Önbizalom - Hogyan higgy magadban?

2019.05.10

Az önbizalom nem egy megfontolt és meghozott döntés következménye, tehát varázsütésre nem lesz a birtokunkban. Az önbizalommal kapcsolatos problémák sok esetben arról szólnak, hogy nem kapunk megfelelő visszajelzést az életünkben. A dicséret, a szeretet, a belénk vetett hit, vagy a megküzdés képességének hiánya bennünk ragad. Ha ezeket a dolgokat nem kaptuk meg, akkor komoly esélye van annak, hogy egy bizonyos ponton túl nem hisszük el, hogy egy-egy kudarc után képesek leszünk felkelni és tovább haladni. Ezek az ismétlődő, negatív élmények folyamatosan erősítik az érzést: ehhez én kevés vagyok, ehhez én nem vagyok elég jó, ez nekem nem fog menni. Így öli meg sok sikertelen fogyókúra az akaraterőnkbe vetett saját hitünket.

Amilyen élményekkel szembesültünk, ahogyan a környezetünk bánt velünk (család, barátok, munkatársak), meghatározza, hogy milyen gyorsan nyúlunk azokhoz a mintákhoz, amelyek az alacsony magukba vetett hittel élő emberekre jellemzők:

 • nem merjük elmondani másoknak remek ötleteinket,
 • ha van valamilyen vágyunk, azt agyon gondoljuk és nem merünk segítséget kérni hozzá,
 • a döntéseket ráhagyjuk másokra és nem merünk nemet mondani,
 • túl sok időt agyalunk azon, hogyan tudunk másoknak megfelelni,
 • nem vagyunk képesek elereszteni saját hibáinkat és pont ez akadályoz minket a fejlődésben.

Ezzel szemben egy magabiztos ember képes elhinni magáról, hogy értékes, érdemes és képes megoldani az előtte álló feladatokat, nehézségeket. Vagyis van önbecsülése, bízik a képességeiben és ez az önmagába vetett hit megerősíti abban, hogy pozitívan és merészen induljon el a megvalósításhoz vezető úton. A magabiztos ember ezeket a pozitív előjelű gondolatokat képes cselekvéssé is alakítani.

Bármilyen rosszul is hangzik az önbizalmában gyengébb emberre jellemző felsorolás, akkor is van kiút és ebben a harcban is a TUDATOSSÁG képes arra, hogy kézen fogva vezessen minket álmainkhoz. Ezt nevezi a szakirodalom önbizalom-fejlesztésnek.


Az önbizalom-fejlesztés 3 alapvető vezérszava

KÉPZELŐERŐ, TUDATOSSÁG, LEHETŐSÉG


❶ Halogatás helyett azonnali változtatásra van szükség. Ennek fegyvere a KÉPZELŐERŐ. Még mielőtt belevágnál a helyzetbe, amely most kihívást jelent számodra - jel esetben ez a fogyás - látnod kell magad előtt a pillanatot, amikor sikeresen túl vagy rajta: karcsún, elégedetten állsz a tükör előtt. Bármilyen nagy legyen a súlyfelesleg vagy bármilyen nehéznek is tűnik a nagy fogyásodat véghez vinni, a fejedben ott kell legyen a forgatókönyv minden fejezete, aminek boldog befejezés a vége.


❷ Higgy abban, hogy képes vagy fejlődni. Nagyon fontos, hogy ez nem egyenlő azzal, hogy most egyik percről a másikra elhiszed, hogy bármire képes vagy. Nem. Abban kell hinned, hogy akarsz változni és akarsz fejlődni. A fogyás elsődleges kontrollálási pontja a súlyvesztésben és a sportban is ott mutatkozik meg, hogy elindulsz valahol egy kezdő állapotról és folyamatosan fejlődést tanúsítasz önmagadhoz képest Ma sétálsz 100 métert, holnap már 200 métert és 3 hónap múlva már 3000 métert. Ma elhagyod a lisztet, holnap elhagyod a cukrot, jövő héten már tudatosan tervezed az étrendet magadra szabva.

Ennek fontos fázisai:

 • felfedezted, hogy változásra van szükséged,
 • felmérted a lehetőségeidet, az erőforrásaidat, a szokásaidat,
 • "haditervet" készítettél, célt tűztél ki,
 • elképzelted magad a célegyenesben befutva,
 • elindulsz apró lépésekben a start vonaltól,
 • önmagadhoz képest mindent megteszel, ami rajtad múlik és a mi tőled függ
 • minden egyes megtett lépést folyamatosan tervezel
 • minden egyes megtett lépést elismersz, elkönyvelsz, sikerként élsz meg.


