Test | Lélek | Elme | Önmagad társa TE vagy

2019.12.28

Ritkán ejtettem szót arról, hogy az életmódváltásom óta eltelt idő alatt a testi és egészségügyi változásokon túl a lelki fejlődésem hogyan alakult és milyen nehézségekkel kell(ett) szembenéznem vagy épp milyen pozitív meglepetések értek.

Sok mindent tanultam 3 év alatt. Mindent felsorolni talán nem is tudnék, de a legfontosabb megtanult szemléleteket mindenképp szeretném megosztani, hiszen biztos vagyok benne, szinte mindannyiunk fejében születnek hasonló gondolatok.

Amikor megláttam ezt a könyvbe gyökerezett "betűfát", rögtön láttam magam előtt vizuálisan, hogy az én fejemben is ennyi minden van, mint ezen a lombkoronán és a fa gyökere azt szimbolizálta, hogy mennyi mindent kellett valóban gyökerestől kitépnem az előző életemből a változtatandó szokásaim miatt. Ezt a 4 szót azért aggattam a fára, mert leginkább ez a 4 fogalom jellemzi azt, amit meg kellett tapasztalnom, meg kellett értenem és amihez fejlődnöm kellett régi önmagamhoz képest.

Az életmód megváltoztatása egy sor - korábban kényelmetlennek hitt - új szokás bevezetését jelentette, amivel egyidejűleg, a rosszul beidegződött rutin cselekvéseimet ki kellett irtanom a hétköznapjaimból. Mivel életmódváltásról beszélünk, ezért a rossz szokások által kialakult negatív tényezők az életemben egyértelműen ezek voltak:

 • túlsúly
 • egészségügyi egyensúlytalanság
 • önbizalomhiány
 • pesszimista gondolkodás
 • depresszív hangulatra való hajlam
 • önismereti hiány
 • önámítás
 • halogatás
 • megalkuvás
 • lustaság
 • önfeláldozás
 • bezárkózás
 • érzelmi evés, stressz evés, unalomevés, bánatevés
 • rendszertelenség
 • fáradékonyság, enerváltság

Ezeket persze akkoriban nem tudtam azonosítani egyértelműen, hiszen benne éltem egy kövérségi depresszióban, ezáltal nem láttam magam kívülről. Amikor megismerkedtem a coaching technikákkal és jómagam is elkezdtem az önismereti képzéssel mélyen foglalkozni (elsősorban önmagam miatt), akkor egyre világosabbá vált, hogy természetesnek hitt negatív állapotokban éltem. Nem éltem meg problémaként, együtt tudtam élni egy sor ilyen negatív körülménnyel és elfogadtam, beletörődtem, de sokszor észre sem vettem, hogy milyen bonyolulttá teszem a saját életemet.

Kétféle ember él körülöttünk: az ismeretlen emberek és a közvetlen környezet (család, barátok, kollégák, ismerősök). Kövérlétem alatt mindig is tudtam, hogy ezt tovább boncolgatva kétféle embertípus vélekedik rólam: az egyik csoport legalább egyszer célzott rá vagy konkrétan a szemembe is mondta, hogy fogynom kellene (tehát kövér vagyok), a másik csoport pedig soha nem mondta a szemembe, de a hátam mögött gondolta vagy mondta, hogy kövér vagyok. Erre akkor jöttem rá, amikor elkezdtem blogolni. Változásra nem hajlandó kövér lélekkel homokba dugtam a fejem és egy sajátos világot alakítottam ki magam számára, ahol képes voltam begubózni és egyedül megbirkózni a kegyetlen világgal. Azzal, hogy nincs rám való méretű ruha a boltokban, azzal, hogy visszautasít egy-egy partner a szerelemben, azzal, hogy gyenge pontom mindenki számára nyilvánvaló testi adottságaim okán. Ahogy a nyilvánosság elé léptem, szembesültem azzal, hogy az én sajátos kis rózsaszín habcsók világomba nem engedtem be idegen energiákat és a zabálásokkal töltött estéim alatt CSAK ÉN VOLTAM jelen. Senki nem bánthatott, senkinek nem kellett megfelelnem.

