Nincsenek szuperképességek! "Csinálás van"!

2020.10.13

Fura ez a cím, de hétköznapi nyelven szerettem volna megfogalmazni. Nagy örömömre egyre több sikertörténetet olvasok a csoportomban. Nagyon szeretem ezeket olvasni, így vagyunk ezzel sokan. Látni, hogy valaki onnan indult, ahonnan mi, majd eljutott oda, ahol ma tart és "neadjisten" mi is pont ezt szeretnénk elérni, tüzet csihol a lelkünkben. Egy pozitív példa mindig buzdít a cselekvésre, hogy "én is akarom"!

Gyakori a sikersztorik alatti kérdésáradat. Mindenki pontosan ugyanarra kíváncsi a posztolóról:

HOGYAN CSINÁLTAD? ÁRULD EL A TITKOD!

Rendre megosztom, én magam honnan indultam, mi mindent tettem és hol tart a folyamat nálam. Sok jelzőt kaptam már arra, hogy mások csodálattal látják a változást rajtam. Én mindig megcsóválom a fejem, mert amennyire jól esik és köszönöm a bókokat, ugyanannyira el szeretném mondani minden egyes posztom esetén: NINCS TITKOM! Nincs szuper képességem. Nincs emberfeletti erőm. Halandó, hús‑vér ember vagyok, aki egyetlen egy dolgot csinált mindvégig: CSINÁLTA! Egyszerűen csak csinálta.

Sokszor érzem, hogy a túlsúlyos emberek várnak valamiféle csodára, csodaszerre, csodafogyasztó gépre, csodahájolvasztó zsírégetőre. Ezek nem léteznek.

A legtöbb zsírégetőt és fogyibogyót csomagban áruló nagyhatalom a következő trükkel áll elő: Vedd meg ezt a csomagot (pld. zsírégető, fehérje por, szénhidrátblokkoló, kollagén, stb.) és adok hozzá egy szuper diétát, ez a kettő együtt fogja eredményezni a fogyásodat. Egyik a másik nélkül nem fog működni. - mondják ők....

A nők/férfiak megveszik ezeket a csomagokat és kapnak mellé 1000-1400 kcal közötti diétát, ami egyenlő a test teljes mértékű kizsigerelésével, sanyargatásával, "megöngyilkolásával". A fogyás egy nagy látszatfogyás, zsírból alig tűnik el valami, hiszen a test kétségbeesetten, pánikolva tartalékolja a zsírsejteket, a fogyni vágyó pedig szépen kipréseli magából a felhalmozódott vizet (hiszen szénhidrát szegény, alacsony kalóriás diétát követ), illetve elkezdi lebontani a saját izmait. De nem zsírt! Hiszen koplal. Akkor is, ha nem tud róla. Ez egy alultáplált folyamat. A legnagyobb hiba, amit elkövethet bárki.

A nagyhatalmak elfelejtik elmondani azt a tényt, hogy ezek a zsírégető és egyéb szerek csak azoknál segítenek ténylegesen elérni azt a hatást, amit rendeltetésszerűen a termék adna, ha a fogyni vágyó EXTRA KEMÉNYEN SPORTOL. Nem lötyög, nem RR DVD-zik otthon, hanem edzőteremben szakad az izom, ömlik a verejték a kardiótól és izommunkától, heti 4-5-ször. Egyébként ezek a csodaszerek pont semmit sem érnek. Izommunka nélkül nincs értelmük.

Márpedig a túlsúlyos fogyni vágyók java része nem sportol keményen. Még akkor sem, ha személyi edzőhöz jár heti többször. Mert ezek a testi adottságok nem tudják azt a fizikai aktivitást előidézni, amit ezek a zsírégetők követelnének. Egy duci szenvedve sétál, futnia nem szabad az ízületek miatt. Fárasztó a tárcsás és egyéb fitnesztermi gépek használata (a személyi edzők ezekre erőltetik a túlsúlyosokat is), combra, fenékre, hátra, vállra, karra is emelgetjük a súlyokat, de képtelenség valódi, hatékony edzést végezni 50-60-80kg túlsúly mellett. Mondom ezt részben saját tapasztalatból, másrészt edzőként. Végig jártam 2 képzést is. Helyesen kivitelezni túlsúllyal egy-egy gyakorlatot sokszor lehetetlen. És bár szerintem is kell az izommunka (erősítő edzés) a fogyáshoz, de egy túlsúlyosnak elsősorban rengeteg kardió mozgást kell végeznie. Vagy mégsem???? Szerintem ez a 3.helyen szerepel csak a "mit kell tennem" listán. Első a táplálkozás,  A HELYES, TARTHATÓ, EGÉSZSÉGES, NEM SANYARGATÓ ÉLETMÓDVÁLTÓ ÉTREND. Második a folyamatos önfejlesztés, motiváció, mentális egyensúly masszírozása. És csak harmadik bármiféle mozgás. A dobogóról pedig le is csúszik minden csodaszer. Mert ha bármi titkom van, akkor ez az: NEM KELLENEK CSODASZEREK, ZSÍRÉGETŐK, BOGYÓK.

