Ünnepi menü ötletek - 2. rész/ Szilveszter

Összegyűjtöttem néhány olyan finomságot szilveszter napjára, amelyet elkészíthetünk ebédre vagy vacsorára és egy-két vendégváró falatot is, amiket örömmel fogyaszthatnak a vendégek.
Lencsefőzelék
Hozzávalók (2 főre):
- 100 g száraz lencse
- 1/2 tk. füstölt pirospaprika
- 1 tk. bors
- 1 tk.himalaya só
- pár darab babérlevél
- 1 ek. hozzádott cukortól mentes mustár
- 1 tk. tápióka vagy rizsliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
- víz

Elkészítés:
A lencsét 48 órán át áztassuk méghozzá így:
Az első 12 órában meleg vízben áztassuk, és minél többször
cseréljük le alatta a vizet. Ezután jöhet az utolsó alapos átmosás, és a főzés:
Tegyük fel a lencsét 2-szer annyi vízbe főzni, adjuk hozzá a sót, pirospaprikát, borsot és babérleveleket.
Fedő nélkül főzzük, ha elfőtte a levét, adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje.
Addig főzzük, míg meg nem puhul a lencse (kb. 20 perc, de folyamatosan figyelni kell, hogy a víz nehogy teljesen elpárologjon).
Készítsünk habarást:
Egy kis tálba keverjünk ki 1 dl. meleg vizet, 1 tk. lisztet, és az 1 ek. mustárt.
Majd ezzel sűrítsük be a puhára főtt lencsénket.
********************************************************************************
Korhelyleves
Hozzávalók:
- 1 kg káposzta
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál füstölt kolbász + 2 szál virsli
- 1 kk. pirospaprika
- babérlevél, egész bors
- 200 g tejföl vagy tejföl (ha valaki intoleráns, akkor helyettesítő, pl.: totukrém bioboltokból)
- 1 csapott evőkanál tápiókaliszt/teljes kiőrlésű liszt/rizsliszt (ha valaki szeretne rántást készíteni hozzá, de ez elhagyható)

Elkészítés:
A savanyú káposztát babérlevéllel, egész borssal és reszelt hagymákkal
vízben tegyük fel főni (annyi víz, hogy bőven ellepje). Közben a
kolbászt kicsit süssük ki, majd a végén adjuk hozzá a piros paprikát (de
csak a végén, hogy ne égjen meg). Mikor a káposzta már majdnem jó,
adjuk hozzá a kisütött kolbászt és virslit. A kolbász zsírjából és a
tápióka liszttel készíthetünk rántást
(ez esetben csak ekkor adjuk hozzá a pirospaprikát), amit a levesbe
keverünk és 10 percig még így forraljuk, majd csak a legvégén keverjük
bele a tejfölt. Vagy tejföllel és a tápióka liszttel készíthetünk
habarást is, amivel a levest kissé besűrítjük.
********************************************************************************
Zöldségfasírt salátával
Hozzávalók:
- 1 db közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kockázott baconszalonna (félkészre sütve)
A szalonna zsírjában megdinszteljük a hagymákat.
Közben mehet az aprítógépbe:
- 2 db közepes répa
- 3 db nagyobb gomba
- 1 db közepes cukkini
- 1 db közepes paradicsom
- ízesítsük: só, bors, rozmaring, bazsalikom
- 2 db tojás+ 1 db tojásfehérje
- 50 g kókusztej
- 15g liszt (receptben)

Elkészítés:
A fenti hozzávalókat alaposan eldolgozzuk a géppel, majd hozzáadjuk a dinsztelt hagymákat, bacont, majd a legvégén 15 g lisztet (kókusz, tápióka, teljes kiőrlésű, rizsliszt). Mikor besűrűsödött, nedves kézzel golyókat formázunk. Kókuszolajjal lekent sütőpapírra tesszük. Előmelegített sütőben 175 fokon, 20 percig sütjük. Hozzá bármilyen zöld vagy színes salátát készítsünk.
********************************************************************************
Székelykáposzta
Hozzávalók:
- fél fej vöröshagyma
- 1 tk. kókuszzsír
- 450g sovány disznóhús
- csipet só, bors
- babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk. pirospaprika

Elkészítés:
Fél fej vöröshagymát üvegesre pirítunk egy teáskanál kókuszzsíron. Hozzáadunk kb. 450 g apró kockákra vágott sovány disznóhúst, sózzuk, majd átpirítjuk a husit, hogy kifehéredjen. Nem hagyjuk leragadni, amikor ez bekövetkezne, aláöntünk kb. fél dl vizet. (Nem ragad le, ha egy mélyebb teflon vagy kerámiabevonatú edényben főzzük, de a víz akkor is kell alá.) Megszórjuk egy púpos teáskanálnyi pirospaprikával, jól elkeverjük és hozzáadunk egy darab babérlevelet, pár szem borst, 1 gerezd szétnyomott fokhagymát. Félig puhára főzzük a pörköltet, majd hozzáadunk kb. 500 g savanyúkáposztát és lassú tűzön készre főzzük.
********************************************************************************
Guacamole (avokádórkém)
Hozzávalók:
- 1 db avokádó
- 1 db citrom
- 1 kis pohár tejföl
- 1/2 gerezd fokhagyma
- só
- bors

