Tabuk nélkül - plasztika

Mell | Felkar | Alkar | Kötényhas | Cici-háj | Zsírleszívás | Kérdések | Döntés | Orvosválasztás


A kötelező kérdéseken túl!

A plasztikai konzultációkon vannak olyan kötelező kérdések, amelyeket szinte mindenki feltesz. Aki tájékozott, gyakori kérdéseket talán fel sem tesz. Ám rengetek olyan kérdés is létezik, amelyeket ha nem tesznek fel a műtét előtt álló lányok/férfiak, akkor is tájékoztatást kell adnia törvényi előírás szerint az orvosnak.

Minden leendő műtött egyedi, még különleges adottságok nélkül is. Ezért rossz kérdés nincs, s nekünk kell felelősségteljesen gondolkodni az orvos helyett is. Hiszen a mi testünk a tét.


Miért van (esetlegesen) szükség testrekonstrukciós műtétekre fogyás esetén?

A test jelentős kontúrváltozásainak leggyakoribb oka a nagyfokú súlyvesztés, terhesség után vagy az idő múlásával bekövetkező szövetek megnyúlása. A nagymértékű fogyás általában kóros kövérség (BMI>40) megszüntetése (azaz extrém mértékű fogyás) után következik be életmódváltással. Az eredményes, nagyfokú súlyvesztés után azonban jelentős mértékű megereszkedett bőr és zsírszöveti deformitás maradhat vissza. Ez funkcionális, pszichológiai és esztétikai zavarokat okoz.

A funkcionális problémát a meglazult szövetek (bőr, zsír, kötőszövet) lógása és többletfeleslege okozza, amelyek tisztálkodási problémákat (kipállott bőr), mozgászavart (összedörzsölődő comb, extrém lógó has) és a fizikai aktivitás nehézségeit idézi elő, mindezek még öltözködési nehézséggel is járnak.

A pszichológiai gondot a külső megjelenés fogyás során kialakult jelentős és előnytelen megváltozása fokozza, mivel a megváltozott testforma is a megelőző kövérségi állapotra emlékeztet. Az esztétikai zavart a lógó bőr és az egyes helyeken aránytalanul eltűnt és megmaradt zsírszövet látványa okozza, az említett elváltozások különböző mértékben a test összes részét érinthetik. A súlyvesztés miatti anatómiai deformitások osztályozása a megereszkedett bőr és a hiányzó, illetve felesleges zsír jellege alapján történik az arc-nyak, karok, mell, has, hát, fenék és comb régióban.

A testkontúr-javító műtétek célja javítani a lefogyott nők/férfiak funkcionális, pszichológiai és esztétikai állapotát. A nagyfokú fogyás után bekövetkezett deformitások korrekciója a normalitás érzését fokozza, újraformázva a test arányait. A testforma újramodellálás alapelve a felesleges, kitágult bőr eltávolítása, a nemkívánatos zsírszövet csökkentése és bizonyos tájékok teltségének megőrzése vagy fokozása.

A testkontúr műtétei elsődlegesen nem a túlsúly kezelését szolgálják. Az elhízott személyeknek, akiknek fogyni szükséges még, el kell halasztaniuk a kontúrkorrekció legtöbb formáját, amíg az ideális testsúlyt elérik és azt meg tudják tartani.

Testkontúr műtétek általános kritériumai:

- kor >16 év

- kiindulási BMI >40 kg/m2 vagy >35 kg/m2 (kísérőbetegségek esetén), fogyás utáni BMI<28kg/m2

- az elért testsúly stabilizálódása legalább 3-6 hónappal a műtét előtt

- a súlyvesztés utáni jelentős funkcionális, fizikai és pszichés zavar


Kizáró ok: aktív dohányzás, komoly, nem kezelt pszichés zavar.


Testkontúr-javító beavatkozások előtti tisztázandó kérdések

A nagyfokú fogyás után bekövetkezett testforma változás számos problémát hordoz, amelyeket a műtéttel kapcsolatban fel kell tárni.

Páciensek elvárásokkal érkeznek a választott orvosukhoz. Felmérni és reális keretek között tartani az elvárásokat a testkontúr-javító műtétek legfontosabb része. A súlyvesztés után a testalkatban bekövetkezett változások testkép problémát okoznak. Fel kell mérni az irreális elképzelés és a testkontúr-javító műtét korlátait.

A deformitások több testtájékot is érintenek általában, így a minél több régió egy lépésben történő korrekció igénye is logikus (ezért volt esetemben is egyszerre a teljes felsőtest korrekciója). Azonban mérlegelni kell a kombinált műtétek előnyei mellett a műtéti időtartamot és a szövődmények arányát is. Emiatt tisztázni kell hány lépésben és milyen időzítéssel történhetnek a beavatkozások, elérve a legjobb eredményt a legkisebb komplikációval. A legtöbb félreértést a hegek száma és elhelyezkedése, valamint azok jellege okozza, emiatt ezt a műtét előtt részletesen meg kell vitatni. Azt tudomásul kell venni, hogy a műtéteknek nyoma marad egy életre.

A leggyakoribb panaszokat okozó testtájékok fogyás után:

Első helyen a has-csípőtájék (70%), ezt követi a felkar (60-70%), majd a fenék-derék (60%), belső comb (60%), majd a mell (55%).


Mi az, amit műtét előtt mindenképp fontolóra kell venni?

Testkontúr korrekciót megelőzően mindenre kiterjedő figyelmet kell szentelni, felmérve és felismerve a leggyakoribb komplikációk esélyeit, csökkentve azok kialakulását. A megelőzésre irányuló intézkedések csökkentik a duzzanatot, bevérzést, savóképződést, fertőzést, sebgyógyulási zavart, a deformitás kialakulását.

