Olvasóim kérdezték

2019.01.06Az életmódváltás számos olyan kérdést felvet a fogyni vágyókban, amelyekre olyan sorstársaktól várnak szívesen válaszokat, akik saját tapasztalatuk révén osztják meg véleményüket. Összegyűjtöttem érkező leveleitekből a hozzám szegezett, leggyakrabban feltett kérdéseiteket és ezekre megfogalmazott válaszaimat.

Mi a titkod, amiért ennyire kitartó vagy?

Megtaláltam a megfelelő módszert, nem éhezem és örömömet lelem a fogyásban. Korábbi próbálkozásaim alkalmával én sem találtam a helyem és gyötrelmesnek éreztem az egész folyamatot. Hiszem, hogy a testünkben 2 árnyék agy is létezik, az egyik a szívünkben, a másik a gyomrunkban. Ha helytelenül táplálkozunk és testünk számára nem ideális ez az állapot, akkor jelez az agyunk felé. Jelzést pedig az ingerek által kiváltott érzelmek formájában kapunk. Ezek ilyenkor a depresszív és negatív érzelmek: ingerültség, feszültség, szomorúság. Ha rendben van a gyomrunk és emésztésünk, az impulzus az agyunk felé is pozitív lesz. Ezáltal nem gyötör bennünket hirtelen fellépő éhség érzet vagy stressz csillapítására használt evési ösztön.

Mennyi az ideális fogyás nagy túlsúly esetén?

Heti 0,5-1 kg az ideális fogyás. Ennél nagyobb mértékű súlycsökkenés a folyamat azon szakaszában jelentkezhet, ahol még a víz távozik, illetve akkor is, ha túl alacsony kalóriát fogyasztunk. Ilyenkor a szervezet tartalékait őrzi és izmot, szöveteket bont leginkább zsír helyett vagy kevés zsír bontás mellett. Ez a látszat fogyás, amely sosem lesz tartós és a következő nagy étkezéseknél vissza is kúszik. Ha tartósan abba hagyjuk a fogyási szakaszt és visszaállunk a régi rendszerre, akkor pár hónap alatt visszahízhatunk és az emberek nagy százaléka még többet szed vissza, mint a kiinduló állapota volt.

Kell-e gluténmentesen táplálkozni, ha nincs problémám?

Mind a glutén, mind a tej olyan anyagokat tartalmaznak, amelyekre sok ember intoleráns. Ehhez fizikai tünetek is társulnak, így java részt nem észrevétlenül rombolnak. Ha jelét érezzük ennek, akkor forduljunk szakemberhez, aki kivizsgálást végez. Divatból nem kell megvonni a glutént és a tejet sem. Bizonyos hormonális elváltozások esetén ideális kiiktatni fogyasztásukat, de erre is megvannak a szabályok és az időszakok.

Mi a véleményed az irányzatokról táplálkozási szempontból?

Bármely táplálkozási irányzat hatékony lehet bárkinek. Szervezet és életmód függő. Bizonyos betegségek és hormonális zavarok esetén fontos kikérni orvos véleményét ezek alkalmazása előtt. Nem mindenkinek válik be ugyanaz. Az én módszerem nem irányzat, hanem az egyensúlyra törekszik. Én ezt választottam, ezt csinálom szívesen és így nem stresszel engem a fogyás kérdése. Más esetekben nekem hiányoztak ételcsoportok és tartósan nem tudtam megvonni ezeket. Valaki képes rá, én nem és nem is akartam letenni a voksom egyetlen irányzat felé. A mérték és a választékos táplálkozás nagyon fontos és célravezető. Ám, ha bárki szeretné és meggyőződésből, ajánlásra kipróbálna egy ilyen típusú diétát vagy életformát, a kísérletezés remek erre. A test jelezni fog, hogy jó-e számára vagy sem.

Te sosem inogtál meg út közben?

De! Többször is, mert az első év fele azzal telt, hogy tapasztalatokat gyűjtöttem, mi válik be és mi nem. A hús, glutén és tejmentes étkezés tévút volt számomra, de rengeteg olyan tudást szereztem a testemről és mentális erőmről ezáltal, ami hasznosnak bizonyult. Vannak hullámvölgyek. Olyan nincs, hogy valaki kitart az év 365 napján és minden egyes napon jól érzi magát. Az élet adta nehézségek miatt stresszelünk, belekerülünk nem várt élethelyzetekbe, amelyek megoldása kibillent bennünket a helyünkről. Ekkor kell mindig a célunkat felidézni, mert, ha tudjuk, miért küzdünk, könnyen szorosra foghatjuk a gyeplőt és kapaszkodhatunk ebbe.

