Tervezz! Máshogy nem lehet!

2020.09.28

90 napos tervezés, a rendszerem alapja

Az életmódváltás legnagyobb ellensége a motiváció lankadása, a célról való fókusz elvesztése, a célirányos tervezés hanyagolása, keret és időhatárok nem felállítása.

Annak feltétele, hogy a motiváció életben maradjon, kell a tervezés. Miért fontos ez? Hogyan kell csinálni? Hogy nézzen ki?

90 napos időintervallumban az ember lánya nagyjából tudja, mi várható. Hiszen az éghajlat, a hónapok, a munkahelyi rutin, a magánéleti és családi szokások egy keretet adnak. Pld. most lesz egy karácsonyi időszak, januárban pld. lesz szülinap, februárban lesz egy vizsgád, márciusban el fogsz utazni, stb, stb, stb... Tudod, látod előre, hogy milyen előre borítékolható események láncolata áll előtted. Ha ez adott, jöhet az a rész, amit úgy hívok: VÁLLALÁS! Annak idején utáltam ezt a bankban, mert előre kellett vállalást tennünk arra, mit fogunk értékesíteni, elérni, stb. Azért utáltam, mert egy halom külső tényezőt nem tudtunk befolyásolni. Hiába akarom én, ha az ügyfél nem akar mondjuk lakáshitelt! Nem mondhatom neki, hogy vegyél lakást, ha akarsz, ha nem. :)

De!!!! Az életmódváltás bizony az a szeglet (nagyon kis százalékban nem igaz ez), ahol tényleg az esetek java részében a teljesítményed TŐLED FÜGG. Csinálod vagy nem csinálod. Olyan nincs, hogy mindent megteszel, de semmilyen eredmény nincs (közérzet, eü, kg, cm, bármi...). Tehát a fogyási és életmódváltási szándék AKARATOD által irányított feladatok sorozatával segíthető. Az 90 napra a feladatod, hogy annak tudatában, TŐLED MI AZ, AMI ELVÁRHATÓ, TE MIT TUDSZ 100%-BAN MEGTENNI, tervezz magadnak feladatsort, elvárható eredményt, stb:

 • Mit kell ez idő alatt megváltoztatnod?
 • Mit kell bevezetned?
 • Mit kell kiiktatni?
 • Mit kell megtanulni?
 • Mit kell elvégezned?
Pld. célul tűzöd ki, hogy ebben a 90 napban bevezeted ezt a szokást, hogy nem lesz hozzáadott cukor vagy kiüríted a kamrából a szar dolgokat, veszel edzőcipőt, elmész ilyen-olyan vizsgálatokra, ekkor és ekkor mész csoportos edzésre, megtanulod főzni ezt vagy azt. Apró feladatok sorát tűzd ki, amit ez idő alatt VÁLLALNI tudsz. Nem kell 20kg fogyást írnod. Írd le azt, mit teszel meg érte. Ehhez milyen eszközöket fogsz használni. Ezt hogyan fogod csinálni. Mikor fogod ellenőrizni? Mikor mérsz mérlegen, cm-t, akármit mikor csinálsz... A 90 napot időkorlátba tedd. Dátum. Tól-ig tart.


A végén nézz vissza!


Tedd mellé a TÉNY eredményeket.


 • Mi valósult meg a terveidből?
 • Mi nem?
 • Mivel vagy elégedett?
 • Mit csinálhattál volna másképp?
 • Mit tanultál ebből a 90 napból?
 • Minek örülsz legjobban?
 • Milyen eredményeid születtek?
 • Amit nem értél el, hogyan fogod tovább boncolni, tovább vinni a következő időszakra?
 • Amit nem tettél meg, miért nem tetted meg? Miért nem érted el? Mi volt az ok? Hogyan tudnál ezen változtatni? Mit kell tenned a változtatáshoz?
 • Ami nem rajtad múlott, azt is írd le. Aztán gondold végig, biztosan befolyásolnia kellett volna ez az eredményeidet? Mit tehettél volna másképp egy-egy váratlan dolog okán, ami eltérített az útról.
 • Ami eltérített, annak miért és hogyan engedtél?
 • Mi a következménye az eltérítésnek?

Tedd egymás mellé: Elvárások - Tény adatok!


Ennek tükrében 90 nap múlva újra tervezz, megint 90 napra. És így telik el 4 vállalási időszak. Ha a 4.végén sem változtattál eleget az életeden, akkor tudomásul kell venned, 4 tervezési, vállalási és mérési időszakban SEM tetted azt, amit akartál. Ahogyan akartad. Miért? Ez az első eset? Vagy évek óta ez megy? Mit kell másképp tenni azért, hogy ez változzon? Mi akadályoz? Mit és miért nem csinálsz jól? Ezzel a technikával szembe tudsz nézni azzal, hogy AMI TŐLED TELHETŐ ÉS AMI RAJTAD MÚLIK, AZT MILYEN ARÁNYBAN TESZED MEG...


Te használod a munkafüzeteket? A 90 napos tervező füzetet?

Heti menetrend?

Sarokpontok éssssstaböbbi...

Azok a hónapok vagy évek, amelyek célirányosan telnek, sűrűbbek. Nehezebbek. Ide tartozik egy egyetemi időszak, egy projekt a munkahelyen, egy költözés, egy házfelújítás, és még az életmódváltás is.

Számomra nagyon szoros napirend az irányadó, mert annyi mindent csinálok egyszerre, hogy ha hagynám "csak úgy" ösztönből csinálni a feladataimat, vélhetően mindig el lennék valahol csúszva. Ez stresszforrás lenne.

