Segítség! Megállt a fogyásom!

2019.07.15

Amikor elhatározzuk, hogy véget vetünk a minket kínzó súlyfeleslegnek, mind tudjuk azt, hogy a változásért lépéseket kell tenni. Ez nem újdonság. Kevés olyan ember van, aki elkezdi ma és a célnál felnyújtja a kezét, hogy már készen is van. Legtöbbünknek ez nem hogy egyik napról a másikra nem megy, de rengeteg akadály mellett történik mind lelki mind fiziológiai értelemben. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint egy "se veled, se nélküled" kapcsolatot, ahol egy pár a hosszú párkapcsolat alatt többször szakít, majd újra egymásra talál. Valahol tökéletes erre a hasonlat, mert ahogyan a kapcsolatainkban is vannak viták és nehézségek, pont úgy akadunk összetűzésbe a szobamérleggel, az étvággyal, az egész életmódváltással. Óriási csatákat és önmarcangolásokat hajtunk végre az egész folyamat alatt. Sokan észre sem veszik, de életünk során legtöbbet önmagunkkal vitatkozunk. A jó és a rossz döntések között őrlődve élünk a hétköznapokon. Ismerjük a szabályokat, amelyek a fogyáshoz vezetnek, mégis rendre áthágjuk azokat, kiskapukat keresünk, feladjuk, újra kezdjük, sokadszorra kudarcot vallunk, majd ismét belátjuk, hogy nem mehet ez így tovább.

Egy nő élete során többször találkozik szembe a fogyási vággyal, a kérdés az, hogy a siker eljön-e. Ha valaki kitartó, akkor előbb vagy utóbb el tudja érni az áhított célt. Mindig az a mérvadó, hogy meddig van valakiben kitartás és célorientáltság. Elkezdni nem nehéz. Végig csinálni sokaknál komoly életfeladat. Persze vannak a nagyon acélos emberek, akik csettintésre leadnak 50 kilót és élnek boldogan. Tedd fel magadnak a kérdést: Te közéjük tartozol? Mert én bizony nem. Soha nem is tartoztam oda és nem is fogok. Genetikailag is hordozom a hízási hajlamot, korábbi életviteli szokásaim is jócskán gödörbe sodortak, kijavítani 33 évet pedig komoly feladat. Hiszen itt berögzült szokásokat kell gyökeresen kitépni az életünkből és helyükre úgy ültetni újakat, mint a facsemetéket. Azok terebélyesedéséhez pedig türelem és legfőképp idő kell. Na ez az a tényező, amire a legtöbb fogyni vágyó nem tud várni. Mert villámgyorsan szeretne megszabadulni minden felesleges kilótól. De nem néz mögé. Blogomban már rengeteg írtam arról, hogy mekkora út volt számomra is a fogyás élettani logikáját és folyamatát megérteni. Sokkal bonyolultabb ez, mint azt gondolnánk.

A mai élelmiszeripari eljárások miatt nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Nem csak az élelmiszergyártás kapcsolódik ide, hanem a táplálékkiegészítők forgalmazása és a xenoösztrogének jelenléte is. Bármit leveszünk a boltok polcairól, tüzetesen meg kell vizsgálnunk, mi van benne. Annyira eltávolodott a természetes élelmiszerek fogyasztásától a társadalom, hogy nem csoda, ha szervezetünk több ponton intoleráns lett bizonyos adalékanyagokra, élelmiszerekre. Nálam pld. kb. 4 éve, 31 éves korom környékén alakult ki, hogy nem tudok megenni viaszos vagy csonthéjas gyümölcsöket nyersen (pld. cseresznye, meggy, szilva, nektarin), de már szedret és áfonyát sem. Konkrét allergiás reakció az, hogy elmegy a hangom, gombóc lesz a torkomban és hólyagos lesz a szám. Sokat kutattam a témában és orvosnál is jártam. Nem a gyümölcsökkel van problémám, hanem a növényvédő szerekkel. Ezért van az, hogy pld. fagyasztott állapotban vagy hőkezelés után nincs problémám vagy kevésbé érzem. Ezért gondolom azt, hogy a különféle hozzáadott adalékanyagok élelmiszereinkhez vagy azok a szerek, amikkel zöldségeinket, gyümölcseinket kezelik, telítették a szervezetünket. Ellenszélben igyekszünk a kilók ellen tenni. De amikor a tejfehérje allergia, a glutén érzékenység, az ételallergia, a felszívódási zavarok, a pajzsmirigy elváltozások, az inzulinrezisztencia és egyéb itt fel nem sorolt hormonális vagy egészségügyi problémák nehezítik a céljainkat, akkor bizony a motiváció fenntartása idegőrlő.

