Sült banános tejberizs

Hozzávalók:
- 50 g basmati rizs
- 1,5 dl kókusztej vagy mandulatej
- 1 db banán
- fél marék olajos magvak (pl. mogyoró)
- 1/2 ek mogyoróvaj
- 1 kocka étcsoki
- 1 kiskanál fahéj
- ízlés szerint vaníliás csepp vagy kollagénpor
Recept:
A banánt félbevágjuk. Egy felét karikázzuk, a másik felét szintén félbe vágjuk hosszanti irányban. A hajó formájú szeleteket serpenyőbe tesszük, fahéjjal megszórva karamellizáljuk. A rizst előfőzzük, leszűrjük, majd kókusztejben összerottyantjuk. Tehetünk bele vaníliás ízcseppet, akár vaníliás kollagénport is. A tál alja lesz a tejberizs, arra építjük a többi elemet: a sült banánhajókat, a nyers banán karikákat, a mogyoróvajat és az étcsokit (ezt kicsit megolvasztottam). Magvak esetén a serpenyőben való pirítás finom zamatot kölcsönöz (5 perc forró serpenyőben zsiradék nélkül).
Bár a jó zsírok helyet kapnak: kókusztej, olajos magvak, mogyoróvaj, reggelire az fogyassza ezt a bőséges tálat, akinek nincs inzulinzavara, mert az étel magasabb inzulinválaszt és hamar éhséget okozhat - de ez nem mindenkinél egyforma. Aki ilyen étel után 1-2 órán belül nagy éhséget tapasztal, annak reggelire ezeket a formájú kreációkat érdemes elhagyni és inkább tízórai vagy uzsonna esetén kisebb étkezésre fogyasztva ideális egy zabkása/rizskása/tejberizs.