Attól félek, hogy ha lefogyok, el fog hagyni a párom.

Az a társ, aki saját céljaidban, vágyaidban és egészségügyi állapotodban korlátoz saját kívánalmai miatt, önző veled. Beszélj vele, a nyílt és őszinte kommunikáció talán más megvilágításba helyezi ezt. Az is lehet, hogy csak te gondolod ezt.

Egy ideig mindig kitartok, aztán elfogy az erőm és újra győz az étel. Miért?

Több oldalról meg lehet közelíteni, de az is meglehet, hogy minden vegyítve igaz rád. Egyrészt, ha folyton éhséggel küzdesz és kívánod a bűnös ételeket, legelső körben azt kell megvizsgálni, van-e ennek bármilyen hormonális oka. HormonOKOK bejegyzésemben kifejtettem, hogyan hat a leptin-ghrelin szint felborulása, miként okoz hasonló lavinát a kialvatlanság és a stressz. Másrészt szem előtt kell tartanod a célt. Ha nem jó a célkitűzésed, nem tudsz mibe kapaszkodni. Készíts céltervet, céltáblát, tevékenység listát, vezess naplót. Beszélgess valakivel az érzelmeidről. Ha mélyebb önvizsgálatot szeretnél tartani, ajánlom figyelmedbe az Álomtervező 2019 planneremet, amelyet ingyen le tudsz tölteni. Ne tartsd magadban és ne maradj egyedül, tétlenül ezzel. Segíthet egy endokrinológus orvos vagy egy coach, esetleg egy pszichológus is. Amennyiben egy kicsit minden igaz rád, hormonális problémáid is vannak, a célod sem egyértelmű, akkor nehezített pályán mozogsz és tettek nélkül ez csak rosszabb lesz. Gyökeres változtatások nélkül nem fog változni a helyzet, ezért érdemes ezt átgondolni kicsit tüzetesebben.

Örökké vita a férjemmel, hogy fogyókúrázom. Unja a család az egészséges főzéseimet, nem érzem, hogy támogatnak ebben.

Alapvető fegyver a közvetlen környezet támogatása. Mindenképp őszintén és nyíltan kell velük beszélned arról, miért fontos ez számodra. Fejtsd ki nekik, milyen kockázatokat rejt az, ha betegséged lesz, ha emiatt depresszív állapotba kerülsz és számukra is megelőző segítség a helyes étkezési minta. Készítsetek közösen ételeket.

Az ő kedvenceiket alternatív módon készítsd, vagy fokozatosan álljatok át. A fűszerezés sokat segít. Olvass gasztro magazinokat és könyveket a finom ételkészítésről. Ne hagyd magad lebeszélni arról, hogy változni szeretnél. Több olyan receptet mutattam már, amelyek remek alternatívák, mégsem a "csirke-rizs" kategória, hanem ízletes ételek.

Mozgás nélkül le tudok fogyni?

A fogyás alappillére a táplálkozás. Igaz az, hogy a mozgás nem helyettesíti a helyes táplálkozási szokásokat. Azonban a sportolási tevékenység nem csak a fogyás miatt fontos, hanem a csontok, izmok egészsége és a hormonális elváltozások segítsége is lehet. Próbálj ki több mozgásformát, ha nem tudod, mit csinálnál szívesen. Csoportos órákon, személyi edzővel, otthon saját tornával is kikísérletezheted, mi esik jól. Amennyiben jelentős túlsúllyal küzdesz (100+), akkor kezdj sétálni hetente többször. A test minden fajta mozgást érez, észlel, megköszön.

Kell a fogyáshoz bármilyen táplálékkiegészítő?

Alap vitaminokat érdemes szedni. Bármilyen zsírégetőt és ehhez hasonló szert csak akkor használj, ha konzultáltál orvosoddal, edzővel, szakértővel. Bizonyos szerek például sport nélkül nem fejtenek ki hatást. Nem olcsók, ezért előbb döntsd el, hogy valóban tudod-e úgy használni ezeket, ahogyan az hatékony, pld. sportoláskor. Azonban, ha tudatosan beépíted a táplálkozást, a sportot és a kiegészítőket, akkor elérhetsz hatékonyabb alakformálást. Ehhez mindenképp kell szakértő vagy alapos utánajárás. Egyén függő. 2019-ben alaposan bele szeretném ásni magam az étrend kiegészítők témájába, ezért ezzel én magam is többet szeretnék foglalkozni. Hiszem, hogy segíthetnek, ha egyébként minden mást betartunk. Vagyis egyetlen étrend kiegészítő sem helyettesíti az egészséges életmódot, de a helyes életmód mellett hatásuk erősíti céljainkat a testformálásban vagy fogyásban. Erről még sokat fogok én is beszélni az év során.

