Ünnepi menü ötletek - 2. rész/ Szilveszter

2018.12.19

Összegyűjtöttem néhány olyan finomságot szilveszter napjára, amelyet elkészíthetünk ebédre vagy vacsorára és egy-két vendégváró falatot is, amiket örömmel fogyaszthatnak a vendégek.

Lencsefőzelék

Hozzávalók (2 főre):

  • 100 g száraz lencse
  • 1/2 tk. füstölt pirospaprika
  • 1 tk. bors
  • 1 tk.himalaya só
  • pár darab babérlevél
  • 1 ek. hozzádott cukortól mentes mustár
  • 1 tk. tápióka vagy rizsliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
  • víz

Elkészítés:

A lencsét 48 órán át áztassuk méghozzá így: Az első 12 órában meleg vízben áztassuk, és minél többször cseréljük le alatta a vizet. Ezután jöhet az utolsó alapos átmosás, és a főzés: Tegyük fel a lencsét 2-szer annyi vízbe főzni, adjuk hozzá a sót, pirospaprikát, borsot és babérleveleket. Fedő nélkül főzzük, ha elfőtte a levét, adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Addig főzzük, míg meg nem puhul a lencse (kb. 20 perc, de folyamatosan figyelni kell, hogy a víz nehogy teljesen elpárologjon). Készítsünk habarást: Egy kis tálba keverjünk ki 1 dl. meleg vizet, 1 tk. lisztet, és az 1 ek. mustárt. Majd ezzel sűrítsük be a puhára főtt lencsénket.

********************************************************************************

Korhelyleves

Hozzávalók:

  • 1 kg káposzta
  • 1 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál füstölt kolbász + 2 szál virsli
  • 1 kk. pirospaprika
  • babérlevél, egész bors
  • 200 g tejföl vagy tejföl (ha valaki intoleráns, akkor helyettesítő, pl.: totukrém bioboltokból)
  • 1 csapott evőkanál tápiókaliszt/teljes kiőrlésű liszt/rizsliszt (ha valaki szeretne rántást készíteni hozzá, de ez elhagyható)

Elkészítés:
A savanyú káposztát babérlevéllel, egész borssal és reszelt hagymákkal vízben tegyük fel főni (annyi víz, hogy bőven ellepje). Közben a kolbászt kicsit süssük ki, majd a végén adjuk hozzá a piros paprikát (de csak a végén, hogy ne égjen meg). Mikor a káposzta már majdnem jó, adjuk hozzá a kisütött kolbászt és virslit. A kolbász zsírjából és a tápióka liszttel készíthetünk rántást (ez esetben csak ekkor adjuk hozzá a pirospaprikát), amit a levesbe keverünk és 10 percig még így forraljuk, majd csak a legvégén keverjük bele a tejfölt. Vagy tejföllel és a tápióka liszttel készíthetünk habarást is, amivel a levest kissé besűrítjük.

********************************************************************************

Zöldségfasírt salátával

Hozzávalók:

  • 1 db közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kockázott baconszalonna (félkészre sütve)

A szalonna zsírjában megdinszteljük a hagymákat.
Közben mehet az aprítógépbe:

  • 2 db közepes répa
  • 3 db nagyobb gomba
  • 1 db közepes cukkini
  • 1 db közepes paradicsom
  • ízesítsük: só, bors, rozmaring, bazsalikom
  • 2 db tojás+ 1 db tojásfehérje
  • 50 g kókusztej
  • 15g liszt (receptben)
Kép forrása: mindmegette.hu
Kép forrása: mindmegette.hu

Elkészítés:

A fenti hozzávalókat alaposan eldolgozzuk a géppel, majd hozzáadjuk a dinsztelt hagymákat, bacont, majd a legvégén 15 g lisztet (kókusz, tápióka, teljes kiőrlésű, rizsliszt). Mikor besűrűsödött, nedves kézzel golyókat formázunk. Kókuszolajjal lekent sütőpapírra tesszük. Előmelegített sütőben 175 fokon, 20 percig sütjük. Hozzá bármilyen zöld vagy színes salátát készítsünk.

********************************************************************************

Székelykáposzta

Hozzávalók:

  • fél fej vöröshagyma
  • 1 tk. kókuszzsír
  • 450g sovány disznóhús
  • csipet só, bors
  • babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. pirospaprika

Elkészítés:

Fél fej vöröshagymát üvegesre pirítunk egy teáskanál kókuszzsíron. Hozzáadunk kb. 450 g apró kockákra vágott sovány disznóhúst, sózzuk, majd átpirítjuk a husit, hogy kifehéredjen. Nem hagyjuk leragadni, amikor ez bekövetkezne, aláöntünk kb. fél dl vizet. (Nem ragad le, ha egy mélyebb teflon vagy kerámiabevonatú edényben főzzük, de a víz akkor is kell alá.) Megszórjuk egy púpos teáskanálnyi pirospaprikával, jól elkeverjük és hozzáadunk egy darab babérlevelet, pár szem borst, 1 gerezd szétnyomott fokhagymát. Félig puhára főzzük a pörköltet, majd hozzáadunk kb. 500 g savanyúkáposztát és lassú tűzön készre főzzük.

