Patikai felszerelés a seb-, és hegkezelésben

2021.08.26

1 nap híján 4 hetes a műtétem - Mi minden segített?

Aki még nem volt testrekonstrukciós műtéten, vélhetően nem tudja, hogy ez pontosan mivel jár.Azt gondoljuk, hogy bemegyünk a műtőbe, kijövünk új idomokkal, egy kicsit fájni fog pár napig-hétig és örülhetünk a változásnak.

HÁT EZ NEM ÍGY MEGY. A műtét után 4-6-8 hét seb-, és hegkezelés zajlik.

A harmadik műtéten vagyok túl az elmúlt évek tekintetében és lassan már hazajárok a műtőbe, mégis minden egyes műtétemnél tanultam és tapasztaltam valami újat. Nagy különbség van műtétek és műtétek között, ahogy műtéti technika és technika (és varrás) között is és orvosi kontrollok és kontrollok között is.

A falba verem a fejem, ha arra gondolok, hogy az első karműtétnél mennyire magamra voltam hagyva az egész sebgyógyulási folyamattal és nem csoda, hogy az eredmény is kritikán aluli lett. Persze, mondhatnám, hogy saját tudatlanságom is az oka, de valahol mégsem. Mert nekem honnan is kéne tudnom, hogyan kell egy sebet és heget úgy ápolni, hogy az elégedettséggel párosuló eredményt adjon. Akkor vállaltam, hogy a Honvédben műtöttek, most is vállalom, hogy utólag visszagondolva, egyáltalán nem sikerült az a műtét - akkor azt hittem, de látva a különbséget a két karműtétem között.... ott csúfosan rossz lett az eredmény és a most felsorolt patikai felszerelés közül SEMMIT nem ajánlottak. Nem beszélhetünk alapos sebgyógyulási segítségnyújtásról. Csúnyán is forrt a heg, már tudjátok, hiszen anno őszintén mutattam, az egész karomon 4-5 db 200 forintnyi nyílás lett, a mostani műtétig szégyelltem az egészet karomat. És tisztában vagyok vele, hogy nem mindenki jár így. Mindenkinek csinálnak tökéletes karokat, ciciket, hasat egy kórházban, míg mások meg pórul járnak. Ez talán szerencse kérdése is. Nagyon sok komplikációról olvasni a plasztikai csoportokban.

A mostani műtétem (cici, törzs-hát, alkar, felkar, hónalj együtt) 28 napos lesz holnap. A 3. kontrollon vagyok túl a négy hét alatt. Ennél az orvosi gárdánál komoly seb-, és hegkezelés történik, hogy az eredmény olyan legyen, amely a lehető legjobb az elvárthoz képest.Senki ne kergessen hiú ábrándokat, nagyon sok tíz kg fogyás után az eredmény soha nem lehet olyan szép, mintha az ember lánya nem hízott volna meg. Maradandó hegek lesznek, nem teljesen szabályos formák, megannyi ödéma, fájdalom, húzódás, zúzódás, kellemetlenség és egyszer majd valamikor vége lesz.Fotóztam, mi mindent használunk ennél a gyógyulási folyamatnál.


