Ahogy a legtöbben kezdik, én is úgy indultam el...
Szimpla fogyókúrákkal mindenki találkozott
már. Azt már az első részben vázoltam, hogy tinédzser koromtól kezdve
mindenféle újságból összevagdosott csoda sztár diétákat gyűjtöttem,
ezért megvolt mind. Ezeket mind ki is próbáltam, mert ELHITTEM a 4 nap
alatt 3 kiló, a 7 nap alatt 6 kiló, a 30 nap alatt 15 kiló
jellemzéseket. Őszintén? Van, aki nem csúszott bele egy-egy ilyenbe?
Miért lettem volna más én? Nem voltam különb senkinél, ezért sorra
haladtam az ígéreteket kecsegtető fogyókúrákkal, mert kerestem a nagy
áttörést. Persze közöttük mindig volt zaba szünet. Fogyókúra, zabálás,
megint fogyókúra, megint zabálás. Sok év telt így el. És szerintem ezzel
sem vagyok egyedül.
Most sorra veszem
mindet. Biztosan újra el fogok borzadni, mikre voltam képes. Dietetikusi
diploma felé igyekezve ez még szörnyűbb látvány, de egy halandó lány
törekvéseit tekintve a legtermészetesebb dolog volt ez anno. Én le
akartam fogyni. Mindenáron.
Új generációs káposztaleves-kúra
A gyors fogyást eredményező módszer
egyszerű és könnyen követhető,
emellett alapanyagait sem nehéz beszerezni. A levesből ráadásul
bármennyit fogyaszthatsz, így az éhség miatt sem kell aggódnod. Vágj
bele még ma, és dobj le egy hét alatt 3-4 kilót! - Ezzel kecsegtetett
rengeteg heti magazin, frissen emlékszem a meglepetés újságban, a
kiskegyedben és még számtalan ilyenben, amiket nagymamám konyhapultjáról
csentem el, valahányszor átmentem hozzá. Sokszor kaptam leszidást, mert
mindig kivagdostam a recepteket és fogyókúrákat. Bocsi Mama. :)
A káposztaleves-diéta módszerét 1997-ben
publikálták, de a különböző káposztaleves-diéták korábban is léteztek. A
diéta egyhetes, gyors fogyást ígérő program, melynek során a
testsúlycsökkenést az ételek alacsony kalóriatartalma és a korlátozott
ételválaszték garantálja. A hagyományos, szigorú káposztaleves-diétával szemben a leves mellett az
egyes fogások tejtermékeket, gyümölcsöket vagy zöldségeket, valamint
zsírmentes vagy zsírszegény önteteket is tartalmaznak, egyes napokon
pedig akár csirkét vagy halat is fogyaszthatsz.
Receptje volt: 1 nagy fej káposzta, 3 zöldpaprika, 3 sárgarépa, 3
közepes hagyma, 1 paradicsomkonzerv, 2 leveskocka, friss petrezselyem,
bazsalikom.
A hagymát aprítsd fel, a többi hozzávalót pedig vágd közepes nagyságúra.
Tegyél mindent egy nagyobb fazékba, és önts rá annyi vizet, hogy
ellepje. Ízesítsd sóval, borssal, majd forrald tíz percig. Ezután
takaréklángon főzd addig a levest, míg a hozzávalók meg nem puhulnak.
Mintaétrend:
1. nap
Reggeli: 2 dl joghurt.
Tízórai: uborka- és sárgarépa-rudacskák - négy-öt darab.
Ebéd: káposztaleves, 10 dkg sült hal, 10 dkg vegyes zöldségsaláta.
Uzsonna: káposztaleves, két-három koktélparadicsom.
Vacsora: káposztaleves, 7 dkg sült csirkemell, 7 dkg párolt cukkini.
2. nap
Reggeli: 2 dl joghurt áfonyával.
Tízórai: 7 dkg gyümölcssaláta.
Ebéd: káposztaleves, 7 dkg párolt zöldbab.
Uzsonna: 2 dl joghurt, egy alma.
Vacsora: káposztaleves, 10 dkg vegyes zöldségsaláta.
3. nap
Reggeli: 1 dl joghurt, két csésze vegyes bogyós gyümölcs.
Tízórai: 1 dl joghurt.
Ebéd: káposztaleves, egy narancs vagy grépfrút.
Uzsonna: egy banán.
Vacsora: káposztaleves, egy sült alma.
4. nap
Reggeli: 1 dl joghurt, egy kígyóuborka fele, petrezselyemmel.
Tízórai: 1 dl joghurt.
Ebéd: káposztaleves, egy nagy, héjában főtt krumpli, 1 dl joghurt.
Uzsonna: káposztaleves, uborka- és sárgarépa-rudacskák - négy-öt darab.
Vacsora: káposztaleves, 10 dkg vegyes zöldségsaláta.
5. nap
Reggeli: turmix 2 dl sovány tejből, egy banánból.
Tízórai: 7 dkg vegyes gyümölcssaláta.
Ebéd: káposztaleves, 10 dkg vegyes zöldségsaláta.
Uzsonna: zellerrudacskák - öt-hat darab.
Vacsora: káposztaleves, 7 dkg spenótsaláta, egy narancs.
6. nap
Reggeli: 2 dl joghurt, két banán.
Tízórai: 2 dl sovány tej, egy csésze bogyós gyümölcs.
Ebéd: káposztaleves, 2 dl sovány tej.
Uzsonna: turmix 2 dl sovány tejből, egy banánból.
Vacsora: káposztaleves, két banán.
7. nap
Reggeli: 2 dl joghurt.
Tízórai: 1 dl joghurt.
Ebéd: káposztaleves, 7 dkg sült csirkemell, három sült paradicsom.
Uzsonna: sült csirkemellcsíkok - három-négy darab.
Vacsora: káposztaleves, 10 dkg sült hal, két kockára vágott paradicsom.
A káposztalevest korlátlan mennyiségben
fogyaszthatod. Ügyelj a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is:
igyál meg minden nap legalább 2-2,5 liter szénsavmentes ásványvizet,
gyümölcs- vagy zöldséglevet, teát.
Forrásom: femina.hu (ugyanezt használtam én is, csak még valamelyik fizikai újságból kivagdosva)
Eredményeim:
a 3. napon feladtam. Fogytam emlékeim szerint 1,5 kilót és úgy éreztem,
az életben többet nem akarok látni káposztát. Ez szerencsére változott,
mert azóta is imádom a káposzta minden formáját. De ezt hosszú távon
nem lehet tartani. Illetve nem is vezet el a valós fogyáshoz. Akinek 5kg
feleslege van, annak nagyon jó, de valós elhízás esetén ez csak
időpocsékolás.
Beverly Hills diéta
Amerika imádatom okán ezt ki nem hagyhattam. :)
Az eredeti Beverly Hills-diétát Judy Mazel dolgozta ki és jelentette meg
1981-ben, majd megújult formában az 1990-es években, Új Beverly
Hills-diéta néven találkozhattak vele a fogyni vágyók. A könyv számos
kiadást megért, a módszer pedig a mai napig nem veszített
népszerűségéből.
