Sült banános zabkása

2021.08.19

Hozzávalók:

  • 40 g zabpehely
  • 10 g házi granola (magkeverék pirítva)
  • 1,5 dl kókusztej vagy mandulatej
  • 1 db banán
  • fél marék olajos magvak (pl. mogyoró)
  • 1/2 ek mogyoróvaj
  • 1 kocka étcsoki
  • 1 kiskanál fahéj
  • ízlés szerint vaníliás csepp vagy kollagénpor
  • 1 marék málna (fagyasztott vagy friss)

Recept:

A banánt félbevágjuk. Egy felét karikázzuk, a másik felét szintén félbe vágjuk hosszanti irányban. A hajó formájú szeleteket serpenyőbe tesszük, fahéjjal megszórva karamellizáljuk. A zabpelyhet kókusztejben felforraljuk. Tehetünk bele vaníliás ízcseppet, akár vaníliás kollagénport is. A tál alja lesz a zabkása, arra építjük a többi elemet: a sült banánhajókat, a nyers banán karikákat, a mogyoróvajat és az étcsokit (ezt kicsit megolvasztottam). Magvak esetén a serpenyőben való pirítás finom házi granolát eredményez (5 perc forró serpenyőben zsiradék nélkül). Granola receptemért kattints ide. A málnát kicsit összetörtem, hogy pépesebb, lekvárosabb jellege legyen, így könnyen elkeverhető a kásával.

Bár a jó zsírok helyet kapnak: kókusztej, olajos magvak, mogyoróvaj, reggelire az fogyassza ezt a bőséges tálat, akinek nincs inzulinzavara, mert az étel magasabb inzulinválaszt és hamar éhséget okozhat - de ez nem mindenkinél egyforma. Aki ilyen étel után 1-2 órán belül nagy éhséget tapasztal, annak reggelire ezeket a formájú kreációkat érdemes elhagyni és inkább tízórai vagy uzsonna esetén kisebb étkezésre fogyasztva ideális egy zabkása/rizskása/tejberizs.