Jó általános állapotú, közel normál súlyú, aktív, motivált páciens az ideális jelölt testkontúr-javító műtétekre. Azon betegek, akik nem felelnek meg a fenti kritériumoknak, javasolt kihangsúlyozni az orvosi tájékoztatás során, hogy nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki komplikációk, túlzottan magas rizikó esetén szóba jöhet a műtét ideiglenes vagy végső elhalasztása.

Kísérő betegségek

Egyes egészségügyi problémák esetenként nem oldódnak meg teljesen a fogyás után sem.

Ilyen kísérő betegségek lehetnek a fennálló csont-ízületi fájdalom, járási nehézség, bőrgyulladások, szexuális zavarok, súlyosabb pszichológiai zavarok (depresszió). Ezért nem ritka, hogy műtétekhez pszichológiai véleményt is kérnek az orvosok adott esetben.

A TE (mint páciens) biztonságod az első és legfontosabb!!!

Bizonyos tényezők befolyásolják a műtét biztonságát és hatékonyságát. Ideális esetben a páciens jó általános állapotú, a műtéti idő rövidebb, mint 6 óra, a műtéttel kombinált zsírleszívás esetén a leszívott zsírszövet mennyisége kevesebb, mint 2-3 liter. A komplikációk 3 óránál hosszabb műtét esetén arányosan emelkednek, a sebgyógyulási probléma minden plusz műtéttel pedig fokozódhat.

Ki kell hangsúlyozni, a fogyás során elért testsúly megtartásának fontosságát, a hízás hátrányosan érinti a kialakított testformát. Tehát, aki rászánja magát a műtétre, mindenképp értenie kell, hogy ha elindul a visszahízás útján ismét, akkor a plasztikai műtét eredményét akár teljes mértékben tönkre teheti.

Tápláltsági állapot

A testkontúr műtétek előtti tápláltsági állapot megítélése rendkívül fontos. A nagymértékű fogyáson átesett betegek - különösen drasztikus fogyás után - fehérje, aminosav, vitamin, ásványi anyag hiányban szenvedhetnek.

Az általános laboratóriumi vizsgálat (hemoglobin, fehérvérsejt szám, szérum albumin, karbamid, és elektrolitok) mellett a C, B1, B12, D vitamin, vas, réz, cink, kalcium szint ellenőrzése is szóba jöhet.


Megelőző vizsgálatok a műtétek előtt

 • teljes nagy labor, amely tartalmazza a legfontosabb értékeket - gyulladások miatt
 • altatással összefüggő markerek (véralvadás, stb.) - altatás miatt
 • vizeletvizsgálat, amely vizsgálja a legfontosabb értékeket - gyulladások, vírusok miatt
 • EKG vizsgálat - altatás miatt
 • szívultrahang - altatás miatt
 • mellkasröntgen (nem minden műtétnél szokták kérni) - altatás miatt
 • mammográfia, mell ultrahang (emlő műtétek esetén) - mell műtétek miatt
 • gyomortükrözés (hasi műtéteknél) - általában rejtett gyulladások, epekő miatt
 • hasi ultrahang (hasi műtéteknél) - általában rejtett gyulladások, epekő miatt
 • aneszteziológussal történő konzultáció és az ő engedélye
 • Covid oltás hiányában PCR teszt és a műtét napján Covid gyorsteszt
 • pszichológiai véleményt kérhet bármely orvos

A Testkontúr-javító műtétek

A testalkat és forma az idő múlásával, terhességet követően, vagy leggyakrabban nagymértékű súlyvesztés után különböző mértékben megváltozik. Helyenként szövetfelesleg, máshol szövethiány miatti deformitások zavarják a pácienst, amelyek korrekcióját szeretné, a felesleg eltávolításával és a hiány feltöltésével javítva a test formáját és kontúrját.

Mivel általában több testtájék érintett, a tapasztalatot igénylő beavatkozások megtervezése szükséges: műtétek kombinálása, időzítése, metszésvezetések vonala, eltávolítandó és megőrzendő bőr-zsírszövet.

A test formázását, kontúrjavítását célzó kombinált beavatkozásokat összefoglalóan Body Lift műtéteknek nevezzük. A technikai megközelítés lényege, hogy a testtájékok korrekcióját körkörösen (360*-os, 3D) szemléli.

A test különböző esztétikai egységeit felölelő body lift kombinációk a következők:

 • Felső Body Lift: Felkar, hónalj, mell, hát műtétei.
 • Középső Body Lift: Törzs-has, derék, csípőlapát- korrekciója
 • Alsó Body lift: Has-derék-fenék-comb korrekciója
 • Totál Body Lift: A felső és alsó body lift együtt.

Felső body lift

A fogyás következtében a felső testfél (köldök feletti rész a nyak vonaláig) elváltozásai szembetűnőek és zavaróak. A felkar, hónalj, mell, mellkas-hát bőr-zsírszövet megereszkedése egy lépésben, kombinált műtéttel korrigálható. A műtét után legalább 48 órás megfigyelési időre van szükség, amit a klinikán kell tölteni. Ez alatt stabilizálódnak az élettani funkciók (vérnyomás, széklet, vizelet).


A felső body lift fő célkitűzései a nőies testforma visszaállításában

 • Az emlő oldalsó (hónaljvonal-mellizom), belső (szegycsont-mellek közötti távolság) kiképzése.
 • A felső pólus domborúságának javítása saját- vagy idegen anyaggal, a mell áthajlási redő meghatározása és fixálása, akár a felhasi bőrtöbblet kimetszésével. Ezzel a köldök feletti terület és bordaív kontúrja is javul.
 • A mell lógásának megszüntetése, bimbó helyzetének korrekciója.
 • A felkari bőr-zsírszövet lógásának kontúrkorrekciója. A heg lefutása a felkar hátsó-belső vonalában rejtetten fusson, megtörve azt a hónaljárokban (Z plasztika), harmonikusan kapcsolódva az oldalsó mellkasi részhez, ívelten tovább futva a mell áthajlási redőjébe.
 • Szükség esetén a háti bőr függönyszerű feleslege is eltávolítható, nőknél a melltartó vonalban vezetett kimetszéssel.


