Rakott kelkáposztás karfiol

2021.02.17

Hozzávalók 4-6 adagra:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 fej karfiol
  • 3 dl tejszín / növényi tejhelyettesítő / növényi tejszín
  • igény szerinti só, bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fél marék köménymag
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 dl alaplé (elhagyható)
  • 1 db tojás
  • 125 g basmati rizs / köles / bulgur
  • 50g reszelt mozzarella vagy választott sajt
  • 1 ek. olaj

Gyerekkoromban a menzás kelkáposzta főzelék miatt egy negatív berögződésem volt a zöldséget illetően, amit nagyon sajnálok. Tápértéke ugyanis jóval jelentősebb, mint a fejes káposztáénak, de a főzés közben keletkező jellegzetes íze és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag.

Jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett béta-karotint is tartalmaz, főleg a külső haragoszöld takaró-levelek. Ezeket automatikusan eltávolítjuk és kidobjuk, pedig az erős levélnyelét kivágva ugyanúgy szeletelhetjük, mint a növény többi részét, bár érdemes külön főzni a külső és a belső zsengébb leveleket. Fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta. Remek csonterősítő, gyulladáscsökkentő szer. További előnye, hogy nátriumban szegény, és 100 g-nak alig 30 kcal az energiatartalma, tehát diétázók is bátran fogyaszthatják. Az elkészítési lehetőségei szűkösebbek, mint a fejes-káposztáé, hiszen sem nyersen salátának, sem télire, savanyításra nem használható. Leveleit gyakorta használom ízesítésére - például egy jó húsleves számomra szinte elképzelhetetlen nélküle. Köménnyel fűszerezve, krumplival együtt főzve finom lesz belőle a főzelék is, és darált hússal, pörköltmaradékkal, tejföllel, stb. változatos rakott ételek is készíthetőek belőle. A kömény talán a leginkább hozzáillő fűszer.


Recept:

Egy nagy fazék vízben, amit egy evőkanál sóval ízesítettünk, nem túl puhára főzzük a káposztát és a karfiolt. Én alaplevet szoktam ebbe önteni. Közben a hagymát felkockázzuk és 1 ek. olajon megdinszteljük. Megfőzzük a rizst vagy az általunk választott gabonát. Ha kész, a dinsztelt, olajos hagymával jól keverjük el a gabonát. Egy jénai vagy hőálló edényben rétegezzük az elemeket: főtt zöldségek, főtt hagymás gabona és mehet rétegenként a mártás. A mártást a következőképpen készítjük: tejszínt beízesítünk felvert tojással, kevés reszelt sajttal, fokhagymával, köménymaggal, sóval, borssal, zöldfűszerekkel, és öntünk hozzá az alapléből, amit a zöldségek főzéséhez használtunk (ha nem használtunk, akkor a zöldségek főzővize is megteszi), az egészet jól elkeverjük homogénre. A rétegek így épülnek: zöldség, rizs, mártás, majd megint zöldség, rizs, mártás. A legtetejére mehet a mártás és reszelt sajt.

Aki húsosan szereti, darált pulyamellet, darált marhát, esetleg halkonzervet is használhat a rétegek között. Ebben az esetben a dinsztelt hagymán készítsük el a húst is.

Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul /kb. 20 perc/.