Részeredmény: átlagsúly a programban

2020.01.23


A 90 napos haditerv komplex programra jelentkezők esetén megvizsgáltam, hogy mennyi az átlagos testsúly.

Az eredmény: 98,5kg

Ez azt jelenti, hogy a jelentkezők fele 100kg feletti. A legkisebb súly 68kg, a legnagyobb pedig 160kg.


Haszontalan dolgokra nagyon sok pénzt költünk...

Nagyon érdekes jelenség az, amikor egy kisebb összegű program kihirdetésre kerül, mert ilyenkor az egyszerre jelentkezők száma lényegesen magasabb, minta mikor egy teljes életmódprogram kerül meghirdetésre. Nagyon sokszor végig gondoltam már, ennek mi lehet az oka.

Legnépszerűbb TOP 3 ÖNÁLTATÓ indok arra, hogy valaki miért NEM jelentkezik egy teljesen átfogó életvitelprogramra:

 1. Túl drága
 2. Nem szeretnék hosszú távon elköteleződni
 3. Annyi mindent vásároltam már eddig is, nem segített semmi

A házunkat, a lakásunkat fűtjük, szellőztetjük, takarítjuk, rendben tartjuk, felújítjuk azért, hogy nagyon jól érezzük magunkat benne és persze azért, hogy másoknak is szép legyen (szülők, barátok, rokonok). Nagyon igyekszünk azért, hogy ne rongáljuk, ne piszkítsuk össze. Az otthon mindenki számára egy különleges szimbólum. A nyugalom. A beltér, ahonnan a kültéri stressz, a rosszakarók, a mindennapi hajtás kint reked. Igaz ez az autónkra vagy épp a biciklinkre. Karban tartjuk, biztosítást kötünk rájuk. Értéket képviselnek a szívünkben. Természetes módon költünk rájuk.

Nézz szét a nappalidban vagy a hálószobádban! Hány olyan tárgy, könyv, csecse-becse, váza, dísz ékeskedik a polcokon, asztalokon és szekrényeken, amelyek effektíve semmivel nem járulnak hozzá a teljes értékű életedhez, a jövődhöz, mégis megvetted és letetted "porosodni" a lakás egy szegletében, mert szép, mert épp megtetszett. Hány olyan könyved van, amit megvettél, de sosem olvastál (ki teljesen).

Vajon miért van az, hogy haszontalan dolgokban örömünket leljük és ezekért rengeteg pénzt elköltünk, de nem gondolkodunk ugyanilyen módon a testünkről, az egészségünkről? Miért nem tekintjük ezt az elsődleges otthonunknak, ami egyszerre ad életet lelkünknek, testünknek, elménknek és az utódainknak?


Legtöbben nincsenek tisztában valós egészségügyi helyzetükkel...

A 90 napos haditerv kérdőíven a 100+kg testsúlyúak tekintetében, szinte csak kevés esetben nem jelöltetek inzulinrezisztencia és/vagy pajzsmirigy probléma és/vagy menstruációs gondokat, esetenként ezen felüli egészségügyi problémákat a hormonális csokorban. Azért volt lényegesen több ilyen eset, mert lényegesen több ember jelentkezett erre a mini programra.

Jellemző az ugyanis, hogy amikor az életmódprogramban jelentkeznek lányok bőven 100kg felett, gyakori egészségügyi kérdőív válasz az: nincs tudomásom hormonális problémáról, nincs szükségem orvosi konzultációra.

Az esetek túlnyomó részében viszont utólag, a program során, az eredmények elmaradása esetén rendre igazolódik be az az elméletem (tapasztalat és tudás együttes birtokában), hogy 100kg felett nagyon-nagyon ritka az, hogy nincs a szervezetben hormonális egyensúlytalanság (de legalább inzulinrezisztencia, ösztrogéndominancia, gyulladások, mellékvese kifáradás, pajzsmirigy alulműködés, hashimoto, stb.).