Az emlő remodellálása nagyfokú fogyás után

Súlyvesztés után az emlő megereszkedése, a felsőtest bőr-zsírszövetének általános lazaságával nagyon gyakori, így a lógás korrekciója magától értetődik, a kulcskérdés az újraformázásban az emlő nagysága. Túlzottan nagy állomány esetén a mell redukció jöhet szóba. Lógó mell esetén, megfelelő mirigyállománnyal a mellfelvarrás elégséges. Kevés, elfogyott mirigyállomány esetén nagyobbítás is szükséges.

Amennyiben a mell környékén (hónalj, oldalsó mellkasfal, hát) elégséges plusz zsírszövet áll rendelkezésre, speciális lebenyforgatással az emlő nagysága, formája (főleg a felső pólus) növelhető. A saját anyag felhasználásban zsír befecskendezés (lipotransfer) is alkalmazható.

Ha nincs elegendő "felesleges" zsírszövet vagy a páciens nem szeretne bonyolultabb lebenyműtétet, szilikon mellimplantátum alkalmazható.

A felsőtest szöveteinek kiterjedt megnyúlása egy lépésben alakítható, a felkar-hónalj-mell tájékon összekapcsolt metszésvezetésnek lehetőség szerint rejtetten kell futni. Amennyiben a hát is érintett, a metszés nőknél a melltartó vonalban és a mell alatt helyezkedjen el. Műtét során a felesleg eltávolításra kerül, esetleg a többlet felhasználható a kontúrhiány javítására.


Felkarplasztika

Nagy fogyás után nemcsak a felkar (alkar, könyök) megereszkedett szöveteinek eltávolítása, megfeszítése a feladat, hanem a hónalj, illetve az oldalsó mellkas "hurkáinak" eltüntetése is. Az L alakú kiterjesztett felkarplasztika így az emlő oldalsó ívén a mellkast is érinti és kapcsolódik a mell és hát metszéseivel.


Háttájéki plasztika

Hát felső-középső részén a bőr-zsír megereszkedése egyéni hajlamtól függően változatos. Nem minden esetben okoz zavaró deformitást. A függönyszerűen megereszkedett szövetek az oldalsó hónaljvonalban a mell és hasi részhez kapcsolódnak. Nőknél elsődlegesen a melltartó vonalban, férfiaknál karácsonyfa formában is futhat a metszés.


Zsírleszívás

A zsírleszívás egy sebészeti technika, amely a test bizonyos területein a nem kívánatos zsírlerakódások eltávolítását szolgálja. Ez nem helyettesíti a súlycsökkentést, hanem a zsírszövet olyan lokalizált lerakódásának eltávolítására alkalmas módszer, amely nem reagál az diétára és testmozgásra. A zsírleszívás a test kontúrjavításának elsődleges eljárásaként történhet önmagában, azonban nagy súlyvesztés esetén body lift műtétek kiegészítő beavatkozása. A deformitást okozó maradék zsírtöbblet eltávolításával harmonikusabb kontúr érhető el, a zsírleszívás miatt kiüresedett kötőszöveti állomány egy része (nyirokér, idegek, vérerek) megkímélhető, az eredendően is meglazult bőrkimetszésével feszesebb kontúr érhető el.


Felső body lift speciális sebészeti kockázatai

Bármely ok miatt bekövetkezett nagymértékű súlyvesztés után a testkontúr (body lift) műtétek szövődmény aránya nagyobb az általános plasztikai beavatkozásoknál tapasztaltakhoz képest. A jelentős fogyás mellett szerepe van az esetlegesen meglévő alapbetegségeknek, a kiterjesztett, kombinált, több régiót érintő operációknak és az emiatt megnyúlt műtéti időnek is. A komplikációk esélye a magasabb fogyás előtti kiindulási (BMI) súllyal is arányosan összefügg. A nem ideális közeli testsúly is rizikófaktor. Az általános sebészeti szövődményeknél ismertetett lehetőségek mind magasabb számban fordulhatnak elő.

A kiterjedten alápreparált bőr-zsír lebenyek eredményes feszülés alatti zárása legjobban akkor gyógyul, ha a jó vérellátású, nem traumatizált szövetek optimális környezetben vannak.

A terhesség, fogyás, öregedés során megnyúlt szövetek elveszítik a rugalmasságukat. A testkontúr javítás nemcsak a bőr egyszerű kimetszését jelenti, a meglazult szövetek megfeszítését is a sebzárás során. A túlzott sebszéli feszülés speciális varrattechnikával és sebzáráskor a test, végtagok behajlításával is tehermentesíthető.

Tekintettel a fogyás miatt bekövetkezett bőr-zsír-kötőszöveti elváltozásokra, a struktúra gyenge állapota, minősége vagy rugalmassága nem változik, emiatt a bőr kinyúlása és a deformitás egy része egyéni alkat függvényében bármikor visszatérhet a műtét után. Ezek miatt a hegek helyzete, formája is megváltozhat, elvándorolhat. Az ilyen eredmények korrigálásához több műtétre is szükség lehet. Ezért van jelentősége annak, hogy ne történjen visszahízás a műtét után.

Kompressziós ruhák viselése visszaszorítja duzzanatot, csökkenti a bevérzést és elősegíti a gyógyulást. A leszorítást szolgáló rugalmas kötés, mellény, melltartó, haskötő, nadrág, alkalmazása a megadott időszakig kötelező, ami általában 4-8 hét.