Kiszámoltam, mennyit kellene ennem az alapanyagcsere képlet szerint, de túl soknak találom és nem is bírok annyit megenni.

Az egészségtelen, gyors felszívódású ételekből hasonló kalóriamennyiségeket kellett ahhoz enned, hogy túlsúlyod legyen. A helyes étkezés több rostot tartalmaz, ezért sokkal jobban telít. A gyors ételek és finomított ételek nem igazán tartalmaznak rostot, ezért sokkal többet tudsz ezekből enni. Ne tévesszen meg a mennyiség. A minőség a fontos. Ha nem megy, fokozatosan növeld az adagot 4-8 hét alatt a megfelelő szintre. Ne koplalj! Nem is kell azonnal, egyszerre megváltani a világot.

Rendesen táplálkozom az általad javasolt módszer szerint, de híztam, nem fogytam.

Teljesen normális, hogy az eddigi helytelen táplálkozási minták után elkezdett módszer alatt az első 4-8 hétben még hízhatsz is. Az anyagcsere a folytonos hízás-fogyás, evés-koplalás alatt lelassult, a szervezet sokat tartalékol. Amikor el kezdesz rendesen enni, mindent bekebelez. Majd 4-8 hét elteltével az egyensúly beáll és a mérleg elindul lefelé. Sokan itt rontják el. Nem várják meg az első 2 hónapot, amikor a szervezet hozzászokik az egészhez. Ha kitartasz, meg fogod magadnak köszönni, hogy így cselekedtél. A fogyás hosszú távú elköteleződés. Nem egy nap alatt híztál meg és nem is egy nap alatt fogsz átváltozni. Türelem.

Milyen mozgásforma ideális jelentős túlsúllyal? Nem sportoltam előtte tartósan.

Ha eddig nem volt aktív sport az életedben, akkor fokozatosan kell ehhez hozzá szoktatni a testedet. Nagyon fontos a legalább 10 percen át tartó bemelegítés, ahol gimnasztikai gyakorlatokkal kicsit beolajozod az izmokat, ízületeket. Kezdetben sétálj. Szokj hozzá ahhoz, hogy testmozgást végzel. Később, amikor már rendszeresen és tartósan képes vagy jelentős távokat megtenni gyalog, kezdhetsz komolyabban foglalkozni a kocogással, a saját testsúlyos gyakorlatokkal. Járhatsz csoportos órákra is, de itt is figyelj a fokozatosságra. Ha még sosem jártál spinning órán, az első néhány alkalommal ne terheld túl magad. Kérheted személyi edző segítségét is, aki készít neked edzéstervet és segít a tónusok megformálásában. Olyan sportot válassz, ahol érzed a fejlődést, örömmel csinálod és nem okoz fájdalmat. Eleinte jó megoldás lehet az otthoni DVD használat is, mert instrukciókat kapsz vizuálisan is a helyes gyakorlatokhoz és hozzá tudod szoktatni a szervezetedet a rendszeres mozgáshoz.

Mennyi folyadékot igyak és mit?

A folyadékfogyasztás szempontjából legideálisabb a tiszta víz. Kerüld el a fruktózzal és édesítőszerekkel dúsított üdítőket, mert nem segítik fogyásodat. Tehetsz bele friss citromot, mentát, uborkát, hogy kellemes legyen. Legalább annyit igyál, amennyi kalóriát kell fogyasztanod, ez alá ne menj. Pld. 1900 kalória esetén ne igyál 1,9-2 liternél kevesebbet. Ez a minimum.

Fontos az orvosi kivizsgálás nagyobb túlsúly esetén? Nem érzem magam rosszul, nincs különösebb tünetem.