Elkészítés:
Az avokádót meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Kicsit összetörjük, és hozzákeverjük a tejfölt. Belereszeljük a fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadunk néhány csepp citromlevet. Botmixerrel pépesítjük, majd néhány órára a hűtőbe tesszük.
********************************************************************************
Tojásos-sajtos mártogatós
Hozzávalók:
- Hozzávalók:
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 250 ml tömlős krémsajt
- só
- bors
- 2 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál tejföl vagy 1 evőkanál olívaolaj
- zöldségek a mártogatáshoz (szárzeller, répa, uborka, cukkini stb.)

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk, apróra vágjuk. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott hagymát (póréhagymát is használhatunk), sót, borsot, majonézt, mustárt, sajtot. Az egészet jól összekeverjük, olívaolajjal vagy tejföllel kicsit hígítjuk. Hűtőben kb. 1 órát pihentetjük, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Hasábokra vágott zöldségekkel vagy pirítóssal tálaljuk. Egészséges, egyszerű és finom.
********************************************************************************
Aszpikos golyók
Hozzávalók:
- 3 dkg porzselatin
- 15 dkg sonka
- petrezselyem
- paprika
- 1 kukorica konzerv
- 15 dkg fagyasztott zöldborsó
- muffinformák

Elkészítés:
A fagyasztott borsót hirtelen átforraljuk, kihűtjük. Mindegyik muffinformába 1-1 petrezselyemlevelet helyezünk. Elkezdjük rétegezni
a tölteléket: kukoricát, a felkockázott sonkát, csíkokra vágott
pirospaprikát, borsót, kb. a muffinforma 3/4-ig. Ha megvagyunk, elkészítjük a zselatint a zacskója leírása szerint, 1-2 kanálka kedvenc fűszerünkkel (só, bor, stb.) feldobva. Mikor már sűrűsödik, minden muffinformába öntünk
belőle óvatosan, hogy a tölteléket teljesen ellepje, amíg a muffinforma
engedi. Ezután már csak hűtőbe tesszük, és mikor már teljesen megdermedt, kivesszük a falatokat a formából. De akár benne is maradhatnak és a vendégek kikanalazzák.
Töltött virsli
Hozzávalók:
- virsli
- sajt
- piros arany
- só, bors
- mustár
- 1-2 db főtt tojás
- 15 dkg májkrém vagy főtt máj összetörve
- őrölt kömény
- ahány virsli, annyi szeletelt bacon

Elkészítés:
A virsliket bevágjuk úgy, hogy ne essen szét, csak jól szétnyíljon. Elkészítjük a tölteléket: a 15 dkg reszelt sajtot, a májkrémet, sót, borsot, 1 egész tojást, a mustárt, a köményt alaposan kikeverjük. A tölteléket kiskanállal beletöltjük a virslikbe, azután bacon szeletekkel betekerjük. Kivajazott jénaiba sorban egymás mellé helyezzük a virsliket, a tetejét a maradék sajttal megszórjuk, azután 15-20 percig sütjük.
********************************************************************************
Diós burgonyafasírt
Hozzávalók:
- burgonya
- darált dió
- só, bors
- petrezselyem
- tojás

Elkészítés:
A meghámozott burgonyát lereszeljük (nagy lyukú reszelőn), kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a darált diót, a tojást, a
petrezselyemzöldet, sót és borsot ízlés szerint, összekeverjük. Fasírt golyókat vagy lapos korongokat formálunk a masszából és tepsiben sütőpapírra helyezve kisütjük. Általában 1 kg krumplihoz 14 evőkanál őrölt diót számítunk, és 2-3
tojást, attól függően, hogy mennyire lágy a massza. Ha lágyabb, 2 tojást,
ha keményebb, 3-at. A só és a bors ízlés dolga.
********************************************************************************
Töltött tojások
Hozzávalók 6 tojáshoz:
- 6 db tojás
- 15 dkg krém sajt
Töltelékhez hozzávalók:
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tk. citromlé
- 1 ek. olaj
- 2 db paradicsom
- 1 ek. mustár
- fél tk. curry

