele, hogy büszke tudnál lenni arra az énedre, aki feladja? Arra az énedre, aki feküdni akar a tévé előtt és zabálni a csipszet? Könnyebb annak a testnek? Jobb az az élet? Szereted azt az embert? Ő szeretnél lenni? Ha nehezedre esik megtenni a lépéseket, tedd fel a kérdést. Ki akarsz lenni? Az, aki mindig feladja? Aki nem képes küzdeni? Tegyél érte és meg tudod csinálni. Nincs olyan, hogy nem sikerül. A sikeres életmódreform esetén garantált a siker, ha nem csalsz, ha csinálod szakadatlanul, ha nem inogsz meg. Nincs dugi csoki. Nincs cukros kóla. Nincs csak egy falat. Nincs majd holnap. Ott van a lehetőség benned, hogy véghez vidd a tervedet. Csak azért nem sikerül, mert nem teszel meg mindent érte. Apró hibákat vétesz, engedékeny vagy magaddal és megbocsátod, ha nem tartod sziklaszilárdan a tervedet. De miért nem tartod? Miért merül fel benned a feladás? Fontosabb az étel neked saját magadnál? Miért, Mit kapsz az ételtől? Mit ad neked? Több leszel általa? Mi mindent veszítesz el miatta? Mennyi felesleges kört futottál már? Hányszor volt már téma benned a kövérséged miatti probléma? Miért történik az, hogy jön egy csalódás, egy nehézség, amit Te nehézségnek érzel, de egyébként egy bagatel, sokszor nevetséges indok és azonnal eszel, feladod, nem csinálod? Miért? Miért nem fókuszálsz a céljaidra? Miért okoz nehézséget szembe nézni azzal, hogy miattad nem sikerül?

Tele vagy ábrándokkal, álmokkal, célokkal. Bakancslistád van. Terveid vannak. Te vagy a terved. A Te boldogságod, az egészséges önképed. Nem lehet kérdés magadban, hogy képes vagy-e önmagadért minden egyes nap harcolni és megtenni mindent. Szégyelled azt, hogy évek óta halogatod a döntést és napról napra kevesebb időd van. Tudod, hogy helytelenül döntesz és magad elé teszed választási lehetőségként a feladást. Nem történhet meg, hogy önuralmad elvész. A fogyásod nem olyan feladat, mintha azt mondnám, légy holnap egy cég vezérigazgatója. Nem kell hozzá vagyon, nem kell hozzá más, csak Te magad. Te vagy a változás kulcsa. Mindent el tudsz érni, csak nem akarod eléggé. Nem vagy fontos magadnak. Kifogást kifogásra halmozol, értelmetlen magyarázkodást hall tőled mindenki arra a kérdésre, miért nem csinálod rendesen. Hivatkozol a közvetlen környezetedre, arra, hogy mások nem értenek meg és nem támogatnak. Te támogatod saját magad, ha rájuk vársz? Te segíted az életed, ha azon keseregsz, hogy mások nem hisznek benned? Ki számít az életedben? Azok, akik nem állnak melletted vagy Te, aki önmagadnak az egyetlen ember vagy, akinek tartozol? Tartozol magadnak egy boldog élettel. Kötelességed kihozni a legjobbat az életedből. És ez egyedül rajtad múlik. Megeheted este a szenny ételt. A Te rossz döntésed. Megehetted volna azt is, ami segít a céljaidban. Semmivel sem jutsz előrébb, ha rosszul döntesz, de rendre ezt teszed. Tudod, hogy rossz úton jársz és hátráltatod magad, mégis újra és újra hazudsz magadnak. Folyton megalkuszol. Csak azért nem sikerül, mert nem veszed komolyan, mert játszol az életeddel. Ne tedd! A fogyás életedben az a feladat, amely egyes egyedül rajtad múlik, mert Te tudsz lépéseket tenni és senki más nem teheti meg helyetted ezeket. Kifogásaid mindig voltak, de ha belátod, hogy Te akadályozod a célt, le fogod azokat söpörni a válladról. Csak Te tudod a kötelező lépéseket bevezetni és megtenni:

 1. Zéró toleranciával állj ki a terved mellett! Nincs kis falat ez, kis falat az, ez a falat nem számít, nem ettől hízok. Nincs ma még utoljára. Nincs majd holnap. Nincs csalás. Nincs félre evés. Tervet teljesen betartó elköteleződés van.
 2. Sportolj! Sétálj! Élvezd a friss levegőt. Keress edzőt! Keress edző társakat! Tornázz otthon! Menj egyesületbe! NEKED kell elkezdeni, más helyetted nem végezhet testmozgást.
 3. Ha nehezítő körülményt észlelsz, keress szakembert! Hátráltat a hormonális rendszer felborulása, az inzulinkilengésed, a diabétesz, a pajzsmirigy zavarod. Keress orvost, ne suhanj át felette! Ne légy felelőtlen!
 4. Vezess naplót! Írd ki magadból! Tudd mikor mit és miért teszel! Tarts önvizsgálatot. Mit miért teszel? Mit kellene másként?
 5. Ha egyedül nem megy, lásd be, hogy segítség kell! Keress segítő programot, csoportot, szakértőt, coachot, pszichológust, sorstársakat.

Nincs olyan ember, akinek nincs motivációja. A motiváció benned van. Te nyomod el, Te lököd el, Te hessegeted el. Csak akkor marad veled, ha végre élni kezdesz. Tedd félre a kifogásokat! Érkezz meg az életedbe! Csak Rád vár!