A hormonháztartás legtöbbször jeleket küld arról, ha bármiben hiányt szenved, bármi elromlott, de az is előfordulhat, hogy olyan tüneteket produkál, amelyekkel együtt élsz, de nem tulajdonítasz nekik nagy jelentőséget. Pld. szívesen alszol egy nagyot étkezések után vagy fáradtan kelsz fel reggelente. Ezek nem okoznak fájdalmat és nem feltétlenül járnak számodra kellemetlen, figyelmeztető tünetekkel. Ezért érdemes jelentős túlsúlynál ellenőrizni, hogy van-e olyan tényező, amelyről jobb lenne tudnod. Ha egy hormonális probléma fennáll, nehezíti a fogyást, a termékenységet és sok egyéb dolgot. Ha viszont kezelés alatt áll és megfelelő táplálkozási terápia is kötődik mellé, sokkal nagyobb az esélye a sikeres életmódváltásnak.

Honnan tudom azt megítélni, hogy van-e bármilyen hormonális problémám?

A női hormonháztartással összefüggő hormonokról bővebben olvashatsz a HormonOKOK 3 részes bejegyzésemben. Egyes hormonális gondok észrevétlenül rombolnak, legalábbis ezt hisszük. Azért mondom ezt, mert vannak élettani tünetek, amelyekkel együtt tudunk élni, ezért különösebben nem zavarnak bennünket vagy nem látunk mögöttük esetleges zavart. Pld.: emésztési gondok, bőrszárazság, fáradékonyság, éhség, ingerlékenység, stb. Míg vannak olyan tünetek, amelyek már komolyabban zavarnak: székrekedés, örökös hasmenés, gyomorfájdalom, menstruációs zavarok, szőrösödés, vetélés, stb. Mindkét esetben hibás öndiagnózist állíthatunk fel, mert ezek mögött összetett hormonális elváltozások vagy intoleranciák is állhatnak. Ezek megállapítására elsődlegesen a vérkép vizsgálata és egyéb orvosi vizsgálatok szolgálnak. A tükör előtt állva nem tudod megállapítani, hogy van-e inzulin eltérésed vagy épp milyen a pajzsmirigyed TSH szintje. Ennek kivizsgálása orvost és laborvizsgálatokat követel.

Sokszor hallottam arról, hogy érdemes a fogyókúra előtt böjtölni, mert kitisztítja a beleket. Ez igaz?

A böjt akkor lehet hatásos, ha az azt követő időszakban nem váltasz át mértéktelen evésre. Mivel jelentős energiamegvonást eszközölsz, van esély arra, hogy farkaséhséget érezhetsz, mikor befejezted. Akkor vágj bele, ha orvosoddal erről konzultáltál, egészségügyi akadálya nincs és tartósan szeretnél fogyni. Egy-egy 2-3 napos böjt megzavarhatja a hormonrendszert, a kitartásodat. Ha viszont tudatos életmódprogramod része időnként és tudod kontrollálni az ezt követő időszak étkezési struktúráját, akkor megfelelően felkészülten olykor nem okozhat nagy problémát. Én például nem reagálok rá jól, mert a tartós kalóriamegvonás nálam nem vált be. A szervezetem tartalékolni kezd és a leadott 1-2kg vissza is jön hamar.

Jártam orvosnál, aki előírt számomra egy alacsony kalóriás étrendet. Nem vagyok biztos abban, hogy ez a megfelelő számomra? Mit tehetek?

Az orvosod megfelelő laborvizsgálatok után diagnózist állított fel részedre. Ott megtudtad azt, hogy van-e bármilyen hormonális elváltozásod, betegséged. Amennyiben kifejezetten erős magyarázattal szolgált erre, betegséged ezt indokolja, akkor az orvosi utasítást tartsd be. Az öndiagnózis ez esetben nem célravezető. Ha aggályok merültek fel benned, mert kevésnek találod az étel mennyiségét és nem is érzed ettől jól magad, mindenképp konzultálj még egyszer az orvosoddal vagy kérj másik szakvéleményt is, hogy megtudd az okát az előírt terápiának. Amennyiben nem indokolja orvosi probléma, laboreredmény, hogy drasztikus kalóriamegvonásodat orvosi kontroll alatt végezd, akkor dönthetsz úgy, hogy saját magad tapasztalod ki a számodra ideális módszert. Én is így tettem. Az én orvosom 1000 kcal-s diétára ösztönzött. Eleinte bírtam, de sokáig nem voltam képes ilyen alacsony energiabevitellel étkezni. Hamar beláttam, nekem ez nagyon nem jó irány. A hosszú távú kitartásom pedig engem igazolt. Eleinte majdnem háromszorosát ettem annak, mint amit az orvos előírt. Tartottam magam, elszántam kitartottam a tanultak mellett és végül a fogyásnak köszönhetően szépen, fokozatosan csökkenthettem a kalóriabevitelt.