 • A kritikus találkozási pontokon (hónalj és törzs seb keresztmetszete, cici és törzs keresztmetszete, a felvarrt cici T vonalának keresztmetszete) a keletkező pici nyílásokon először algás tömítést kapott a terület, amely a sebet belül is összehúzza (Melgisorb).
 • Amikor olyan részeket kell gyógyításra ösztönözni, amely nem járt szétnyílással, de a belső és külső varratok miatt különös ápolást igényel (az említett kritikus pontok), ott az inadine és atrauman lapok segítenek (a sebgyógyulást gyorsítják, pld. az ezüstlapok). A hónaljam esetén 6 napon keresztül volt algás tömítés, majd váltottunk az inadine és atrauman lapokra.
 • Az Omnistrip (a barna színű csíktapasz) feladata az, hogy a hegeket lenyomja, ez különösen fontos például a karokon és a mellbimbón, hogy szépen beleilleszkedjen a bőr felületébe maga a seb, ami jó pár hónap és év múlva egy halvány vonal lesz, azaz célja az az omnistripnek, hogy ne legyen megvastagodott sebérintkezés. Magyarul, a lehető legszebb végeredmény szülessen a varratok után.
 • A Cosmopor vagy más márkájú sebtapaszok az első 1-2 hétben elengedhetetlenek, hogy a seb ne érintkezzen a külvilággal, azaz nyugodtan, külső behatás nélkül tudjon gyógyulni, s később ez már nem kell (a 3. héttől nem is használom). Én ennek a ragasztójára allergiás is lettem, ezért később gézlapokkal helyettesítettem.
 • A peha szorosan összefogja a karokat, ez segít szintén abban, hogy a sebek összezárjanak, ne legyen nyílás és a vérkeringés is megfelelő legyen - trombózis és tüdő embólia elleni harc is egyben, hogy szoros kötést kapjanak a végtagok. De pont a vérkeringés miatt nem is szabad műtét után feküdni állandóan, még ha fáj is. Én, amikor nagyon rosszul voltam, fél óránként keltem fel és tettem egy 10 perces sétát a lakásban.
 • 10-28 napig szükséges injekció is, ami szintén a trombózis ellen van, ez plasztikai műtéteknél elkerülhetetlen. Sok orvos 10-14 nap után tablettára cseréli. Nálam maradt a szuri, mert tavaly a gyógyszer hatására konkrétan kettős látásom lett, teljesen homályosan láttam a tv-ben a betűket. Idén ezt jeleztem, nem is kaptam tablettát.
 • A szétnyílt helyeken segíthet a curiosa is, amit bele lehet kenni magába a sebbe is - orvosi egyeztetés után.
 • Az octenisan az a fürdéshez használt mosdószer, ami speciális, fertőtlenítő "tusfürdő". Csak ezzel engedett az orvos fürdeni.
 • A tisztálkodás része az octenisept fertőtlenítő is, amit a covid alatt mindenki jól megismert, minden fürdés után és sebkezelés alatt ezzel tisztítom a bőrömet.
 • A neogranormon (és a képen nem látható körömvirág krém) abban segített, amikor a bőröm allergiás reakciót kapott a tapaszokra, de végső megoldást a baba testápolóm kapott, ami kellően hidratálta a teljes testemet.
 • Cici műtéteknél több orvos drain csővel enged haza, hogy a felesleges savó távozzon, ehhez legideálisabb egy nem féltett keresztpántos táska, mert így nem kell kézbe fogni azokat és könnyebb aludni is. Nekem 7 napig volt a társam ez a régi hűtőtáska, amiben pont elfért 2 tartály. Ezt nekem egyébként naponta kellett alkoholos filccel jelölni és küldeni a főnővérnek, hogy lássák, mennyi folyadék távozik és mikor lehet kiszedni a csöveket. A cső kivétele nem fáj egyáltalán, csak egy vákuumos fura érzés, de a fájdalomhoz semmi köze.
 • Kell melléd valaki, aki segít. Az első 7 napban nem tudtam egyedül felülni az ágyon, ahogy - nem félek erről is beszélni - a mosdó használat sem ment egyedül. A frissen műtött mellkas, törzs és karok ellehetetlenítik a szabad mozgást, vagy segít valaki vagy a zuhany alatt tisztálkodsz. Öltözködni szintén nem igen megy. Lehet, hogy egy szimpla mellműtétnél ez könnyebb, de ahol a törzs, karok és mell is egyszerre van műtve, ott fel kell készülni arra, hogy ez nem megy. Nekem még most is fáj a jobb oldali törzs területem. Pont ma kérdeztem a dokit, azt mondta, hogy van akinél ez 2-3 hónapig is eltart.
 • A cickók duzzadtak felvarrás után. Egy szimpla implantnál alul van vágás, de egy felvarrásnál a bimbóudvart is áthelyezésre kerül, ezért fordított T vonalú vágás keletkezik. A mellek nagyobbítása felvarrásos kombinációban, pláne, ha a cici háj is eltüntetésre kerül, nem egy kellemes élmény. Kibírható, de nagyon kellemetlen. Nekem valahol az elmúlt 3-5 napban fogyott el a türelmem, tehát kb 3 hétig bírtam hiszti nélkül. Egy idő után már sok, hogy nem vagy a régi.
 • Az ilyen műtéti gyógyulás kb 4-6-8 hét, attól függ, mennyi zsírt szívtak le, azaz mennyi területet szadiztak még zsírleszívással is, mennyi bőrt szedtek le, és még függ ezer másik dologtól, minden egyéni függő itt is. Ez csupán a felszíni hegek gyógyulása. A belső varratok 2 évig gyógyulnak, a teljes forma elérése minimum 6-12 hónap.
 • Mutatok egy 4 hetes állapotot, ami még nagyon sokat fog változni a következő 5-12 hónapban, de már most nagyon elégedett vagyok, hiszen végre nem lóg, hanem feszes a karom. Még nagyon gyógyul, még nagyon ödémás és leharcolt, de nincs integető háj és a varratok is épek maradtak, sehol egy nyílás. Ez a műtét, az egész műtéti ápolás tökéletes gyógyulási folyamattal jár(t), amit az első karműtétnél nem tudok elmondani. Bár, meg kell jegyeznem, az én felkészültségem is magas volt. Rákészültem, a lehető legjobb formában feküdtem a műtő asztalra, minden tőlem telhetőt megtettem és követtem az orvosi tanácsokat.
 • Fájdalomcsillapító az első 4-5 napon túl nem kellett, mert állandó fájdalom nincs. Az izomláz, zúzódás, égő érzés később nem konstans, hanem mozdulatfüggő.
 • Antibiotikumot 2 hétig szedtem.
 • Aki erre a műtétre vállalkozik, annak számolnia kell azzal, hogy minimum 4 hét szabadságot kell vennie, mert akármilyen erős is az ember, ezt munka közben 1-2 hét után elviselni nem lehet és a gyógyulást is hátráltatja az, ha nem pihenéssel és kíméléssel telik ez a 4-5 hét.
 • 4. hetes kontrollomon mindent rendben találtak. 3 hét múlva kell mennem legközelebb.
 • Fürdés: az első 3 hétben semmi, addig peha takarja a kezet és csak orvos cserél kötést - ha nincs átitatott kötés (nem volt most, csak 2x cseréltünk hónaljban itthon, s csak addig vettem le a pehát). Ezután 2-3 naponta van fürdés, amikor cserélni kell az inadine, atrauman és melgisorb lapokat, s a mosdószerrel alaposan fürödni kell. 4. héttől peha már nincs.
 • Ruházat: kompressziós melltartó kell 6 hétig, nagyon figyelj oda arra, hogy a műtét előtt centivel mérje le a kórházi nővér, milyen méret kell neked és számolj rá egy méretet, mert az ödémák miatt, ha szorít, az brutál szar lesz. Én így jártam, vennem kellett egy másikat is és nagyon fájt a fogam kétszer kifizetni a melltartó árát. Sebaj, a kisebb méret jó lesz sportoláshoz.