Elkészítés:
A keményre főtt tojásokat hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk,
és éles késsel hosszában félbevágjuk, a széleit cakkosra mintázzuk. A
sárgáját óvatosan kifordítjuk, összekeverjük a krémsajttal, sózzuk,
borsozzuk. Egyneműre kidolgozzuk, majd három részre osztjuk. A petrezselymet megmossuk, megszárítjuk, finomra vágjuk, majd
összekeverjük a citromlével, az olajjal és egyharmad tojáskrémmel,
habzsákba töltjük, és 4 tojásfehérjét megtöltünk vele. A paradicsomot megmossuk, apró kockákra vágjuk. Belekeverjük a
második adag tojáskrémbe, hozzáadjuk a ketchupot és a másik paradicsom
húsát, és a másik 4 tojásba töltjük. A maradék tojáskrémbe a curryport és a mustárt keverjük, megtöltjük
vele a maradék 4 tojást. A tojások tetejét díszíthetjük kaporszálakkal,
retekszeletkékkel, olajbogyókarikákkal.
Tálalhatjuk majonézes burgonya salátával, francia salátával.
*******************************************************************************
Brokkolis, répás és húsos ropogós golyók
Hozzávalók 35 db golyóhoz:
- 30 dkg burgonya
- A sütéshez: tepsiben alakbarát, ezért olaj csak éppen kell
A brokkolishoz még hozzávaló:
- 30 dkg brokkoli
- 1 tojás
- 10 dkg zabpehely darálva vagy apró szemű zabpehely
- őrölt szerecsendió
A sárgarépáshoz még hozzávaló:
- 35 dkg sárgarépa
- 1 tojás
- 4 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg darált zabpehely vagy zabkorpa
- őrölt gyömbér
A húsoshoz még hozzávaló:
- 30 dkg darált főtt szárnyashús
- 1 tojás
- 4 dkg reszelt sajt
- 8 dkg zabpehely vagy zabkorpa
- őrölt szerecsendió

Elkészítés:
Az összes burgonyát megmossuk, sós vízben, héjában megfőzzük. A brokkolit szintén megfőzzük. A répát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és kevés vízben szintén megfőzzük. A zöldségeket leszűrjük, lecsepegtetjük, a burgonyát meghámozzuk, összetörjük.
Golyók:. A brokkolit összekeverjük a tojással, a kihűlt tört burgonya egyharmadával, a darált zabpehely háromnegyed részével, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A kapott masszát kisebb golyókká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. A sárgarépát elkeverjük a tojással, a kihűlt tört burgonya második harmadával, a liszttel, a darált zabpehely felével, és sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük. A kapott masszát kisebb rudakká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. Elkészítjük a húsos ropogóst is. A darált főtt szárnyas-húst összekeverjük a tojással és a maradék egyharmad kihűlt, tört burgonyával, a reszelt sajttal, a darált zabpehely felével, és sóval, szerecsendióval fűszerezzük. A kapott masszát kisebb rudakká formázzuk, megforgatjuk a maradék darált zabpehelyben, és félretesszük. Jól felforrósított olajban kisütjük a formákat. Amikor megsültek, lecsepegtetjük, fogvájót szúrunk mindegyike, tálaljuk.
Tipp: készítheted még édesburgonyával, karfiollal, karalábéval, céklával, cukkinivel, spenóttal is.
********************************************************************************
Fetás katonák
Hozzávalók 24db-hoz:
- 8 virsli
- 20 dkg feta sajt
- 4 ananászkarika (cukormentes konzerv vagy nyers ananász - mirelit is kapható pld. aldiban)
- 12 magozott, fekete olajbogyó

Elkészítés:
A virslit kb. 2 cm-es karikákra vágjuk. A feta sajtot kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Az ananászt lecsepegtetjük, és a sajthoz hasonló kis darabokra vágjuk. Az ananászt fogpiszkálóra húzzuk, felszúrunk rá egy feta sajtot, és ráállítjuk egy virslikarikára. A kis katonákat tálra tesszük. A másik felét olajbogyóval készítjük ananász helyett. A kis katonákat vegyesen állítgatjuk tálra, és így kínáljuk.
Tipp: Készítheted még szőlővel, aszalt szilvával, aszalt barackkal, grillezett alma kockákkal és egyéb sajtfélékkel is.
********************************************************************************
Zselatinos gyümölcskelyhek
Hozzávalók tetszőleges mennyiségben:
- Bármilyen mirelit apró gyümölcs: meggy, eper, málna, áfonya, szeder
- mandarin
- kivi
- banán
- narancs
- ananász
- zselatin
- víz
- műanyag pohárkák vagy szilikonos muffin forma

Elkészítés:
A gyümölcsöket vágjuk apróra, halmozzuk a formákba. Készítsünk a zselatinos zacskó hátulján lévő információk alapján zselatint, majd öntsük a kelyhekre és hagyjuk hűtőben megdermedni.
Tipp: készíthető műanyag torta formában is és akkor torta formájúra dermed és szeletelhető.