Márpedig a fogyás elsődleges kulcsa a bennünk rejlő belső motiváció. Az a tűz és tenni akarás, ami kitart elejétől a végéig. Szinte minden tényező a fogyásban képes arra, hogy elevenen felfalja a motivációnk egy darabját, ezért folyamatosan küzdenünk kell azért, hogy tartósan képesek legyünk életmódot váltani.

Azt mondanom sem kell, hogy a fogyókúrák és csodaszerek nem adnak hosszan tartó megoldást. Le lehet fogyni CLA-val, HCA-val meg mindenféle zsírégetővel, alacsony kalóriás diétákkal. Valóban lehet fogyni, a mérlegen. Legfőképp izomból, szövetekből és vízből és legkevésbé zsírból. Nagyon veszélyes minden olyan diéta, amely tartósan alapanyagcsere alá viszi az étkezést, több okból is:

1. Alacsony kalóriafogyasztás mellett a mikrotápanyagokban is hiányt szenvedünk, azaz jóval kevesebb vitamint és ásványi anyagot fogyasztunk, amely hiánytáplálkozáshoz és alultápláltsághoz vezet. Hosszú távon ez komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában.

2. Alacsony kalóriafogyasztás mellett a szervezet tartalékol és megóvja saját zsírszövetét. Hiszen energiaforrását lecsökkentjük a létfenntartáshoz szükséges energiaszint alá is, így valahonnan energiát kell szerezzen. Saját energiaraktárát, a zsírállományt viszont nem fogja odaadni. Nagyon egyszerű a példa, ezt már sokszor elmondtam. Elküldenek a munkahelyedről és nincs bevételed. Megtakarítást halmoztál fel évek alatt. Ha nincs munkád, el kezded szétszórni a megtakarításaidat? Dehogy! Tartalékolni kezdesz. Na pont ezt teszi a tested is, megőrzi a tartalékait, azaz a zsírszövetet. Ezért ahhoz nyúl, amiből még tud energiát nyerni, izomból. A mérlegen tök jó az a -15 kg 1000kcal-s étrend mellett, de garantálom, hogy fél év múlva 30kg-mal leszel nehezebb. Ha újra eszel, akkor ugyanis a szervezet mindent bekebelez és amiből csak tud, a zsírsejtekhez csoportosítja.

3. Alacsony kalóriás diétákat hosszú távon nem tud senki betartani, ezért a jo-jo effektus attól a perctől garantált, mikor bele kezdesz egy ilyen fogyókúrába.


Mi kell a fogyáshoz?

Ha olyan módszert szeretnénk választani, ami hosszan tartó eredményeket szolgáltat, akkor kiegyensúlyozott táplálkozással és mozgásprogrammal kell neki kezdeni. Elsőként a diéta beépítése a legfontosabb, mert mozgás nélkül is lehet fogyni, de zabálás melletti mozgással már nem. Amin minden diétázó elvérzik, az az étrend és nem pedig a sport. Én magam is szenvedtem évekig edzőteremben 1 órákat, majd olyan szépen bezabáltam, hogy arról inkább szót sem ejtek. Mindennek az alapja a táplálkozás. Több segédletemben kifejtettem már, mit tartok célravezető módszernek, kifejezetten összeollózva a 60 napos fitt e-bookban szedtem össze. (Itt mindent megtalálsz).

A fogyás 3 eszköze:

 1. Alapanyagcsere feletti, tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás
 2. Heti szintű kardió (gyaloglás, biciklizés, úszás, kocogás, stb.) és erősítő edzések (saját testsúlyos gimnasztika, szabad súlyzós edzések, edzőtermi gépeken történő edzések), de legalább kardió.
 3. Célterv a teljes programra, amelyben feltárod a saját nehézségeidet, lehetőségeidet, akadályaidat, erőforrásaidat és megtervezed lépésről lépésre az utadat - sarokpontokkal, mérföldkövekkel.