Összességében


Nem volt egyszerű ez a 4 hét, de sok tekintetben volt kiváló, például a sebgyógyulási folyamat, az orvosi ápolás és odafigyelés. Még mindig fáj, még mindig nyűglődés, de azt mondják, hogy 6 hét után kicserélik az embert. Hát én ezt nagyon várom. Nem haragszom az első műtétet végző kórházra sem, az a műtét nem sikerült jól, de ezzel nem vagyok egyedül a világon. A mostaninál professzionális volt és most is az, ahogyan kezelik a hegeket, a sebgyógyulást, az érdeklődést (4. hetes vagyok, de még ezen a héten is rám írt a főnővér és magától hívott az orvos múlt héten, hogy mi újság a cicikkel - mert hogy kikezdte a tapasz). Az, hogy egy orvos tényleg mindent megtesz, nagyon fontos. Ma már tudom, ki a jó orvos és hogyan tudom ezt megállapítani, ehhez készítettem is egy kérdéssort, amit megtaláltok itt a linken.


Még mindig azt mondom, hogy elég volt, a combommal kezdek valamit, mert nem igen van idegrendszerem még egyszer végig csinálni ezt. Szóval keresem az orvosilag is alátámasztott testkezelési módszereket, amivel soha olyan eredményem nem lesz, mint amit a szike adna, de megpróbálok mindent a következő 1 évben sporttal, kezelésekkel, folyadékkal, kollagénnel, "anyámkínjával". Ha nem sikerül és az eredmény még mindig idegesítő lesz, akkor jövő nyáron lehet esedékes a combműtét. De nagyon nem akarom.