A terv 35 napja alatt reggelire csak gyümölcsöt
fogyaszthatsz - bármilyen gyümölcsöt, bármekkora mennyiségben, de
egyszerre csak egyfélét, majd egy másik gyümölcsöt két óra múlva. Újabb
két-három óra elteltével ismét tarthatsz egy étkezést, akkor bármilyen
más élelmiszercsoportból választhatsz táplálékot, azonban gyümölcsöt a
nap folyamán már nem fogyaszthatsz.
A módszer nem javasolja, hogy keverd a
szénhidrátokat a fehérjékkel, tehát, ha a következő étkezés fehérjét
tartalmaz, várd meg, míg bizonyos idő eltelik, és csak azután fogyassz
más típusú táplálékot - ugyanez igaz a szénhidrátokra is. A program
célkitűzése szerint a 35 nap alatt 5-8 kilót fogyhatsz. A diéta alapelve az, hogy minden ételféleségnek
- fehérjének, keményítőnek, gyümölcsnek - saját lebontó enzimje van,
amely nem működik elég hatékonyan, ha kevered a különféle
élelmiszereket.
Mintaétrend:
1. nap
Reggel 8 óra: dinnye tetszőleges mennyiségben.
Délelőtt 10 óra: két banán.
Déli 12 és 13 óra között: zöldségsaláta fejes salátából, piros húsú paprikából, babbal és olívaolajjal, tetszőleges mennyiségben.
Délután 3-4 óra után: két tojás, 10 dkg grillezett csirkehús.
2. nap
Reggel 8 óra: 20 dkg aszalt sárgabarack.
Délelőtt 10 óra: kivi tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: egy vagy két
kisebb, héjában sült burgonya tejföllel és zöldhagymával, saláta
retekből, sárgarépából és brokkoliból, tetszőleges mennyiségben.
Délután 3-4 óra után: egy vagy kettő kicsi, fűszeres-füstölt pulykahúsból készült húspogácsa.
3. nap
Reggel 8 óra: eper tetszőleges mennyiségben.
Délelőtt 10 óra: eper tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: egy avokádós-paradicsomos-hagymás szendvics két szelet korpás kenyérből, káposztafőzelék tetszőleges mennyiségben.
Délután 3-4 óra után: 10 dkg grillezett csirkemell.
4. nap
Reggel 8 óra: ananász tetszőleges mennyiségben.
Délelőtt 10 óra: papaya tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: serpenyőben sült spárga, zeller és cukkini tetszőleges mennyiségben, 7 dkg főtt barna rizs.
Délután 3-4 óra után: összesen 10 dkg csirkéből és tonhalból, illetve egy felszeletelt tojásból álló tál.
5. nap
Reggel 8 óra: szőlő tetszőleges mennyiségben.
Délelőtt 10 óra: szőlő tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: egy teljes
kiőrlésű zsemle, zöldségsaláta paradicsomból, zöld és piros húsú
paprikából, mogyoróhagymából, olívaolajjal, tetszőleges mennyiségben.
Délután 3-4 óra után: 10 dkg grillezett csirkemell, esetleg egy tojás.
6. nap
Reggel 8 óra: 15 dkg bogyós gyümölcs.
Délelőtt 10 óra: áfonya tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: egy héjában főtt krumpli, saláta fejes salátából, paradicsomból, hagymából, tetszőleges mennyiségben.
Délután 3-4 óra után: 10 dkg nyers brazil mogyoró, egy doboz kefir.
7. nap
Reggel 8 óra: kivi tetszőleges mennyiségben.
Délelőtt 10 óra: mangó tetszőleges mennyiségben.
Déli 12 és 13 óra között: egy avokádós-paradicsomos-hagymás szendvics két szelet korpás kenyérből, káposztafőzelék tetszőleges mennyiségben.
Délután 15-16 óra után: 10 dkg sült lazac.
Véleményem:
A szétválasztás alapelvét, bár a tapasztalatok szerint
igen hatékony módszer, jelenleg még nem támasztják alá tudományos
adatok, azonban a súlyvesztés a csökkentett táplálék- és
kalóriabevitelnek, valamint a vízveszteségnek köszönhetően így is
látványos lehet. Kicsit bonyolult a rendszer, tartósan nem végezhető. Ez
egy tipikus sztár fogyókúra, ami inkább koplalás, mint bármilyen
hatásos életvitel változtatás.
90 napos diéta
A feltételezhetően amerikai sportorvosok által kifejlesztett diéta
négy napos szakaszokból áll: a fehérjenapok, a keményítőnapok, a
szénhidrátnapok, végül pedig a gyümölcsnapok meghatározott sorrendjét
csak harmincnaponta, a fehérje- és keményítőnap közé beiktatott
víznappal szakíthatod meg. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a különböző napokat nem lehet
felcserélni, sem pedig kihagyni, ugyanis minden egyes napnak megvan a
maga funkciója. Mint a diétáknál általában, itt is kiemelt
fontossággal bír, hogy kellő mennyiségű folyadékot vigyél be
szervezetedbe mindennap. Elvileg 15kg-ot ígér a kúra 3hónap alatt, ami egyébként még reális is lehet.
Mintaétrend:
Kezdeni a fehérjenappal kell, majd folytatni a keményítő- és
szénhidrátnappal, amit kövessen gyümölcsnap. Reggelire mindennap
fogyassz gyümölcsöt - két alma vagy körte, barack, narancs, kivi vagy
apróbb gyümölcsből egy jó maréknyi -, vagy igyál 100%-os, cukormentes
gyümölcslevet.
Fehérjenap
Ebédre főtt vagy sült - grillezett - húst
egyél, körülbelül 20 dkg-ot, hozzá egy szelet kenyeret és salátát
korlátlan mennyiségben, de olaj nélkül! Ha még éhes vagy, ebéd után
fogyassz el két deci tészta nélküli levest.
A húst helyettesítheted főtt tojással vagy
sajttal. Vacsorára ugyanazt edd, mint ebédre, csak kisebb mennyiséget,
leves nélkül. Sajtot és tejet csak ezeken a napokon fogyaszthatsz.
Keményítőnap
Ebédre bármilyen zöldséget - például bab,
zöldbab, zöldborsó, lencse, burgonya, sárgarépa, karalábé, karfiol -
fogyaszthatsz, nyersen, főzve, párolva vagy grillezve. E mellé ehetsz
salátát, szintén tetszőleges mennyiségben, valamint egy kis rizst is.
Fűszerként Vegetát, főtt vagy sűrített paradicsomot használhatsz.
Vacsorára - hasonlóan, mint az első napon - edd ugyanazt, mint amit
ebédre ettél, csak kisebb mennyiségben.