Ahogy bemutatkoztam a közösségi hálón blogommal, azonnal megjelentek azok a nem várt erők, amelyek bemutatták nekem, milyen kegyetlenek az emberek. Legalábbis egy részük. Barát, kolléga, szomszéd, közeli ismerős, de mind közül leggaládabb a teljesen ismeretlen emberek csoportja. Az első őszinte posztjaim arról szóltak, miért híztam el és mennyire szeretnék ezen változtatni 150 kilósan. A kommentek nagyjából 90%-a nagyon kedves és biztató volt, de az ember természeténél fogva sokkal fogékonyabb a rosszra, így az a 10%, aki leplezetlenül hívott dagadéknak, kövér disznónak, hájpacninak, sokkal jobban fájt nekem, és sorra kaptam a "nem kellett volna zabálni" intelmeket. Ez a 10% minden poszt alatt kifacsarta a szívemet. Semmi mást nem akartam, csak változni, mégis folyamatosan bántottak, megaláztak, szemrehányást tettek.

A következő pofon akkor ért, amikor már iskolarendszerű táplálkozástudományi képzések, edzőképzés és valós fogyási sikerek után eldöntöttem, hogy feladok mindent és azzal szeretnék foglalkozni, hogy másoknak is segíthessek kikerülni ebből az állapotból. Ekkor a 90% pozitív komment is lecsappant és az addigi biztató, köszönő és dicsérő kommentek egy része átváltott "ez is csak a pénzről szól" hadjáratba. Pedig semmi mást nem tettem másképp, mint azelőtt, amikor egy-egy ingyenes e-book-ot megírtam. Ingyen mindenki imádta. Amikor hivatásom mögé vállalkozást építettem a nulláról, akkor már "nem volt elég jó a tudásom" sokak számára. Nem is hittek benne, hogy ezt sokáig fogom csinálni. Én mindvégig hittem magamban és életem legnagyobb küzdelme volt bekerülni az egyetemi orvosképzésbe. Rajtam kívül senki látta azt, amit végig loholtam. Edzőképzést, emelt szintű érettségi felkészítőt csináltam egyszerre, 7-ből 7 napom azzal telt, hogy bizonyítsak, ez a pálya nekem való és akkor is végig küzdöm magam ezen, ha ájultan esek össze a fáradtságtól. És a negatív energiák továbbra sem hagytak békén.

Pont azért álmodtam kettő stratégiát az életvitelprogramba, hogy mindenkinek meg tudjak felelni. Ezáltal önmagamnak is. Szerettem volna minél több információt és tudást ingyen adni, ezért összesen 3 ingyenes könyvet írtam, a legutóbbi 188 oldal lett és minden tudásom, lelki-testi-táplálkozási intelmem benne van. Aki egy fillért sem akar költeni életmódprogramra, mindent megtalál benne, ha tényleg fogyni akar. Aki pedig ennél sokkal szorosabb kontrollt akar, az választhat mentorául. De sajnos a negativitás és az információ nélküli sárdobálás az internet világában mindenhol aktív. A negatív kommentelők 100%-a nem járt utána annak, hogy van ingyenes könyvem, amit le tudnak tölteni és használhatnak valós információkkal, valós gyakorlati tanácsokkal, példákkal, minta étrendekkel.

Ezért a 3 év alatt szép lassan megfogalmaztam magamban ÓRIÁSI feladatként megélve, hogy NEM TUDOK MINDENKINEK MEGFELELNI. És nem tudok segíteni olyan embereknek, akik nem hagyják. Ezt olyan személyiséggel megtapasztalni és megtanulni, amivel én rendelkezem, különösen nehéz (volt).

Nagyon sok ember - köztük ismerősök is - kételkedtek abban, hogy kitűzött céljaimat el fogom tudni érni. Régebben ezt nem értettem. Ma már pontosan átlátom, hogy rendkívüli módon irigyek voltak arra, hogy elég bátorsággal rendelkeztem a pénzügyi szférából való kirobbanásra és mertem az álmaim után menni. A sikeres változás mások szemében szálka, mert saját sikertelenségeiket felszínre hozom és csak akkor képesek saját maguknak felmentést adni, ha engem gyengíteni tudnak. Ebből merítenek erőt, ettől érzik magukat jól. De ezt megtanulni és figyelmen kívül hagyni pokolian nehéz küldetés. Miközben mindenki azt várja, mikor buksz el, 100% felett kellett teljesítened, hogy bebizonyítsd, nem nekik lesz igazuk.

