Út az utolsó műtétig | 13.nap

2021.11.02

1800 kcal-s teljes napi menüm


A napi menü összeállítása csak akkor nehéz, ha elkezdjük. Amikor már van egy egész portfóliónk, kedvenc ételeink és értjük is a lényeget, nagyon rutinossá válhatunk.

Az életmódváltás lényege: saját kalóriasávodban megfelelő energiaigényű menüt úgy állíts össze, hogy az megfeleljen a hormonális problémáid protokolljának és a napi ritmusodba bele lehessen illeszteni.

Azt szoktam mondani, hogy nem az ételedbe kell belepasszírozni az életmódváltást, hanem a TE saját életviteledre kell kialakítani a számodra kényelmes életviteli szokásokat (ételek, sport, énidő, stb.)

Jelen állás szerint olyan állapotra kell törekednem, amivel egyensúlyban van a tápanyagbevitelem, nem koplalok, nincsen állandó hiányzó étel, kielégítem azt, amire vágyom, de ezt teljes tudatossággal teszem. Azaz vannak könnyebben vett napok és akadnak igazán szigorúak is. Ez a balansz érvényesítve megfoszt attól az esélytől, hogy jöjjenek a mumusok.

Mai menüm:

  • Friss vajas croissant paprikával, salátával
  • Marharagu répás, cukkinis barna rizzsel, salátával
  • Rakott savanyú káposzta hajdinával, pur-pur kenyérrel
  • Gyümölcstál magvakkal, aszalványokkal

Ez egy olyan napom, amelyen engedékenyebb vagyok, magasabb a szénhidrátbevitelem. Ez nem keverendő össze azzal, hogy egészségtelen lenne a menü.

Mit miért így párosítok?

  • A croissant búza lisztje erősen munkálkodna azon, hogy a vércukorszintem az egekbe szökjön, ezért segítem ennek a folyamatát azzal, ha rostokat társítok mellé. A zöldségek ehhez remek partnerek.
  • Gyümölcsök esetén nagyon fontos, hogy mindig szintén figyeljünk a párosított zsírfogyasztásra. Tévhit, hogy gyümölcsöt nem lehet enni IR vagy diabétesz esetén. Önmagában azonban semmilyen formában nem javaslom, mert valóban egy gyorsan felszívódó szénhidrát. Az azonban sok ember számára ismeretlen, hogy a gyümölcsök saját rosttartalma ezt lassítja. Hogy mégis minél erősebb támogatást adjunk a lassabb felszívódás érdekében, az olajos magvak tökéletes kiegészítőik a gyümölcsöknek.
  • Minden ételemben van valamilyen zöldség, saláta vagy savanyúság (ha nem édes a étel), mert a napi menü alapja az a zöldségmennyiség, amely kellő rostokkal, vitaminokkal, tápanyagokkal biztosítja a stabil vércukorszintet, az egészséges táplálkozás alapjait.



Marharagu répás, cukkinis barna rizzsel, salátával

Hozzávalók: 200 g marhacomb, 60 g barna rizs, 100 g cukkini, 100 g sárgarépa, 2 ek olívaolaj, 1 db kisebb paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika

Elkészítés: Az olívaolajon megpirítom az apróra vágott hagymadarabokat, pörkölt alapot készítek paradicsommal és őrölt pirospaprikával, rádobom a marhahúst (lehet akár darált húst is használni), pirítom egy kicsit, majd felöntöm kevés vízzel, hogy párolódjon (puhuljon) a hús. A barna rizst külön sós vízben megfőzöm és amikor már majdnem kész, beledobom a cukkini és répa korongokat is megfőni. Alaplét is lehet használni a rizsfőzésnél, úgy még finomabb. A marharagu szinte pörkölt lesz, a rizzsel és párolt zöldségekkel tálalom és nekem jól esik mellé friss saláta, ám savanyúság is elfér mellé.


Rakott savanyú káposzta hajdinával, pur-pur kenyérrel

Hozzávalók: 200 g savanyú káposzta, 150 g csirkemell, 1.5 dl rizstej, 1 db kisebb vöröshagyma, 1 db tojás, 1 ek olívaolaj, só, bors, 1/2 db citrom leve, 1 db babérlevél, 1 szelet pur-pur kenyér

Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát megpirítom az olajon, majd rádobom a kockákra vágott csirkemellet. Amikor kérget kapott a hús, bedobom a káposztát is és felengedem kevés vízzel. Az elfőtt vizet lehet pótolni, ha még nem készül el. Fűszerezni bátran lehet, a babérlevél nem hiányozhat, fél citrom leve is nagyon pikánssá teszi az ízét. Igényel jó sok borsot, akár csípősebb is lehet. Amikor már majdnem elkészült, egy darab tojást felverek és elkeverem a rizstejjel, felöntöm a ragut azért, hogy krémesebb legyen az egész (tejföl és egyéb tejtermék helyett alkalmazom ezt a módszert).