Szénhidrátnap
Ebédre ehetsz különböző tésztákat, szósszal
nyakon öntve, illetve pizzát vagy bármilyen tésztafélét, melyből az adag
legyen arányos egy pizzáéval. E mellé természetesen fogyaszthatsz kevés
zöldséget, salátát is. Vacsorára fogyassz el két kisebb szelet süteményt
vagy kalácsot, de ezen az estén a fagylalt és egy kis darab csokoládé
is megengedett.
Gyümölcsnap
Ezen a napon korlátlan mennyiségben
fogyaszthatsz különböző gyümölcsöket, reggelire, ebédre és vacsorára épp
úgy, mint a nap bármely, tetszőleges szakában.
Véleményem:
Hm... tele van hibákkal az egész rendszer. Nincsenek olyan szabályok
beépítve, amelyek valódi életmódváltásra ösztönöznének. "Öntsd nyakon
szósszal a tésztát". Ja, de milyennel? Mert ha a bolti bolognait
választod, számíts rengeteg plusz cukorra, adalékanyagra, ízfokozóra és
azért az sem lenne mellékes, mennyi az annyi. "Egyél egész nap
gyümölcsöt korlátlanul". Kicsit sem figyel az egész felépítés arra, hogy
a vércukor stabil maradjon és tulajdonképpen értelmét sem látom a
szétválasztásnak ilyen formában. Sokan tudtak vele fogyni és fogynak is
ideig-óráig. De ezt sem lehet egy életen át folytatni ebben a 4 napos
forgásban. Én emlékszem, az egész napos gyümölcstől éhes voltam. Hogy ne
lettem volna, mikor a gyümölcs sokk felvitte a vércukorszintem, majd le
is esett és ezt szüntelenül ismételtettem a testemben egy teljes napon
át. Komoly odafigyelés kell és sajnos nem küszöböli ki az alapvető
hibákat, amelyek reformot jelentenének az egészséges szervezet számára.
South Beach diéta
Ismét Amerika. :) Alapelveit Dr. Arthur Agatston kardiológus dolgozta ki.
Dr. Agatston szerint a diéta hatékonysága a jó szénhidrátok és a jó
zsírok kiválasztásában rejlik, az étrend pedig a minőségen alapuló
összeállításra koncentrál. Fehérjéből, szénhidrátból és zsírokból is
csak a szervezet számára legjobbat, leghasznosabbat válogatja ki. A
diéta során elsősorban minőségi fehérjéket, sovány húsokat, szárnyasokat
és halakat, valamint növényi fehérjét fogyaszthatsz, a szénhidrátokat
zöldségek, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a
zsírokat pedig növényi olajok, például repce- és olívaolaj segítségével
kell bevinned szervezetedbe.
Hogyan kövesd a diétát?
-
Étkezz naponta háromszor, és körülbelül akkora
adagot fogyassz, ami egy közepes tányérnak felel meg. A főétkezéseket
tízóraival és uzsonnával is kiegészítheted.
-
A nassolnivalók terén válassz olyat, ami rostokban gazdag, mert ez segíti az emésztést.
-
Olyan rágcsálnivalót vegyél, ami alacsony
szénhidrát-tartalommal, viszont magas fehérjetartalommal rendelkezik.
-
A megszokott nassolnivalók helyett vezess be
újakat, például főtt tojást, mogyoróféléket, sovány joghurtot. A
fehérjetartalmú rágcsálnivalók segítenek a vércukorszint
stabilizálásában, és kevesebb kalóriát jelentenek.
-
A diétát egészítsd ki a rendszeres
testmozgással: a legjobb, ha ezt mindennap, de legalább kétnaponta
megteszed.
A diéta szakaszai
A diéta három szakaszból áll: az első kettő
bizonyos időtartamra korlátozódik, míg a harmadik élethosszig is
követhető. Az első, két hétig tartó szakasz a legszigorúbb, ugyanis
tilos a szénhidrát legtöbb formája. Megengedett azonban a sovány hús, a
csirke, a pulyka, a hal, a kagyló, a zöldség, a sovány sajt, a tojás, a
mogyoró- és diófélék, illetve a saláta olívaolajjal. Inni lehet teát,
kávét, vizet. Tilos az édesség, az alkohol, a kenyér, a rizs, a
burgonya, a tészta, sőt, még a gyümölcs is. Az első szakasz során
mindennek köszönhetően akár 3-5 kilót is leadhatsz. A második szakasz során az eddig tiltott ételek
közül egy-kettőt vissza lehet venni az étrendbe. Ezt addig kell
folytatni, míg el nem éred a kívánt súlyt. Egy-egy élelmiszert attól
függően, hogy éppen mit kívánsz meg, beemelhetsz a napi étrendbe: vagy a
kenyeret, vagy a burgonyát, vagy a gyümölcsöt. Ebben a szakaszban heti
fél-egy kilót lehet fogyni.
A harmadik szakasz egész életen át tart, és a
súlymegtartásról szól. Ha hízni kezdesz, akkor vissza kell térned az
első szakaszhoz.
Véleményem:
Hibája: alapanyagcsere alatti étkezés. A túl nagy kalória deficit miatt
a fogyni vágyók, ahogy én is, a második szakaszba nem érnek el.
Tarthatatlan. Éhezés az egész.
Los Angeles - level diéta
Már megint Amerika. Mondtam, rajongtam az
USA-áért egész életemben. :) A módszert amerikai orvosok hozták létre,
az étrendet pedig úgy
állították össze, hogy a szervezet minden olyan tápanyagot megkapjon,
melyre a kánikulában nagy szüksége van.
Mintaétrend
Tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt és zöldséget
fogyassz - válassz ízlésed szerint. Egyszerre legfeljebb kétfélét
fogyassz, és ne keverd a zöldséget és a gyümölcsöt.
1. nap
Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: egy narancs, egy tojás, egy pohár tejföl, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Vacsora: két darab paradicsom, fél fej saláta, két tojás, két darab kétszersült, fél pohár tejföl.
2. nap
Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: egy narancs, egy tojás, egy pohár tejföl, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Vacsora: 6 dkg tatárbifsztek, egy paradicsom, egy narancs, egy kétszersült, fél pohár tejföl, egy csésze kávé vagy tea.
3. nap
Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: egy narancs, egy tojás, egy pohár tejföl, egy fej saláta.
Vacsora: három szelet párizsi, egy narancs, egy kétszersült, fél pohár tejföl, egy csésze kávé vagy tea.
4. nap
Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: 12,5 dkg túró, egy paradicsom, egy csemegeuborka, egy kétszersült.
Vacsora: 6 dkg tatárbifsztek, két paradicsom, egy kétszersült, egy alma.
5. nap
Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: 20 dkg gépsonka, egy paradicsom, egy kétszersült.
Vacsora: 25 dkg vízben főtt zöldség, egy tojás, egy paradicsom.
6. nap
Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: egy narancs, egy tojás, egy pohár tejföl, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Vacsora: két darab paradicsom, fél fej saláta, két tojás, két darab kétszersült, fél pohár tejföl.
7. nap
Reggeli: egy narancs, két darab kétszersült, egy csésze kávé vagy tea.
