Rakott kelkáposztás karfiol
Hozzávalók 4-6 adagra:
- 1 fej kelkáposzta
- 1 fej karfiol
- 3 dl tejszín / növényi tejhelyettesítő / növényi tejszín
- igény szerinti só, bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- fél marék köménymag
- 1 db vöröshagyma
- 2 dl alaplé (elhagyható)
- 1 db tojás
- 125 g basmati rizs / köles / bulgur
- 50g reszelt mozzarella vagy választott sajt
- 1 ek. olaj
Gyerekkoromban a menzás kelkáposzta főzelék miatt egy negatív berögződésem volt a zöldséget illetően, amit nagyon sajnálok. Tápértéke ugyanis jóval jelentősebb, mint a fejes káposztáénak, de a főzés közben keletkező jellegzetes íze és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag.
Jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett béta-karotint is
tartalmaz, főleg a külső haragoszöld takaró-levelek. Ezeket automatikusan eltávolítjuk és kidobjuk, pedig az erős
levélnyelét kivágva ugyanúgy szeletelhetjük, mint a növény többi
részét, bár érdemes külön főzni a külső és a belső zsengébb leveleket. Fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben
emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az
érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta.
Remek csonterősítő, gyulladáscsökkentő szer. További előnye, hogy
nátriumban szegény, és 100 g-nak alig 30 kcal az energiatartalma, tehát
diétázók is bátran fogyaszthatják.
Az elkészítési lehetőségei szűkösebbek, mint a fejes-káposztáé, hiszen
sem nyersen salátának, sem télire, savanyításra nem használható.
Leveleit gyakorta használom ízesítésére
- például egy jó húsleves számomra szinte elképzelhetetlen nélküle. Köménnyel
fűszerezve, krumplival együtt főzve finom lesz belőle a főzelék is, és
darált hússal, pörköltmaradékkal, tejföllel, stb. változatos
rakott ételek is készíthetőek belőle. A kömény talán a leginkább
hozzáillő fűszer.
Recept:
Egy nagy fazék vízben, amit egy evőkanál sóval ízesítettünk, nem túl puhára főzzük a káposztát és a karfiolt. Én alaplevet szoktam ebbe önteni. Közben a hagymát felkockázzuk és 1 ek. olajon megdinszteljük. Megfőzzük a rizst vagy az általunk választott gabonát. Ha kész, a dinsztelt, olajos hagymával jól keverjük el a gabonát. Egy jénai vagy hőálló edényben rétegezzük az elemeket: főtt zöldségek, főtt hagymás gabona és mehet rétegenként a mártás. A mártást a következőképpen készítjük: tejszínt beízesítünk felvert tojással, kevés reszelt sajttal, fokhagymával, köménymaggal, sóval, borssal, zöldfűszerekkel, és öntünk hozzá az alapléből, amit a zöldségek főzéséhez használtunk (ha nem használtunk, akkor a zöldségek főzővize is megteszi), az egészet jól elkeverjük homogénre. A rétegek így épülnek: zöldség, rizs, mártás, majd megint zöldség, rizs, mártás. A legtetejére mehet a mártás és reszelt sajt.
Aki húsosan szereti, darált pulyamellet, darált marhát, esetleg halkonzervet is használhat a rétegek között. Ebben az esetben a dinsztelt hagymán készítsük el a húst is.
Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul /kb. 20 perc/.