Fontos ugyanis az, hogy egyfajta fejlődő szemlélettel rendelkezzünk. Az a gondolatsík, amiben a képességeinkről gondolkodunk, alapvetően határozza meg, hogy milyen módon viszonyulunk a kihívásokhoz. Az olyan mondatok, mint a "nekem erre nincs időm...", "én ezt nem tudom végig csinálni...", "nekem ehhez nincs türelmem...", " én ezt nem értem...", azokra az emberekre jellemzők, akik rögzült szemlélettel bírnak. Akik hisznek benne, hogy gyakorlással, odafigyeléssel, szorgalommal és megfelelő odafigyeléssel képesek fejlődni, azok ellenkezőleg tekintenek a feladatokra. A rögzült látásmód azért korlátoz bennünket a változásban, mert hatással van arra, ahogyan egy számunkra nehéznek tűnő helyzetben viselkedünk vagy ahogy gondolkodunk ("ez nekem sosem ment, most sem fog,,,"). Ezzel a gondolkodásmóddal hamar feladjuk a küzdelmet. Ezt úgy lehet tudatosan megváltoztatni, hogy amikor azon vesszük észre magunkat, hogy kimondunk egy "kifogást", akkor tegyük hozzá nyomban azt, hogy MÉG! "nekem erre nincs időm... MÉG", "én ezt nem tudom végig csinálni... MÉG", "nekem ehhez nincs türelmem... MÉG", "én ezt nem értem... MÉG". Ez az apró önfejlesztő trükk segít abban, hogy TUDATOS ÁTKERETEZÉSSEL, saját erőnkből úgy tekintsünk a feladatra, hogy saját képességeink tekintetében az fejleszthető, nem elveszett ügy, van remény és szeretnénk megtenni ezért mindent. Aki úgy tekint saját magára, hogy szeretne fejlődni és fokozatosan fejlődő eredményeket látni, bizonyítottan sikeresebb ember. Nem azt várja el ugyanis saját magától, hogy azonnal oldjon meg egy problémát, hanem a kiinduló problémához képest fejlődési pontokat keres. Ilyen pedig nagyon sok van.


❸ Tanuld meg, hogy elbukni nem szégyen. Ha nagyon kevés az önbizalom, akkor nem is kell örökké azt várni magunktól, hogy mindig mindennek sikerülnie kell. A legsikeresebb és leggazdagabb emberek is többször súlyos vereségeket szenvednek életük során. Minden egyes bukásra LEHETŐSÉGKÉNT kell tekinteni, ugyanis egy sikertelen megoldás információ számunkra arról, hogy ez a fajta megoldás nem működik. Azok, akik rendszeresen elbuknak, és a kudarcok ellenére tovább próbálkoznak, több és hatékonyabb stratégiával rendelkeznek, amikor kihívásokkal vagy akadályokkal kell szembenézniük. Több oldalról képesek megközelíteni egy adott problémát, mert nem félnek belevágni más-más módon. Ez hatékonyságot növel. Ezek az emberek, akik nagyon sokszor vallottak kudarcot maguk és mások előtt is, ideje korán megtanulták, hogyan próbálkozzanak más és más stratégiákkal, illetve hogyan kérjenek segítséget, tanácsot másoktól. Ezáltal tudták megtanulni azt, hogyan tartsanak ki. Ez azért rendkívül fontos, mert sokan azért nem mernek belevágni újabb fogyókúrába és azért tologatják maguk előtt hónapról hónapra, mert attól félnek, hogy elbuknak. Ha viszont vállalnák a kockázatot, hogy vannak buktatók, de azokat megélve megtalálnák a megfelelő megoldást a testsúlykérdésre, akkor beláthatnák, hogy minden kudarc a végső siker egykori része volt.

Ha kevés önbizalommal rendelkezve vágsz bele bármilyen nehéz feladatba, akkor tudatosítsd magadban már az elején, hogy a célodhoz vezető út nem lesz könnyű és kudarcoktól mentes sem. Fogadd el, hogy fogsz hibázni, lesz megtorpanás. Ezekben a hibás pillanatokban szűrd le a tanulságot és építkezz a hibás döntésekre, hogy azokat ki tudd javítani. Nem vár el senki azonnali megoldást. Magadtól is csak azt várd el, hogy magadhoz képest mutass folyamatos fejlődést. Ez fogja a végén kezedbe adni az ollót a célszalaghoz. Ha megbotlasz, akkor is biztasd magad, majd állj fel és menj tovább. Légy nyitott a kihívásra, mert minden egyes megtett lépésből csak tanulhatsz. Minden kudarcból, abból tanult új ismeretből és tapasztalatból jobbon fogod érteni magad és a körülötted lévő világot is. A siker alapvető titka: nincs mitől félned, kivéve, ha nem teszel semmit. Akkor ugyanis biztosan nem történik változás.

Ha szeretnéd másképp látni a céljaidat, javaslom a következő feladatot: Sorold fel a leggyakoribb kifogásaidat, majd keretezd át fejlődési pályára. Fogalmazd meg a kifogást úgy, ahogy szoktad, majd úgy is, hogy az inkább jövőre tekintő legyen. ❶  Kifogások   ---- >  ❷ Lehetőségek a kifogásokból.