A legtöbben tehát magát a fogyibogyókhoz szükséges edzési munkát nem végzitek el. Magyarul mi történik ilyenkor? Az alacsony kalóriás étrendtől összeaszalódik a test. Egy-egy ilyen diétát fenntartani nem lehet hosszú távon. Ezt a 8-10-12 hetes kemény sanyargató fogyókúrás munkát pedig egyértelműen a lazítás fogja követni, aminek egyenes következménye lesz az újra evés, az újra hízás. Ez az ördögi kör tölti ki a túlsúlyosok éveit addig a pillanatig, amíg el nem jutnak a valódi döntéshez: tartósan életmódot váltanak.

Szerintem mit kell tenni?

Nem azt, amit a köztudat súg!

Két út létezik a fogyáshoz:

 1. egy látszólag gyorsabb, ami valójában a leghosszabb út, de addig nem jövünk rá, míg ki nem nyílik a szemünk,
 2. egy elsőre is lassúbbnak látszó folyamat, ami valójában sokkal rövidebb, mint a másik út, amit egyszerűbbnek gondolunk.

Ezt most jól összekuszáltam, igaz? Ki érti ezt? :)

Mit tesz az átlag? Azt akarja, hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legkisebb munka árán, a lehető legtöbbet fogyjon. Ezért megvesz bármilyen csodaszert és sanyargató diétát, mert elhiszi, hogy minél kevesebbet eszik és minél több bogyót szed, annál jobban fog menni! És ez egy labirintusba vezet. Mert sosem fog véget érni. Mindig vissza fogsz kerülni a start vonalra, csak épp évről évre kövérebben - ahogyan én is.

Mit tesz az, aki alaposan átgondolja az optimális utat? Nem azt gondolja, hogy előbb le kell fogyni és majd utána életvitelszerűen folytatni egy kicsit magasabb kalóriás étrenddel. Hanem úgy gondolkodik, hogy az első perctől kezdve hosszú távon szeretne jobb életminőséget, egészséget magának és ezért választja azt az utat, hogy elég időt, energiát és munkát fektet élete reformálásába. Ez egyébként mindig az olcsóbb út, a gyorsabb út, mert aki befejezi az örökös fogyókúrát és a bogyó csomagok vásárlását, sokkal rövidebb idő alatt teljesen átszabja az életét. Persze, ezt csinálni kell. Nem lehet gyakran megingani. Még ebben az életformában is jöhetnek kísértések, mert az életmódváltás pont azt jelenti, hogy minőségi étrendet követünk és foglalkozunk önmagunkkal.

Mit kell tehát tenni azért, hogy a fogyás a lehető legoptimálisabb folyamatban történjen?

 1. Ne fogyókúrázz!
 2. Ne akarj lefogyni 3 hónap alatt. Nem fog menni. Nem lesz tartós. Nem végcél. Vissza fogsz esni, újra és újra és újra kell kezdened folyton, ha ezt nem érted meg.
 3. Nem kell bogyó, zsírégető, ilyen-olyan cucc, mert ezek illúziók. Tömöd magadba a tucatnyi bogyót havonta ahelyett, hogy tényleg végig gondolnád: egy életen át ezeket nem lehet szedni. Miért teszed? Mit vársz tőlük? Helyetted nem fognak jól étkezni a bogyók!
 4. Kiegyensúlyozott, legalább 1500-1600kcal-s étrendet kövess. Ha nem vagy hajlandó félelem miatt ennél több kalóriát enni, mert erősebb a köztudatban hallható sok intelem, és az alapanyagcseréd szerinti kalória ennél jóval magasabb lenne, legalább ezt az értéket érd el és haladd meg. Mert ez már legalább nem sodor hormonális problémák csapdájába. Egy 1000-1300kcal-s étrend garantáltan hormonális felboruláshoz fog vezetni. Ha egészséges nő, anya, férj, apa szeretnél lenni, ne kövess el egészségügyi öngyilkosságot sanyargató étrendekkel.
 5. Foglalkozz önmagaddal, mert a cél, a motiváció, az akarat lankad, ha nem fókuszálsz erre. Minden feladat és küldetés csak akkor sikerül, ha tényleg csinálod.