********************************************************************************

Guacamole (avokádórkém)

Hozzávalók:

  • 1 db avokádó
  • 1 db citrom
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1/2 gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítés:

Az avokádót meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Kicsit összetörjük, és hozzákeverjük a tejfölt. Belereszeljük a fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadunk néhány csepp citromlevet. Botmixerrel pépesítjük, majd néhány órára a hűtőbe tesszük.

********************************************************************************

Tojásos-sajtos mártogatós

Hozzávalók:

  • Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 250 ml tömlős krémsajt
  • bors
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál tejföl vagy 1 evőkanál olívaolaj
  • zöldségek a mártogatáshoz (szárzeller, répa, uborka, cukkini stb.)
Kép forrása: mindmegette.hu
Kép forrása: mindmegette.hu

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk, apróra vágjuk. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott hagymát (póréhagymát is használhatunk), sót, borsot, majonézt, mustárt, sajtot. Az egészet jól összekeverjük, olívaolajjal vagy tejföllel kicsit hígítjuk. Hűtőben kb. 1 órát pihentetjük, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Hasábokra vágott zöldségekkel vagy pirítóssal tálaljuk. Egészséges, egyszerű és finom.

********************************************************************************

Aszpikos golyók

Hozzávalók:

  • 3 dkg porzselatin
  • 15 dkg sonka
  • petrezselyem
  • paprika
  • 1 kukorica konzerv
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsó
  • muffinformák

Elkészítés:

A fagyasztott borsót hirtelen átforraljuk, kihűtjük. Mindegyik muffinformába 1-1 petrezselyemlevelet helyezünk. Elkezdjük rétegezni a tölteléket: kukoricát, a felkockázott sonkát, csíkokra vágott pirospaprikát, borsót, kb. a muffinforma 3/4-ig. Ha megvagyunk, elkészítjük a zselatint a zacskója leírása szerint, 1-2 kanálka kedvenc fűszerünkkel (só, bor, stb.)  feldobva. Mikor már sűrűsödik, minden muffinformába öntünk belőle óvatosan, hogy a tölteléket teljesen ellepje, amíg a muffinforma engedi. Ezután már csak hűtőbe tesszük, és mikor már teljesen megdermedt, kivesszük a falatokat a formából. De akár benne is maradhatnak és a vendégek kikanalazzák.

Töltött virsli

Hozzávalók:

  • virsli
  • sajt
  • piros arany
  • só, bors
  • mustár
  • 1-2 db főtt tojás
  • 15 dkg májkrém vagy főtt máj összetörve
  • őrölt kömény
  • ahány virsli, annyi szeletelt bacon

Elkészítés:

A virsliket bevágjuk úgy, hogy ne essen szét, csak jól szétnyíljon. Elkészítjük a tölteléket: a 15 dkg reszelt sajtot, a májkrémet, sót, borsot, 1 egész tojást, a mustárt, a köményt alaposan kikeverjük. A tölteléket kiskanállal beletöltjük a virslikbe, azután bacon szeletekkel betekerjük. Kivajazott jénaiba sorban egymás mellé helyezzük a virsliket, a tetejét a maradék sajttal megszórjuk, azután 15-20 percig sütjük.

********************************************************************************

Diós burgonyafasírt

Hozzávalók:

  • burgonya
  • darált dió
  • só, bors
  • petrezselyem
  • tojás

Elkészítés:

A meghámozott burgonyát lereszeljük (nagy lyukú reszelőn), kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a darált diót, a tojást, a petrezselyemzöldet, sót és borsot ízlés szerint, összekeverjük. Fasírt golyókat vagy lapos korongokat formálunk a masszából és tepsiben sütőpapírra helyezve kisütjük. Általában 1 kg krumplihoz 14 evőkanál őrölt diót számítunk, és 2-3 tojást, attól függően, hogy mennyire lágy a massza. Ha lágyabb, 2 tojást, ha keményebb, 3-at. A só és a bors ízlés dolga.