Még a tervezésbe is beleesik egy-egy programváltozás, hiszen az élet nem kérdezi meg, hogy változtathat-e valamin, de azért lássuk be, nem minden nap történik az, hogy minden borul. Vagy ha igen, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogy ideális-e az életforma, a munka, amiben élünk.

Nem szoktam ennyire mélyre engedni az életembe az olvasókat, de a példa kedvéért megmutatom, nálam hogyan néz ki ez a hét hétfőtől péntekig és hétvégén!


Én színes-szagos típus vagyok. :) Azaz excel táblákban látom a rendszert, hiszen könnyen módosítható, átlátható, színezhető, kiemelhető, ahogyan jól esik. Akkor igazodom ki egy határidőnaplón, naptáron, ha egyértelműen el tudom különíteni a feladat fajtákat.

Jelen esetben:

 • Piros: nagyon sürgős feladatok, amelyeket nem lehet elrakni, eltolni, halogatni, mint például egy élettan zárthelyi dolgozat
 • Sárga: étkezések és azon belül kisebb főzések adott étkezésre
 • Lila: egyetemi képzéseim, óráim, tanulásra fordított perceim
 • Királykék: Duciforradalom tevékenységek, munkák (minden, ami ezzel jár: számlázás, weboldal, programok, étrendek, kapcsolattartás, e-mailezés, fb, stb.)
 • Lila: edzés
 • Lazac: kórházi munkám
 • Bézs: szabadidő, relaxáció, sorozatok, netflix, hbo go, youtube, filmek, fürdés, bármi, ami kikapcsol :)
 • Sötétkék: főzés nagyobb volumenben

Azért van ennek kiemelt jelentősége nálam, mert minden héten más a beosztásom a kórházban, más az órarendem az egyetemen. Tehát nincs két egyforma hetem.


A hétvége picit más. Akkor több idő van szabad tevékenységekre, tanulásra, egyéni munkára, főzésre. Én ilyenkor szoktam tervezni, a következő hétre felkészülni a menükkel. Nagyon sok mindent előre főzök, porciózva fagyasztok, hétköznap pedig csak a köretet (tészta, rizs, egyéb köretek, zöldségek), frissen készítem el. Nem naponta főzök tehát, hiszen arra nem lenne elég időm a hétköznapi pörgés alatt.


Amit mindig betervezek, különben elúszna:

 • Mikor foglalkozom az ügyfeleimmel (Duciforradalom)?
 • Mikor tanulok?
 • Mikor edzem?
 • Mikor vagyok beosztva a kórházi munkára?

Ezek közé csoportosul minden, hiszen ezek alkotják stabilan a küldetésem, az egészségem. Így látom, mikor kell felébrednem, mikor reggelizem, hogyan következnek egymás után az étkezések.

Mindig van pici csúszás, ha engedek más energiákat bejönni. Nagyon sokat kell azon dolgozni, hogy felesleges dolgokkal ne töltsünk el több időt, míg kell. Ebbe tartozik a nemet mondás is és olyan emberekkel történő vita, akik egyáltalán nem építenek bennünket.

És persze nagy úr a lustaság is, amely a halogatás nagy mestere. Ha egyszer is azt mondnám, én ma nem csinálok semmit, az egész hét borulna vagy feje tetejére állna.

Sssssssssz.... sokszor felszisszenek a gyermekes Anyukák: így könnyű, nincs gyereked. Értelemszerűen, ha lenne gyermekem, nem vállaltam volna be egy nappali egyetemi képzést egy kórházi munka és egy vállalkozás mellett. De nincs. Ezért jelen életszakaszomban az én gyerekem az egyetem és a Duciforradalom. Dönthettem volna úgy is, hogy 11 képzéssel, saját fogyással és tapasztalattal a birtokomban nem megyek egyetemre. Persze, hogy könnyebb lenne az életem. De nem a könnyebbik utat választom, mert még van erőm tanulni és kihozni az életemből a legtöbbet, amit csak tudok.


Mindig visszanézem adott napon, hol tartok, mivel vagyok csúszásban vagy mit kell máshová tennem. Ezt dokumentálom a tény oszlopban. Ezt fogom újra tervezni. Minden egyes héten megtervezem a következő hetet. Hiszen minden héten vannak egyéni vagy más feladatok: ügyintézés, bankolás, könyvelő, hivatali dolgok, bármi. Ezeket beillesztem a napirendbe. Nálam másképp nem működik a rendszer fenntartása.

13 perc csúszásban vagyok. :) Itt fontos megemlíteni: ne legyen stresszforrás a napirend. Plusz/mínusz mindig el fog térni. Az a lényeg, hogy mi irányítsuk a napot és ne a kedvünk, hangulatunk, lustaságunk uralkodjon. Lehet párhuzamosan is végezni ezt-azt. Lehet főzés közben videót, sorozatot nézni vagy épp beszélgetni a párunkkal. Lehet fürdés közben tervezgetni. Lehet korábban kelni, később feküdni, vagy adott héten bizonyos szokásokról lemondani (pld. filmek, sorozatok, stb.).

Mindig a cél számít. Lehet lazítani, ha tudjuk, hogy a lemaradás könnyen behozható.

A 90 napos tervezésen belül a heti feladatok áttekintése és szervezése nagyon fontos tehát abban, hogy a prioritást megtanuljuk és azt is vele együtt, hogy a számunkra fontos, hasznos és előremutató tevékenységek uralkodjanak, ne pedig a tologatás, a "majd holnap". Egy életvitel, ami keretbe van foglalva, sokkal hatékonyabb mindenki életében.