Út az egészségügyi diplomáig...

2018.07.26

Istenem, talán még mindig nem fogom fel. Megálmodtam és utat kaptam a tervekhez. Csak az érdekelt, hogy a Semmelweis egyetemre járhassak.


2017-ben alaposan tanulmányoztam a Semmelweis egyetem képzési lehetőségeit. Kulcsfontosságúnak tartottam, hogy BEKERÜLJEK az egyetemre, mert egészségügyi területen szerzett diplomára van szükségem a hosszú távú terveimhez. Körbe néztem hát mindent, ami ebben segíthet, s végül azokra a szakokra jelentkeztem sorrendben, amit leginkább szeretnék.

Az lebegett előttem mindvégig, hogyan válhat belőlem dietetikus/ táplálkozástudományi szakember néhány éven belül? A felvételi eljárásban szerencsére van több út erre, ezért is indultam el a hosszú úton, hiszen mindennek megvan a maga sorsútja. Az ápolás és betegellátás szak dietetika szakirányán túl jelöltem meg a népegészségügy szakot, hiszen alaposan körbejártam a témát mind konkrét ismerősi körökben, mind iskolai szinten és a lehetőségeimet összeírtam.

  1. Dietetika szak + ráépülő mesterképzésben táplálkozástudományi szak
  2. Bármilyen egészségügyi diploma ápolás vagy népegészségtan szakon és megfelelő tanulmányi eredmények alapján szakváltási kérelmet nyújtok be dietetika szakra + ráépülő mesterképzésen táplálkozástudományi szak
  3. Népegészségügyi szak + ráépülő mesterképzésben táplálkozástudományi szak
  4. Táplálkozástudományi menedzser szak egy másik iskolában (de ez volt az a lehetőség, amit csak akkor lépek meg, ha a Semmelweis nem sikerül)

2002-es érettségim lévén, anno csak hagyományos érettségi rendszerben tudtam vizsgázni, így nem tudtam kiaknázni a "mai fiatalok" emelt szintű érettségi plusz pontjait. Tisztában voltam vele, hogy egy álmom/célom van és ezért bármelyik utat is kell bejárnom, számomra a mennyország lesz a Semmelweis Egyetem falain belül tanulni. Az álmom, hogy odajárhassak, valóra vált.

Így a 2. verziót küldte számomra az univerzum. Minden tekintetben 1,5 éve feladatokat kapok a sorstól és nem adja ám egyszerűen ezeket az eredményeket. Mindenért, keményen meg kell küzdenem és nem a könnyebb utat kapom ehhez. Soha. De talán pont ezért szép ez a küzdelem is, hiszen minden belefektetett energia annyira édes jutalmakat ad, ha az ember küzd.

Vár tehát rám egy igazán kemény félév, ahol maximálisan kell teljesítenem a népegészségügy szakon, hogy helytálljon szakváltási kérelmem, miszerint a megfelelő szakra járhassak - dietetika. Ettől lesz szép az egész. Ha pedig a hosszabb út vár rám, akkor a hosszabb utat járom be. Most is azt gondolom, hogy, ha küzdeni kell, akkor küzdök a végsőkig. Egy cél volt: bekerülni! Igen. Őszintén szólva ez érdekelt a legjobban, hiszen a végső álom a legfontosabb.

Iszonyat boldog vagyok! A Semmelweis volt a nagy álmom. :) Életem igazi nagy álma. És bent vagyok. És megyek előre, ahogyan szépen megterveztem.

Első dolgom volt Kati barátnőmnek elújságolni, hogy sikerült, az Ő kislánya az, aki erre a szakra jár, és Ő segített nekem nagyon sokat a döntésben januárban. Mesélt a szakváltási lehetőségekről, magáról a képzésről és az egész szakstruktúráról. "Imádni fogod...". Kaptam válaszul Katitól és én tudom, hogy igaza lesz. :)

Kemény félév lesz, maximális erőbedobás kell. De minden utat most is bejárok, ami csak szükséges a végső célokhoz, legyen az akárhány évnyi tanulás. :)