Alsó body lift

A fogyás következtében az alsó testfél (köldök alatti rész) elváltozásai szembetűnőek és zavaróak. A kötényhas, csípő, derék, comb, fenék bőr-zsírszövet megereszkedése egy lépésben, kombinált műtéttel korrigálható. A műtét után legalább 48 órás megfigyelési időre van szükség, amit a klinikán kell tölteni. Ez alatt stabilizálódnak az élettani funkciók (vérnyomás, széklet, vizelet).


Kötényhas plasztikája

Szülést vagy nagyobb súlyváltozást követően a hasi területen lokális súlytöbblet alakulhat ki, és az ezzel sok esetben együtt járó lógó bőr és megmaradt zsír szaporulat bizonyos helyzetekben problémát jelenthet. Zavaró például sport közben, de megnehezíti a ruhaválasztást, és önértékelési problémákat is okozhat.

A hasplasztika lehetőséget nyújt a megereszkedett bőr és a felesleges zsírszövet eltávolítására. Az eljárás során a plasztikai sebész a felesleges bőrt és zsírszövetet eltávolítja a hasi területről, és a hasfal izmait megerősíti. A megfelelő eredmény elérése érdekében a hasplasztikát bizonyos esetekben deréktáji zsírleszívással kombinálják.

A metszés iránya általában a két csípőtövist összekötő vonalban, a fanszőrzet feletti barázdába esik. A hasizmokat a bordaívekig felszabadítják, a felesleges bőrt, kötőszövetet, zsírszövetet eltávolítják. A köldöknek új helyet formálnak, majd rögzítik. Gondos vérzéscsillapítást követően a sebbe dréncsövet helyeznek be, a keletkező savó levezetéséhez. A sebvonalat plasztikai varratokkal zárják. Műtét végén kompressziós haskötőt helyeznek fel. Gyakori, hogy katétert helyeznek fel - ez esetemben is így történt -, ezért a kórházban töltött idő alatt megóvnak bennünket a vizelet okozta kellemetlenségektől. Mivel 2-2,5liter infúzió is lecsorog naponta (fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, egyéb fontos folyadékok), ezt a mennyiségű folyadékot folyamatos mosdóba járás mellett lehetne csak elviselni, ami ebben a tekintetben itt rendkívül megterhelő lenne. A katéter csak a kiszedésekor kellemetlen, egyébként semmit nem lehet érezni. A műtétet követő napon mindenképp talpra állítanak a trombózis elkerülése miatt is, de ez nem jelent többet pár perces sétánál a kórteremben vagy folyosón. Egyedül felkelni az ágyból ekkor még lehetetlen küldetés. Pszichésen is félsz a varrat épsége miatt, illetve fájdalmat is okoz a dréncsövek megléte és maga a metszés is fájdalmas itt még. A dréncsöveket még a kórházi távozás előtt kihúzzák. Féltem tőle, hogy ez fájni fog. Nem volt kellemes, de fájdalmat nem éreztem. Egy nyomás távozott inkább belőlem és utána már mozogni is sokkal egyszerűbb lett - bár még mindig fájdalmas és robotos az a mozgás.

A tökéletes eredmény elérése érdekében sok orvos felszívódó varratokkal dolgozik, így a hegek sokkal szebben gyógyulnak. 8 hétig egy speciális szorító ruhát kell viselni. A felépülés első két hete alatt minden megerőltető fizikai munkát kerülni kell. A beavatkozást követően három hétig emelt fejvégű fekvést és álláskor hajlott testtartást javasolnak. Két hónapig kerülni kell a szoláriumozást, a napozást és a szauna használatát.

A külső hegek gyógyulási ideje kb. 6 hónap, míg a belső hegek 2 év alatt gyógyulnak be teljesen.

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhat szövődmény. A műtéti terület duzzanata, a szövetközti bevérzések, a műtét utáni fájdalom a műtét természetes velejárói. Előbbiek teendőt nem igényelnek, mert a gyógyulás során nyomtalanul elmúlnak, a fájdalomcsillapításáról gondoskodnak a kórházban és otthon is. A korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, idejében felismerve, jól kezelhetők. Ezek a felismerését szolgálja a műtét utáni 48 órás megfigyelés. Késői szövődmény a hasfali sérv kialakulása, a hasfal bőrének ideiglenes érzéskiesése, légzési nehezítettség, a kóros "túlhegesedés", felületi kontúr egyenetlenség, aszimmetria, bőrszín elváltozás. Ám ezek nem törvényszerűek és korrekt műtéti eljárással igyekeznek is ezek elkerülését elősegíteni. Otthon 10-20 napig (orvos és műtéti terület válogatja) trombózis elleni injekciós kezelést kell alkalmazni - nem vészes, kibírható.


Combplasztika

A combokon felszaporodott zsírszövet megfelelő bőrtónus esetén és 40 év alatt műtét nélkül, zsírleszívás útján eltávolítható. 40 év felett, testsúlyingadozások, nagymértékű fogyások következtében a bőr rugalmassága csökken, a bőr alatti kötőszövet meggyengül és a combok belső felszínén kinyúlik a bőr, amit csak plasztikai műtéttel lehet korrigálni. A combplasztika során a plasztikai sebész a felesleges bőrt a zsírszövettel együtt eltávolítja.