********************************************************************************

Töltött tojások

Hozzávalók 6 tojáshoz:

  • 6 db tojás
  • 15 dkg krém sajt

Töltelékhez hozzávalók:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk. citromlé
  • 1 ek. olaj
  • 2 db paradicsom
  • 1 ek. mustár
  • fél tk. curry

Elkészítés:

A keményre főtt tojásokat hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk, és éles késsel hosszában félbevágjuk, a széleit cakkosra mintázzuk. A sárgáját óvatosan kifordítjuk, összekeverjük a krémsajttal, sózzuk, borsozzuk. Egyneműre kidolgozzuk, majd három részre osztjuk. A petrezselymet megmossuk, megszárítjuk, finomra vágjuk, majd összekeverjük a citromlével, az olajjal és egyharmad tojáskrémmel, habzsákba töltjük, és 4 tojásfehérjét megtöltünk vele. A paradicsomot megmossuk, apró kockákra vágjuk. Belekeverjük a második adag tojáskrémbe, hozzáadjuk a ketchupot és a másik paradicsom húsát, és a másik 4 tojásba töltjük. A maradék tojáskrémbe a curryport és a mustárt keverjük, megtöltjük vele a maradék 4 tojást. A tojások tetejét díszíthetjük kaporszálakkal, retekszeletkékkel, olajbogyókarikákkal.

Tálalhatjuk majonézes burgonya salátával, francia salátával.

*******************************************************************************

Brokkolis, répás és húsos ropogós golyók

Hozzávalók 35 db golyóhoz:

  • 30 dkg burgonya
  • A sütéshez: tepsiben alakbarát, ezért olaj csak éppen kell

A brokkolishoz még hozzávaló:

  • 30 dkg brokkoli
  • 1 tojás
  • 10 dkg zabpehely darálva vagy apró szemű zabpehely
  • őrölt szerecsendió

A sárgarépáshoz még hozzávaló:

  • 35 dkg sárgarépa
  • 1 tojás
  • 4 dkg  teljes kiőrlésű liszt
  • 6 dkg darált zabpehely vagy zabkorpa
  • őrölt gyömbér

A húsoshoz még hozzávaló:

  • 30 dkg darált főtt szárnyashús
  • 1 tojás
  • 4 dkg reszelt sajt
  • 8 dkg zabpehely vagy zabkorpa
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Az összes burgonyát megmossuk, sós vízben, héjában megfőzzük. A brokkolit szintén megfőzzük. A répát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és kevés vízben szintén megfőzzük. A zöldségeket leszűrjük, lecsepegtetjük, a burgonyát meghámozzuk, összetörjük.

Golyók:. A brokkolit összekeverjük a tojással, a kihűlt tört burgonya egyharmadával, a darált zabpehely háromnegyed részével, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A kapott masszát kisebb golyókká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. A sárgarépát elkeverjük a tojással, a kihűlt tört burgonya második harmadával, a liszttel, a darált zabpehely felével, és sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük. A kapott masszát kisebb rudakká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. Elkészítjük a húsos ropogóst is. A darált főtt szárnyas-húst összekeverjük a tojással és a maradék egyharmad kihűlt, tört burgonyával, a reszelt sajttal, a darált zabpehely felével, és sóval, szerecsendióval fűszerezzük. A kapott masszát kisebb rudakká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. Jól felforrósított olajban kisütjük a formákat. Amikor megsültek, lecsepegtetjük, fogvájót szúrunk mindegyike, tálaljuk.

Tipp: készítheted még édesburgonyával, karfiollal, karalábéval, céklával, cukkinivel, spenóttal is.

********************************************************************************

Fetás katonák

Hozzávalók 24db-hoz:

  • 8 virsli
  • 20 dkg feta sajt
  • 4 ananászkarika (cukormentes konzerv vagy nyers ananász - mirelit is kapható pld. aldiban)
  • 12 magozott, fekete olajbogyó

Elkészítés:

A virslit kb. 2 cm-es karikákra vágjuk. A feta sajtot  kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Az ananászt lecsepegtetjük, és a sajthoz hasonló kis darabokra vágjuk. Az ananászt fogpiszkálóra húzzuk, felszúrunk rá egy feta sajtot, és ráállítjuk egy virslikarikára. A kis katonákat tálra tesszük. A másik felét olajbogyóval készítjük ananász helyett. A kis katonákat vegyesen állítgatjuk tálra, és így kínáljuk.

Tipp: Készítheted még szőlővel, aszalt szilvával, aszalt barackkal, grillezett alma kockákkal és egyéb sajtfélékkel is.

********************************************************************************

Zselatinos gyümölcskelyhek

Hozzávalók tetszőleges mennyiségben:

  • Bármilyen mirelit apró gyümölcs: meggy, eper, málna, áfonya, szeder
  • mandarin
  • kivi
  • banán
  • narancs
  • ananász
  • zselatin
  • víz
  • műanyag pohárkák vagy szilikonos muffin forma

Elkészítés:

A gyümölcsöket vágjuk apróra, halmozzuk a formákba. Készítsünk a zselatinos zacskó hátulján lévő információk alapján zselatint, majd öntsük a kelyhekre és hagyjuk hűtőben megdermedni.

Tipp: készíthető műanyag torta formában is és akkor torta formájúra dermed és szeletelhető.