Ebéd: 12,5 dkg túró, egy paradicsom, egy csemegeuborka, egy kétszersült.
Vacsora: három szelet párizsi, egy narancs, egy kétszersült, fél pohár tejföl, egy csésze kávé vagy tea.
Véleményem:
Maximum egymás után 2-szer lehet ismételni. 15kg fogyást ígér. Túl
sokat nem kell hozzá fűznöm. Azóta sem bírom megenni a kétszersültet. :)
Léböjtök
Ki ne vette
volna rá magát egy alapos böjtre, hiszen sokan, sok helyen nyilatkoztak
már arról, mennyire jót tesz a szervezetnek.
1. nap tehermentesítés
1. variáció: gyümölcs nap
Egész nap 1,5 kg különböző gyümölcsöt kell fogyasztani.
Nem javasolt: banán és szőlő (vagy csak 1-1 db)
Fontos, hogy mindenféle színű gyümölcsöt együnk: legyen közötte bogyós is!
2. variáció: nyers koszt nap
Reggelire zabpehelyből, magvakból és friss gyümölcsből készített müzli, 1-2 tk natúr joghurttal
Ebéd: zöldsaláta tetszőleges zöldségekből, fűszerekkel és 1-2 tk natúr joghurttal
Vacsora: gyümölcssaláta friss idénygyümölcsökből
3. variáció: rizsnap3 x 50g só nélkül párolt rizs
Reggel és este fahéjjal és párolt almával
Délben 2 db párolt paradicsommal és zöldfűszerekkel
2-6. nap Léböjt napok
7:00 2 dl forró vízbe ½ citrom leve
8:00 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz
9:00 2 dl gyümölcslé v. zöldséglé (frissen facsart v. bio)
10:30 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz
12:00 zöldségleves
14:00 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz
15:30 2 dl gyümölcslé v. zöldséglé (frissen facsart v. bio)
17:00 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz
18:30 zöldségleveslé, 2 dl gyümölcslé v. zöldséglé (frissen facsart v. bio)
20:00 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz (esetleg leves, zöldséglé)
21:30 2 csésze gyógytea v. szénsavmentes ásványvíz
Felépítő napok 7. nap
Reggeli: 1 alma - párolva/vagy nagyon érett
Ebéd: héjában főtt krumpli 2közepes
Vacsora: kefir, kétszersült 2 db
8. nap
Reggeli: előző nap beáztatott aszalt szilva + 1 dl natúr joghurt + 2-3 dkg zabpehely (szintén előre beáztatva
Ebéd: zöldsaláta + zöldség leves + zöldségek (levesből)
Vacsora: ugyanaz, mint előző este
További napokon javasolt az étrend fokozatos felépítése:
1. héten
zöldséglevesek, zöldségek, kefir, natúr joghurt, zabpehely, zabkorpa,
müzli, olajos magvak és aszalt (nem cukrozott) gyümölcsök, gyümölcsök,
tejtermékek (lightos)
2. héten
Ugyanaz, mint 1. hét + már lehet CH-s dolgokat (teljeskiőrlésű kenyér, teljes kiőrlésű tészta, barna és vadrizs) fogyasztani
3. héten
Már húsokat is lehet enni, de főleg fehér húsokat és halat.
Véleményem: Mellékhatások:
- Kezdetben vérnyomás, vagy vércukor leesés történhet.
- Szájszag
- Székrekedés
- Hascsikarás
- Éhség
- Első napokban levertség
- Pattanások
Nem látom
sok értelmét. Pláne, ha gyümölcslével történik. Egy nagy dózisú gyümölcs
cukorral történő lé áradat nem fejti ki azt a hatást, amire az emberek
számítanak. Illetve az egész léböjtös történet felesleges. A máj elvégzi
a dolgát, ha rendben működik. A legtöbb ép elméjű ember feladja hamar,
mert sokáig nem lehet csinálni. Én sem tudtam 1-2 napnál tovább. Fogytam
napi 1kg-ot, amit 1 nap alatt vissza is híztam.
Krumpli diéta
A diéta alapja a burgonya, amely mellett
tojást, kevés sovány sajtot, zöldségeket és minimális mennyiségű
gyümölcsöt lehet fogyasztani.
Mintaétrend 3 napra:
1. nap
- Reggeli: 1 szem főtt burgonya, 1 főtt tojás, 1 paprika, 1 paradicsom
- Tízórai: 1 szem főtt burgonya petrezselyemmel
- Ebéd: 2 szem sütőben sütött burgonya nagy adag zöld salátával, balzsamecetes öntettel
- Uzsonna: 1 szem főtt burgonya, 1 fej paradicsom
- Vacsora: Sütőzacskóban sült burgonya (2 darab), mellette sült vöröshagymával, paprikával
2. nap
- Reggeli: 1 szem főtt burgonya, fél grépfrút vagy 1 szem narancs
- Tízórai: 1 szem főtt burgonya, 1 paprika
- Ebéd: 2 szem héjában sült burgonya fokhagymás joghurttal, zöld salátával
- Uzsonna: 1 szem főtt burgonya
- Vacsora: 2 szem főtt burgonya, saláta paradicsomból, kígyóuborkából, paprikából, bébispenótból
3. nap
- Reggeli: 1 szem főtt burgonya, 5 dkg sovány sajt, 2 szem paradicsom
- Tízórai: 1 szem főtt burgonya petrezselyemmel
- Ebéd: Sütőben sült burgonya görög salátával
- Uzsonna: 1 szem főtt burgonya, 5 szem koktélparadicsom
- Vacsora: 2 szem sütőben sütött burgonya párolt brokkolival
Véleményem:
A leghatásosabb fogyókúrás módszerem volt, hónapokig csináltam annyi
különbséggel az eredeti diétához képest, hogy ettem narancsot, kivit,
mandarint, banánt is. Ma már tudom, hogy azért volt ez a valaha volt
legtöbbet próbált diéta után a legsikeresebb, mert a burgonya szénhidrát
és ezzel kerültem legközelebb ahhoz a módszerhez, amit ma már mindenki
számára javaslok.
Magas fehérje diéta
A fehérjediéta tömören összefoglalva egy
olyan étrendet takar, amiben a fehérje aránya van túlsúlyban a másik két
makrotápanyag, a szénhidrátok és a zsírok ellenében.
Minden héten ugyanazokat az elveket kell követni, azaz:
- magas fehérjebevitel (értsd: sok hús, hal, tojás, sovány tejtermék, esetleg szója)
- alacsony szénhidrátbevitel (érsdd: minimális vagy
nulla köret, semmi péksütemény, leginkább tejes kiőrlésű szénhidrátokból
illik fedezni a szénhidrátbevitelt, de ennek mennyisége is legyen a
lehető legkevesebb)
- zéró cukorbevitel, különösen hozzáadott formában
(minimális gyümölcs fér bele csupán). A Méz, a barnacukor ugyanolyan
elbírálás alá esnek, mint a sima asztali cukor, és a fruktóz sem
javasolt. A xilit és az eritrit kiváló alternatívát jelentenek ezekre.
