Sütőtök krémleves
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg sütőtök
- 1 db nagyobb burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 40 g vaj
- 1 ek méz
- 1 ek tökmagolaj
- 1 dl főzőtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- szerecsendió ízlés szerint
- alaplé

Elkészítés:
A sütőtököt kettévágjuk, belsejéből kikaparjuk a magot. Előmelegítjük a sütőt. Beletesszük vágott felükkel a tököket egy tepsibe, alufóliával letakarjuk. Addig sütjük, míg szépen megpuhul. Közben felvágjuk a hagymát, vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a mézet és karamellizáljuk. Felöntjük a zöldséglevessel vagy alaplével (1,2 liter). Beletesszük a kockára vágott burgonyát. 10 percig fedő alatt főzzük. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót. Hozzáadjuk a kikapart tökbelsőnket és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, és további 5-10 percig főzzük. A végén pirított tökmaggal kínáljuk.