Ha következetesen és kitartósan kiállsz önmagad elhatározása mellett, még akkor is rendre találkozol nagyon sok akadállyal. Mind a külső ingerek által, mind belső önmagadtól érkezőkkel. Ez valahol teljesen rendben van. Hiszen élsz. Minden nap küzdesz a munkában, a családban, anya vagy, barátnő vagy, feleség vagy, társ vagy, testvér vagy. Az élet pedig nem válogat és nem könnyíti meg a terheket. Jön egyik a másik után, neked pedig ugyanúgy probléma alatta a súlytöbbleted.


Mikor lehet sikertelen a fogyás?

Ebben a témakörben feltétlenül őszintének kell lenni magunkhoz, mert képesek vagyunk önáltatásra, önbecsapásra, és ebben igazán profik is vagyunk. Az első kérdés, amit minden esetben fel kell tenni magunknak:

Minden, ami tőlem telhető, megteszem a cél érdekében?


Sok esetben az áll a fogyási sikertelenség mögött, hogy sajnos nagyon sok területen engedékenyek vagyunk önmagunkkal és gyakran még észre sem vesszük. Vagy csak kicsit csalunk, de azt már nem látjuk, hogy sokszor kicsit, ami viszont már sok nagy hibát eredményez. Ha 100%-osan mindent megteszel, tartod az előírt programot, akkor a fogyási nehézség vagy stagnálás mögött néhány fontos indok állhat. De előbb taglaljuk, a fogyás milyen szakaszokból áll:

A kezdeti szakasz mindig intenzív. Ha sikerül azt elérni, hogy az energiamérleg rendben legyen, akkor kalóriadeficittel - alapanyagcsere felett, de tényleges energiaszint alatt étkezve - csökkenni kezd a súlyunk. Az első szakaszban általában könnyebb fogyni. Az intenzív fogyási szakaszokat mindig követ lassabb.

A köztes, lassú szakaszokban sokszor nincs súlyvesztés. Ennek okát már több posztomban kifejtettem. A testsúly és testzsír változás idegrendszer által is irányított hormonális folyamatok által lehetséges. A test reagál a kalória csökkentésre, beáll rá kényelmi zónába. Ezért fontos az, hogy a fogyást nyomon kövesse kalória csökkentés. Egy 130 kg-os nő 2000 kg-nál kevesebbet nem ehet, ugyanakkor fogyása alatt folyamatosan csökkentenie kell a kalóriamennyiséget, míg végül eljut a célsúlyig, ahol akár 1400-1500 kalórián is tud élni jóllakva, ha nem sportol aktívan.

Azt mindenképp el kell fogadni, hogy a szervezet az intenzív fogyási szakaszok után pihenést igényel. Ezért rendeződik és kicsit áll a fogyás. Ez nem azt jelenti, hogy nem történnek jó dolgok közben, csak nem feltétlenül a mérlegen látványos ez. Az intenzív és lassúbb szakaszok váltakoznak.


Menstruációkor testsúlyunk 2-5kg-ot is felvehet. Nálam általában 2-3 kg közötti ez a +súly, de ez mindenkinél változó. Ezért mensi előtt 1 nappal és mensi alatt soha ne nézzük a súlyunkat, vagy ha megnézzük, ne legyen mérvadó. A test ilyenkor a vérbőség miatt is vizet tartalékol. 


Ha nagyon gyakran fogyókúráztunk a valós életmódváltás előtt, akkor a szervezetnek akár fél évre is szüksége lehet, hogy megértse, mi zajlik, ugyanez érvényes a 40 év feletti nőkre is, ezért mindenképp a kitartás a kulcs.


Türelem kell a szakaszok között, mert az intenzív fogyási intervallumok és a stagnálások mindenkinél másképp működnek és azokat legtöbb esetben befolyásolni nem lehet. Ha mégis be kell avatkozni, arra mutatok néhány trükköt, információt:

Ha hirtelen kezdtél el sportolni, az izomtömeg fejlődése okozhat eltérést a mérlegen. Az izomtömeg nő, a zsírtömeg csökken és ez okozhat stagnált súlyállapotot, holott a testösszetétel változik. Ezért mondom azt mindig, hogy a mérleg nem mérvadó sok esetben. Ha komoly eredményt szeretnél látni, végeztess el testösszetétel mérést, pld. dexa, inbody. Ezt pár havonta, fél évente tudod ismételni és láthatod az igazi változást.

