Terápiás húsleves és ami mögötte van :)

Kínosan ügyelek a bélflórám minden jótékony bacijára, mert az immunrendszer kályhája egyértelműen az emésztőrendszer.
Rendszeresen főzök terápiás húslevest mindenféle húsból, aminek kollagén tartalma kimagasló, úgy, hogy természetes forrás, táplálkozás során tudom bevinni, s még a sebgyógyulásomat is elősegíti.
A kollagén nem csak fehérjeforrás, hanem
- elősegíti a telítettség fenntartását,
- elősegíti a fogyást,
- elnyomhatja az étvágyat,
- segít fenntartani a karcsú testtömeget,
- elrejti a cellulitot, amely a fogyásból származik
- segíti a sebgyógyulást,
- erősíti a haj szerkezetét,
- feszesebbé teszi a bőrt.
De kezdjük az elején...
A helytelen táplálkozás által kialakult gyulladások nagymértékben akadályozhatják az emésztés és a felszívódás folyamatát. Rendkívül fontos, hogy az, amit ettünk meg tudjon emésztődni, majd a lebontott tápanyagok fel tudjanak szívódni. Tehát az egészséges táplálkozás fontos előfeltétele, hogy olyan állapotba kerüljön az emésztőrendszer, amely képes feldolgozni a bevitt tápanyagokat.
Annak érdekében, hogy az emésztés megfelelően működjön, kerülni kell az irritáló, gyulladást okozó ételeket (amelyek allergiát, intoleranciát okoznak), mert a gyulladt bélfal és bélbolyhok nem tudnak hatékonyan működni.
Mit tesz ez a csodalé?
- a levesbe belefőtt zselatinszerű fehérjék nagyon komoly gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek,
- a kíméletes főzésnek köszönhetően rengeteg ásványi anyag - többek között kalcium, magnézium, foszfor, kálium - és nyomelem fő ki a csontokból, porcokból és szinte emésztés nélkül feltöltik a kiürült raktárakat,
- a bélbolyhok letisztításával nagyon jó táptalajt jelent az egészséges bélflóra számára,
- a hyaluronsav, a kollagén, valamint a zselatinszerű fehérjék amellett, hogy komoly gyulladáscsökkentő hatással bírnak, sejtregeneráló-megújító szerepükről is ismertek,
- kollagéntartalmának köszönhetően a szépségápolásban is helyt áll, mivel jót tesz a hajnak, a körömnek és a bőrnek,
- Az emésztőrendszer helyreállítása mellett a kötőszövetekre, porcokra, ízületekre is pozitívan hat kollagén tartalmának köszönhetően.
És, ha már az elején tudtam volna, milyen csodákra képes a kollagén, amikor még nem tanultam erről, nem mélyedtem bele, akkor 3,5 évvel ezelőtt azonnal bevetettem volna a fogyáshoz. A múlt hónapban 42 oldalt szedtem össze a kollagénről, arról, mi mindent kell nekünk tudni. Akkor jöttem rá, mekkora manipulátor ebben is a tápkieg ipar. Nagyon "fenszi" a hal kollagén, olyan 2020-as hangzású, a csapból is ez folyik, csak épp nekünk nem a hal kollagén peptid segít legjobban, hanem a marha kollagén. De erről kevesen tudnak tényleg mindent. Ha a sebgyógyulás, a bőr, a haj egészsége a fontos, akkor a hal kollagén nem az igazi megoldás. Minden, amit erről tudni lehet, elérhető az Mini programok között az Esztétika és fogyás e-book-omban.



Leves Hozzávalók:
- Hús: Legjobb a marha és a borjú, de birkát, bárányt, sertést, baromfit és halat is lehet használni, akár keverve
- Csont: Szegyporc, kuglicsont, marhalábszár-csont (velős csont), ritkacsont, gerinccsont (orja), lapockacsont, kacsa-liba-csirkeláb, farhát, (pulyka)szárny, bőrös comb, marhafarok, stb., aprólék, nyak, inak
- Porc: porcos, bőrös részek
- Zöldségek: répa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé
- Fűszerek: borsikafű, szerecsendió, bors, só
Elkészítés:
- A húst, csontokat, porcot tisztítás és darabolás után egy nagy fazékban hideg vízben tedd fel főni.
- Amikor felforrt, szedd le a habját.
- A tisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket add hozzá.
- Fűszerezd.
- Hosszú ideig (akár egész éjszakán át) lassan főzd, minimum 8-10 óra, de inkább 12-24 az ideális. Bevallom, erre nekem sincs mindig időm, most pld. közel 10 órán át készítettem.
- Szűrd át a levest. Ha hosszú ideig főzted, a hús és a zöldségek szétfőttek. Ezekből pürésítés után készíthetsz zöldséges húskrémet egy kis mustár és fűszerek hozzáadásával.
- A levét le tudod fagyasztani és krémlevesekhez, mártásokhoz felhasználhatod, de gluténmentes gabonát, rizst, zöldségeket is főzhetsz benne.
- Csak azt az adagot sózd be, amelyiket azonnal felhasználod. Amit elteszel, sózás nélkül tárold.
A levet naponta iszogathatod. Nagyon jó gyomor- és bélregeneráló hatása van a benne található sok kollagén miatt.