- közepes zsírbevitel, de elsősorban esszenciális
zsírokból (extra szűz olívaolaj, lenmagolaj, halolaj, tökmagolaj, dió
olaj, stb. Az étolaj NEM ide tartozik, és a mangalica zsír SEM!)
Nem kell mást tenned, csak gyakorlatilag
kiiktatod a köreteket és a pékárukat az életedből. Hús, tojás, hal,
sovány tejtermékek és zöldségek - ezeket már-már korlátozás nélkül
eheted, ha a köreteket kiiktatod.
Minta étrend: (pontos mennyiségek nélkül, ötletadónak)
Reggeli: tojás, esetleg teljes kiőrlésű kenyér, vagy abonett, pufirizs, zöldség
Tízórai: Cottage cheese zöldséggel, vagy ide férhet be egy minimális gyümölcs
Ebéd: Hús vagy hal, salátával, olivaolajjal
Uzsonna: egy marék (de nem több) kesudió, mogyoró, pisztácia
Vacsora: Ugyanaz, mint az ebédnél
Véleményem:
Ez áll legközelebb a jelenlegi módszertanomhoz, mégis nagyon távoli.
Hiba faktor pont a lényegében lakozik. Nincs megfelelő szénhidrát, túl
nagy a kalória deficit és a fogyás emiatt lényegében nem nagy arányban
zsírból történik, hanem a szervezet az izomraktárakhoz nyúl.
Látszatfogyást érünk el. És a legtöbb diétázó ezt a módszert alkalmazza,
ami a jojozás melegágya. Egy-egy ilyen időszak után feltépik újra a
hűtőt és teljesen feladják az egészet. A kilók pedig szép lassan
visszatérnek. Nálam is ez történt. Tartósan ne lehet ezt csinálni
kövéren.
Vegán & Vegetáriánus étrend - fogyási céllal
A
tudatosan étkező vegánok minden nap fogyasztanak magvakat,
gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, valamint ugyancsak sűrűn
hüvelyeseket.
A számukra megszokott
alapvető hús nélküli ételek mellett - mint például, a lecsó, a
főzelékek, a hummusz, a rizs, a krumpli vagy a babkészítmények - egyre
divatosabbak az úgynevezett "hamis" ételek,
mely a klasszikus húsos ételek helyettesítését szolgálják. Ilyenek a
vegetáriánus hamburgerek, a hamis gulyás, a vegán felvágottak, a vegán
kolbászok, vegán gyros és vegetáriánus fasírtok. A hamis húsokat a
legtöbb esetben gabonafélékből (tempeh és szejtán)
vagy szójából készítik, így fehérjetartalmuk magasnak mondható. Azonban
alapanyag vásárlásnál érdemes odafigyelni, mivel ami vegetáriánus az
nem minden esetben vegán is. Számos vegetáriánus készítményt készítenek
tojással, vagy tejtermékekkel. Egy régebbi bejegyzésemben olvashatjátok,
hogy mi a különbség vegetáriánus és vegán étrend között.
Tej és tejszín helyett, mandula, kókusz,
zab vagy szójatejtermékeket, míg a sajtok helyettesítésére szójából,
diófélékből és tápiókából
készült készítményeket eszik egy vegán.
Véleményem: Említettem már, hogy a
blog kezdése után nem sokkal bele kóstoltam a vegán, majd a vegetáriánus
étrendbe orvosi utasításra. Szándékosan nem életformát vagy életmódot
írok, mert nem önszántamból és meggyőződésből akartam kerülni az állati
eredetű termékeket.
Eleinte
élveztem, újdonság volt. De nagyon szeretem a húst, a tojást, ezért nem
volt egyszerű. Hamar rá is jöttem, hogy nem nekem való.
Előnyeit
láttam, mert eleinte jót tett a húsmentes és tejmentes étkezés.
Kerültem a glutént is, így volt időszak, amikor teljesen hús, glutén,
tej, tojásmentesen ettem. Mit ne mondjak, a választék elég szűkös
maradt: zöldség, gyümölcs, gabona, magvak, növényi tejtermékek. Bár
nagyon sokféle ételt készítettem finomra, hiányzott a többi íz.
Vegánként
rengeteg hüvelyest, zöldséget, gyümölcsöt és gluténmentes lisztből
készült pékárut készítettem. Főzelékeket, leveseket, sült zöldségeket,
turmixokat készítettem.
Élettani
hatását tekintve jót tesz néha, ezért a mai napig beiktatok húsmentes,
tejmentes ételeket, de tartósan lemondani erről csak akkor kell, ha
egészségügyi indoka is van, vagy pedig akkor, ha valaki meggyőződésből
nem akar állati eredetű forrást magához venni.
Ez
az életforma volt a legdrágább, mert a növényi termékek nem olcsók, a
gluténmentes lisztkeverékek sem könnyen beszerezhetők mindenhol
(kukorica lisztből mindenhol kapható gm kenyér, de nem az a legjobb gm
forma).
Keto
Azok az olvasóim, akik a legelső ingyenes "fogyjunk együtt" típusú ebook-jaimat olvasták, még emlékezhetnek olyan fejezetre
a könyvben, ahol a különféle csodadiétákat "elleneztem". Köztük a paleo-t és a
ketogént is.
Amikor a ketoval ismerkedtem, friss tanulmányaimmal a kezemben, fogyásom első harmadában maximálisan
és megrögzötten gondoltam úgy, hogy az egyetemen tanított 55% szánhidrát,15%
fehérje, 30% zsír elméleten túl semmi nem létezik.
Tudni kell azt, hogy a hazai egyetemi dietetika oktatás rendkívül
elavult, évtizedes tananyagokra épül, amelyek szinte alig követik a világszerte
elvégzett kutatások eredményeit, a fitnesz forradalom újításait és azt, hogy az
életmódváltás ma már nem diétás könyvekből zajlik. Kinyílt előttünk az internet
világa, ahol elérhetőek a külföldi tanulmányok, szaklapok, kutató professzorok
és orvos csoportok több ezer emberen történő vizsgálatainak eredményei.
Magyarország élvonalban van az elhízásban, de sajnos elmaradott a
dietetikai és táplálkozástudományi publikációkban. Mialatt az USA és Európa
számos neves hormonspecialista, obezitológus, diabetológus csoport számos
közössége hónapról hónapra publikálja felfedezéseit a makrók tekintetében:
fehérje, zsír, szénhidrát anyagcsere témakörökben.
Ha azt mondom paleo vagy keto, akkor mindannyian tudjátok, hogy nagyjából
miről van szó. Ebből is látszódik, hogy tényleg azt a korszakot éljük, amikor
szárnyal a táplálkozási irányzatok korszaka. A csapból is ez folyik: facebook,
instagram, magazinok.