Ha hosszabb ideje áll a fogyás, mindenképp vezess 1 hétig táplálkozási naplót. Mindent írj bele. Az utolsó morzsát is. Gyakori, hogy megnézek egy-egy naplót és meg tudom mutatni bennük azokat az apróságokat, amelyek miatt az étrend makró és kalória összértéke jóval meghaladja a fogyási cél kalóriát.

Ugyanígy igaz a táplálkozási napló esetén, hogy rádöbbenünk, az előírt kalória vagy makrómennyiség felét sem ettük meg. Szemmértékre senki nem képes megmondani egy étel mennyiségét. Ha ráteszel 3 db koktélparadicsomot a konyhamérlegre, megdöbbentő az eredmény. Sokan jóval kevesebbet esznek annál, mint kellene. A fogyáshoz enni kell!


A szervezetünk igazán rafinált. Hozzá tud szokni szokásokhoz. A kalóriafogyasztás idővel már sok neki, a mozgás idővel már nem elég neki, ezért már nem reagál egyikre sem. Kényelmesen elvan az új értékekkel. Ezért kell folyamatosan újratervezni a fogyási szakaszokban. Soha nem fogom megérteni, hogyan tud valaki lefogyni végig 1200 kalórián 130 kilós súlyról 70 kg-ra. Vagyis értem. Koplal. A szervezet szenved, izmot bont, az egész egy látszatfogyás. A hozzászokáshoz az is hozzá tartozik, hogy egyhangú a táplálkozás. Minden nap csirke-rizs-párolt zöldség egy idő után nem vezet eredményre. Sem pszichésen, sem az emésztésnél. Kell a változatosság. Ha másképpen kell az élelmiszereket feldolgozza az emésztő rendszer, más folyamatok zajlanak odabent.


Sosem hanyagolható el az orvosi oldal áttekintése. Ezért mindig alapos orvosi kivizsgálással érdemes kezdeni. Alapvető vizsgálatok kellenek legyenek: nagylabor (látni lehet a gyulladásokat), 3 pontos cukor és inzulinterhelés (azonnal tudni lehet, van-e inzulinrezisztencia), pajzsmirigy panel (kimutatható, ha az anyagcsere hormonja alul vagy túl működik, esetleg gyulladásban van), nőgyógyászati kivizsgálás, PCOS panel (kiderül, a női nemi hormonok rendben vannak-e, található-e ciszta vagy más gyulladás, milyen az ösztrogén szint, stb.). Ha ezek bármelyikével gond van, akkor azokat kezelni kell táplálkozással és orvosi terápiával.

Szintén érdemes megnézetni puffadás, pattanásos/aknés bőr esetén, fáradékonyságnál, hasfájásnál, hasmenésnél vagy egyéb emésztési panaszoknál, hogy van-e intolerancia (glutén, tejfehérje, tejcukor, fruktóz) és étel allergia. Ezek befolyásolják az emésztési folyamatokat, amelyek kihatással vannak a fogyásra is.Mi történik, ha minden rendben, mindent jól csinálsz és mégsem fogysz?

Ha egészen biztos vagy abban, hogy programod számodra ideális, akkor a szervezetet arra kell ösztönözni, hogy újra intenzív szakaszra álljon.

Ismételjük át, mi az ideális program?

 1. Személyedre (általad vagy szakember által) szabott, alapanyagcsere feletti táplálkozás, amely nem egyoldalú, tehát van benne legalább 30-45% jó szénhidrát, s a fehérje és zsír nagyjából 30-30% plusz-mínusz.
 2. Elkezdtél aktívan sportolni, legalább hetente 3-4-szer. Ha ez gyaloglás, mert jelentős a túlsúlyod, az is jó. A lényeg, hogy kezdj el valóban sportolni, ha nincs fizikai akadálya. Erről orvosoddal mindig egyeztess.
 3. Megfelelően kidolgoztad a célodat, annak lépéseit, eszközeit.
 4. Vezeted a programodat naplóban, jegyzeteken, bármilyen eszközzel, amivel nyomon követed a változást és azt, hogy mit teszel.
 5. Előre tervezel folyamatosan.
 6. Kizárod azokat az élelmiszereket, amelyek akadályoznak a fogyásban (hozzáadott cukor, búza liszt, különféle adalékanyagok, ízfokozók - erről külön fejezet van a 60 napos e-book-omban).
 7. Elegendő folyadékot iszol, amelyet nem kell túlzásba vinni. 2 liter feletti napi folyadékfogyasztás, ami víz, sokak esetében jóval több, mint korábbi szokásaik által.
 8. Nem fogyasztasz többé cukros üdítőket sem.
 9. Nem csalsz. Nincsenek kilengéseid, betartasz mindent 100%-osan (ehhez lesz később kiegészítésem).
 10. Ismered hormonális és egészségügyi állapotodat és mindent kezeltek, amit kell vagy jó esetben minden rendben van nálad.

