Út az utolsó műtétig | 5.nap

2021.10.25

Sziklaszilárd az akaratom. Ez jó, ez már rutin, de azért nekem sem magától működő ez a motivációs rendszer. Ezért tennem kell, ezért én vagyok a felelős, hogy ez ne változzon.

Az egyik fegyver a finom ételek tárháza. Ezt hívom ételportfóliónak. Igyekszem nagyon változatos lenni a napjaimban, hogy semmi se legyen unalmas, s minden ízt élvezni tudjak. Azt gondolná az ember, hogy 5 évnyi életmódváltás után ez már nem számít, de az igazság az, hogy egyre fontosabbá válik az évek alatt. Mert az élet és a stressz sosem lesz kevesebb attól, mert én egészségtudatos életformára váltottam. Az érzelmek engem is irányítanak, s ha mindig engednék a pillanatnyi kívánalmaknak, én sem választanám mindig a legjobb variációt.

Keményen ki kell tartanom az utolsó műtétig, még akkor is, ha ez tényleg nehéz az év végi ünnepek miatt. Magasabb fokozatra kapcsoltam. Ezen a szinten, ahol a testformálás a legnagyobb cél a zsírszázalék csökkentése mellett, a kalória alapú étkezés még fontosabb. Nem a makrókban hiszek, de nem is hagyom figyelmen kívül azokat sem. Kicsit igyekszem most visszább szorítani a szénhidrátokat bizonyos napokon, azaz nem eszem mindig kenyeret, ellenben növeltem a zöldségadagomon. Nincs minden ebédemben gabona, de nem is vágok bele egy indokolatlanul szélsőséges étrendbe, hiszen azt tanultam és tanítom, hogy a szervezetünk az állandóságot szereti. A nagy kilengések sosem jók. A bőséges zöldség minden ételem alapja, ehhez társulnak a finom ízesítést kapó fehérje források és a tányéron olykor szerepet kap a gabona, olykor csak burgonya. Minden napom más és más, hogy ne szenvedjek hiányt semmiben.

Nagyon odafigyelek a minőségre.

A minőség nem márkát jelent, hanem tápanyagban mért skálát. A fehér liszt és a fehér cukor a listám alján szerepel, míg a zöldségek vagy a jó olajok a lista első harmadában. A minőség tehát egyenesen arányos az élelmiszerek funkcionalitásával. Ami hasznos, ami ezzel együtt valós energia és/vagy tápanyag, az jó minőséget képvisel. Ami csak gyors energia, de a szervezetem nem nyer belőle mást (mint a kristálycukorból vagy a sarki pékség kakaós csigájából például), az pedig a sor végén kullog.

A mai magyar valóság ezzel szemben az, hogy nagyobb számban szerepel az étrendekben a liszt, a cukor, a feldolgozott élelmiszer, a gyorséttermek kínálata és szűkölködik zöldségben, egészséges gabonákban. Hamarabb eszik a magyar ember rántott húst hasábburgonyával, mint egy pácolt csirkesteaket párolt zöldségekkel. Ehhez jár a cukros üdítők hada, a fehér lisztes és szintén cukrozott desszertek tárháza, vagy épp az ízesített kávékülönlegességek.

Észre sem vesszük a fölös kalóriákat, miközben a tápanyagokról sincs kellő tudásunk. A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy a nap folyamán mennyi energiát vesz magához és ezen belül milyen a tápanyagok aránya. Utóbbi még annyira fontos sem lenne, mert a kalóriadeficit az elsődleges, na de 1500 kalóriát péksütiből is meg lehet enni a nap során, meg több adagnyi tápláló zöldséges raguból is felépíthető a napi menü. Ezért mégsem mindegy az, miből áll a kalória.

A mai ebédem tányérja nem az egészségre kevésbé jótékony élelmiszereket tartalmazza, hanem azokat, amelyek táplálják a sejteket. Sokat olvashatsz hasonló gondolatokról az idén lefogyok posztsorozatomban.


Fokhagymás sertéssült hagymamártással


Hozzávalók:

🍀150g sertéskaraj
🍀1 szál újhagyma
🍀100 g brokkoli
🍀100 g karfiol
🍀2 kk szárított medvehagyma
🍀2 kk szárított póréhagyma
🍀1 db kisebb vöröshagyma
🍀só, bors
🍀1 kk őrölt pirospaprika
🍀2-3 gerezd fokhagyma
🍀2 ek kókuszzsír

Pofon egyszerű recept. A hagymamártáshoz kókuszzsíron pirítottam az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, újhagymát, pirospaprikát hintettem rá, kevés vízzel felöntöttem és összerottyanttás után turmixgépben pépesítettem. A sertést roston sütöttem sütőben a zöldségekkel közös tepsiágyon.Senorita MINI VIP tagság 2023

A VIP CSOMAG ELEMEI: Senorita VIP tagság 6 hónapra Online tanulófelület 6 hónapra Kidolgozott életmódprogram 6 hónapra Nyomdai eszközrendszer (A-B kártyapakli) a 6 hónapos programra Hosszabbítható tagság további blokkokra

16 000 Ft

Kovács Klaudia - Túlszeretni | NYOMDAI KIADÁS

Egy kövér lány voltam, aki egész életében le akart fogyni. Sokáig nem tudtam, hogy a bennem lakozó személyiségek miért csatáznak egymással. Hogy egyáltalán miért találkozom más és más arcaimmal, s miként kellene ezeket kezelnem. Nőként sok szerepet öltünk magunkra, még az előtt is, hogy párra lelnénk. Amikor csak az ÉN lakozik a lelkünkben és nincs mellettünk más, már akkor is sokféle módon jelenünk meg a napjainkon. Minden azzal kezdődött nálam a személyiségfejlesztésemben, hogy boldog akartam lenni. Viszont nem feltétlenül tudtam, ez mit is jelent. Elvárásokat támasztottam az elképzeléseimmel szemben, s ha bármi másként alakult, mint azt ahogyan én vázoltam kötelező kimenetelként, rögtön falakba ütközött az aktuális álomképem. Valahogy ilyen módon találtam rá az életemben az ételre, mint vigaszdíjra, mint egy láthatatlan barátra, aki sosem bánt, aki sosem beszél vissza, aki mindig örömet akar okozni, aki feltétel nélkül ki is elégíti a vágyaimat. E könyv írásakor már tudom, hogy a kövérség búcsút vett tőlem. Nem csak elértem az áhított testsúlyomat, de egy olyan életet is felépítettem, amelyben felelősséggel tartozom hozzám hasonló emberek döntéseiért is. Öt éve blogot írok a történetemről. Úgy kellett ezt a könyvet megírnom és az olvasó úgy olvashatja el a fejezeteket, hogy az a tény már befolyásolja az írottak értelmezését: sikerült lefogynom. Ezért a sorok legalább annyira elmesélt élmények öt év vonatkozásában, mint amennyire a jelenre vonatkozó felfedezések, felismerések is. Sőt, valójában a ma megtapasztalásaira lehet igazán értelmezni a változásomat. A könyv egyszerre a múltam, a jelenem és a remélt jövőm is.

4 990 Ft 7 990 Ft