Mennyi idő alatt tudok lefogyni jelentős túlsúlyt (nekem 60 kg-ot kellene fogynom)?

Mérsékelt túlsúlyról akkor beszélhetünk, ha 5-15 kg felesleg van. Amikor már 20+ kg van rajtunk, ott már érdemes jól átgondolt programot keresni. Ha pedig 50+ kg túlsúllyal rendelkezünk, akkor orvosi szakvéleményt kell kérni az egészségügyi állapotról és tudatos módszert kell választani. Tudatos módszerekkel havi 2-5 kg-ot lehet egészségesen fogyni, tehát ekkora túlsúly esetén - beleszámítva a szervezet várakozását, pihenését, megrekedését és átrendeződését is - ezt a súlyt 1,5-2-3 év közötti időszak alatt tudod úgy leadni, hogy az tartós legyen és ne hízz vissza. Ne siess! A szervezet számára ez nagyon megterhelő folyamat, még akkor is, ha egyébként jót teszel vele ezzel. Adj magadnak és a bőrödnek is időt.

Egyes diéták azt javasolják, hogy ne együnk gyümölcsöt. De én nagyon szeretem az összes gyümölcsöt. Ki kell iktatnom őket, ha tartósan fogyni szeretnék?

A gyümölcs gyors felszívódású szénhidrát, ezért bizonyos hormonális problémák esetén nem célszerű nagy mennyiségben fogyasztani ezeket. Van azonban lassító segítség, ha párosítod például magvakkal vagy zöldségekkel. Gyümölcsöt magában soha ne egyél, turmixként se. Ha szereted a smoothiekat, mindig adj hozzá zöldséget is. Nem kell kiiktatni az étrendből. Válassz lehetőség szerint alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket, pld. apró bogyós erdei gyümölcsöket. Ha inzulinproblémád van, a banánt, szőlőt, sárgadinnyét és aszalt gyümölcsöket szorítsd minimumra és kerüld el a reggeli és vacsora időszakban történő fogyasztásukat. Amennyiben inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség diagnózisát kaptad, erről konzultálni kell orvosoddal, mentoroddal.

Buborékos vagy mentes víz a jobb? Árt-e a bubis víz?

Sokan nem tudják meginni a tiszta vizet. Köztük vagyok én is. Hosszú évekig voltam kóla függő, az édes íz rabjaként. Szeretem, ha jó ízű, amit iszom, ezért én citromot facsarok a vízbe. Enyhe buborékos vizet iszom és nem látom kárát. Szakértők szerint a mentes víz jobb, de én személy szerint nem tapasztaltam negatív mellékhatást a bubis víz fogyasztásának.

Nagyon szeretem a kalóriamentes üdítőket. Ihatom ezeket diéta alatt is?

Ritkán. Nem célszerű ezeket fogyasztani több okból is. Egyrészt sokat fruktózzal édesítenek, tehát mégsem annyira kalóriamentesek csak azért, mert light vagy zero feliratot kaptak. A bennük lévő mesterséges édesítőszerek nagy mennyiségű fogyasztása nem kifejezetten jó és ezek az üdítők itatják magukat. Másrészt pont emiatt függőséget váltanak ki. Ha ünnepelsz, ha rendezvényen vagy, néha-néha kóstolj bele, de tartósan, napi szinten nem segíti a fogyást és az ízekről való leszokást. Legtöbbjük koffeint is tartalmaz, amely vizet köt meg.

Mennyibe került a plasztikai műtéted és mennyi idő volt a felépülés?

A fogyásod kezdetén háziorvosoddal vagy szakorvosoddal dokumentáltasd a súlyodat. Amennyiben jelentős mértékű fogyás után döntesz úgy, hogy plasztikai műtét kell, TB alapon finanszírozható a beavatkozás, ha indokolt és igazolható a fogyásod. Alapvetően 3-4 hét a gyógyulás, amikor a seb behegesedik, de nálam sebgyógyulási zavar miatt ez 8-10 hétig tartott. Megérte, még így is és bármikor újra csinálnám az egész megpróbáltatást. Egyetlen negatívum, hogy az ödémásodás, vizesedés hónapokig tart és picit felborítja a hormonháztartást (de lassan nálam is elmúlik).