Terápiás csodaleves

2021.02.23

Az alaplevesek fontos tulajdonsága az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása. A csontleves meglehetősen gazdag ásványi anyagokban. A hosszú időn át főzött levekben a csontokból kiválnak az ásványi anyagok és a levest gazdagítják.

Ha szárazföldi állatok csontját használjuk levesnek a lé kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag lesz.

Ha halak csontjait használjuk akkor a lé jódban lesz gazdag. Mindenfajta alaplé tápláló, de a velős csonttal készült leves még több, az egészségre gyakorolt pozitív hatással bír.

A velő belsőség, és ezért meglehetősen gazdag forrása bizonyos tápanyagoknak.


A leves levét egész nap lehet iszogatni, de ha betéttel együtt (hús, zöldség) fogyasztjuk, akkor kiválthatunk vele egy ebédet. Ez akkor igaz, ha tényleg tartalmas, nagy tál leveset eszünk finom főtt hússal, akár belsőségekkel, főtt répával, bármilyen egyéb főtt zöldséggel. Tehát ne úgy gondoljunk rá mint előételre, hanem komplexen főételként együk.

Hozzávalók:

  • Hús: Legjobb a marha és a borjú, de birkát, bárányt, sertést, baromfit és halat is lehet használni, akár keverve
  • Csont: Szegyporc, kuglicsont, marhalábszár-csont (velős csont), ritkacsont, gerinccsont (orja), lapockacsont, kacsa-liba-csirkeláb, farhát, (pulyka)szárny, bőrös comb, marhafarok, stb., aprólék, nyak, inak
  • Porc: porcos, bőrös részek
  • Zöldségek: répa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé
  • Fűszerek: borsikafű, szerecsendió, bors, só

Elkészítés:

  • A húst, csontokat, porcot tisztítás és darabolás után egy nagy fazékban hideg vízben tedd fel főni.
  • Amikor felforrt, szedd le a habját.
  • A tisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket add hozzá.
  • Fűszerezd.
  • Hosszú ideig (akár egész éjszakán át) lassan főzd.
  • Szűrd át a levest. Ha hosszú ideig főzted, a hús és a zöldségek szétfőttek. Ezekből pürésítés után készíthetsz zöldséges húskrémet egy kis mustár és fűszerek hozzáadásával.
  • A levét le tudod fagyasztani és krémlevesekhez, mártásokhoz felhasználhatod, de gluténmentes gabonát, rizst, zöldségeket is főzhetsz benne.
  • Csak azt az adagot sózd be, amelyiket azonnal felhasználod. Amit elteszel, sózás nélkül tárold.
  • A levet naponta iszogathatod. Nagyon jó gyomor- és bélregeneráló hatása van a benne található sok kollagén miatt.