Annak érdekében, hogy a hegek teljesen rejtve maradjanak a plasztikai sebész a szeméremdomb oldala mentén, a bikini vonalban és a combhajlatban ejt bemetszést.  Ezzel a metszéssel biztosítható, hogy a képződő heg ne legyen kiszélesedett, vaskos és a bikini vonalon belül rejtve maradjon. A combplasztika után 6 hétig egy speciális szorító ruhát kell viselni. A felépülés első két hete alatt minden megerőltető fizikai munkát kerülni kell. Különösen a tartós állás, a hosszú séta és a lábak terpesztése kerülendő. Három hét elteltével már könnyű testmozgás elkezdhető. A combplasztika rutin beavatkozásnak számít, így a komplikációk előfordulási esélye csekély, de nem zárható ki. Ilyen szövődmény lehet a sebfertőzés, vér- és savógyülem kialakulása, keloidos hegképződés.

Mit kell tudnod?

A műtétet végző kórháznak és orvosnak az a feladata, hogy a műtét időpontjára te minden kérdésben tájékozott legyél.

Mely kérdésekre kell választ találnod?

 • Mely műtét az, amely a számodra kívánt eredményt adja?
 • Hány műtétre lesz szükség a céljaidhoz?
 • Reális eredményt ad-e az általad végzendő műtét?
 • Készen állsz-e a műtétre, pld. a testsúly szempontjából?
 • Ha nem állsz készen, milyen feltételei vannak a műtétnek, mennyit kell fogynod?
 • Milyen eredményt garantál az orvos, s ez egységes-e a te elvárásaiddal?
 • Mellműtét esetén milyen lehetőségeid vannak (felvarrás, implantátum, feltöltés) és számodra melyik ad végleges, legjobb eredmény és melyik indokolt feltétlenül?
 • Mellműtét esetén, ha implantátum is kell, milyen méret az ideális a saját mellkas méretedhez és céljaidhoz és mely implantátum formák, márkák közül lehet választani?
 • Milyen alapbetegségek jelentenek nagyobb kockázatot a vállalt műtétnél?
 • Jelenlegi, műtét előtti laboreredményeid alapján milyen kockázatokkal kell számolnod?
 • Milyen gyógyszereket fognak használni a műtét alatt, közvetlenül a műtét után?
 • Milyen ruházatra lesz szükséged (pld. kompressziós ruhák, fáslik, stb.)?
 • Mennyi idő a regenerálódás legjobb és legrosszabb esetben?
 • Mennyi időre esel ki a munka alól?
 • Milyen fájdalmakra kell számítanod?
 • Milyen érzés lesz, milyen mozdulatok okoznak majd gondot?
 • Hogyan készülj fel az otthonodban történő ápolásra (pld. igényelsz-e majd segítséget 0-24h)?
 • Milyen műtét utáni gyógyszerek, vérhígítók kellenek majd?
 • Milyen patikai felszerelésre lesz szükséged (tapaszok méretei, tapaszok kb. száma)?
 • Milyen sűrűn kell majd kötést cserélned?
 • Mikor lehet fürödni, hajat mosni és milyen szépségápolási szereket használhatsz ehhez?
 • Mikor lehet fizikai aktivitást végezni?
 • Mikortól lehet újra sportolni és mire kell figyelned?
 • Meddig kell tapasz, kötés a hegeken?
 • Milyen varratokat fogsz kapni, lesz-e varratszedés és mikor?
 • Indokolt-e a műtét után fekvés, polcolás, tehermentesítés?
 • Hogyan kerülheted el a trombózis és embólia kialakulását?
 • Milyen táplálkozás a célravezető a regenerálódás ideje alatt?
 • Mennyi folyadékfogyasztás indokolt műtét után?
 • Az esetlegesen kialakult ödémákat hogyan tudod csökkenteni?
 • Milyen felmerülő problémák esetén indokolt az azonnali orvosi segítségkérés?
 • Milyen műtét utáni, otthoni komplikációk számítanak normálisnak és melyek esetén jelezz az orvosnak problémát?
 • Mikor kell majd kontrollra menned és hányszor?
 • Milyen zárójelentést és dokumentációt fogsz kapni a műtét elvégzését követően?
 • Számlakiállítására jogosult-e az orvos (amelyik nem, ott állj fel!)?
 • Milyen referenciákat tud mutatni orvosod az általad választott műtét típusban?
 • Milyen szövődményi arányokról tud beszámolni az orvos?
 • Hol tudsz utána járni a munkásságának, referenciáinak?
 • Komplikáció esetén milyen korrekciót tartalmaz az eredetileg térített díj és amennyiben korrekciós árat ez nem tartalmaz, milyen költségvonzattal jár az, ha korrekciós műtétre van szükség a későbbiekben?
 • Mennyi időnként kell műtét utáni általános kontrollra járni?
 • Milyen vizsgálatokat érdemes pár havonta, fél évente, évente elvégeztetni ahhoz, hogy meggyőződj arról, minden rendben van a műtétedet követően?
 • Milyen műtét utáni javaslatokat kell megfogadnod a legjobb gyógyulás érdekében? Mit tehetsz te azért, hogy legjobb tudásod és akaratod alapján segítsd a felépülésedet?
 • Mi az, amit feltétlenül kerülj el műtét után, amely hátráltat a gyógyulásban?
 • Mennyi idő a teljes sebgyógyulás, hegesedés?
 • Mennyi idő alatt alakul ki a végleges eredmény?
 • Hogyan kell ápolnod a hegeket? Milyen készítményeket használj ehhez?
 • Mikor lehet szaunázni, napozni, szoláriumba menni műtét után?
 • Ha több beavatkozásra lesz szükséged, mennyi idő után mehetsz a következő műtétre?
 • Hogyan élhetsz úgy, hogy az eredmény a lehető legtovább megmaradjon?
 • A választott műtét esetén milyen költséggel kell számolni? Ez mit foglal magában? Milyen egyéb költségekre kell számítanod?
 • A kontroll vizsgálatok külön költségekkel járnak-e?