Míg ezt megtapasztaltam, egy sor gondolatot megtanultam önmagamról, a célokról, a motivációról. Ami másoknak felesleges hülyeség, nekem életmentő tudatosság lett: tervezni és rendszert építeni az életemben a legjobb döntés volt, amit meghozhattam, mert olyan mankót állítottam a kezeim alá, amivel fel tudtam állni a legmélyebb depresszióból és a legnagyobb testsúlyból való kiúthoz irányítottak.

Az idegen embereken túl a közvetlen környezet is folyamatosan hátráltatott, sokszor akaratukon kívül bántottak emberi természetüknél fogva családtagok, barátok, ismerősök. Mindannyiótoknak ismerős lehet az, amikor évekig piszkálnak azzal, hogy fogyj le, és amikor tényleg mindent megteszel érte, akkor meg az a legnagyobb bajuk, hogy önmagaddal foglalkozol. Erre mindenki által ismert népszerű példáim vannak az étkezésre:

 1. Te tényleg jól laksz ezzel a kajával? A nyulak esznek ilyeneket!
 2. Úgy sem fogod kibírni, hogy csak ezt egyed!
 3. 2 hétnél tovább nem hiszem, hogy ezt bírni fogod!
 4. Ugyan már, egyél egy sütit, nem ez fog megártani!
 5. Most komolyan ezt fogod enni?
 6. Direkt neked sütöttem! Komolyan nem eszel belőle?
 7. Nem tudsz normális kaját főzni? Csak ilyen van?
 8. Nem kell enni és mozogni kell! Ennyire egyszerű!
 9. Te nem ehetsz ilyet? Tényleg nem?
 10. Meddig fogod még ezt csinálni? Nem unod még ezt a kaját?

A családon és környezeten kívül persze szembe találkoztam saját népszerű önszabotáló gondolataimmal is, amelyek folyamatosan visszahúztak a tartós változástól (egészen a coach képzésig):

 • Ez nem fog működni.
 • Túl elfoglalt vagyok.
 • Még nem vagyok felkészülve.
 • Nem vagyok elég jó.
 • Nincs elég pénzem.
 • Nincs elég időm.
 • Nem tudom hol kezdjem.
 • Ez túl nehéz.
 • Egyszerűen nincs szerencsém.
 • Nem ez a megfelelő idő.
 • A többiek (család, barátok, munkatársak) visszafognak engem.
 • Félek, mások mit fognak gondolni.
 • Félek, hogy hibázok.
 • Félek, hogy a kudarc tönkretesz.
 • Már annyiszor megpróbáltam, és nem ment.
 • Nekem egyedül is menni fog.

Az önszabotálásról rengeteget írtam a Duci szívvel könyvben is. Az a legrosszabb, amikor minden egyszerre ér: a környezet negatív hozzáállása és a saját önszabotázs gondolkodásod is rád telepszik.

Nekem is hosszú időbe tellett, míg meg tudtam azt a gondolatrendszert alapozni, amire építkezni tudtam egy új élet, egy új test, egy új mentális erőnlét megteremtéséhez. Íme:

1. Mindig tudni kell alkalmazkodni a körülöttünk lévő körülményekhez. Ha olyan problémákba kapaszkodunk, amin nem tudunk változtatni, negatív energiákat fordítunk feleslegesen más dolgok helyett.

2. Meg kell tanulni hálásnak lenni azért, amink van, amit elértünk, amiért küzdöttünk, ami megadatott. Ha elismered a sikereidet, a belefektetett munkádat, sokkal motiváltabb életet tudsz élni és ez eleve pozitívabb gondolkodásra serkent.

3. A céljainkért cselekedni kell, mert magától semmi hullik az ölünkbe. Minden egyes cél kitűzése és az út, amin emiatt végig megyünk csodálatos tanulás. A küzdeni akarás, a célokért való küzdelem iránti vágy fejleszthető. Ez nem születik velünk, nem adottság. Akarat kérdése, hogy leülsz-e és megtervezed a 2020-as évedben megvalósítandó álmaidat és azok lépéseit. Ha nem tudod, mit szeretnél... akkor hogy szeretnél aktív, eredményes, hatékony évet?