2 évvel ezelőtt 100%-osan elzárkóztam ezektől. Egyrészt tanultam is róla rengeteget, másrészt nyitottam afelé, hogy
befogadjam más irányzatok infóáradatát. Ezért egyre több és több olyan külföldi
lapot, posztot, cikket, könyvet és közleményt olvastam, amelyek a L. CARB
irányba tartanak az LCHF, azaz alacsony szénhidrát - magas zsír mellett. Vagyis szénhidrát
csökkentett vagy alacsony szénhidrát és magas zsír arányok felé tolódnak.
Ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni a ma már általam használt és javasolt módszert ezektől a LC és LCHF
irányzatoktól, tekintsük át, hogy mi mit jelent.
- Duciforradalom módszertan = magas szénhidrát, kiegyenlített fehérje és zsír fogyasztás (45%
CH, 55% F+ZS). Az élelmiszerek fele majdnem szénhidrát.
- LC = alacsony szénhidrát, alacsony zsír és magas fehérje fogyasztás
- LCHF = alacsony szénhidrát, magas zsír és fehérje fogyasztás
- PALEO = tej és gabona mentes alacsonyabb szénhidrátos életforma
- KETO = magas zsír, alacsony fehérje, átlag alatti szénhidrát fogyasztás
(70% zsír, 10-15% fehérje, 5-10% szénhidrát), gabonamentes, keményítőben
szegény, gluténmentes, omega zsírsavakban bővelkedő étkezési kultúra.
Amerikában nagyon sokan használják a KETO diétát, az irányelveket.
Közülük rengetegen valóban olyan testképpel, izomzattal és egészségügyi
állapottal rendelkeznek, amely megkérdőjelezi azt az elméletet, hogy miért is
ellenzik sokan hazánkban a Ketogén diétát? Ma Magyarországon a KETO és nem KETO
fanok bandaháborút játszanak. Számos olyan csoport van a fb-on, ahol a KETO-sok
szétszedik a nem KETO-sokat és hittérítést végeznek erőszakosan. Ennek
külsőleges oka az, hogy elvakultan hisznek benne. Belső oka viszont az, hogy
KETO FLU-ban élnek, amely egy szavakkal nehezen megmagyarázható érzés, amit
nehéz bármilyen jelzővel jellemezni. A KETO-ban rengeteg minden tilos, annál
szűkebb keresztmetszetben vannak engedélyezett élelmiszerek, tehát viszonylag
egyszerű a módszertan, de megérteni a mögöttes biokémiai folyamatokat már
nagyon nehéz. Ezért nem értik sokan. Ehhez valódi biokémiai ismeretek kellenek,
mert egy halandó embernek nem kell értenie ahhoz, hogy az agy, a máj, a
hasnyálmirigy hogyan segít az energia termelésben.
Hogy mindenkinek érthető legyen a KETO lényege, igyekszem azt olyan
köntösben elmondani, ami nem egyszerű, ám de hosszasan magyarázható :D
A diéta úgynevezett ketózishoz vezet. Ketózis normál állapotban akkor
jöhet létre, ha nagyon alacsony a ch bevitel vagy 0. Akkor a nagyon alacsony ch
bevitel miatt lecsökken az inzulin szint. Ez ahhoz vezet, hogy jelentősen
beindul a zsírégetés, szakszavakkal a zsír oxidáció. Alacsony lesz a vércukor szint,
aminek hatására a szervezet elkezd a zsírraktárakból energiát felszabadítani. A
szervezet innentől kezdve a zsírból nyer energiát.
Van néhány sejt, ami nem tud a zsírokból energiát nyerni, pld. az agy. Az
agy elsődleges energiaforrása a cukor, vagyis a glükóz. A keto diétán az
alacsony ch miatt kevés glükóz
keletkezik. Ekkor a máj a zsírokból elkezd ketont testeket termelni. Ennek következtében
megemelkedik a vér keton szintje. Ebben az állapotban az agy elkezd
ketontesteket használni energia forrásul. A zsírokból nyert keton testeket
nagyszerűen használja ezt követően. Ketózisban a szervek többsége átáll tehát a
ketontestek felhasználására a glükoz helyett.
A ketogén diéta biztonsága: ki kezdheti el?
Körültekintést igényel. Bizonyos
betegségek esetén nem ajánlott. Pld. gyógyszerel vagy inzulinnal kezelt
cukorbeteg, esetükben nem javasolt, orvosi felügyelet kell. Magas
vérnyomás esetén,
ha a beteg gyógyszer szed, kell orvosi vélemény és felügyelet, mert a
diéta
hatására csökken a vérnyomás és emiatt a gyógyszer adagolás már nem lesz
megfelelő. Várandós, szoptatós kismama sem használhatja, mert stressz a
szervezetnek és az amúgy is hormonálisan megváltozott testnek ez nem
kedvez
szoptatás alatt. ÉÉÉÉS! epe betegek számára kifejezetten veszélyes. Itt
pedig már mai fejjel kell véleményt alkotnom, ugyanis én magam nem
tudtam arról, hogy epe problémáim vannak. A műtétem előtt kötelező hasi
ultrahangra kellett mennem, ott közölték velem, hogy 2 bazi nagy epe
követ cipelek. Vérképemen is mutatkozott hasnyálmirigy, epe, máj tájékon
elváltozás, de ez már inkább csak a csúcspont volt (jókor műtöttek,
időben). Erre ez epe kérdésre még visszatérek.
Mit lehet enni?
Alacsony ch tartalmú zöldségekből sokat. Alacsony ch tartalmú
gyümölcsökből óvatosan. Olajos magvakat. Húsok, halak, tojás, tejtermékek közül
alacsony a ch tartalommal bírókat: vaj, tejföl, tejszín, sajtok. Zsiradékokbóé:
állati zsiradékok, növényi olajok: oliva olaj, kókusz szír, vaj.
Mit nem lehet enni?
Magas ch tartalmú élelmiszerek fogyasztása tilos: gabona, magas ch
tartalmú zöldségek: burgonya, sütőtök, magas ch tartalmú gyümölcsök. Magas ch
tartalmú tejtermék: tej, cukrozott tejtermék, cukor, méz. Tehát minden kenyér,
tészta, burgonya, sütemények tilos.
A ketogén egyetlen egy rossz evéssel is kilök a keto fluból, azaz
a ketózis megszűnik. Ha nem vagy ketózisban, akkor a diéta nem ér semmit, a
kalória beviteled megnő, az inzulinszint felszökik és bizonyosan csak ártasz vele.
Értelmetlenné válik az egész diéta, ha nem tartod be. Ha csalsz és eszel
mellette olyanokat, amiket tilos lenne, akkor a magas szénhidrát és magas
zsírbevitel rohamos hízáshoz vezet.
Csak az képes erre, aki biztos az
elköteleződésben. Aki nem képes uralkodni
az evés kényszeren, az el se kezdje (itt magasra nyújtom a kezem, nem
voltam hajlandó lemondani ételekről, ezért bár kipróbáltam, nem éreztem
magaménak - ma már tudom, hogy az epémnek sem volt jó, de akkor ezt még
nem értettem).