Elkészítettem PDF változatban is, hogy csak nyomtasd és magaddal tudd vinni :)

Akkor vágj bele, ha készen állsz!

 • Ha van segítség - bármennyire is bátor és önálló az ember, ez egyedül nem megy,van támogatás lelkileg is - akármennyire is tudja bárki, milyen fontos ez nekünk, akkor is rendkívül megterhelő a műtét miatti stressz, izgalom és a felépülés,van rá megfelelő időszak - kell idő a regenerálódásra, a pihenésre és ehhez nyugodt körülmények kellenek,
 • Ha van rá megfelelő anyagi keretünk - ha TB finanszírozza, akkor is kell 2 db kompressziós ruha, kötések, injekciók otthonra, vitaminok, munkából történő kiesés (betegállomány, ami jövedelem kieséssel jár), krémek, esetleges utókezelések a hegekre,
 • Ha készen állunk rá minden szempontból, mert szembesülni a hegekkel nagyon kemény, nem mindennapi kis vágás, hanem komoly, mély, hosszú, varratokkal színesített, fájdalmas/kényelmetlen sebek ezek.

Az első egy hét magatehetetlenséggel jár. Fürdés nélkül, kényelmetlenségben és a felismeréssel, hogy az ember mennyi mindenhez használja a kezét/hasát olyan tevékenységekben is, amihez a kéznek effektíve semmi köze. Nagyon megterhelő elveszíteni egy időszakra is a kezünket és óvni, pihentetni azokat.

Hogyan válassz orvost?

Az első fórum, ahol erről lehet tájékozódni, az természetesen az internet. Én is így kezdtem. Felkerestem az összes olyan kórházat és magán intézményt, ahol végeznek felkar vagy épp has plasztikát. Van olyan magánklinika, ahol egyáltalán nem foglalkoznak ilyennel - leginkább nagy nevek. Azt tapasztaltam, hogy azok az orvosok, akik igazán nagy népszerűségnek örvendnek, inkább a mellplasztikában látnak prioritást. Volt olyan orvos, akit már évek óta kiválasztottam - mindenféle infó nélkül, szimplán népszerűség és egzisztencia okán - aki áprilisban januárra tudott volna adni konzultációs időpontot. Az asszisztense annyit mondott: nagyon sok a cici. Tehát ért csalódás is, mert én azt gondoltam, hogy minden sebész végez mindenféle plasztikai műtétet, de ez koránt sincs így. Mell persze mindenhol elérhető, ennek az iparágát éljük - szemmel látható. Én persze nem bíztam a véletlenre, a létező összes olyan orvost/klinikát felkerestem, ami szóba jöhetett. Találkoztam elsőre unszimpatikus túloldallal, volt viszont magas színvonalú kedvesség is máshol. A méltán híres nevek esetén ért többször csalódás e téren. Én azt gondolom, hogy a szerényebb orvosok sokszor kedvesebbek. Nincs olyan orvos, akiről mindenki csak jót ír, olyan sincs, akiről csak rosszat. Vegyes a kép. Én ezekkel a véleményekkel nem foglalkoztam, hiszen, ha nem ismerem a személyt, aki véleményt mond, akkor nem tudom azt sem megítélni, hogy ő vajon hogyan állt adott szituációban az orvoshoz. Saját tapasztalattal szabad kizárólag nekivágni ennek, és bárki bármit mond egy orvosról, elsőre ne higgyük el (akár pozitív, akár negatív). Saját benyomásom alapján rangsorba állítottam a lehetséges orvosokat.

Figyelembe vettem azt, hogy:

 • valaki mióta orvos,
 • milyen korrekt a tájékoztatás a weboldalán,
 • fel van-e tüntetve nyilvános árlista,
 • van-e elegendő mennyiségű referencia kép, amin láthatom a munkáit,
 • mennyi időn belül hívtak vissza vagy értem el a kórházat tájékoztatás kérésére,
 • milyen a facebook oldal minősége (itt arra gondoltam, hogy esetleges negatív véleményt hogyan kezelnek és milyen a hivatalos kommunikáció az orvos tollából)
 • plasztikai csoportban mérlegeltem, hogy a negatív vélemények mennyire fröcsögőek és a károsultak valóban betartották-e az orvosi utasításokat (mert a legtöbb szövődmény pont ennek hiányában alakul ki)

Ezeket összevetve minden orvosról kerestem fényképet is, mert számomra fontos a tekintet. Így lett egy sorszámozott listám. A tetejéről haladtam lefelé. Érdemes több orvoshoz is elmenni és konzultálni, hiszen ez komoly döntés.

Ha egy orvoson azt érzed, ki kell belőle húzni az infókat, azt az orvost hagyd faképnél. Egy jó orvos a te érdekeidet nézi.

Magánfinanszírozás

Klinika válogatja, hol mennyibe kerül egy-egy beavatkozás, ezért átlagárakat tudtam számolni több klinika listája alapján:

 • Hasplasztika kötényhassal: 900.000 Ft-tól 1.500.000 Ft-ig
 • Karplasztika: 600.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig
 • Mellfelvarrás: 1.000.000 Ft-tól 1.500.000 Ft-ig
 • Mellfelvarrás + implantátum: 1.200.000 Ft-tól 1.900.000 Ft-ig
 • Mellnagyobbítás implantátummal: 1.100.000 Ft-tól 1.900.000 Ft-ig
 • Combplasztika: 500.000 Ft-tól
 • Kombinált felsőtest vagy alsótest: 1.500.000 Ft-tól 2.800.000 Ft-ig
 • Zsírleszívás 1 régióra: 200.000 Ft-tól
 • Zsírleszívás több régióra: kb 500.000 Ft-tól

Az apró betű - amit vállalsz!

NYILATKOZNOD KELL - IJESZTŐ LEHET, DE EZT TUDNOD KELL!!!!

