Spenótos tészta házi paradicsom szósszal
Hozzávalók: vaj, fokhagyma, póréhagyma, paradicsom, spenótos tészta, só, bors, bazsalikom, oregánó, pulykahús
A mártásoknak kettő funkciója is van:
- Segítenek sokkal több zöldséget fogyasztani a nap folyamán - márpedig minden életmódváltás alapja a megfelelő zöldség és rost bevitele
- Azt az ízt kölcsönzik az ételnek, amelyről az előbbiekben írtam: finommá, szaftossá teszik az egész kompozíciót.
Meg
kellett tanulnom azt, hogyan készíthetek én magam olyan tunkolós vagy
szaftos önteteket, amelyek nem tocsognak a zsírban, a cukorban és ami a
legfontosabb, a lisztes rántásban. Bármilyen mártás/öntet/szósz ott
veszíti el súlybarát jelzőjét, amikor belekerül az a sok felesleges
cukor és liszt, ami nélkül is tökéletes állagú és finomságú lehetne. De
ha bárki ételt kínál mások számára, akkor érthetően a lehető
legfinomabbra készíti el, így lesz ízfokozós a legtöbb üveges mártás a
szupermarketek polcain. Egy nap leültem a tervező füzetem fölé és a
tápanyag táblázatos anyagaim felett gondolkodva összeírtam, miből
készülhet egy mártás, ha nincs benne liszt, cukor, mégis mitől lesz
sűrű, krémes és finom. A konyhám egy kísérleti laboratóriummá vált és
éjjelente ezeket teszteltem. Már már mániámmá vált, hogy minél több
mindent próbáljak ki, hogy aztán összeálljon számomra egy repertoár.
Ezeket posztjaimban meg fogom mutatni, pofon egyszerűek, mégis finomak.
Örök
klasszikus minden család asztalán a paradicsom szósz, paradicsom mártás
tésztával, darált vagy bármilyen hússal. Akár bolognai, akár milánói,
akár csak egy bazsalikomos paradicsomos étel a kívánság, bármit össze
lehet dobni pár perc alatt cukor, liszt nélkül.
Utóbbi mellett döntöttem tegnap este. 23 óra után kezdtem összeállítani a következő napok menüjét. Nagyjából éjfélkor feküdtem le tiszta konyhával, tehát 1 órámba telt előkészítéstől az eltörölgetett edényekig összeállítani egy reform menüt, aminek minden falata megfelelő számomra.
Nálam minden mártás kiindulási alapja a fokhagyma, a póréhagyma és a vaj. Egy felforrósított serpenyőbe fél cm vastagságú csíkot levágok a vajból és ahogy habzik, azonnal rádobom a fokhagymát és a póréhagymát. Az első trükköm itt kezdődik. A szupermarketek savanyúságos részlegein lehet kimérve kapni tartósítószer mentes fokhagymát, amihez ecetes vizet szoktam kérni. Veszek egy közepes tégelyben, amit csurig töltetek a levével, így ez kb. 1 hónapig is eláll a hűtőben (elállna akarom mondani, mert én ezt mindenhová használom, tehát eddig nálam biztosan nem tart ki :-)). Szóval a serpenyőbe dobáltam a vajat, a fokhagymát, a karikákra vágott póréhagymát és egy evőkanállal a fokhagyma ecetes levéből - ez is pikánssá teszi. Nagyjából fél percig hagyom, hogy az ízek átjárják a serpenyőt, de már jön is a fő alapanyag, a kockákra vágott nyers paradicsom (nem feldolgozott, nem konzerves, hanem a zöldséges nénitől vett finom fürtös paradicsom). Nem várok sokat, meghintem sóval, borssal és rengeteg bazsalikommal, oregánóval, zöldfűszerekkel. Nem használok semmilyen pácot, leveskockát, csak ezek a fűszerek kerülnek az ételhez. Amikor már kellően megrottyant, félre húzom a tűzről, hogy egy picit lehűlhessen a turmixoláshoz, 2 perc múlva pedig megy a turmix vagy aprító gépbe. A mártás tehát ezeket tartalmazza: vaj, fokhagyma, fokhagyma ecetes leve, póréhagyma, nyers paradicsom, bazsalikom, oregánó, só, bors. És ennyi. Közben felteszem főzni a spenótos tésztát, adagonként makróimnak megfelelő mennyiséget egy csepp olajjal, hogy ne ragadjon oda a lábas aljára. Sózom és más nem is kell hozzá. A mártás azért lesz nagyon finom, mert a vaj, a fokhagyma és a póréhagyma hármasa olyan ízesítés, amit egyébként majdnem minden gyorspác is tartalmaz szárított formában. Mindenki által beszerezhető alapanyagok ezek, nem a szuper élelmiszerek útvesztője, hanem a tipikus, mindenki által szívesen fogyasztott alapvető élelmek néhány darabja. Ezt a mártást fel lehet dobni még néhány összetevővel:
- vörös babbal
- fehér babbal
- spenóttal
- paprikával
- lencsével
- csicseriborsóval
- gombával
Készíthető úgy is, hogy a mártás alapba vöröshagyma, lila hagyma, fehér hagyma, új hagyma, citrom/lime kerül. Sűrű önmagától lesz, hiszen a zöldségeket turmixoljuk egymáshoz. Nem kell bele tejszín, tej, tejföl. Nem is kívánja az íz. Ez egy tipikus paradicsom öntet. Ha valaki húsgombóchoz szeretné főtt burgonyával, akkor egy-kettő csepp folyékony édesítővel édeskés ízt varázsolhatunk - ez már nem a természetes alapanyag kategória, de még mindig jobb, mint a 2 kanál cukor meg a 2 kanál liszt, amit elhagytunk. Én ezt a mártást teszem pizza tetejére is. Most egy tésztás mártásnak szánom a fűszeres pulykatokányhoz. Darált hússal is készíthettem volna, akkor tulajdonképpen egy bolognai születhetett volna. Ha vörös bab és kukorica is kerül bele chilivel, akkor egy chili con carne alapja is lehet. Ugyanakkor tortilla töltelékhez is kiváló ketchup helyett. A felhasználása rengeteg alternatívát tesz lehetővé. Nincs benne semmi ízfokozó, cukor, tartósítószer és adalékanyag.