Ezek azok az eltérések, amelyeknek tüneteivel minden ember együtt tud élni és lábon hordjuk ki anélkül, hogy tudnánk róla. Hiszen a hormonháztartás egy összefüggő autópálya szerű labirintus, ahol a hormonok minden egyes napon automatikusan rohangálnak a szervezetben épp oda, ahol dolguk van vagy épp oda, ahol kompenzálni kell egy hormontermelő mirigy alulteljesítéséből vagy túlteljesítéséből eredő károkat (hiányokat, többletet).


Tudjuk, hogy nem jó, ahogyan élünk, de nem kérünk segítséget...

Nem kell bemutatni azt az állapotot nekem, amikor képes valaki egy évtizedig vagy akár tovább keresgélni a megoldást autodidakta módon annak érdekében, hogy megoldja testsúly kérdését. De nem sikerül.

Jómagam, már akkor kértem szakmai segítséget, amikor a saját magam által tesztelgetett módszerek után a szervezetem olyan állapotba került, ahol én magam is lábon hordtam az inzulinrezisztenciát, a leptin/ghrelin hormonok eltolódását, az állandó fáradékonyságot, a kimerültséget, a szűnni nem akaró falásrohamokat.

Mindehhez pedig társult egy "na majd most tényleg" érzéssel induló és "mégsem megy..." érzéssel váltakozó hízó-fogyó jojo évtized. A kitartás, a motiváció lankadás, az önfegyelem teljes hiánya, az áttörésre való örökös vágyódás, a folytonos megsemmisülés és közben az évől évre történő lineáris súlygyarapodás - egy "én állandóan fogyókúrázok" és mégsem fogyok folyamat ellenére.

Nagyon későn ismertem be, hogy az egóm állandóan felülírta a valóságomat:

 • Én nem fogok kidobni tíz-ezreket személyi edzőre vagy táplálkozási szakemberre
 • Nekem ne mondja senki mit egyek, majd azt én tudom
 • Nem szeretem a csirkét, a brokkolit, a...........
 • Majd holnaptól neki kezdek, de ma még megeszem ezt
 • A kolléganőm is ettől a fogyasztószertől fogyott, hátha nekem is beválik
 • Nekem egyszerűen erre nincs időm, kitartásom
 • Most nem aktuális, majd akkor kezdem, ha.......
 • Én nem tudom meginni a vizet és kész.....

A probléma mindig ott kezdődött nálam, ahol az elköteleződés meg sem született. Folyamatosan kerestem a kifogásokat, az okokat, a mentséget arra, miért nem csinálom. Tudom, mit kell tennem, de mégsem teszem. Nem hallgatok senkire, de nem is cselekszem. Nem kérek segítséget, de örökké kudarcba fullad, ha egyedül akarom csinálni.


A 90 napos haditervre való jelentkezések, a privát levelezések alapján egyértelműen ezek azok a problémák, ami miatt a legtöbben nem tudnak lefogyni. Ez pedig egy piramis játék, egy szüntelenül be nem záruló macska-egér kör, amiben úgy kergetőzünk saját időnkkel, mintha soha nem fáradnánk el.

Haszontalan dolgokra nagyon sok pénzt költünk, miközben egy személyre szabott, komplex programra sajnáljuk a pénzt...

Legtöbben nem vagyunk tisztában valós egészségügyi helyzetünkkel, pedig a háttérben húzódó egyensúlytalanságok nagyban befolyásolják a fogyási próbálkozásaink sikereit...

Tudjuk, hogy nem jó, ahogyan élünk, de nem kérünk segítséget, mert haszontalan dolgokra nagyon sok pénzt költünk, miközben egy személyre szabott komplex programra sajnáljuk a pénzt és legtöbben nem vagyunk tisztában valós egészségügyi helyzetünkkel, mert csak a tükörképpel foglalkozunk, de a háttérben húzódó egyensúlytalanságok észrevétlenül rombolják szervezetünket!

És eközben egy 90 napos mini programra jelentkezők esetén a fogyni vágyók fele 100kg+ súlyú... Ők azok, akik most nem a sokadig haszontalan pepco-s, kik-es bevásárló túrájukra költöttek 6.122 Ft-ot, hanem az életükre szántak 90 személyre szabott napot.