Hitelesen akkor tudok bármiről
információt szolgáltatni, ha van benne tapasztalatom és tudom, miről beszélek.
Tudom mi a ketózis, tudom milyen hatása van a testre, tudom mi történik alatta,
milyen érzés az alacsony CH, milyen érzés a ketós flu, milyen érzés ch nélkül
élni. Ugyanis néhány hétig dokumentáltam az életmódprogram csoportomban.
Ezt kb. 3-4 hetes kutató munka előzte meg. Külföldi keto szakértők
könyveit, étrendjeit, kutatásait olvastam. Össze is állítottam magamnak egy
ebookot, az angol nyelvű publikációkból. Sosem
gondoltam, hogy valaha erre adom a fejem, mert nagyon tartotta és óckodtam
ettől, de vallom azt, hogy akkor rendelkezem kellő tudással valamiről, ha
tényleg tapasztaltam és nem csak olvastam vagy gondoltam.
Véleményem:
Őszintén? Ehhez én túl gyenge voltam. Bevallom. Nem akarok és nem tudok
lemondani finom élelmiszerekről, a kenyérről, a süteményekről,
tésztákról, reform módon. Nem látom azt, hogy csak úgy lehetne lefogyni,
hogy ennyire szélsőségesen megvonunk élelmiszercsoportokat. Veszélyes,
mert egy érzelmi evő számára az étel többet jelent sok mindennél, s a
falás roham borítékolható.
Illetve
itt térek vissza a 100+ emberekre. Senki ne kezdjen zsírban dús
táplálkozásba, aki nincs tisztában egészségügyi állapotával
emésztőrendszerben, szív- és érrendszerben. És sajnos, a legtöbb
túlsúlyos nincs tisztában ezekkel. Bevallom, én is most először jártam
hasi ultrahangon, szív ultrahangon, mert nem volt tünetem, betegségem.
És ezzel a legtöbb kövér ember így van. Ha nem fáj, nem megyünk
orvoshoz. Ezért, ha nem vagy tisztában epe és hasnyálmirigy
bántalmakkal, ne kísérletezz magas zsírarányú étrenddel. Az epegörcs, az
epe út gyulladása magas zsírfogyasztás esetén belobbanhat és súlyos
károkat okozhat. Tehát egészségügyi okoknál fogva csak annak javaslok
bármilyen szélsőséges étrendet, aki pontosan tudja: makk egészséges
minden szervrendszer, ami érintett ebben.
160g diéta
Reggeli 06.00-07.00 között: 30 g lassú felszívódású szénhidrát
Például zabkása túróval és lenmaggal,
zöldséges rántotta teljes kiőrlésű pékáruval, szendvics teljes kiőrlésű
kenyérből, sonkával, sajttal, zöldségekkel.
Kerüljük a tejet, joghurtot, gyümölcsöket, gyümölcsleveket és a pirítást mint konyhatechnológiai eljárást!
Tízórai: 20 g szénhidrát, ebből 10 g lassú, 10 g gyors felszívódású
Például gyümölcsjoghurt zabpehellyel, tejeskávé (2 dl tejjel) magas rosttartalmú keksszel vagy teljes kiőrlésű muffin.
Ebéd 12.00-14.00 között: 50 g szénhidrát, 2/3-a lassú,1/3-a gyors felszívódású
Például csirkehús, pulykahús, hal, mellé lassú felszívódású gabonaféle, mint köles, quinoa,
basmati rizs, vörös lencse, hajdina, bulgur, esetleg valamilyen rakott
étel (hús, zöldség, rizs). Ha tésztát eszünk, legyen durum- vagy teljes
kiőrlésű, és harapósra főzzük! Ha főzelék az ebéd, kerüljük a rántást és
a habarást, önmagával sűrítsük. Desszertnek fogyaszthatunk gyümölcsöt.
Uzsonna: 15.00-17.00 között: 20 g szénhidrát, lehet mind gyors felszívódású
Például gyümölcsös túrókrém, alma vagy más hazai idénygyümölcs, gyümölcslé, cukormentes sütemény, tejeskávé.
Vacsora: 19.00-20.00 között: 30 g szénhidrát, ebből 20 g lassú, 10 g gyors felszívódású
Hasonló ételekből és felosztással, mint
az ebéd, vagy saláta hússal, tojással, sajttal, teljes kiőrlésű
szendvics tojással, sajttal, zöldségekkel.
Pót vacsora: 22.00-kor: 10 g lassú felszívódású szénhidrát, mert az éjszakai vércukorszintstabilizálása a cél.
Például teljes kiőrlésű keksz, pici szendvics, muffin.
Véleményem:
Rettentően bonyolult az örökös szénhidrát számolása. Van abban igazság,
hogy lassú és gyors között különbséget kell tenni, de az
inzulinrezisztencia nem ettől fog javulni. Ma már tudom, hogy a mögöttes
gyulladást kell kezelni, amire a diéta egyáltalán nem tér ki. Annyira
macerás folyamatosan CH-t számolni, hogy a legtöbben ebbe bele fáradnak -
köztük én is. A vércukor stabilizálása fontos, de a golyva képző
élelmiszerek kiiktatásában rejlik a megoldás egyik pillére.
Konklúzió
Minden diétám során egyetlen egy dolog hiányzott: tartósan, életen át fenntartható, könnyedén betartható módszertan.
- Amiben nincs olyan megvonás, amit nehéz kontrollálni (pld tartósan kivonni élelmiszercsoportot).
- Amiben nincs megkötés, hányszor ehetek egy nap (nem kér arra, hogy csak 3x egyek vagy kistányéron fogyasszam el az ebédem).
- Amiben nincs alacsony kalóriafogyasztás, de mégis ott van a szükséges kalória deficit - alapanyagcsere feletti étkezés mellett.
- Amiben nem kell termékcsaládot vásárolnom, hanem szabadon főzhetek, tervezhetek menüt tetszés szerinti alapanyagokból.
- Amiben a saját ízlésvilágom érvényesülhet.
- Amiben csak azt kell megtanulnom: mennyi az adagom, amivel fogyhatok vagy súlyt tarthatok szenvedés nélkül.
- Amiben
egy-egy kilengés esetén is könnyedén vissza tudok kerülni a helyes
útra, hiszen senki nem képes az év 365 napján minden nap mindent
betartani (én sem).
Hatásos stratégia
Eljutottam hosszú évek után oda, hogy belássam, két dolog irányítja az étkezést:
- bevitt energia (mennyit eszem)
- leadott energia (mennyit mozgok vagy égetek el alapjáraton)
Be akartam fejezni a koplalást, a sanyargatást, a jojozást, a különféle alapelveken irányuló módszereket.
Végre csak egyszerűen enni akartam bűntudat nélkül úgy, hogy közben szenvedés nélkül fogyhatok is.
Így
kezdtem el a tudomány felé fordulni saját magam. Ezért iratkoztam be
először középfokú táplálkozástudományi képzésre, hogy megértsem
egyáltalán, mik a tápanyagok, mi alapján mérjük a táplálkozás mechanikai
folyamatát.