Szuperképességeim

Önismeret: Azért tudtam eredményeket elérni, mert kellően megvizsgáltam azokat a tényezőket, amelyek korábban örökös kudarcra ítéltek.

Célok: Tudom, mit akarok és ehhez mit kell tennem. Akinek nincsenek a fogyással vagy életével összefüggő aktuális céljai, az nem tudja, mit kell pontosan tennie és miért küzd.

Naplózás: A-Z-ig dokumenálok mindent. A testem rezgéseit, jelzéseit, üzeneteit ismerem. Tudom, mely élelmiszer miként hat rám. Tudom, a táplálkozásban mi jó nekem és mi nem. Mert nem "csak úgy" a vak világba csinálom. Mindent feljegyzek, tanulok önmagamról és ezek az információk sokkal könnyebbé teszik az egész életem. Ezért alkottam meg a DF Bullet Journalt! Én ennek mintájára változtattam meg az életem!

Tervezés: Nem bízom a véletlenre a napjaimat. Ha ezt tenném, olyan feladatokról feledkeznék meg, vagy tologatnék el fontos dolgokat, amelyek szükségesek a céljaimhoz. Akinek nincsen ütemterve, napi terve, heti terve, havi terve, éves célkitűzése, valójában semmit nem tesz önmaga céljaiért.

Ételportfólió: Soha nincs vészhelyzet, ami miatt mellé ennék. Több, mint 600 saját ételt alkottam, amivel képes vagyok a "vágyódás" útvesztőjéből kirobbanni. Édesség kell? Nem fogok a sarki cukiba rohanni. Hamburger kell? Nem fogok a mekibe szaladni. Mindenre van saját, egészséges, fitt alternatívám és ezzel biztonságban vagyok. Hiszen a KAJA okoz elhízást. Az egész elhízás problematikája ebben rejlik.

Csinálás és punktum: Aki csinálja, az mindent megtesz. Aki nem csinálja, az nem tesz meg mindent. Ezt nem lehet túlmagyarázni. Annak nem sikerül, aki egész egyszerűen nem azt teszi, amit kell. Én 4 év alatt kitapasztaltam, megtanultam, mit kell tennem és ezt teszem.

Akinek nem megy, miért nem megy?

Egyszerű: nem csinálja (jól)!

 1. Aki nem tervez, aki nem azt eszi, amit kellene, aki nem úgy dolgozik a célért, ahogy elvárható lenne, aki nem foglalkozik 100%-osan a küldetésével, az mit vár? Lehet a csodára várni, de ebben a témában a csoda sem segíthet.
 2. Ha nap mint nap félre eszel, nem életmódváltás szerűen élsz, akkor nem fogsz fogyni.
 3. Ha állandóan alacsony kalóriás diétákkal sanyargatod magad, tartósan soha nem fogsz lefogyni. Ezt vagy megérted vagy csinálhatod ezt életed végéig.
 4. Ha egyedül nem tudsz eligazodni a helyes életmódváltó módszertanban, de nem kérsz segítséget, ha sajnálod a pénzt kiadni étrendre, programra, szakemberre, és mindemellett nem is változtatsz, akkor egyedül te vagy a hibás azért, mert nem tudsz ellépni egyről a kettőre.
 5. Ha folyton halogatod a kezdést, senki nem tud segíteni.
 6. Aki nem csinálja, az saját döntésből nem csinálja. Tehát mindenki saját magát okolhatja csak azért, ha képtelen belátni, hogy változtatnia kell, de nem tesz semmit.
 7. Mindenkinek van esélye változtatni. Csak az nem tudja ezt megtenni, aki nem kezdi el.
 8. Ha bárki úgy érzi, hogy márpedig megtesz mindent, mégsem megy, akkor újfent az a kérdés, miért nem fordul ezekkel a tapasztalatokkal szakemberhez, orvoshoz, dietetikushoz, tapasztaltabb emberekhez, akik meg tudják ítélni, mi a gond a háttérben.
 9. Aki csak ímmel-ámmal csinálja, azaz nem teljes gőzzel, az gyakorlatilag nem tesz semmit. Hiába vigasztalod magad azzal, hogy te alig eszel, mégsem fogysz vagy alig eszel, mégis hízol. Ez mind önámítás. Aki jól csinálja, annak sikere van. Akinek nincs sikere, az vagy hazudik önmagának is és másoknak is vagy rossz módszerrel dolgozik. Addig kell keresni a helyes utat, míg rá nem lelünk. Ez az élet minden területére igaz.