Ha úgy gondolod, mind a 10 pontban helyt állsz és valóban ami tőled telhető, megteszed, akkor lehet elgondolkodni azon, hogy mivel lehet rábírni a szervezetet, hogy stagnálás esetén újra álljon intenzív fogyási szakaszba!

______________________________

És itt szeretnék szólni, azokhoz......

akik rendszeresen félbehagyják, nem azt csinálják, ami a programjuk, nem számolják az étrendjük makróit, szemmértékre esznek, nem mozognak semmit (vagy hol mozognak, hol hetekig semmit), ímmel-ámmal csinálják, nagyon is tudják, hogy vannak félreevések és nincs 100%-os program....

....mindaddig nem beszélhetünk a stagnálás fogalmáról, amíg a 10 pont bármelyikében van olyan pont, amiben van hiba. A stagnálás ugyanis az, amikor mindent úgy csinálsz, ahogy kell, de még sincs érdemi változás.

______________________________


Tehát térjünk vissza ahhoz a feltételezéshez, hogy tényleg mindent jól csinálsz, de nem jön az eredménye hetekig!

Szervezetünk úgy van programozva, hogy a fogyás nagyon nehéz legyen. Ez védelmi funkció, hiszen a testzsír nem csak azért van, hogy kerek legyen tőle a hátsónk. Ennek hátterében a leptin nevű hormon munkálkodik, melyről a hormonOKOK posztjaimban már sokat írtam. A leptin egy zsírégető hormon, amely minden más zsírégető hormont irányít, s kontrollálja a szervezet teljes zsírégető képességét. Amikor elkezdesz fogyókúrázni és lecsökkented a kalóriabevitelt, testedben a leptin-szint leesik, a szervezet zsírégető képessége pedig drasztikusan lecsökken. Ez azért van, mert a leptin elsődleges feladata, hogy az éhezéssel szemben megóvja a szervezetet. A csökkentett (korábbi zabálásokhoz képest kevesebb) kalória beviteled miatt a szervezeted az elraktározott zsírt a túlélés forrásának tekinti (erről írtam feljebb is). Vagyis amikor neki látsz a fogyókúrának, a tested nem érti, hogy miért jó ez neked. Hiszen tudja, hogy Te a csokis fánkot ennéd szívesen meg a zsíros hamburgert, mégsem ezt teszed. Nem érti, hogy Te azért eszel kevesebb kalóriát, mert egészségesebb szeretnél lenni és fogyási szándékaid vannak. A leptin csak egy dologgal foglalkozik, azzal, hogy a kalória-fogyasztásod a megszokottól jóval kevesebb (bár a módszertanom esetén nem eszünk keveset, de azért nem is zabálunk). Ez a kisebb kalóriabevitel az agyad számára egy folyamatos vészjelzés. Mivel a leptin a zsírt is védi, ezért értelemszerűen lassítja annak csökkentését. S itt jön a megfejtés arra, miért éhes állandóan az, aki fogyózik? Hát azért, mert a leptin az éhségérzetért felelős hormon és igyekszik Téged rávenni arra, hogy egyél többet, mert jelentősen kevesebbet eszel korábbi szokásaidhoz képest.

Hogyan játsszuk ki ezt az okos leptin hormont?

Induljunk ki abból, hogy az általam javasolt módszertan szerint nem koplaltok. Tehát nem arról van szó, hogy drasztikus lenne a kalória csökkentése. Ezért is sokkal lassabb a fogyás így, mint a koplalásokkal. A leptin szintjével befolyásolható tehát a zsírégetési képesség.

Bűnözés - okosan!