A kalória, ami segített végül
A tudomány mai állása alapján a kalóriadeficit az egyetlen megoldás a tartós súlycsökkenéshez.
Kalóriadeficit alakul ki, ha az az energia mennyiség, amit beviszel, kevesebb annál, mint amennyit leadsz.
Az élő szervezetre a termodinamikai rendszer jellemző.
Termodinamikai magyarázat érthetően: a bevitt energia átalakul.
Mit jelent ez?
Az
emberi szervezet esetén ez azt jelenti, hogy a bevitt energiát
megesszük (tápanyagok formájában) és az ezekben lévő kémiai kötések
lebontásával átalakítja a szervezet az élettani folyamatainkhoz
(létszükséglethez: légzés, keringés, emésztés, látás, stb.)
A bevitt
energia tehát mindenképp átalakul és ha ebből több van, mint amennyire szükség
van, akkor zsír formájában átalakulva hízásnak indul a "test". Ha pedig
a bevitt energiából kevesebb van, akkor a zsírraktár csökkenni kezd,
azaz fogyunk. (Súlytartásnál kalória egyensúlyban vagyunk, azaz
megközelítőleg annyit eszünk, mint amennyit le is adunk, így nincs
testsúlyváltozás).
Ha valakinek fogalma sincs arról, hogy
egy nap milyen energiabevitel szerint táplálkozik, akkor nagy eséllyel
nincs egyensúlyban a táplálkozása.
Ez a kiindulási alapunk a kalóriaszámlálás és a kalóriadeficit szerint.
A kalória számlálás az egyetlen olyan eszköz, amivel azt tudod mérni,
hogy mennyi energiát viszel be. A mérés egyben kontroll is annak
érdekében, hogy egyrészt ne egyél a szükségesnél kevesebbet és ne egyél a
szükségesnél többet sem.
Hogy tudtam nem hibázni?
Kezdjük ott, hogy hibázni nagyon könnyű:
- Ehetünk
jóval kevesebbet, mint kellene, mert hiszünk a divat és sablondiétákban
egy ideg (egy idő után mindenki rájön, hogy ez többet árt, mint használ).
- Ehetünk jóval többet, mint kellene, mert nem figyeljük a mennyiségeket.
Ahhoz, hogy ezt a két hibát elkerüljem,
nagyon egyszerű alapelveket kezdtem követni és azokat folytatólagosan
beépítettem a napjaimba. Te így tudod ezt megtenni:
- Tudnod kell, mennyi az alapanyagcseréd!
- Követned
kell az étkezéseidet, hogy tudd, mennyit eszel! Azaz tervezned kell és
vagy számolni vagy előre kiszámolt étrendet követned.
- Minél
pontosabban mérsz, annál kiszámíthatóbb az étrended. Mérés alatt azt
értem, hogy konyhamérlegen nézed, miből milyen adagot használsz (pld.
100kg csirkemell).
- A kalóriaszámlálás ösztönösen kialakítja azt, hogy helyes táplálkozási mintákat veszel fel.
- Az
energia egyensúly betartásával súlyt tudsz veszíteni és megtartani is.
Természetesen a felborulásával pedig hízás lehet a végkifejlet.
- Akinek
nagy rutinja alakul ki ebben, az már nagyon könnyen fog tudni egész
életen át helyesen étkezni, mert megtanulja, hogy egy-egy közepes
paradicsom nagyjából hány gramm, ezáltal mennyi a kalória értéke és nem
feltétlenül kell majd folyamatosan konyhamérlegen lavírozni (bár, aki
tényleg precíz, az nem teszi el soha).
Így hát elindultam a kcal számolással
A kalória számlálás
Az ételek energiatartalmát kalóriában mérjük. Bármilyen ételt
vásárolunk, a kalória általában a legelső információ, amelyet a
tápanyagcímkén találunk (a szénhidrát, a cukor, a fehérje, a zsír, a só
stb. előtt).
A megnevezés a francia chaleur, azaz hő szóból ered. A kalória
az energia mértékegysége, egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy
°C-kal emeli meg. 1824-ben Nicolas Clément vezette be a hő mérésére. Az
SI mértékegységrendszerrel azonban a joule kiváltotta (1 kcal egyenlő
4,18 kJ-lal), így napjainkban elsősorban az élelmiszerek
energiatartalmának mérésére használjuk. A szervezetünknek energiára van
szüksége, hogy megfelelően működni tudjon.
A fogyókúrák többsége kalóriadeficiten alapul, azaz kevesebb kalóriát
kell bevinni a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk.
Úgy lehet ezt könnyedén menedzselni hogy étkezési naplót vezetünk. Ezt hívom én tervezésnek. Az étkezési naplók
vezetése (akár írott, akár applikációs fajtáját választjuk) nem tesz
különbséget az egyes kalóriák között. A legtöbb ember azt hiszi, hogy
bármit megehet, beleértve a csokoládét is, ha a nap végére úgyis
kalóriadeficitbe marad. A kalóriák minősége azonban igenis számít. És ennek megtanulása, megértése, alkalmazása vezetett el engem is a minőségi táplálkozással egybekötött fogyáshoz.
Egyáltalán nem mindegy, hogy egy szelet csirkemellet eszünk 130
kcal-val, vagy egy szelet ugyanennyi kalóriát tartalmazó csokit. A
különböző ételek különböző hatással vannak szervezetünkre, illetve
hormonháztartásunkra is más-más befolyással vannak.
Az
ételek tápanyagot szolgáltatnak a testünknek és a fogyás egyik kulcsa
az, hogy a megevett ételben milyen és mennyi tápanyag van, amely
hasznosulni tud.
Lehet, hogy light kólával, kis adag sült krumplival és mini
kiszerelésű csokikkal le tudsz fogyni, mert kevesebb, mint amit korábban
ettél, de ettől még egyáltalán nem leszel egészséges. A
koleszterinszinted az egekbe szökik, jelentősen nő a 2-es típusú
cukorbetegség kialakulásának esélye, felborul az emésztésed, közérzeted
pedig rossz lesz. Egy jól összeállított étrendnek tartalmaznia kell komplex szénhidrátokat,
gyümölcsöket, zöldségeket, sovány fehérjét és nélkülözhetetlen
telítetlen zsírsavakat.
Ha fogyni
akarunk, akkor a kalóriaszámolás segíthet, hiszen tudatosítja, hogy
mennyi energiára van valójában szükségünk, és mennyit is eszünk a nap
folyamán. De nagyon fontos, hogy a számok mögé lássunk! A mikro- és
makrotápanyagok
ugyanolyan lényegesek, mint az energia, azaz a kalória. Ezért a
kalóriaszámolás csak egy kiindulási pont volt, mögé látni már sokkal
több időt és akaratot követelt. De ez az akarat juttatott el az első
elvesztett VALÓS kilóimhoz. Ennek útja persze nem volt gördülékeny.