4. A célokért való küzdés nem lehet kedv kérdése. Ha tényleg szeretnél változni, akkor azért tenned kell. Diétázni kell, sportolni kell, tervezni kell, tudatos életet kell élni. Ha azt eszed, amit találsz, ha ímmel-ámmal végzed a stratégiád szerinti feladatokat vagy épp stratégiád sincs, soha nem érsz célba. Ezért javaslom év elején a céltábla elkészítését. Ebben szintén segít a Duci szívvel könyv.

5. A tervekhez lépések kellenek. Apró léptek, amelyek segítenek fokozatosan elérni a kitűzött célokat. A lehetőségek ebben óriási szerepet vállalnak. Nem mindenkinek vannak egyforma lehetőségeik. Vannak szerencsésebb emberek, anyagilag független, jómódú emberek és vannak kevésbé jó jövedelemmel bírók, más-más szociális közegben élünk. DE! Ha bármilyen úton az utadba kerül egy lehetőség és azzal nem élsz: az a te elszalasztott döntésed volt és nem hibáztathatsz érte senkit és semmit.

6. A felkínálkozó lehetőségekhez kell egy bizonyos fokú bátorság és hit is. Ha bármilyen lehetőséget elszalasztottál, azt kell megvizsgálnod, hogy Te valóban mindent megtettél-e annak érdekében, hogy álmod megvalósuljon. Végig kell gondolni, milyen körülmény vagy épp lépés hiányzott, s hogyan tudsz ezen változtatni.

7. A halogatás a legnagyobb önbecsapás. A feladatlistákat azért szerettem meg, mert általuk megtanultam priorizálni és nyomatékot helyezni egy-egy feladat mögé. Régen elvesztem a sok apró feladatban, holott, ha jobban szerveztem volna egy-egy munkafolyamatot vagy nem halogattam volna folyton bizonyos feladatokat, kevesebb stressz és önmarcangolás ért volna. Sokszor önmagunk ellenségei vagyunk és nem az időhiány a problémánk. Egy dologban biztos lehetsz: minden halogatott (még ráér) feladat egyszer nagyon sürgős lesz. És ha ez kényszerből ér el, például egy betegség miatt elhízásból eredően, akkor bánni fogod, hogy korábban nem voltál okosabb. És előjön a bárcsak... gondolathalmaz.

8. Tanulni kell elengedni a régi hibákat. Valamiért meg kellett élnünk, de ha mindent megteszünk a változásért, kijavíthatjuk ezeket. De ez tényleg nehéz.

9. Túl sok időt nem szabad arra fordítani, hogy agyalsz, gondolkodsz, hárítasz. Az idő akkor is halad és fogy, ha semmit nem csinálsz. Ezért sokkal boldogabb és aktívabb életed lehet, hogy ha minden egyes percet arra szánsz, ami fontos számodra és üres perceket maximum regenerálódásra fordíts. A diéta és sport helyett ágyban zabálós estéid csak az idődet veszik el a boldog élettől.

10. Minden nap tedd meg azt, ami tőled telhető. Ha így teszel, akkor mindent megtettél, ami rajtad állt. Ha nem így teszel, csak magadat okolhatod, hogy önszabotálsz.

11. Minden energiaromboló ember felesleges az életedbe. Építs le mindent és mindenkit, ami hátráltat és összenyom. Ha kimondatlan rossz érzéseid vannak, ideje tisztázni a nézeteltéréseket. Állj ki magadért és fektesd le a saját szabályaidat, mert mások szabályai alapján élni kínszenvedés.

12. Minden hozzáállás kérdése. Bármilyen körülményen nem tudsz változtatni, de azon, hogy ebből kihozd a legjobbat, igen.

13. Minden egyes napon dolgozz azért, aki lenni akarsz. Ebben rengeteg ember hátráltatni fog. Lesznek irigyeid, ellenségeid, akik talán pont barátból változnak át. Te mindig maradj életed főszereplője, mert saját életedet csak te irányíthatod és helyetted senki más nem élheti meg a te pillanataidat.

14. Életmódváltásom vezérszavai:

 • önismeret - teljesen más embert kellett felépítenem, mint aki voltam.
 • önazonosság - soha nem engedtem és nem is fogom, hogy saját meggyőződéseimben megingassanak, értékeim, sikereim nekem köszönhetőek és saját személyiségem érzelemvilágához jogom van.
 • tudatosság - a boldog élethez valós önismeret és tudás kell, aminek része az, hogy kiegyensúlyozottan és szabályok között éljem az életem, s ehhez minden egyes napon megteszem azt, ami elvezet a céljaimhoz.
 • tervezés - mit, hogyan, mikor fogok megvalósítani, csak tőlem függ, rajtam áll, s ha elérhető, megvalósítható és reális célokat álmodok meg, azok tervekből előbb vagy utóbb tényleg megvalósult álmokká válnak.


