Felmerült bennem idővel a kérdés, hogy elég-e a kalória számolgatása és egyáltalán szükséges-e mögé néznem. A választ jómagam is megkaptam azáltal, amiről nemrég írtam posztot: a szervezetünk mindig őszinte és egyenesen jelzi, ha valami nem feltétlenül kerek. Nálam ez egy hajritkulást, erősebb hajhullást eredményezett. Természetesen speciális az esetem, hiszen 100 kilót faragtam le magamról, azaz nem feltétlenül csak a hormonháztartás áll a háttérben, hanem a nagymértékű fogyás is. De azért mélyebben beleástam magam abba, hogyan tudok elé menni, hogyan tudok természetes módon többet tenni azért, hogy a szervezetem megkapja azt, amivel elégedett.
Elérkezett a pillanat 3 év életmódváltás után, hogy szélesítsem a perspektívát. Mi az, amivel energiában kirobbanok, vitaminban, ásványi anyagban, antioxidánsokban gazdaggá válik a táplálkozásom.
Ez végtelenül egyszerű: a természetben előforduló szuper élelmiszerekhez kell fordulnom.
Itt álljunk meg! Mert az én olvasatomban a szuper élelmiszer nem egyenlő a boltok polcaira pakolt sok, felesleges bogyó, turmix por, stb. kínálatával.
A szuper élelmiszerek számomra: a zöldségek, a gyümölcsök, a zöldfűszerek, egyes olajos magvak és gyógynövények tárháza.
Nem jelenti ez azt, hogy áttértem volna a vegán vagy vegetáriánus táplálkozási formákra, de sokkal mélyebben kezdtem el vizsgálni az emésztőrendszer, a bélflóra működését. Ennek témakörébe tartozik az autoimmun protokoll (AIP), a glutén kérdésköre, a tejtermékek kérdésköre és a növényi alapú táplálkozásba illeszthető élelmiszerek.
Ma már tudom, hogy az egészséges fogyás csak egészségesen működő bélflórával valósítható meg.
Erre kezdtem fókuszálni 2020-ban. Az életmódprogramban ki is dolgoztam az AIP, a mini AIP és az egészséges bélflóra étrend rendszerét. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, s azok is kedvet kaptak, akinek nem volt hormonális gondja (IR, PM), nem érzékenyek semmire, de mondjuk gyakori emésztőrendszeri tüneteik vannak (reflux, puffadás, gázosodás, fáradékonyság, és még sorolhatnám). Azt kell mondjam, hogy a Lányok ezt az étrendtípust általában nagyon kedvelik. Megkönnyebbül az emésztőrendszer - még akkor is, ha csak időszakos az egész -, nincs leterhelve a korábbi hízáshoz vezető ételek fogyasztása miatt. A súlyvesztés sem elhanyagolható, hiszen az erős gyulladások is vissza tudnak húzódni egy-egy ilyen protokoll étkezési szakasszal. Maga az AIP terápiás jellegű leginkább, 4 hét kivezetés, 4 hét visszavezetés az alap program. Van ám, aki már 3 hónapja csinálja és soha jobban nem volt még.
Én mégis azt mondom, hogy tartósan egy bélflórát támogató, de teljes értékű táplálkozási forma a legjobb, amiben helyet teremtünk több ékezési lehetőségnek:
hetente 1-2 alkalommal mindenkinek kellene húsmentesen, tejmentesen étkeznie, hogy az emésztőrendszer leterheltsége könnyebb legyen...
nyugodtan lehet heti 1-2 alkalommal teljesen vegán étrendet beiktatni (tejmentesen, húsmentesen, állati eredetű termékektől mentesen - tojás is idetartozik)...
akinek nem muszáj, nem kell száműzze állandóan a glutént és a tejet, de ha vannak olyan napok a hét folyamán, ahol ezt alkalmazzuk, hát ebből baj nem származhat...
hormonális problémák esetén mindenképp meg kell vizsgálni a teljes kérdéskör, mert megoldórendszer ebben rejlik, nem pedig a szintén dietetikusok által erőltetett 160grammos diétában...
fontos az emésztőrendszer állandó regenerálása a mikrobiom egyensúlyában, ennek eszközei: a terápiás húsleves, a fermentált zöldségek kis mértékű fogyasztása, a hormonrendszert támogató zöld és színes turmixok rendszeres alkalmazása...