Sütőtök krémleves

2019.01.29

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg sütőtök
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 40 g vaj
  • 1 ek méz
  • 1 ek tökmagolaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • szerecsendió ízlés szerint
  • alaplé

Elkészítés:

A sütőtököt kettévágjuk, belsejéből kikaparjuk a magot. Előmelegítjük a sütőt. Beletesszük vágott felükkel a tököket egy tepsibe, alufóliával letakarjuk. Addig sütjük, míg szépen megpuhul. Közben felvágjuk a hagymát, vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a mézet és karamellizáljuk. Felöntjük a zöldséglevessel vagy alaplével (1,2 liter). Beletesszük a kockára vágott burgonyát. 10 percig fedő alatt főzzük. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót. Hozzáadjuk a kikapart tökbelsőnket és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, és további 5-10 percig főzzük. A végén pirított tökmaggal kínáljuk.