A műtétekhez minden esetben beleegyező nyilatkozatot írsz alá. Ezek az informált beleegyezési nyilatkozatok az állapot javasolt műtéti kezelésére vonatkozó információk közlésére, valamint a kockázatok és az alternatív kezelési formák nyilvánosságra hozatalára szolgálnak. A tájékoztató-beleegyezési eljárás megpróbálja meghatározni a kockázat közzétételének alapelveit, amelyeknek többnyire meg kell felelniük a legtöbb beteg igényeinek. Azonban a tájékoztatott beleegyezési dokumentumok nem tekinthetők teljes körűnek az egyéb kezelési/ápolási módszerek és a felmerülő kockázatok meghatározásában.

A plasztikai sebészek saját klinikájuk által egyéb információkat is közölnek, most összeszedtem azokat, amelyekkel én találkoztam.

Nagyon fontos, hogy a kapott nyilatkozatokat mindig olvasd át alaposan és ha van felmerülő kérdésed, azt tedd fel a műtétet végző orvosodnak.

A szerződéssel ugyanis felhatalmazod az orvosodat arra, hogy jogosulttá váljon az eljárás elvégzésére. Nyilatkozol arról, hogy minden tájékoztatót megkaptál és mindenre felhívták a figyelmedet. A te felelősséged, hogy ezt ne csak aláírd, hanem valóban pontról pontra beszéld át a klinikán az orvosoddal, mert aláírásoddal elismered, hogy minden információval tisztában voltál már a műtét előtt is. Ez akkor kiemelkedő jelentőségű, ha bármilyen komplikáció merül fel később.


Itt mindent tudomásul kell venned - lévén, az orvos akkor végzi el a műtétet, ha beleegyezel mindenbe.

Tudomásul veszed a nagyfokú súlyvesztés következtében létrejövő megváltozott metabolikus állapotot: A vérkémia és a fehérje anyagcsere-állapot abnormális lehet a nagymértékű fogyás és a sebészeti beavatkozások után. Az ilyen rendellenességek súlyos orvosi és sebészeti szövődmények kockázatát jelenthetik, beleértve a késleltetett sebgyógyulást, a fertőzést vagy akár ritkán a halált.

Tudomásul veszed, hogy a beavatkozás, az orvosi kezelés és az érzéstelenítés során az előre nem látható körülmények akár a fent említettektől eltérő eljárásokat tehetnek szükségessé. Ezért felhatalmazod a műtétet végző orvost és az asszisztenseket vagy megbízottakat arra, hogy olyan egyéb eljárásokat végezzenek, amelyek szakmai megítélésük szerint szükségesek. E hatáskör magában foglalja a kezelést igénylő valamennyi körülményt, melyek az orvosod számára az eljárás megkezdésekor nem ismertek.

Lehetőséged nyílt műtét előtt elmagyarázni céljaidat és megérteni, hogy a kívánt eredmények melyike realisztikus és melyik nem. Minden kérdésedre választ kaptál, és megértetted az általad kért eljárásokkal kapcsolatos sajátos (specifikus) kockázatokat, valamint a további kockázatokat és komplikációkat, előnyöket és alternatívákat. Mindezek ismeretében a beavatkozás mellett döntöttél.

Elismered, hogy az orvos elmagyarázta, illetve megértetted:

 • orvosi állapotodat és a javasolt, elvégzendő beavatkozást, beleértve a további kezelést, ha orvosod valamilyen váratlan problémát talál
 • a kockázatokat, beleértve a számodra specifikus kockázatokat is
 • az egyéb alternatív eljárási lehetőségeket és az azokhoz kapcsolódó kockázatokat
 • az eljárás hiányának kockázatát


Tudomásul veszed, hogy senki sem adhat garanciát az elért eredményekre vonatkozóan, annak ellenére sem, hogy megfelelő szakmai gondossággal végezték a beavatkozást, illetve hogy ez összefüggésbe hozható olyan hatásokkal vagy veszélyekkel, amelyek némelyike egyelőre nem ismert és jelenleg nem kiszámítható.

Elfogadod, hogy érzéstelenítő szerek alkalmazása szükséges a beavatkozás során. Megérted, hogy az érzéstelenítés minden formája kockázatos lehet és szövődmények, sérülések és néha halál lehetőségét jelentik.


Elfogadod, hogy az utasítások szigorú betartása szükséges a legjobb eredmények elérése érdekében. Vállalod, hogy részt veszel a javasolt kontrollvizsgálatokon és a szükséges műtét utáni teendőket betartod.

Tudomásul veszed, hogy szövetek eltávolíthatóak szervezetedből, ezek felhasználhatók állapotod diagnosztizálására vagy kezelésére, illetve tárolhatóak oktatási vagy tudományos célra.

Beleegyezel, hogy műtétet végző orvoson kívül más személyek is részt vesznek a kezelésedben.

Tudomásul veszed, hogy a szövődmények elhárításával kapcsolatban orvosod által hívott további szakemberek konzultációja és kezelése válhat szükségessé.

Megérted, hogy a komplikációknak egy része sürgős vagy azonnali reoperációt tehet szükségessé.

Megérted, hogy bármikor jogod van megváltoztatni a véleményedet.

Engedélyezed az egészségügyi adatok megfelelő jelentéstételét.

