Ünnepi menü Dia asztaláról | 2022

2022.12.19

Gesztenyés pulykafasírtok sült édesburgonyával - 6 főre

Hozzávalók:

  • 100 g boltban kapható sült gesztenye
  • 500 g darált pulykamell vagy darált csirkemell
  • 6 db kisebb édesburgonya (1 főnek 1 db)
  • 2 db tojás
  • 120 g köles
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kevés újhagyma
  • petrezselyem
  • só, bors, fűszerpaprika
  • 4 ek olívaolaj
  • 250 ml víz

Recept:

A kezdéshez kimérünk 250 ml vizet egy gyorsforralóba, hozzáadunk 1 mokkáskanál sót, beleszórjuk a kölest, és felforraljuk. Alacsony fokozaton 10 percig főzzük fedő alatt. A gesztenye felét kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, a másik felét morzsalékosra nyomjuk villával. A vöröshagymát, a fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. Mindent beleöntünk egy tálba a darált hússal, hozzáadjuk a kölest, a felvert tojásokat, a fűszereket és az olívaolajat is, majd alaposan összekeverjük. A masszából kis golyókat formálunk, egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30-35 percre. Mielőtt betennénk a sütőbe, az édesburgonyákat becsomagoljuk alufóliába és a tepsire helyezzük. Kb 20-25 perc múlva ellenőrizzük és ha még szükséges, sütjük tovább. Ha készen van, sóval, borssal, friss zsenge újhagymával megszórjuk.

Lazac sonkás zöldbabbal és sült zöldségekkel - 6 főre

Hozzávalók:

  • 500 g lazacfilé
  • 3 db burgonya
  • 3 db kisebb cukkini
  • 2 db erős paprika vagy csemege paprika
  • 10-15 db koktélparadicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 300 g zöldbab
  • 5-6 szelet bacon vagy fekete-erdei sonka vagy baromfisonka
  • 4 ek szójaszósz
  • 1 ek nádcukor
  • 1 db lime leve
  • 1 db citrom leve
  • 1 ek szezámmag
  • só és bors

Recept:

A burgonyát, cukkinit és paprikát hosszúkás szálakra szeleteljük le, a paradicsomokat pedig vágjuk ketté. A felsorolt fűszerekből, összezúzott fokhagymából és 1 dl olívaolajból készítsünk páclevet, kavarjuk el benne a zöldségeket, majd terítsük tepsire. A lazac szeleteket helyezzük szintén a tepsire. A fokhagymát gerezdekre vágva tegyük rá a halra, fűszerezzük sóval, borssal, majd némi citromlevet csepegtessünk rá. 160 fokon 20-25 percig süssük, állandó ellenőrzés mellett, mert a hal hamar átsül. A zöldségek ropogósan igazán finomak. A kockázott bacont vagy sonkát saját zsírján pirítsuk meg. Öntsük rá a zöldbabot és azt is pirítsuk át rajta. A köretünk egy igazán pikáns tepsis sült zöldség lesz sonkás zöldbabbal. Mártás: kisebb serpenyőbe öntsünk szójaszószt és nádcukrot a lime levével és a szezámmaggal. Hevítsük fel, de ne égjen le. Ezt öntsük a húsra tálaláskor mártásnak.

Thai tenger gyümölcsei leves - 6 főre

Hozzávalók:

  • 600 g tenger gyümölcsei mix vagy garnélarák vagy kagyló
  • 3 közepes db újhagyma
  • 3 cm gyömbér
  • 600 ml kókusztej
  •  200 ml alaplé
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 db lime vagy citrom leve
  • 2 ek kókuszolaj
  • 1 ek curry por

Recept:

Szobahőmérsékleten felengedjük a fagyasztott tenger gyümölcseit. Kevés kókuszolajon pirítjuk az újhagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a lereszelt gyömbért is, illetve curry port hintünk rá. Ahogy megérezzük a fűszerek illatát, beletesszük a tengeri herkentyűket, átkeverjük, felengedjük az alaplével, és beletesszük a kókusztejet is. Felforraljuk, szójaszósszal és kevés lime vagy citrom levével ízesítjük.

Legyen áldott Ünnepetek!

Kovács Klaudia - Túlszeretni | NYOMDAI KIADÁS

Egy kövér lány voltam, aki egész életében le akart fogyni. Sokáig nem tudtam, hogy a bennem lakozó személyiségek miért csatáznak egymással. Hogy egyáltalán miért találkozom más és más arcaimmal, s miként kellene ezeket kezelnem. Nőként sok szerepet öltünk magunkra, még az előtt is, hogy párra lelnénk. Amikor csak az ÉN lakozik a lelkünkben és nincs mellettünk más, már akkor is sokféle módon jelenünk meg a napjainkon. Minden azzal kezdődött nálam a személyiségfejlesztésemben, hogy boldog akartam lenni. Viszont nem feltétlenül tudtam, ez mit is jelent. Elvárásokat támasztottam az elképzeléseimmel szemben, s ha bármi másként alakult, mint azt ahogyan én vázoltam kötelező kimenetelként, rögtön falakba ütközött az aktuális álomképem. Valahogy ilyen módon találtam rá az életemben az ételre, mint vigaszdíjra, mint egy láthatatlan barátra, aki sosem bánt, aki sosem beszél vissza, aki mindig örömet akar okozni, aki feltétel nélkül ki is elégíti a vágyaimat. E könyv írásakor már tudom, hogy a kövérség búcsút vett tőlem. Nem csak elértem az áhított testsúlyomat, de egy olyan életet is felépítettem, amelyben felelősséggel tartozom hozzám hasonló emberek döntéseiért is. Öt éve blogot írok a történetemről. Úgy kellett ezt a könyvet megírnom és az olvasó úgy olvashatja el a fejezeteket, hogy az a tény már befolyásolja az írottak értelmezését: sikerült lefogynom. Ezért a sorok legalább annyira elmesélt élmények öt év vonatkozásában, mint amennyire a jelenre vonatkozó felfedezések, felismerések is. Sőt, valójában a ma megtapasztalásaira lehet igazán értelmezni a változásomat. A könyv egyszerre a múltam, a jelenem és a remélt jövőm is.

4 990 Ft 7 990 Ft

Senorita MINI VIP tagság 2023

A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer (A-B kártyapakli) a 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra

16 000 Ft