A megoldás az, hogy ha valaki magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásával időszakosan megszakítja fogyókúráját, az nagymértékű leptin-szint növekedést eredményez. Ez nem megrekeszti a diétát, hanem épp ellenkezőleg: lendületet ad fogyásának! A bűnözési nap tehát azt jelenti, hogy a bűnözési napon eddig tiltott kedvenc étel fogyasztása megengedett. A bűnözés napján bármit LEHET enni, hogy a plusz szénhidrát és kalóriafogyasztás ismét megdobja a leptin-szintet. A bármi szót azért jobban kifejtem, mert azért ez nem teljesen igaz. LOL.

Mielőtt most mindenki felsikoltana örömében, hogy ismét zabálhat, el kell szomorítsam. Az egész bűnözési nap csak és kizárólag akkor segít a stagnáláson, ha egyébként a hónap összes többi napján 100%-osan betartja a programját. Ismétlem, 100%-osan. Ugyanis, ha folyamatosan bűnözünk, csipegtünk, akkor épp az ellenkezőjét érjük el.


Bűnözési napon is tilos: rágcsálnivalók (csipsz, ropik, stb), cukros üdítő, alkohol.

Bűnözési napon lehet: hamburger, pizza, bármely kedvenc ételed, csokid, sütid. Maximum 1500-3000 plusz kalória. Kb. 3,5 hetente egy nap. Ekkor a leptin szintjét becsapjuk, s arra ösztönözzük, hogy megnyugodjon.

Egy veszélyforrása van ennek, mégpedig az, ha nem tudsz leállni a bűnözési  nap után. Ez akarat és kontroll kérdése. Ezért a bűnözési napnak csak akkor van létjogosultsága, ha tényleg hetek óta mindent betartasz, minden tényezőt kipipálhatsz esetleges fogyási képtelenség háttereként és azt érzed, hogy nem megy semmiképp. DE! Ha nagyon ügyesen csinálod és tényleg képes vagy 3-3,5 hétig folyamatosan betartani mindent, akkor egy ilyen csalónap hasznodra válhat. Havi 1 nap. Nem rosszullétig. Nem +5-6.000 kalória. Egyél normálisan, kedvenc ételedet, vedd meg a kider buenodat vagy a fánkodat. Edd meg, essen jól. Rendelj egy pizzát, edd meg a szokásos diétás ételed helyett. Élvezd. Menj el moziba és egyél egy pop-corn-t. Vacsorázz egy kedvencet és feküdj le úgy, hogy másnap mindent úgy csinálsz megint, ahol azt 3-3,5 hétig kell.

A hangsúly ezen van. Másnap térj vissza a programodhoz és tudd, hogy a következő hetekben is oda kell magad tenni 100%-osan. 3,5-4 hét múlva ismét lehet egy ilyen nap, ha azt érzed, hogy a fogyásod megint lassul. 12 hónap leforgása alatt ez még mindig csak 12 nap és nem arról van szó, hogy bezabálsz rosszullétig. Kielégíted a vágyaidat. Ha nagyon lassú a fogyás, lehet 2 hetente csinálni egy ilyen vasárnapot például. Ez a csalónap. De tényleg igazán fontos az, hogy normális keretek között tedd. A mekiben felzabálni az összes létező hamburgert nem célravezető, de egy kedvenc don pepés pizzát betolhatsz vasárnap ebédre vagy a haverokkal szombat este. Válassz ki egy napot, s akkor engedj a kedvenceidnek, térj ki a megszokott keretek közül, ésszel. Ismétlem, ésszel! :)

Vagyis, ha nincs hiba a gépezetben, alapjáraton minden egyes napon mindent megteszel, azokon a napokon nem eszel félre, nem csalsz, akkor jöhet egy bűnös nap havonta (max. 2 hetente) abban az esetben, ha nem fogysz. Ha fogysz, de jól esne néha, akkor 1-2 havonta iktass be egy ilyen napot. Mindig az a mérce, hogy maximum 1500-3000 plusz kalória legyen a puffered kedvenceidből. Stagnálásod akkor valódi stagnálás, ha valóban mindent elkövetsz a diétában és nincs benne állandó csalás, állandó félre evés. Alaposan gondold végig tehát: tényleg mindent megteszel és úgy nem fogysz? Vagy tudod, hogy lehetne javítani azon, hogy mindent beleadsz?

Okosan dönts és légy őszinte magadhoz! Mindig ez az elsődleges!