Megérted, hogy bizonyos betegeknél a beavatkozás ellenjavallt (lásd alább). Kijelented, hogy az alább sorolt állapotok/betegségek nálad nem állnak fenn:

a) Terhesség vagy terhesség gyanúja

b) Hepatitis, HIV vagy AIDS pozitív vérvizsgálat

c) Aktív trombophlebitis vagy aktív fertőzés

d) Gyenge keringés vagy immobilizáció

e) Tüdőembólia vagy vérrög

f) Súlyos vagy többszörös allergiás reakció

g) Kontrollálatlan cukorbetegség vagy kontrollálatlan kollagén érbetegség (pl. Lupus stb.)

h) Kórelőzményében kontrollálhatatlan vérzés

Tudomásul veszed, hogy a vérkészítmények transzfúziója potenciálisan jelentős kockázatot jelent az egészségedre és beleegyezel a felhasználásukba, ha sebészed és/vagy az erre megbízottak szükségesnek tartják alkalmazásukat. Tudomásul veszed, hogy szolgáltatás díja nem tartalmazza a váratlan véradás (transzfúzió) költségeit.

Vészhelyzet esetén hozzájárulsz más klinikára való áthelyezéshez. Megérted, hogy felelős vagy az ápolásod során felmerülő szállítási költségért az intézmények közötti tranzit során, valamint a kórházi, laboratóriumi és radiológiai költségekért.

Megérted, hogy előre nem látható események fordulhatnak elő, amelyek a műtét előtti utolsó pillanatban történő törlését vagy elhalasztását eredményezhetik. Sebészed csak vészhelyzeti problémák esetén törli a műtétedet. A klinika nem vállal felelősséget az ilyen okokból felmerülő költségért.

Megerősíted, hogy a sebész és munkatársai kifejtették neked a műtét jellegét, célját, az alternatív kezelési lehetőségeket, az eljárás korlátait és lehetséges következményeit, valamint a kockázatokat és a lehetséges szövődményeket. Megérted, hogy a kapott magyarázat nem kimerítő és egyéb kockázatok és következmények is felmerülhetnek. Ha igényled, részletesebb és teljesebb magyarázatot adnak neked minden fent említett kérdésekről. Minden kérdésedre elégedetten választ kaptál.

OEP finanszírozás

Az OEP bizonyos esetekben és szigorú feltételekkel finanszírozza a helyreállító műtétet.

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott plasztikai műtétre kizárólag orvosilag indokolt esetben lehet jelentkezni. Az ingyenességre való jogot minden esetben szakorvosok döntik el a dokumentációt és szakértői véleményt figyelembe véve. Tb-támogatással azoknak a helyreállító műtétei kérhetők, akik valamilyen veleszületett rendellenességgel születtek, de van lehetőség égések, műtéti és baleseti hegek ingyenes korrekciójára is.

A nagy fogyás utáni bőrfelesleget eltávolító, ingyenes műtéthez az alábbi szabályoknak kell megfelelni:

 1. ha a műtétre jelentkező páciens kezdő testtömegindexe, azaz a BMI-je 35 felett volt és ez az érték minimum tíz egységgel csökkent, illetve
 2. ha a műtétre jelentkező páciens kezdő testtömegindexe, azaz BMI-je 45 felett volt, és az 12 egységgel csökkent
 3. valamint ha a súlyát legalább fél éve tartja
 4. véralvadási zavarokkal, súlyos betegséggel nem küzd az illető
 5. valamilyen funkcionális korrekcióról van szó, vagyis az egészség szempontjából jelentős és az teljes mértékben az orvosi indok megszüntetését, javítását célozza

(BMI példa: ha egy nő 170 centiméter magas és 120 kiló, akkor a BMI-je 41,5, ami megfelel az első feltételnek, és akkor a másodiknak, ha legalább 90 kilóra lefogy.)

A jogszabályi megkötés értelmében az OEP tehát azokat a beavatkozásokat finanszírozza, amelyek elvégzése orvosilag indokolt, és a fenti felsorolt okból került rá sor.

Többek között ezeket a műtéteket támogatják:

 • Külső fül alaki korrekciója
 • Orrkorrekció
 • Izomrekonstrukció
 • Mellbimbó plasztika
 • Emlő bőrének plasztikája
 • Tetoválás, feltöltés
 • Hegkimetszés
 • Bőr hegének vagy zsugorodásának megszüntetése
 • Bőrforgatásos bőrpótlás
 • Ajak- és külső szájplasztika
 • Ajakkorrekció ajakplasztika után
 • Bőrfelesleg eltávolítása
 • Hajátültetés

Hogyan tudod a támogatási joghoz szükséges igazolást megszerezni?

Mindenképp orvossal kezdj fogyni! Háziorvos, endokrinológus dokumentálja a kezdő súlyodat, BMI értékedet. Végeztess laborvizsgálatot (nagylabor). Legyen egy kiindulási alapod.

Ezt követően 3-6 havonta keresd fel az orvosodat, jegyezze fel a súlyodat.

A műtét előtt a műtétet végző kórház a háziorvostól fog kérni beutalót és orvosi véleményt a beavatkozásról, ekkor le tudja igazolni a kezdő testsúlyodat is. A műtétet végző kórház segíteni fog abban, hogy a TB finanszírozást megkaphasd, s amennyiben akadálya ennek nem lesz, akkor számíthatsz a támogatásra.

Sok esetben nem támogató a háziorvos. Tudnod kell, hogy a TB rendszerben JOGOD VAN a finanszírozáshoz, ezért amennyiben háziorvosod nem partner, fordulj betegjogi képviselőhöz, mert nem foszthat meg téged ettől a lehetőségtől. Gyakori, hogy a háziorvos nincs tisztában azzal, mit kellene tennie. Ekkor tájékoztasd, semmi külön feladata nincs azon kívül, hogy az orvosi kartonodban rögzíti a súlyodat és a műtéted előtt egy szabad formátumú igazolást állít ki a kezdő súlyról és a végsúlyról.

!!!

Posztjaimmal nem az a célom, hogy a plasztikai műtétekre ösztönözzek.

Történetem megosztása preventív és információban gazdag segítségnyújtás.