15. Ha nagyon régóta nyomaszt egy probléma, nem találsz rá megoldást, ne félj segítséget kérni szakembertől: pszichológus, coach, életmód tanácsadó, orvos, edző, tanár, iskolarendszer. Az egó az egyik legnagyobb önszabotáló program saját magunkban. Lásd be, ha egyedül nincs elég akaraterőd, kitartásod, tudásod és engedd, hogy egy másik fél vagy egy közösség ereje ebből kirángathasson.


16. Nem a csodaszerek felelősek a testi változásért. A csodaszerek önámítások. Életed végéig nem szedhetsz varázsbogyókat. De életed végéig táplálkozhatsz egészségesen és sportolhatsz aktívan.

17. Senki sem jobb a másik embernél. Két ember között csak egy különbség van: az akarat. A szerencse azoknak az embereknek kedvez, akik tesznek is a céljaikért. A tétlen ember sosem lesz sikeres és szerencsés.

18. Soha nem adhatod fel! Mindig mindenben van kiút, amíg egészséged és életed engedi. Ezért a két adottságért pedig minden nap tudsz tenni. Igazából pont ezért vagy szerencsés: mert van lehetőséged bármelyik napon úgy dönteni, hogy ma mindent megváltoztatsz. Én is így tettem.

Legfőbb tanulságom 3 év távlatában: Önmagad társa Te vagy. Gondolataid, érzelmeid, tetteid... minden a Tied. Csak Te tudsz dönteni, csak Te tudsz változtatni, csak Te akarhatsz másképp élni. Ha úgy érzed, szükséges a változás, akkor ne halogass tovább, mert az idő tétlenül is ketyeg... veled vagy nélküled!

1 ÉV VIP TAGSÁG | 2023.09.17-ÉIG

Igényeld új VIP tagságodat és maxold ki az életmódváltásodat! Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel Letölthető, kidolgozott infókártyapaklival, amelyen mindent megtanulsz, ami az életvitel változtatásához szükséges VIP automatikus kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 1 éves tagság A VIP tagságban kurzusokon keresztül menetelhetsz végig a céljaidig: Új belépős tagoknak mindent a részelteibe menően megtanítunk Új belépő kurzoson, amelyet saját tempódban bármikor elérsz. 28 FIX nap kurzusunkon velünk együtt végzed az életmódváltást: főzést, napi fókuszokat, nap indítást, nap zárást. Varázsmenü videósorozatunk eligazít mini videók segítségével a legfontosabb tudnivalókon az élelemiszereken át a hormonális problémákon keresztül a komplexebb témákig.

9 990 Ft 19 990 Ft

ÖRÖKÖS VIP TAGSÁG + VARÁZSMENÜ CSOMAG (28 NAPOS ÉLETMÓDVÁLTÓ KURZUSSAL)

Igényeld új VIP tagságodat és vidd vele a VARÁZSMENÜ csomagunkat is. Kezdd rögtön 28 napos életmódváltó kurzusunkkal! Csatlakozz most a VIP tagok közé, vigyél mindent, amit csak adhatunk: Komplex életmódváltó program online tanuló felülettel VIP kedvezmény rendszer Senor/ita termékeinkhez 180 napos életmódváltó program nyomdai kártyapaklival a varázsmenü rendszer teljes tudásanyagával 28 napos életmódváltó kurzusunkban mindent megtanítunk neked, hogy teljes erőbedobással indulhass el az úton. Varázsmenü csomagra, amit te választanál magadnak az induláshoz. A varázsmenü csomagok 2 db kollagén terméket, a Varázsmenü életmódváltó receptkönyvet is a kezedbe adja. Kollagén termékeidet VIP tagságod aktiválása után választhatod ki, ennek folyamatáról a VIP tagság érvényesítését követően tájékoztatunk a jogosultságaid beállításaival együtt. A szállítási költséget a magyarországi csomagok ára tartalmazza. A szállítási költséget külföldi tagok számára a webshop felszámolja.

31 960 Ft 49 950 Ft